Дайджест новин Уряду 2 жовтня 2018

Дата: 02.10.2018 15:04
Кількість переглядів: 528

Фото без описуГлава Уряду: Проект Держбюджету – це реальні доходи і реальні видатки

Запропонований Урядом України проект Державного бюджету на 2019 рік – це реальні доходи, реальні видатки і реальне продовження тих програм підтримки соціального сектору та промисловості, які вже започатковані. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час прямого ефіру програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

 

«Бюджет - це реальні доходи, видатки, реальні зарплати і реальні проекти. Ми запровадили системність програм, які започаткували недавно. Мова і про підтримку війська, і дороги…. З березня відбуватиметься системне підвищення пенсій, - сказав Володимир Гройсман. - Важкі завдання не вирішуються миттєво. Потрібно продовжити всі програми, які ми закладали як основу розбудови країни».

У медицині робимо потрібні речі, і вони вже працюють, – Прем’єр-міністр

Започаткована Урядом України реформа системи охорони здоров’я дозволила зрушити з місця ситуацію в галузі, і її реальні результати будуть відчуватися з року в рік. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час прямого ефіру програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«МОЗ, зазвичай, було міністерством закупівель. Виділяли мільярди на ліки – ні ліків, ні мільярдів. Чому? Тема непопулярна, складна, багато різних інтересів, які переплітаються. Але ми ситуацію з місця зрушили. І якщо зараз робити те, що визначили як пріоритет, то щороку ситуація буде змінюватися», - сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що вже зараз змінюється принцип фінансування роботи лікаря на первинній ланці. Вже другий рік працює програма «Доступні ліки», за якою виписані вже 25 мільйонів рецептів. Добудовуються лікарні, серед яких – республіканський центр «Охматдит» та мережа регіональних кардіоцентрів, де вже рятують життя хворим на серцеві недуги.

«Наступного року маємо забезпечити новий стандарт екстреної медицини. Нові машини, нові знання фахівців. Виділили 1 млрд грн. Будемо пілотувати 5-6 регіонів, - сказав Володимир Гройсман. – Так само з 1 липня 2019 року, якщо прийшли до лікаря і отримали направлення на обстеження - рентген, аналіз, вони будуть безкоштовні».

Володимир Гройсман: Ресурси децентралізації та цільові субвенції – це гроші на зарплати і соціальну підтримку, а не на «фонтани і туєчки»

Ресурси, які забезпечує реформа децентралізації, а також прямі і цільові державні субвенції – це кошти, які треба направляти передусім на виплати зарплат бюджетникам, розбудову соціальної та місцевої інфраструктури, а не на «фонтани і туєчки», які також потрібні, але не є першочерговими статтями видатків. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час прямого ефіру програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Колеги! Платіть зарплати – ми для цього вам надали гроші, - сказав Володимир Гройсман, звертаючись до керівників місцевих органів влади. – Я дивлюся інколи на фонтани - кошти є, на дерева - є, а на зарплати немає? Як це так? Приміром, дороги. Наступного року ми виділяємо на цю сферу 56 млрд грн. З них 17,7 млрд підуть на місцеві дороги. Це колосальний ресурс. Це я говорю як колишній міський голова».

Володимир Гройсман наголосив, що мати сьогодні ті інструменти розвитку територій, які вже запроваджені, і при цьому мати будь-які заборгованості - неприпустимо.

«Деякі хитруни кажуть - ідіть до Уряду в надії, що ми заберемо кошти від пенсіонерів, лікарів, вчителів і вирішимо проблему. Ні, так не буде. Якщо деякі місцеві керівники будуть думати, що можна не розуміти людей і не поважати їх, то невідкладно буде подання Президенту України від Кабміну, і Президент, я впевнений, буде звільняти таких керівників з посади».

У жодному разі не можна допустити дефолту, – Глава Уряду 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає ключовим поточним завданням Уряду – не допустити кризи боргових платежів, а отже, перспектив втратити всі економічні здобутки останніх періодів.

«У жодному разі не можна допустити дефолту - це миттєве зростання цін і знецінення зарплат. Тож ми маємо йти на виконання зобов’язань», - сказав Володимир Гройсман.

Він повідомив, що наступного року Україна має повернути кредиторам близько 15 млрд дол. І саме тому країні вкрай потрібна системна боргова політика, яка дозволяє одночасно виконувати зобов’язання перед кредиторами, перекредитовуватися для виплати існуючих боргів, а також так вибудовувати економічну ситуацію, аби власних ресурсів вистачало для зменшення боргового навантаження.

Уряд домігся збільшення прибутку державних підприємств у декілька разів, – Олександр Саєнко

Уряд України домігся збільшення прибутку ТОП-100 державних підприємств України в декілька разів, і він сягнув 44 млрд грн, повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Вже в 2017 році ми мали 44 млрд грн прибутку по ТОП-100 державних підприємств, а це на третину більше, ніж у 2016 році та у 2,2 раза більше, ніж у 2015 році, і це, до речі, п’ята частина оборонного бюджету країни», - наголосив він.

У порівнянні з 2014 роком сума прибутку по ТОП-100 держпідприємств у 2017 році збільшилася в 3,6 раза.

«Коли ми тільки почали інвентаризувати державні підприємства, а їх в Україні більше 3,5 тис., половина з тих великих підприємств, які були потужними експортерами, виробляли продукцію, займалися добувною промисловістю, виявились або банкрутами, або мали сумнівні борги, або «нечистих» керівників, та в підсумку, на папері, вони були усі збиткові. Тому питання реформи державного управління, професійного менеджменту, прозорих стандартів управління державними підприємствами є ключовим й постійно знаходиться на контролі Уряду», - наголосив Олександр Саєнко.

За місяць прозорих аукціонів «малої» приватизації бюджет вже отримав 173 млн грн доходу, - Олександр Саєнко

Запроваджені принципи продажу об’єктів з переліку «малої» приватизації, за допомогою прозорих аукціонів, дозволили в десятки разів збільшити ціну продажу в порівнянні зі стартовою ціною.

Про це повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко під час ефіру програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Ми завжди чули, що не можемо на місцях знайти ефективного власника. Чому? Тому що чиновник в районі чи місті здавав цей об’єкт або своєму сусіду, або сам призначав керівників. Але за статистикою ми тільки місяць фактично, як запустили прозорі аукціони «малої» приватизації, коли чиновник не має до цього відношення. Наприклад, вже один з об’єктів виставлявся за 35 тис. грн, а ми продали його за 1,123 млн грн, і ціна об’єкта збільшилась в 32 рази», - наголосив Міністр.

За його словами, до продажу запропоновано вже 1057 об’єктів «малої» приватизації. Успішно проведено понад 100 аукціонів та отримано 173 млн грн коштів до державного бюджету.

Від станції «Ідея-Стартап» до зрілої компанії – МОН та 5PL розвиватимуть інноваційну підприємницьку логістику у вишах

В університетах України створять умови для розвитку логістичного стартап-руху, де студентів та науковців навчатимуть інноваційному підприємництву в сфері логістики. Це, зокрема, передбачено Меморандумом про співробітництво та взаємодію між МОН та ТОВ «5ПІЕЛЬ» (5PL), який підписали заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха та заступник директора 5PL Андрій Блиндарук.

«Заклади вищої освіти та наукові установи, які є місцем зародження інновацій у сфері логістики, повинні розвивати, у тому числі, інноваційну підприємницьку логістику. Міністерство в свою чергу бачить одним з своїх пріоритетних завдань створення умов для такої співпраці, і я сподіваюся, що підписання цього Меморандуму дозволить нам це зробити», – зазначив Максим Стріха.

На сьогодні команда компанії 5PL заснувала перший в Україні логістичний Акселератор Logi:UM.

«Ця програма орієнтована на пошук, акселерацію і впровадження інноваційних технологій і розробок у сфері логістики і транспорту. Ми плануємо спільно з МОН створити умови і канали для трансферу між університетськими стартапами, малим, середнім і великим бізнесом за напрямом інноваційної логістики», - пояснив Андрій Блиндарук.

Меморандум також передбачає й інші напрями співпраці між МОН та 5PL. Зокрема, вивчення можливостей створення логістичних бізнес-інкубаторів на базі українських вишів та в академічному середовищі, а також удосконалення законодавства щодо розвитку інновацій, трансферу технологій та стартапів у сфері логістики.

«Наша головна мета – створити умови для реалізації ланцюга просування студентських логістичних проектів від ідеї до зрілої великої компанії, яка здатна генерувати значний дохід і робочі місця. Ми плануємо найближчим часом побачити позитивні зрушення у розвитку підприємництва та інновацій серед молоді у сфері логістики», – підкреслив Максим Стріха.

Довідково

Бізнес-акселератор здійснюється з метою організації програм інтенсивного розвитку компаній через менторство, навчання, фінансову та експертну підтримку в обмін на частку в капіталі компанії.

Нагадаємо, що асоціація Crossref допоможе українським науковим видавництвам покращувати знання та навички роботи з системою цифрових ідентифікаторів DOI.

Що таке БАДи і чи корисні вони для здоров'я, - МОЗ

Не всі БАДи є неефективними, але через подібні гучні та непідтверджені заяви, яких сила-силенна в інформпросторі, дуже велику частку з них люди приймають необґрунтовано, а не тому, що це їм потрібно. Міністерство охорони здоров’я інформує, що таке БАД та кому він справді допоможе, а в кого лише витягуватиме гроші з кишені.

Що таке БАД?

Як біологічно активну добавку (БАД) можуть продавати їжу, її компонент, нутрієнт чи сполуку, яку потрібно споживати з їжею заради певної користі для здоров‘я. До прикладу, це мультивітаміни з мінералами, екстракт ехінацеї, омега 3, хондропротектори чи імуномодулятори.

Такі добавки мають високу популярність у глобальних масштабах. Cвітовий ринок харчових добавок в 2016 році оцінювався у понад 130 мільярдів доларів США, експерти прогнозують, що в 2022 він збільшиться майже у 2 рази.

Чи корисні БАДи для здоров'я?

Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково обґрунтованих доказів їх користі для здоров‘я. Тобто ефективність більшості добавок навіть не підтверджена жодними клінічними дослідженнями, й навіть існують докази їхньої шкоди.

Це стосується, наприклад, мультивітамінів, до складу яких може входити більш як 10 компонентів. Але більше не означає краще в цьому випадку, адже немає жодних доказів того, що вони покращують здоров‘я чи запобігають хворобам.

Приймати такі вітаміни про всяк випадок категорично не рекомендується. Є дослідження, які вказують на потенційну шкоду для здоров‘я таких добавок, особливо, якщо не дотримуватись правил прийому або ж якщо приймати їх тривалий час.

"Якщо ж ви приймаєте добавки (сподіваюся, лише після рекомендації лікаря), критично важливо дотримуватися дозувань та не приймати їх навмання. Адже існують дослідження, що підтверджують шкоду добавок в надмірних дозуваннях", - говорить в.о. Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

Так, високі дози бета-каротину пов‘язані з більшим ризиком розвитку раку легень серед курців, а надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках.

Небезпечними є також переконання, що деякі добавки можуть запобігти серйозним хворобам. Наприклад, мультивітаміни, вітамін D, кальцій і вітамін С не показали жодної ефективності у запобіганні серцево-судинним хворобам, натомість багато людей приймають їх саме з цією метою.

Дієтичні добавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показаннями. Ці показання має визначити лише лікар. Наприклад, дорослим, у яких остеопороз, часто потрібна додаткова доза вітаміну D та кальцію. Зокрема, вони необхідні людям з хворобою Крона або целіакією, коли виникають труднощі з засвоєнням певних поживних речовин. В іншому випадку – найкращим варіантом є забезпечення організму вітамінами та мінералами з допомогою здорового раціону харчування.

Проте навіть під час вживання БАДів,не варто забувати про звичайну здорову їжу. Жодна добавка не здатна замінити повноцінний раціон. Саме їжа має бути першоджерелом всіх корисних речовин.

Зважаючи на всі ризики, пов‘язані з прийомом добавок – завжди консультуйтесь з лікарем щодо їх споживання. А якщо прийшли до іншого фахівця, який не знає, що ви приймаєте БАДи, завжди кажіть йому про це. Адже взаємодія деяких добавок з ліками може мати небезпечні наслідки для здоров’я.

Україна і Китай планують подвоїти товарообіг і розглядають можливості співпраці в агросекторі, будівництві та енергетиці

Україна та Китай планують подвоїти взаємний товарообіг – до 10 млрд дол., а також розглядають нові можливості співпраці в агросфері, будівництві, передусім інфраструктурних об’єктів, в енергетиці та інших сферах. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Китаю в Україні Ду Веєм.

Глава Уряду відзначив, що потенціал відносин двох країн щороку глибшає, і сфер взаємного інтересу стає більше.

«Я радий нашій черговій зустрічі. І, користуючись нагодою, вітаю Вас і народ Китаю з Днем заснування Республіки», - сказав Володимир Гройсман.

«Ми вдячні за постійну підтримку і увагу, яку Ви особисто приділяєте, і завжди знаходите час для зустрічей», - зазначив Ду Вей.

Під час зустрічі Володимир Гройсман подякував дипломату за успішне завершення проекту надання укомплектованих машин швидкої допомоги для України, а також висловив сподівання на успішне проведення міжнародної виставки China International Import Expo 2018, в роботі якої візьме участь і українська делегація.

З 2015 року кількість ОСББ зросла вдвічі, — Геннадій Зубко

З 2015 року нам вдалося вдвічі збільшити кількість ОСББ в Україні – до майже 30 тисяч будинків. І ключовим фактором у їх формуванні стало прийняття необхідної законодавчої бази та надання ОСББ можливості  скористатися програмами підтримки з впровадження енергоефективних заходів. Про це під час відвідування енергоефективного ОСББ «Гашека 18» з Держсекретарем Швейцарії з питань економіки Марі-Габріель Інайхен-Фляйш наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Завдяки спільній роботі, лідерству в будинку, об’єднанню мешканців, участі у  муніципальній програмі 70/30, залученню державної програми «теплі кредити» в ОСББ «Гашека 18» вдалося зробити абсолютно матеріалізовані і відчутні результати. Тільки за один опалювальний сезон, за рахунок впроваджених енергоефективних заходів, цей будинок економить біля 770 тисяч гривень. Тут вчетверо зменшена плата за опалення  — замість 32 грн за 1 м кв (за прайсом), сплачується  8 грн за 1 м кв. Цікавий і важливий момент: в цьому будинку проживає тільки 2 сім’ї, які отримують субсидії. Це означає, що економія дала такий ефект, коли у людей немає потреби звертатися за соціальною допомогою до держави, а самостійно сплачувати нараховану суму за комунальні послуги. І це один із головних результатів, який очікує держава від реформи енергоефективності», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, держава і надалі буде підтримувати ОСББ, зокрема через запуск Фонду енергоефективності, фінансування якого відбувається за рахунок Мультидонорського фонду, створеного Євросоюзом та Урядом Німеччини. До роботи Фонду залучено й IFC (Міжнародна фінансова корпорація). Також з держбюджету на Фонд виділено — 1 млрд 600 млн грн.

«За рахунок підтримки міжнародних партнерів, співфінансування від Фонду енергоефективності, у нас є абсолютна можливість приступити до масштабної модернізації житлового сектору України», — підкреслив урядовець.

«Уряд Швейцарської Конфедерації дуже радий допомагати Україні в підвищенні її енергоефективності, зокрема шляхом фінансової підтримки проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України». За 6 років спільних зусиль разом з Українським урядом, IFC та іншими міжнародними донорами було створено законодавчу базу для роботи ефективного власника багатоквартирних будинків в Україні – об’єднань співвласників; впроваджено механізм, що забезпечив доступ до фінансування для енергомодернізації багатоквартирних будинків; та була надана підтримка ОСББ у здобутті необхідних знань та навичок. Тож, ми вітаємо досвід українських ОСББ, які, використовуючи створені механізми, доводять, що інвестування в енергоефективність призводить до покращення умов життя та зниження рахунків за житлово-комунальні послуги. Це також створює попит на енергоефективні товари та послуги, що є чудовою можливістю для малих та середніх підприємств», — зазначила Держсекретар Швейцарії Марі-Габріель Інайхен-Фляйш.

Україна й надалі зміцнюватиме стратегічне партнерство з Польщею у впровадженні ключових реформ, – Геннадій Зубко

Україна та Польща тісно співпрацюють у двох реформах – децентралізації і енергоефективності. Це питання транскордонного співробітництва, розвитку Карпатського регіону та гірських територій, інфраструктури, підсилення громад, залучення інвестицій, реалізації енергоефективних проектів тощо. Тож переконаний, що у наших країн є перспективне майбутнє з реалізації спільних проектів. Про це під час спілкування з польськими журналістами заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Досвід Польщі, яка за кілька років зменшила своє енергоспоживання практично удвічі, є дуже корисним для України. Ми вже розпочали співпрацю з польською асоціацією енергоаудиторів, яка спільно з Урядом Німеччини допомагає нам у створенні інституту енергоаудиторів. Ми сьогодні практично повністю імплементували 31 і частково 27 Директив ЄС з енергоефективності, що дозволяє нам рухатися в напрямку енергомодернізації як житлового сектору, так і комунальних підприємств», – зазначив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, в Україні запускається Фонд енергоефективності, ідентичний польському з модернізації житлового сектору. «Україну відвідував директор польського фонду енергоефективності, який поділився досвідом щодо макроекономічного впливу від роботи фонду не тільки на зменшення енергоспоживання, а й на розвиток малого і середнього бізнесу та економіки країни в цілому. Тож, на мою думку, наразі сфера енергоефективності в Україні є величезним кластером для інвестицій, яка користується високим попитом і маржинальністю», – розповів Геннадій Зубко.

«У нас дуже багато спільних питань і актуальних тем для співпраці. Україна й надалі зміцнюватиме стратегічне партнерство з Польщею у впровадженні ключових реформ», – наголосив урядовець.

Президент своїм Указом затвердив нове Положення про розроблення річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО

Президент України Петро Порошенко підписав Указ №298/2018 «Про річні національні програми під егідою Комісії Україна – НАТО», яким затвердив Положення про розроблення річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО та оцінювання результатів їх виконання.

Положення було підготовлено Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, а також іншими органами центральної влади в тісній взаємодії з групою міжнародних експертів та радників з держав-членів Альянсу, з використанням найкращих передових методик стратегічного планування країн НАТО.

Згідно з Положенням, у кожному розділі річної національної програми міститься опис реформ за відповідними напрямами, визначаються стратегічна мета реформ, цілі та пріоритетні завдання на відповідний рік. Реформи, стратегічна мета, відповідні цілі та пріоритетні завдання річної національної програми мають спрямовуватися на захист та забезпечення безпеки і добробуту громадян, комплексне та глибинне реформування держави з метою підготовки до набуття Україною членства в Організації Північноатлантичного договору.

Невід'ємною складовою річної національної програми є додатки, в яких визначаються пріоритетні завдання, заходи річної національної програми, відповідальні за виконання таких заходів і строки виконання. Уперше запроваджуються індикатори виконання/показники ефективності реалізації річної національної програми.

Річна національна програма розроблятиметься відповідно до принципів стратегічного планування та з урахуванням чіткості, досяжності, доцільності, часової визначеності та наступності. Це означає, зокрема, що визначення завдань в РНП повинні бути лаконічними, зрозумілими і не містити загальних формулювань. Вони повинні бути сформовані і сплановані, виходячи з наявних фінансових, матеріальних та людських ресурсів, реалістичної оцінки часу для їхньої реалізації та з урахуванням факторів, що можуть вплинути на цей процес. Також вони повинні мати визначені строки і бути спрямованими на виконання умов, необхідних для підготовки до набуття Україною членства в Організації Північноатлантичного договору.

«Сьогодні важливий день для євроатлантичної інтеграції України. Рішення Президента дуже вчасне, його значення для розвитку країни важко переоцінити. Завдяки новому Положенню ми не лише значно прискоримо домашню роботу з набуття стандартів НАТО, а й зможемо ефективно оцінювати ці зусилля в межах всієї країни щокварталу і щороку. Це дасть можливість вчасно виявляти відставання і усувати проблеми, а також виявляти тих, чия діяльність або бездіяльність призводять до такого відставання», – сказала Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи Указ Президента.

У Великобританії та України єдина траєкторія у протидії Путіну і Росії, – Держміністр Великої Британії з питань безпеки та економічних злочинів

Реакція на протиправні дії Росії повинна була б бути жорсткішою. Анексія Криму, трагедія МН-17, кібератаки та атаки у Солсбері – усі ці випадки ілюструють високий рівень загроз для цивілізованого світу з боку Російської Федерації. Про це заявив Державний міністр у справах безпеки та економічних злочинів Сполученого Королівства Великої Британії Бен Воллес під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе у Києві.

Своєю чергою Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Росія постійно випробовує нові форми гібридної війни в Україні, серед яких дезінформація, кібератаки, підривна розвідувальна діяльність, газовий шантаж тощо. Особливо ця активність відчувається зараз – у час передвиборчого сезону. «За останні три з половиною роки Служба безпеки України запобігла понад 400 спробам терористичних актів у різних регіонах України, також вдалося запобігти сотні штучних протестів, що мали на меті дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію у нашій державі», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також Віце-прем’єр-міністр зауважила, що для України надзвичайно важливо зберегти єдність із західним світом задля спільної протидії новим викликам. «Голос Великої Британії має суттєву вагу в міжнародних відносинах. Ми цінуємо ваші зусилля щодо санкційного тиску на Росію і вдячні за реальне розуміння загроз, однак такої одностайності немає у всіх європейських столицях – на жаль, російське лобі працює», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Бен Воллес зазначив, що Велика Британія зі свого боку продовжить висвітлювати наслідки руйнівних дій Російської Федерації в діалозі зі своїми партнерами.

Росія намагається принизити, висміяти західні нації, представити їх у негативному світлі, додала Віце-прем’єр-міністр. «Ми розуміємо Росію як ніхто інший, і всі ці спроби маніпулювати світовою спільнотою мають єдину мету – підірвати її єдність та зруйнувати світовий порядок», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сторони обговорили двосторонній політичний діалог, проведення українсько-британської міжвідомчої наради у Києві цього місяця, можливості спільної протидії кіберзагрозам в Україні та Великій Британії, місце націоналізму в сучасних міжнародних відносинах, а також питання покращення умов свободи руху для громадян України.

 «Відносини зі Сполученим Королівством є стратегічними для України. Мені приємно констатувати високу динаміку двостороннього діалогу між нашими країнами, зокрема, активний обмін візитами на політичному та військовому рівнях. Єдине – хотілось би переглянути підходи щодо спрощення отримання віз нашими громадянами. Сподіваюсь на активний розвиток співпраці у цьому напрямі», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Три українські еко-стартапи братимуть участь у фіналі найбільшого конкурсу зелених бізнес-ідей ClimateLaunchpad

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала підтримати екологічні інновації, які є важливою частиною європейської інтеграції, і тих, хто прокладає шлях в Україні новим «зеленим» бізнесам.

Виступаючи на форумі «Еко-інновації та «зелене» підприємництво: зроблено в Україні», Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу, що безпосередньо у преамбулі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС міститься важливий пункт: «Віддані посиленню співробітництва у сфері захисту навколишнього середовища та принципам сталого розвитку і зеленої економіки».

«Це не тільки чиста вода для наших міст, можливість вільно дихати в містах важких індустрій, оздоровлення малих та великих рік України, здоров’я наших дітей та довголіття наших батьків. Це не тільки енергетична незалежність. Еко-інновації – це високотехнологічні робочі місця, інноваційні підприємства і зелені стартапи. Це осучаснення великих підприємств і нові можливості для малого та середнього бізнесу», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона зауважила, що Україна є однією з перших країн, що підписали Паризьку кліматичну угоду, але для справжньої першості у сфері еко-інновацій та зеленого підприємництва Україні належить виконати ще чимало завдань – на бізнесовому, науковому, урядовому та законодавчому рівнях. «Можливості відкриваються тим, хто не боїться неторованих доріг», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе, побажавши успіху трьом українським еко-стартапам, які за місяць братимуть участь у фіналі конкурсу «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad у Шотландії.

У рамках форуму також заплановане нагородження переможців четвертої хвилі найбільшої в Україні грантової програми «Кліматичні інноваційні ваучери» для компаній-розробників кліматичних та низьковуглецевих технологій. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила подяку Європейському Союзу і Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), які є донорами програми і вже підтримали понад 20 високотехнологічних проектів. Прикметно, що значна частина з них є експортноорієнтованими.

Також участь у форумі взяли провідний економіст ЄБРР Мартін Поспішил, Директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні Сергій Масліченко, Голова українського офісу Фонду Конрада Аденауера Габріеле Бауманн, голова правління ГО Greencubator Роман Зінченко.

МОН готове долучити переможців конкурсу “Учитель року” до навчання педагогів, - Лілія Гриневич

Успіх реформи Нова українська школа безпосередньо залежить від учителів, і Міністерство освіти і науки готове підтримати переможців конкурсу “Учитель року”, які хочуть ділитись власним досвідом та поширювати сучасні педагогічні практики. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з переможцями та лауреатами Всеукраїнського конкурсу “Учитель року – 2018”, яка пройшла сьогодні, 2 жовтня 2018 року, у залі колегії МОН.

“Зустріч з педагогами-практиками традиційно є можливістю почути про реалізацію освітньої реформи зсередини. Ваша об'єктивна оцінка новітніх методик та сучасного освітнього середовища допомагає нам вдосконалювати систему освіти і підвищувати її якість. Коли я бачу учителів, як ви, у мене відроджується надія, що ми зробимо реформу швидше, ефективніше. Ми зацікавлені в таких активних, світлих і професійних учителях, як ви”, – наголосила Лілія Гриневич.

Під час зустрічі учасники обговорили питання підвищення якості вивчення як української, так й іноземних мов, з'ясували комунікативні методики, які допоможуть першокласникам НУШ швидше адаптуватися до навчання. Серед інших тем – підготовка молодих учителів у вишах, підвищення інтересу школярів до фізичної культури, збереження здоров’я дітей.

Зокрема, Дмитро Лазебний-Чоловський – переможець у номінації “Фізична культура” – розповів, що вчителям його предмета не вистачає матеріалів для розвитку своїх навичок.

“Вчителі фізкультури “старої закалки” часто надто тиснуть на дітей, не дають їм нормально розвиватися. Думаю, багатьом педагогам бракує усвідомлення, що ми не готуємо спортсменів та олімпійських чемпіонів, а є провідниками дітей у світ здорового способу життя, принаймні так це сприймаю я. Можливо, виправити ситуацію могли б такі дистанційні курси, як для вчителів початкової школи, що робили цьогоріч. Я його пройшов, пройшов курс з інклюзивної освіти, там багато корисного, але специфічної інформації для вчителів фізкультури мало. Для мене це не така велика проблема - я працюю в Києві, тут багато великих шкіл та вчителів, ми можемо ділитися досвідом, а от для вчителів з маленьких міст та шкіл це важко”, – повідомив педагог.

Лілія Гриневич відповіла, що саме вчителі-переможці та лауреати конкурсу “Учитель року” могли б стати тими, через кого поширюватиметься така інформація. Вона доручила профільному Інституту залучати їх до підготовки матеріалів для підвищення кваліфікації вчителів.

Міністр також вручила вчителям почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. До пакета нагород увійшли також ювілейні монети “Серце віддаю дітям”, які Національний банк України випустив до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського.

Нагадаємо, що до 15 жовтня 2019 року триватиме реєстрація учасників Всеукраїнського конкурсу “Учитель року – 2019”. Цьогоріч конкурс проводитиметься у номінаціях “Географія”, “Захист Вітчизни”, “Французька мова”, “Вчитель інклюзивного класу” та “Основи здоров’я”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування