Дайджест новин Уряду 9.10.2018

Дата: 09.10.2018 14:52
Кількість переглядів: 637

Ситуація із забезпечення населення безпечноюпродукцією в зоніевакуації на Чернігівщиніконтрольована, – Держпродспоживслужба

Держпродспоживслужба контролює ситуацію щодо забезпечення якісними та безпечними харчовими продуктами населення, яке евакуйоване із зони вибухів в Ічні на Чернігівщині.

Представники Держпродспоживслужби Чернігівщини увійшли до складу оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка склалася в області через пожежу і вибухи на шостому арсеналі в Ічні.

У зв’язку із вибухами у регіоні, в обласному та районних управліннях Держпродспоживслужби, здійснюється цілодобове чергування для забезпечення оперативного реагування на можливий розвиток ситуації.

Також в області вживаються заходи контролю за постачанням харчових продуктів та дотриманням необхідних санітарно-гігієнічних вимог.

Спеціалісти Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюють відбір зразків питної води для проведення лабораторних досліджень.

«Обстановка поблизу Ічні на Чернігівщині, де вибухають склади боєприпасів постійно змінюється, однак ми працюємо гнучко та оперативно реагуємо на розвиток подій. Цю ситуацію я контролюю особисто», - наголосив начальник управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

У зонінадзвичайної ситуації на Чернігівщиніполіцейськідопомагають людям та забезпечують правопорядок

Станом 11.30 до поліціїнадійшло 37 повідомленьвідмешканцівЧернігівськоїобласті. Чотири з них – щодовиникненняпожеж в будівлях на околицяхІчні. Їхлокалізовано. Такожполіціяперевірила три повідомленнящодо мародерства в Ічні та районі. Всі вони не підтвердилася. У зонінадзвичайноїситуаціїпродовжуютьпрацюватиполіцейські. Їхнєзавдання – допомога людям та забезпечення правопорядку. На цьомунаголосивт.в.о. ГоловиНаціональноїполіції УкраїниВ’ячеславАброськін.

Нагадаємо, що сьогодні Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман  провів засідання оперативного штабу, де визначені першочергові потреби людей і ухвалені рішення, необхідні для їхнього забезпечення.

Сили та засоби всіх підрозділів, які працюють на місці, координують перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Яровий та заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Відповідно до наказу Національної поліції України сьогодні, 9 жовтня, також у надзвичайний позаплановий режим діяльності перейшли ситуаційні центри Нацполіції та поліції Чернігівської області.

По тривозі піднятий особовий склад поліції Чернігівської області та особовий склад спецпризначенців Києва та Київської області. Відтак поліцейські Києва вже працюють на місці події.  Також на допомогу, для забезпечення та організації руху у зоні евакуації, прибули патрульні поліцейські з Сумської області. Крім того, до роботи на Чернігівщині будуть задіяні працівники поліції Полтавщини.

Ситуаційним центром відслідковуються всі повідомлення на 102. На даний час інформації щодо отримання громадянами тілесних ушкоджень не надходило.

Наразі визначено 14 сіл, які підлягають евакуації. Загальна кількість їхніх жителів – від 17 до 20 тисяч.

Станом на 11-ту годину з небезпечної зони евакуйовано 12,5 тисячі громадян. Зокрема, с. Августівка та смт Парафіївка. До евакуації залучені сили Національної поліції, Національної гвардії України, ДСНС та інші служби.

«Основна мета поліції – забезпечення та охорона громадського порядку саме в місцях, де іде евакуація місцевого населення. Також ми не маємо допустити фактів мародерства та інших правопорушень у відношенні до наших громадян, які постраждали від цієї ситуації», - підкреслив В’ячеслав Аброськін.

Наразі до поліції надійшло 37 повідомлень від громадян. Чотири з них – безпосередньо щодо виникнення пожеж в будівлях на околицях Ічні. Силами ДСНС ці пожежі були локалізовані.

Також до поліції надійшли три повідомлення щодо мародерства в Ічні та районі. Поліцейські перевірили цю інформацію – вона не підтвердилася.

Окрім того, на в’їздах та виїздах у 50-кілометровій зоні надзвичайної ситуації працюють групи реагування патрульної поліції. Рух транспорту обмежено.

Глава Уряду на Чернігівщині: Наслідкинадзвичайноїситуаціїбудутьподолані. Життя людей - найвищийпріоритет

Наслідки надзвичайної ситуації, що трапилася сьогодні в Чернігівській області на складах військової частини А-1479, будуть подолані, все, що потрібно для безпеки людей, зроблено. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у коментарі журналістам.

Глава Уряду відвідав селище Парафіївка, де збираються мешканці прилеглих сіл, евакуйовані через вибухи боєприпасів.

«Головне, аби ніхто не загинув, життя і здоров’я – пріоритет. Ми будемо слідкувати за приборканням пожежі. Ми допоможемо все відновити у разі потреби. Всіх заспокоюю»,- сказав Володимир Гройсман.

Він провів засідання оперативного штабу, де визначені першочергові потреби людей і ухвалені рішення, необхідні для їхнього забезпечення. Прем’єр-міністр подякував рятувальникам та місцевій владі за оперативну евакуацію та розміщення людей.

Глава Уряду нагадав, що в листопаді минулого року по всій Україні були проведені спеціальні навчання і отримані тоді навички виявилися сьогодні в пригоді.

«Поліція контролює територію. Добре спрацювали місцеві органи влади. Все організовано по-людськи. І треба брати з цього приклад, – сказав Володимир Гройсман. – Питання номер один  – життя людей».

Велика Британія продовжить допомагати Україні в реформуванні та розбудовіЗбройних Сил

Велика Британія продовжить допомагати Україні в реформуванні та розбудові Збройних Сил та Флоту. Про це заявив Державний міністр з питань Збройних Сил Сполученого Королівства Марк Ланкастер під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе в Лондоні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила подяку Великій Британії за підтримку України, а також за значні зусилля британського Уряду щодо зміцнення безпеки нашої держави. Вона поінформувала про свою нещодавню зустріч із Держсекретарем у справах оборони Великої Британії ГейвіномВільямсоном, який став першим західним високопосадовцем, який відвідав фронтову зону на Сході України. Під час свого візиту в Україну у вересні Держсекретар у справах оборони відвідав м. Мар’їнку.

За результатами візиту ухвалене рішення розширити навчання у рамках програми «Орбітал» за рахунок нових оборонних курсів з тематики протитанкової боротьби, піхотних навичок, протиснайперської підготовки, планування застосування мінометних сил і засобів. Вони доповнюватимуть оборонні курси з визначення мін та саморобних вибухових пристроїв, надання медичної допомоги і планування логістики, які британські інструктори викладають з початку 2015 року.

Віце-прем`єр-міністр подякувала британській стороні за рішення посилити спроможності українського Флоту і Збройних Сил, а також створення нової постійної посади військово-морського аташе, що відповідатиме за програми співпраці й підвищення оборонного потенціалу ВМС України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість ініціативи ГейвінаВільямсона відправити королівських морських піхотинців до України до кінця наступного року та збільшити кількість патрулів Королівського морського флоту в Чорному морі.

«Це дуже важливе рішення для нас, оскільки Росія мілітаризує Кримський півострів і загострює безпекову ситуацію у Чорному та Азовському морях, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе, – Британія краще, ніж будь-хто інший, розуміє небезпечність бездіяльності».

Вона зазначила, що Росія протягом останніх місяців дедалі частіше свідомо перешкоджає проходу суден, у тому числі з держав-членів ЄС, транзитом через Керченську протоку в Україну, що може мати серйозні соціальні наслідки для азовських міст і портів. Дії Росії з перешкоджання морському транзиту є ще одним прикладом дестабілізації України, а також нехтування міжнародними нормами.

Марк Ланкастер зазначив, що військова співпраця з Україною є взаємовигідним процесом. «Ми вдячні українській стороні за співпрацю, обмін досвідом та інформацією», – сказав Міністр. Він наголосив, що Велика Британія залишається вірною своїм зобов’язанням щодо європейської безпеки.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість реформ у секторі безпеки та оборони і для ефективної протидії зовнішній агресії, і для загальної демократичної трансформації України.

«Швидкі та відчутні результати в реформі оборонно-безпекового сектору, впевнена, запустять зміни в інших сферах», – підкреслила Віце-прем`єр-міністр. Серед важливих пріоритетів у цій галузі вона назвала подальше перетворення Міністерства оборони з військової на цивільну установу.

Марк Ланкастер наголосив на тому, що зусилля України у сфері реформування є «вражаючими», беручи до уваги необхідність протистояти водночас зовнішній агресії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила важливість рішення Великої Британії про продовження військових навчальних програм для Збройних Сил України на період до 2020 року. Це спеціалізовані навчальні програми для офіцерів-зв'язківців, снайперів, водолазів тощо. Не менш важливим є продовження навчання для українських військових у британських оборонних навчальних закладах.

Починаючи з березня 2015 року, 100 інструкторів збройних сил Великої Британії в рамках операції «Орбітал» проводять навчання українських військових за напрямами підготовки штабних офіцерів, польової медицини, артилерійських, саперних та інформаційних операцій, безпеки польотів, військової розвідки, логістики, тактики ведення бою в міських умовах, виживання тощо. Загальна кількість підготовлених військовослужбовців ЗСУ на сьогодні становить понад 7000 осіб, з яких понад 700 – інструктори. Проведено понад 120 курсів. На відміну від інструкторів США, які працюють лише у Яворові, британські інструктори проводять курси у різних гарнізонах на території України, що дає можливість готувати військовослужбовців у місцях їхньої постійної дислокації.

Говорячи про євроатлантичну інтеграцію України, Віце-прем’єр-міністр зазначила, що цьогорічний Саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив перспективу України стати його рівноправним членом, а Україна своєю чергою розпочала процес внесення поправок до Конституції, щоб визначити членство в НАТО та ЄС стратегічною метою. Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про зміну Україною підходу до формування Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО, а також значний позитивний ефект від Програми професійного розвитку державних службовців, які відповідають за співпрацю з НАТО.

Вакцини проти грипу уже почали розвозити в аптеки, - МОЗ

Протягом найближчих тижнів в аптеки доставлять усі 350 тис. доз вакцин проти грипу. Тож українці зможуть придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я. Вартість вакцин складе від 200 грн до 300 грн.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби.

Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні, ймовірно, поширюватимуться:

  • вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів імунітет сформувати допоможуть вакцини.

Важливо зберігати холодовий ланцюг при транспортуванні вакцини, щоб вона не втратила своїх захисних властивостей. Тому старайтесь зробити щеплення максимально швидко після того, як купили вакцину. Найкращий варіант - попередньо проконсультуватися зі своїм лікарем - терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. Так ви зможете отримати відповіді на свої запитання, рекомендації щодо транспортування вакцини і домовитися про час вакцинації.

Вакцина також може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику - медпрацівників, учителів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями. МОЗ України рекомендує місцевій владі та підприємствам забезпечити вакцинування громадян з групи ризику. Адже запобігання грипу, у тому числі, дозволить заощадити кошти: за різними оцінками, збиток для кожного хворого на ГРВІ (зокрема - грип) - від 420 до 2800 грн в залежності від тяжкості захворювання, а для держави - 4200-7800 грн. А вартість вакцини складає 200-300 грн.

Нагадаємо, щороку в Україні реєструються близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. У минулому епідсезоні в Україні було зафіксовано 7 летальних випадків від грипу. Жоден із пацієнтів не робив щеплення проти грипу.

Мін’юст розпочинає всеукраїнську інформаційну кампанію #ПраваЗахисників

Міністерство юстиції України в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочинає інформаційну кампанію #ПраваЗахисників, спрямовану на інформування учасників бойових дій про їхні права.

У межах інформаційної кампанії ветеранам АТО буде роз’яснено процедуру отримання безоплатної правової допомоги, порядок безоплатного отримання земельної ділянки, повідомлено про існуючі пільги на оплату житлово-комунальних послуг та проїзд.

Зокрема захисники мають право на:

  • отримання первинної та вторинної правової допомоги;
  • першочергове відведення земельних ділянок для особистого селянського господарства; ведення садівництва; будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах; індивідуального дачного будівництва; будівництва гаражів;
  • знижки на оплату користування житлом, комунальними послугами, вартості палива;
  • безкоштовний проїзд міським, приміським і міжміським автотранспортом та додатково міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним в обидва напрямки.

Також учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих внаслідок війни передбачена щорічна разова грошова допомога. Крім цього, законодавством передбачене безоплатне медичне забезпечення, про яке буде детально ознайомлено під час інформаційної кампанії Мін’юсту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування