Сильна демократія має стати зброєю для України, – глава Інституту IRI на зустрічі з Володимиром Гройсманом

Дата: 14.09.2018 15:16
Кількість переглядів: 606

Фото без описуСильна демократія має стати зброєю для України, яка переживає непростий етап становлення й розвитку. Про це сказав глава Міжнародного республіканського інституту (IRI) Деніел Твайнінг під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

 

Заснований у 1983 році Міжнародний республіканський інститут є неприбутковою неурядовою організацією, яка пропагує цінності демократії, розвитку громадянського суспільства та захисту прав людини. Протягом останніх 25 років Наглядову раду Інституту очолював сенатор Джон Маккейн. І зараз Інститут активно співпрацює з представниками Конгресу і Сенату США – в тому числі в питаннях підтримки демократичного розвитку України та реформ, що проводить український Уряд.

«Для нас це велика честь бути сьогодні в Києві і засвідчити 100-відсоткову підтримку вашої держави, - зазначив Деніел Твайнінг. – Довгий час Наглядову раду Інституту очолював сенатор Джон Маккейн. І зараз ми продовжуємо його місію щодо України».

«Ви виконуєте важливу місію в Україні, - зазначив зі свого боку Прем’єр-міністр України. – І наші відносини з США, особливо в цей історичний період, цінні для нас».

Керівник Міжнародного республіканського інституту наголосив, що в умовах конкурентного світу питання розвитку – економічного й політичного – набувають особливого значення.

«США підтримує вас, ваші реформи і ваші дії», - додав Деніел Твайнінг і зазначив, що однією з найважливіших урядових реформ вважає реформу децентралізації.

 

Протидія корупції у будівельній галузі – це питання номер один, – Геннадій Зубко

Протидія корупції у будівельній галузі – це питання номер один. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час наради щодо протидії корупції у будівельній галузі з представниками територіальних органів ДАБІ та будівельного бізнесу.

«Мінрегіон зробив досить багато речей з наведення порядку в будівельній галузі, починаючи від децентралізації та передачі повноважень і спрощення всіх процедур до запровадження прозорої системи в роботі Науково-технічної ради (НТР), введення нових ДБН, містобудівної політики тощо. Але сьогодні ми констатуємо, що корупція у будівельній галузі залишається. Вона не дає можливості людям повірити у прозорі процедури. І територіальні органи ДАБІ, місцеві і новоутворені органи, яким ми передали повноваження, залишаються в зоні не тільки корупційного ризику, а й інколи стають самим осередком корупції», - підкреслив Геннадій Зубко.

Він навів приклад щодо будівельного об’єкта в Одесі з класом наслідків СС3, де люди замість очікуваної підземної парковки отримали супермаркет. При цьому дозвіл із заниженим класом наслідків до СС1 був виданий органом архбудконтролю Одеської міської ради.

«Як українці можуть повірити в ефективність реформ, якщо на їхніх очах відбуваються корупційні речі. Ми маємо спільно вирішити: що саме ми маємо додатково зробити для проведення ефективної реформи будівельної галузі й протидії корупції», – підкреслив Геннадій Зубко.

У свою чергу Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що єдиний і надійний шлях подолання корупції – це переведення всіх процедур в автоматизований режим. «За останні роки будівельна галузь стала об’єктом чи не найбільшого вимагання хабарів у наші країні. І ця заява підкріплена конкретними доказами. Але я підкреслюю, дача хабара – це лише верхівка айсберга, яка сигналізує про наявну повномасштабну систему збирання данини. Тому ми повинні діяти двома шляхами – хабарників саджати в тюрми, а там, де є очевидні докази створення умов для корупції, звільняти негайно через відповідні дисциплінарні процедури!» – наголосив Юрій Луценко.

За результатами наради Геннадій Зубко повідомив, що прийнято рішення про запровадження обласними прокуратурами моніторингу заяв про безпідставні відмови у видачі дозвільних процедур. Друге – вводиться новий інструмент, який покаже всю ланку проходження документів забудовником. «Відсьогодні ми починаємо відлік боротьби з корупцією у двох напрямках – дисциплінарному і правоохоронному. Доручив відсторонити від займаних посад керівників держархбудконтролю в Одеській та Херсонській областях. Далі ми будемо рухатися по заявах від громадян і перевіряти діяльність не тільки територіальних органів ДАБІ, а й новоутворених органів по всіх містах України», – підкреслив Геннадій Зубко.

 

Союзники визнали прагнення України до членства в НАТО, це її національна позиція, і НАТО не може бути байдужим до цього, - Заступник Генсека НАТО

 «Ми виходимо з того, що політичні рішення НАТО щодо членства України були схвалені 10 років тому на Бухарестському саміті. Практичне завдання сьогодення – підготовка до членства.  Україна прагне приєднатися до Альянсу і здійснює необхідні реформи. Суспільство очікує від усіх гілок влади конкретних результатів роботи, які би конвертувалися в добробут та безпеку громадян. Євроатлантична та європейська інтеграція дають нам ці можливості», -  заявила Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на черговому засіданні Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції, яке відбулося за участі заступника Генсекретаря НАТО з політичних справ і політики безпеки, Посла Алехандро Альваргонзалеса. На засіданні Комісії обговорювали сучасний стан та перспективи співробітництва України з Альянсом у світлі рішень, прийнятих під час Саміту НАТО у липні цього року.

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Президент України нещодавно вніс до Верховної Ради законопроект стосовно закріплення в Конституції України прагнення нашої держави стати членом Північноатлантичного Альянсу та Європейського Союзу. Це означає, що поруч з минулорічними законодавчими змінами, якими був відновлений стратегічний курс євроатлантичної інтеграції, нещодавня ініціатива Президента України виводить питання підготовки до членства в НАТО у практичну площину. Мова йде про внутрішньодержавні реформи, а також інші заходи, спрямовані на досягнення критеріїв, необхідних для членства в НАТО.

 Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що незважаючи на те, що на Брюссельському саміті у липні цього року союзники підтвердили свою відданість подальшому розвитку Особливого партнерства між Україною і НАТО, засідання Комісії Україна – НАТО на політичному рівні є заблокованими. Через непоступливу позицію Угорщини ця Комісія зараз не може відігравати центральну роль у поглибленні політичного діалогу та розширенні практичної співпраці між Україною та Альянсом. А тому відновлення засідань Комісії Україна - НАТО на рівні міністрів має стати першим кроком у виконанні цього рішення.

 Своєю чергою Заступник Генсека НАТО зазначив, що союзники визнали прагнення України до членства в НАТО, це її національна позиція, і «НАТО не може бути байдужим до цього». Він наголосив на важливості реформ в тих країнах, які прагнуть членства: «Є два типи країн: ті, що проводять реформи з причини зовнішнього тиску, і ті, хто самі їх прагнуть. Україна відноситься до другого типу.  Зараз ви на важкому шляху, ви отримуєте багато критики. Але пам’ятайте, колись вас спитають: що ви робили в ті часи змін? Чи робили ви добрі справи для своєї країни?» Він підкреслив важливість річних національних програм як інструменту управління процесом євроатлантичної інтеграції. «Ви робите багато зусиль за підтримки НАТО. Закликаю вас не зупинятися та не зменшувати ці зусилля. Реформи – це ваше завдання, але стабільність і безпека – не лише ваше, а й наше також», - зазначив   Алехандро Альваргонзалес.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Заступник Генсека НАТО відкрили День виховання доброчесності для керівного складу органів державної влади

Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та Заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Алехандро Альваргонзалес відкрили День виховання доброчесності для керівного складу органів державної влади України. Захід відбувається в рамках реалізації Програми НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (ВІ Programme).

«Довіра суспільства до державних інституцій для нас сьогодні є серйозним викликом. Програма ВІ дозволяє нам опанувати інструментарій, який сприяє розбудові довіри», – наголосила Віце-прем`єр-міністр у вітальному слові.

Вона зазначила, що Програма ВІ функціонує в Україні понад 10 років, із 2007 року, і для будь-якої програми, яка діє такий тривалий термін, логічним є проведення аналізу та оцінки, і відповідно, корегування стратегії її реалізації для максимальної відповідності сучасним потребам української сторони.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, важливим для адаптації Програми є її зосередження на трьох важливих напрямках: сприяння інституційним змінам, сприяння у формулюванні політики (керівних принципів) і подальше виховання індивідуальних лідерських якостей.

Віце-прем`єр-міністр подякувала Послу Альваргонзалесу за той рівень уваги, який приділяється керівництвом Альянсу питанням реалізації Програми ВІ в Україні, розбудові спроможностей української сторони з протидії корупції, підвищенні ефективності функціонування інституцій сектору безпеки і оборони.

Алехандро Альваргонзалес привітав зусилля, які докладає Україна у боротьбі з корупцією, наголосивши на тому, що Україна розуміє всю необхідність цього процесу навіть в умовах оборонної операції, яку вона проводить на сході.

«Корупція – це свого роду гібридна загроза, яка підриває уряди та довіру на всіх рівнях суспільства. Ефективна боротьба з нею вимагає глибоких змін, нової культури, сміливості та рішучості в проведенні реформ», – сказав Заступник Генсека НАТО.

 

Під головуванням Павла Розенка відбулася міжвідомча нарада щодо реалізації урядової програми «Доступні ліки»

13 вересня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася міжвідомча нарада щодо реалізації урядової програми «Доступні ліки».

Як повідомив Павло Розенко під час наради, станом на 1 вересня 2018 року в програмі «Доступні ліки» беруть участь більше 8 тисяч аптечних закладів. «Загальна сума відшкодованих коштів аптечним закладам за 8 місяців – понад 600 млн грн. З початку цього року за Програмою лікарями виписано 15,6 млн рецептів, а кількість рецептів, за якими здійснено відшкодування вартості лікарських засобів, складає 12,6 млн (це більше 80% від загальної кількості виписаних рецептів з початку року)», - сказав він.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що з 3 серпня 2018 р. затверджено нову редакцію Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. «Кількість лікарських засобів за торговими назвами, які відпускаються безкоштовно, у новій редакції Реєстру становить 59, що на 12 більше, ніж у попередньому Реєстрі. Загальну кількість лікарських засобів за торговими назвами, включених до нової редакції Реєстру, збільшено у порівнянні із попередньою редакцією Реєстру з 239 до 261», - зазначив Павло Розенко.

Учасники наради обговорили питання, які наразі виникають в регіонах України у зв’язку з реорганізацією в рамках реформування комунальних закладів охорони здоров’я на комунальні некомерційні підприємства, а також питання щодо безперебійного фінансування програми «Доступні ліки» до кінця року.

Як відомо, урядова програма «Доступні ліки» діє в Україні з квітня 2017 року.

 

Мінекономрозвитку проведе діджиталізацію державних підприємств

Мінекономрозвитку проведе діджиталізацію державних підприємств. Стартапи в рамках пілотного проекту працюватимуть над технологічними рішеннями для ПАТ «Укрзалізниця».

Міністерство економічного розвитку і торгівлі разом з ПАТ Укрзалізниця та 1991 Open Data Incubator та Офісом Національної інвестиційної ради України запускають Future of Mobility Lab. UZ edition - першу в Україні інкубаційну програму, що відкриває держсектор для стартапів.

Мета інкубаційної програми Future of Mobility Lab - створити спільний проект разом з ПАТ «Укрзалізниця», реалізація якого покращить технологічне функціонування підприємства.

Участь у тримісячній програмі Future of Mobility Lab. UZ edition в 1991 Open Data Incubator безкоштовна. Відібрані стартапи працюватимуть над розробкою пілоту свого проекту, отримають менторську підтримку провідних експертів галузі та доступ до даних та необхідної інфраструктури Укрзалізниці. По завершенні програми відбудеться демо-день, під час якого фіналісти презентуватимуть свій проект для гостей та потенційних інвесторів.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук зазначає: «Україна має стати частиною Індустрії 4.0. Уряд та бізнес спільно розробили Концепцію розвитку цифрової економіки до 2020 року (digital agenda for Ukraine). Це перший програмний документ в сфері цифрової економіки в Україні, з ним ми розпочинаємо рух в цифрове майбутнє. Сьогодні ми перегортаємо сторінку старих державних підприємств, ми надаємо їм змогу використовувати усі переваги цифрового світу. Це буде основою кооперації держави з ІТ-сектором».

До участі у проекті заплановано відібрати 10-12 команд. Подати заявку та ознайомитись з деталями програми можна за посиланням: http://bit.ly/2x7fZDW

Дедлайн подачі проектів - до 4 жовтня (включно).

 

МОЗ: Ліки за програмою державних закупівель «Онкологічні хворі» відправлено в регіони

У регіони їдуть препарати для лікування онкологічних захворювань, закуплені за державні кошти. Найближчим часом ці препарати будуть доступні у лікарнях.

  Програма «Онкологічні хворі»:

  • Етопозид - 35 120 упаковок;
  • Оксаліплатин - 11 472 упаковок;
  • Вінкристин - 14 549 упаковок;
  • Іринотекан (20мг/мл по 5 мл) - 13 320 упаковок;
  • Іринотекан (20 мг/мл по 15 мл) - 7 521 упаковка;
  • Епірубіцин - 7 258 упаковок;
  • Анастрозол - 6 190 упаковок;
  • Філграстим - 1 011 упаковок;
  • Кальцію фолінат (5 мл) - 5 090 упаковок;
  • Кальцію фолінат (10 мл) - 22 700 упаковок;
  • Екземестан - 13 295 упаковок;
  • Доцетаксел - 37 упаковок.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я закуповує ліки у межах виділеного бюджету, котрий щорічно приймає ВРУ (у 2016 році – 3,4 млрд грн, у 2017 році 5,9 – млрд грн, у 2018 році – 5,9 млрд грн). Державний бюджет, виділений на закупівлю ліків на національному рівні, дозволяє покривати в середньому 45% від усього обсягу потреби. Закупівлі ліків через міжнародні організації  дозволяють домовлятись про спеціальні низькі ціни для України і завдяки цьому збільшувати обсяги закуплених ліків. Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, необхідно написати заяву на ім’я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров`я, вказавши діагноз із результатами аналізів або діагностики, що підтверджує діагноз, та необхідний препарат. Медичні заклади, згідно з Наказом МОЗ №509, зобов’язані оприлюднювати інформацію щодо залишків лікарських засобів.

 Найближчим часом препарати будуть доступні у лікарнях. Детальніша інформація про поставки препаратів – у розділі Накази.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування