Новини Уряду 3 жовтня 2018

Дата: 03.10.2018 15:16
Кількість переглядів: 641

Фото без описуВчасний старт опалювального сезону – пряма відповідальність місцевих керівників та керівників енергокомпаній, Уряд всі ресурси забезпечив, – Володимир Гройсман

 

 

Вчасний старт опалювального сезону в усіх населених пунктах України – це пряма відповідальність місцевого керівництва, і Уряд зі свого боку всіма ресурсами їх забезпечив. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Ми демонструємо позитивну динаміку щодо підготовки міст до опалювального сезону. Залишилося трохи більше 10 днів, аби розпочати опалювальний сезон вчасно. Але тут треба дивитися не на календар, а на термометр. Українцям потрібно вчасно отримати гарячу воду і тепло. Фінансові ресурси, які були направлені на підготовку, дають можливість якісно підготуватися, аби люди не відчули жодного дискомфорту. І на місцевому рівні має бути високий рівень відповідальності», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що Уряд сьогодні, 3 жовтня, схвалює спеціальне рішення, яким зобов’язує НАК «Нафтогаз України» та розподільчі компанії укласти всі потрібні договори зі споживачами, реструктуризувати заборгованість, якщо вона є, і забезпечити вчасний старт опалювального сезону не пізніше 15 жовтня.

«Давайте не будемо шукати винних, а будемо робити все, аби забезпечити людей теплом, - зазначив Глава Уряду. – Розпорядження Кабінету Міністрів повністю врегульовує всі проблемні моменти».

Він також звернув увагу, що початок подачі води і тепла - це тест «на небайдужість і розуміння того, що люди мають жити у комфорті».

Одночасно Володимир Гройсман дав доручення Віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку провести 4 жовтня всеукраїнську селекторну нараду щодо перевірки стану підготовки до холодів.

Прем’єр-міністр ініціював перевірки низки областей на предмет цільового використання бюджетних субвенцій

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціював перевірки низки областей на предмет цільового використання бюджетних субвенцій, які направляються, в тому числі, на виплати заробітних плат працівникам бюджетної сфери. Глава Уряду повідомив, що з низки областей надходять сигнали про нецільове використання коштів і накопичення зарплатних боргів. «Приймаємо доручення про проведення перевірок», - сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що якщо «деякі керівники будуть займатися висаджуванням туй за кошти субвенцій», таких керівників будуть знімати з займаних посад.

Уряд вирішив питання забезпечення Києва теплом і гарячою водою, – Прем’єр-міністр

Кабінет Міністрів України зробив усе від нього залежне і виконав прохання київської міської влади допомогти у вирішенні питання забезпечення киян теплом та гарячою водою.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Уряд все що зміг - допоміг, аби питання було вирішене і Київ отримав всі послуги. Зараз м’яч на стороні НАК «Нафтогаз України». Я мав розмову і з керівництвом «Нафтогазу», і міською владою про те, щоб не зволікали із запуском тепла і подачею води. Все, що потрібно від Уряду – вирішено», - сказав Володимир Гройсман.

Одночасно він звернув увагу на персональну відповідальність чиновників, які задіяні в процесі і відповідають за надання тепла і води в оселі киян.

Глава Уряду про роботу ЦВК: Сподіваюсь, одним з перших рішень буде дата виборів в ОТГ

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розраховує, що одним з перших рішень оновленої Центральної виборчої комісії стане дата призначення виборів в об’єднаних територіальних громадах, які є складовою реформи децентралізації в Україні. Про це він сказав в ефірі центральних телеканалів.

«Важливо, що Верховна Рада за поданням Президента України сформувала новий склад Центральної виборчої комісії. Беззаперечно, що буде велика робота щодо підготовки виборів Президента, Парламенту. Але є і завдання, яке потрібно вирішувати негайно. Мова про вибори в об’єднані громади, де люди хочуть бути сильнішими».

Глава Уряду нагадав, що неможливість роботи ЦВК фактично заблокувала процес виборів і розвитку громад. Але це, за словами Володимира Гройсмана, «неприпустимо».

«Дуже сподіваюсь, що одним з перших рішень стане призначення дати виборів в ОТГ. Коли люди хочуть створювати комфорт для життя – ніхто не має права їх зупиняти», - зазначив Прем’єр-міністр.

Довідково

20 вересня поточного року Верховна Рада призначила 14 нових членів ЦВК. Як очікується, присягу у Верховній Раді вони складатимуть сьогодні, 3 жовтня.

Як наголошував Прем’єр-міністр, блокування роботи ЦВК, а отже, неможливість провести вибори в громадах ставила під загрозу ті позитивні зрушення, які вже є в Україні. «Це не просто зупинка виборів. Це намагання зупинити одну з ключових реформ. І для мене вона не просто чергова зміна. Я прийшов працювати в Уряд заради її впровадження, і заради неї змінив своє життя. Я готовий і далі забезпечувати лідерство в децентралізації, але потрібно вести цей процес на всіх стадіях», - відзначав тоді Володимир Гройсман.

Уряд запроваджує сучасні засоби фіксації порушень правил дорожнього руху

3 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо впровадження більш сучасних засобів вимірювальної техніки контролю безпеки дорожнього руху, а саме засобів визначення просторово-часових координатів транспортних засобів та засобів фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі. Відповідне рішення Уряду ініційоване і розроблене Мінекономрозвитку.

Контроль безпеки дорожнього руху до сьогодні міг здійснюватися виключно за допомогою засобів дистанційного вимірювання швидкості руху транспортних засобів, таких як TruCAM або Візир. Своїм рішенням Уряд розширив перелік типів технічних засобів, що можуть використовуватися для контролю безпеки дорожнього руху. Відтепер разом із використанням засобів дистанційного контролю швидкості транспортного засобу на дорозі дозволено використання засобів визначення його просторово-часових координат і засобів із функцією фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі.

Ухвалене Урядом рішення вносить відповідні зміни до Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, а також переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці.

Очікується, що впровадження використання цих засобів забезпечить підвищення якості контролю за дотриманням правил дорожнього руху, що матиме результатом підвищення безпеки на дорогах. Також це матиме позитивний економічний вплив на національних виробників таких технічних засобів у зв’язку зі збільшенням обсягів виробництва та реалізації їхньої продукції.

Мінсоцполітики ставить перед собою завдання створення умов для повернення українських мігрантів

Міністерство соціальної політики ставить перед собою завдання створення умов для повернення українських мігрантів. Про це заявила перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська під час зустрічі з польськими журналістами.

Вона зазначила, що повернення в Україну кваліфікованих працівників є одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду, яка полягає у створенні відповідних соціально-економічних умов, що усунуть основні причини для майбутньої міграції та мотивуватимуть тих, хто вже виїхав, повертатися.

"Уряд ставить за мету повернути громадян для того, щоб вони могли реалізувати себе в Україні. Основна причина міграції полягає у різниці рівня зарплат, саме це мотивує громадян виїжджати працювати за кордон. Тому Уряд проводить активну роботу в цьому напрямку, приймаючи важливі рішення щодо стрімкого підвищення заробітних плат, у тому числі рівня мінімальної зарплати. Але й українські роботодавці, які вже зіткнулися з нестачею кваліфікованих працівників на ринку праці, зробили правильні висновки та збільшують видатки на підвищення зарплат своїм працівникам. Назву буквально декілька цифр: якщо у минулому році ВВП зріс на 2,5 відсотка, то заробітна плата зросла на 37 відсотків, якщо у цьому році ми очікуємо економічне зростання на рівні 3-4 відсотків ВВП, то зростання рівня зарплат прогнозується близько 25 відсотків. Разом із цим стратегічним завданням щодо повернення українських мігрантів ми ставимо за мету співробітництво з урядами країн, у які виїжджають у пошуках роботи українці, для забезпечення їхнього соціального та правового захисту", – розповіла Ольга Крентовська.

За її словами, вивчається також досвід інших країн Європи, що розробляють програми з повернення мігрантів, які довго проживали за кордоном. З ініціативою допомогти Україні у розробленні такої програми виступила Міжнародна організація з міграції, яка запропонувала провести відповідні дослідження.

"Важливо також зазначити, що основною перешкодою для економічного та соціального розвитку України є військова агресія Російської Федерації – це очевидний факт. Але, незважаючи на ці складні умови, ми маємо позитивні результати реформ, які проводить Уряд. Маю на увазі і реформу в сфері оплати праці, яка дозволила забезпечити зростання зарплат, і реформу децентралізації, яка надала поштовх до економічного розвитку та розвитку людського потенціалу. Такі успіхи створюють підстави для впевненості у наших силах та віри в позитивні результати", – заявила перший заступник Міністра.

Стаж підприємців з 1998 по 2003 роки зараховуватиметься на підставі довідки про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності

3 жовтня прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення зміни до пункту 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній”, якою урегульовано питання обчислення трудового стажу фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до зазначеної постанови, фізичним особам-підприємцям зараховуватимуться до стажу, при обчисленні пенсії, періоди ведення фізичними особами підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, у тому числі із застосуванням фіксованого податку:

з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року – на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності;

з 1 січня 2004 року по 31 грудня  2017 року за бажанням особи – за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) незалежно від суми сплачених коштів.

Удосконалено правовий механізм соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

На виконання Плану пріоритетних дій Уряду 3 жовтня на засіданні Уряду прийнято розроблену Міністерством соціальної політики постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання вдосконалення соціального захисту дітей, які перебувають  у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати життю та здоров’ю дитини”.

Сьогодні в Україні гострою соціальною проблемою, яка вимагає комплексного розв’язання,  є потрапляння дітей у складні життєві обставини.

Смертність дітей віком до 1 року, пов’язана із  зовнішніми причинами, посідає третю позицію в структурі смертності дітей такого віку і становить 6% випадків, переважна частина яких – нещасні випадки із загрозою диханню (63,6 %). Більшості цих смертей можна було уникнути за умов належного догляду за дитиною.

Непоодинокими є випадки смерті дітей від навмисних самоушкоджень (включаючи самогубства). У 2014 році з такої причини померло 125 дітей,  у 2015 році  – 148.

Про необхідність негайного правового урегулювання механізмів запобігання потраплянню дітей у ситуації, що загрожують їхньому життю, свідчать, зокрема, такі випадки, як загибель дитини від голоду в замкненій квартирі в м. Києві, втягування підлітків у суїцидальні онлайн-групи.

Забезпечення вчасного реагування на ситуації, що загрожують життю і здоров’ю дітей, і запобігання таким ситуаціям великою мірою залежить від належного виконання посадовими особами своїх обов’язків щодо охорони дитинства, налагодження взаємодії між структурами, органами та закладами, діяльність яких пов’язана з питаннями соціального захисту дітей, надання їм медичних, соціальних, освітніх та інших послуг.

Прийнятою постановою Кабінету Міністрів України передбачено забезпечення реалізації комплексних заходів щодо захисту прав та інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зміну підходів до їх виявлення, ведення обліку та організації допомоги, а також уникнення дублювання функцій відповідних суб’єктів, що сприятиме підвищенню оперативності та якості заходів і їх спрямуванню на забезпечення найкращих інтересів дітей.

Згідно з цією постановою Кабінету Міністрів України запроваджено обов’язкове  проведення оцінки безпеки дитини при виявленні таких факторів: незабезпечення дитини необхідним харчуванням, лікуванням, доглядом; залишення дитини віком до 7 років або дитини у безпорадному стані (хворої, з обмеженням життєдіяльності тощо) в приміщенні, громадському або іншому місці без нагляду осіб, які досягли 14 років; залишення дитини віком до 10 років більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного до сезону одягу або  без дотримання відповідного до віку температурного режиму; залишення дитини під наглядом осіб, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, під дією психоактивних речовин, із ознаками вираженого психічного розладу; обставини стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій, збройних конфліктів тощо. Зокрема, 7-річний ценз для обов’язковості проведення оцінки безпеки дитини з метою упередження загрози її життю або здоров’ю обумовлений досягненням нею старшого дошкільного віку, а 10-річний ценз – для визначення відсутності відповідного до сезону одягу або дотримання відповідного віку дитини температурного режиму як ймовірної загрози її життю та здоров’ю - визначено відповідно до Сімейного кодексу України, згідно з яким діти зазначеного віку мають право брати участь у вирішенні певних сімейних питань, які стосуються їхнього життя.

Крім цього, визначено загальні та окремі обов’язки різних органів та структур щодо виявлення, взаємоінформування та організації надання допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема постраждалим від жорстокого поводження і тим, життю або здоров’ю яких загрожує небезпека.

Також упроваджується прийняття рішень про негайне відбирання дітей у батьків або осіб, які їх замінюють, на підставі чіткого інструменту – оцінки рівня безпеки дитини.

Отже, реалізація положень нормативно-правового акта сприятиме формуванню безпечного середовища для зростання та розвитку дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування