Дайджест новин Уряду 27.12.2018

Дата: 27.12.2018 14:49
Кількість переглядів: 500

Фото без описуПрем’єр-міністр: Порозуміння всіх гілок влади – запорука подальшого економічного зростання

Порозуміння всіх гілок влади і злагоджена робота державних інституцій є запорукою подальшого економічного зростання. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи останнє в цьому році засідання Кабінету Міністрів України.

Глава Уряду наголосив, що 2018 рік став роком збереження економічної стабільності і реалізації необхідних трансформацій у різних сферах життя. Сильна економіка, за словами Володимира Гройсмана, це високий рівень життя, потужний сектор безпеки і повага в світі.

«За останні роки ми отримали не один удар долі, але ми знаємо, що наше майбутнє у наших руках. І хочу, аби всі були об’єднані навколо ідеї сильної держави, – сказав Прем’єр-міністр. – Ми маємо 2,5 року зростання. І можемо пришвидшуватися. Для цього потрібні інвестиції, модернізація, зміна моделі економіки. Тож ми запустили низку ініціатив, які дадуть результат».

У числі таких ініціатив серед іншого – полегшення ведення бізнесу та зміни в системі підготовки кадрів, передусім у сегменті професіональної освіти.

«Українців чекають у 2019 році нові дороги, нові механізми енергетичної незалежності і багато інших проектів модернізації інфраструктури України. Маємо всі шанси до більшого зростання. Для цього потрібне розуміння всіх гілок влади», – сказав Прем’єр-міністр.

 

5 ГОЛОВНИХ ЗАПИТАНЬ ПРО МОНЕТИЗАЦІЮ ПІЛЬГ І СУБСИДІЙ

1. Чи потрібно повторно подавати документи?

Так, усім отримувачам пільг і субсидій обов’язково потрібно У ТРАВНІ подати Заяву на монетизацію і Декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

В Ощадбанк йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше у 2019 році, у травні вже не потрібно поновлювати документи. Ви вже є учасниками монетизації пільг і субсидій.

2. Чи потрібно у Ощадбанку самостійно відкривати рахунок?

На кожного одержувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде АВТОМАТИЧНО відкритий персональний обліковий запис у банку, на якому будуть відображатися житлові субсидії у грошовій формі.

Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів та пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

Після закінчення опалювального сезону - у червні -  суми невикористаних коштів перераховуватимуться на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії.  Рахунок кожному Ощадбанк відкриє автоматично, без додаткового звернення у банк.

3. Як відбуватиметься оплата комуналки?

Все відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для Ощадбанку формуватимуть онлайн-платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм субсидію. Про це та про те, скільки залишається заплатити за комуналку, Ощадбанк одразу інформуватиме субсидіанта SMS-повідомленням.

Для субсидіантів будуть створені ПЕРСОНАЛЬНІ КАБІНЕТИ, де можна буде відслідкувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі Ощадбанку за тел.: 0 800 210 800.

4. Чому Ощадбанк?

Ощадбанк є державним уповноваженим банком щодо десятка урядових програм та має понад 15 років досвіду  співпраці  з підприємствами паливно-енергетичного комплексу.

Банк володіє найбільшою мережею відділень – понад 3 200, які присутні в тому числі у сільській місцевості, де найбільша кількість субсидіантів, та має великий ДОСВІД щодо виплат соціальної допомоги й пенсій великій кількості клієнтів одночасно. Тому і визначено проводити монетизацію пільг і субсидій саме через цей державний банк.

Жодних комісій від субсидіантів та пільговиків за обслуговування їх персональних облікових рахунків Ощадбанк не братиме.

5. Чому гроші не роздадуть одразу на руки?

В Україні субсидію отримує майже половина українських сімей. Якщо одразу роздати такій кількості людей гроші на руки, є ризик гіперінфляції та кризи комунальних неплатежів.

Уявімо ситуацію, що 8 млрд грн щомісяця замість оплати комуналки потраплятимуть на споживчий ринок. Уже через два місяці житлово-комунальне господарство України спіткає колапс, адже надавачі послуг не зможуть розрахуватися з тим же Нафтогазом за куплений газ.

Тому допомога надходитиме на персональний обліковий запис субсидіанта та пільговика в Ощадбанк, а все, що залишиться після оплати комунальних послуг протягом року, за результатами опалювального сезону ЕНЕРГООЩАДНІ українці зможуть забрати з банку готівкою.

 

Уряд запровадив монетизацію пільг і субсидій

Кабінет Міністрів України 27 грудня 2018 року прийняв постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунка.

Скажімо, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1 500 гривень. А сума всіх комунальних платежів складає 2 000 гривень. 1 500 субсидійних гривень Ощадбанк перерахує надавачам послуг та поінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 грн.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено. 

 

Рішення Уряду: нові мита, ліцензії на експорт та імпорт та звільнення від ПДВ операцій з брухтом

27 грудня Уряд ухвалив низку ініціатив Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Запропоновано скасувати мито на імпорт пряжі

Уряд ухвалив проект Закону України «Про внесення змін до Митного тарифу України». Запропоновано зменшити ставку пільгового ввізного мита при імпорті пряжі (однокрученої, багатокрученої, а також змішаної з бавовною) з 4% до 0%. Таке рішення дозволить українським переробникам сировини отримати додаткові обігові кошти у сумі близько 4 млн грн. Очікується, що реалізація рішення збільшить виробництво ниток та тканини в Україні на 17%.

Проект Закону буде запропонований на розгляд Верховної Ради.

Уряд ухвалив перелік товарів, імпорт та експорт яких підлягає ліцензуванню в 2019 році

Уряд ухвалив перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягають ліцензуванню, та обсяг квот на експорт товарів у 2019 році. Переліки товарів та квоти є ідентичними діючим у 2018 році перелікам та обсягам. Так, зокрема, квоти на експорт необробленого золота та срібла (крім банківських металів) та брухту дорогоцінних металів, як і раніше, залишаються на рівні 0 грамів. Також згідно з рішенням РНБО від 16 лютого 2017 року «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури», в 2019 році продовжиться ліцензування експорту антрациту.

 Крім того, згідно з Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар, в 2019 році буде ліцензуватись експорт та імпорт озоноруйнівних речовин та товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини.

 Норма відрахування частини чистого прибутку Поліграфічним комбінатом «Україна» залишиться на рівні 40% до 2020 року 

Уряд продовжив до 31 грудня 2019 року дію постанови, яка дозволяє Поліграфічному комбінату «Україна» відраховувати до державного бюджету не 75% чистого прибутку, а 40%. Така норма діятиме лише за умови, що Поліграфічний комбінат буде спрямовувати 35% чистого прибутку на модернізацію та закупівлю обладнання для виготовлення закордонних паспортів та ID-карток для громадян України. 

Таке рішення дозволить забезпечити безперебійне та оперативне виготовлення біометричних документів для українців.

Уряд продовжив звільнення від ПДВ операцій з металобрухтом до 2022 року

Уряд продовжив дію постанови КМУ №15 від 12 січня 2011 року. Відтак, операції з постачання (зокрема, операції з імпорту) відходів та брухту деяких чорних і кольорових металів звільняються від обкладення податком на додану вартість до 1 січня 2022 року.

Очікується, що продовження дії режиму звільнення від ПДВ сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української металопродукції.

З переліком брухту та відходів чорних та кольорових металів, на які розповсюджується дія постанови №15, можна ознайомитись за посиланням.

Уряд відніс Тринідад і Тобаго, Намібію та Палау до переліку офшорних зон

Кабінет Міністрів відніс Тринідад і Тобаго, Намібію, Гуам, Палау та Американське Самоа до переліку офшорних зон.

Україна періодично оновлює український перелік офшорних зон з урахуванням даних глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей ОЕСР. Форум сформував "Чорний список" держав, що не налаштовані на співпрацю з питань оподаткування та не імплементують стандарти ОЕСР, до якого і ввійшли зазначені країни.

Рішення дозволить більш ефективно запобігти та протидіяти легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.

З чинним переліком офшорних зон можна ознайомитись за посиланням.

Міжнародні організації та посольства зможуть залучати для обліку трудових книжок українські консалтингові компанії 

Уряд надав можливість міжнародним організаціям, іноземним дипломатичним представництвам, консульським установам та проектам міжнародної технічної допомоги залучати до ведення обліку, зберігання і видачі трудових книжок українських юридичних осіб. Це дозволить зменшити адміністративне навантаження на міжнародні представництва та стимулювати розвиток ринку консалтингових послуг.

 

Уряд затвердив нові розміри пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

27 грудня 2018 року Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. № 675, якими передбачено збільшення частки єдиного внеску, що спрямовується на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві (з 9,1472 до 9,3759), за рахунок зменшення частки цього внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (з 5,2313 до 5,0026).

Прийняте рішення дозволить затвердити бездефіцитний бюджет Фонду соціального страхування України на 2019 рік та забезпечити вчасно і в повному обсязі здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг.

 

Уряд удосконалив порядок надання одноразової натуральної допомоги „Пакунок малюка”

27 грудня на своєму засіданні Уряд прийняв постанову „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 р. № 512”.

Розробленою Міністерством соціальної політики постановою удосконалено порядок планування обсягів, доставки, видачі одноразової натуральної допомоги „Пакунок малюка”, зокрема передбачено врахування потреби не менш ніж на 2 місяці наступного року при плануванні обсягів допомоги на поточний рік, видача допомоги за місцем проживання/перебування новонародженої дитини не пізніше ніж через 30 днів з дня її народження, залучення до видачі допомоги „Пакунок малюка” фахівця із соціальної роботи, соціального працівника, фахівця недержавної організації, до повноважень яких належить здійснення соціальної роботи з сім’ями та дітьми.

Прийняття цієї постанови створює умови для забезпечення своєчасного отримання такої допомоги сім’ям, у яких народилася дитина, та сприятиме створенню дієвих механізмів планування обсягів, доставки, видачі одноразової натуральної допомоги „Пакунок малюка” для забезпечення безперебійного надання такої допомоги, а також забезпечить чіткий механізм надання одноразової натуральної допомоги „Пакунок малюка” сім’ям, які з певних причин не отримали таку допомогу в пологовому будинку.

 

Врегульовано механізм атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дітей

27 грудня на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України ,,Про внесення зміни до пункту 12 Порядку проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і присвоєння їм відповідних категорій”.

Норми зазначеної постанови спрямовані на урегулювання механізму державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, які розпочали або відновили свою роботу.

Реалізація акта позитивно впливатиме на інтереси дітей, які отримують послуги оздоровлення та відпочинку в дитячих закладах, що пройшли державну атестацію.

 

Порядок нарахування та сплати ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб приведено у відповідність до чинного законодавства

 27 грудня Кабінет Міністрів України прийняв постанову „Про внесення зміни до пункту 1 Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб”.

Прийняттям розробленої Міністерством соціальної політики постанови забезпечено поширення норм щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на осіб, які доглядають за дітьми з певними захворюваннями.

Законом України від 03.07.2018 року № 2476-VIII „Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми” врегульовано питання віднесення до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання тощо, якій не встановлено інвалідність, якщо такі особи отримують допомогу відповідно до законодавства.

 

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до бюджету Пенсійного фонду на 2018 рік

З метою забезпечення своєчасної виплати пенсій та грошової допомоги, оплати в повному обсязі послуг за їх доставку, а також сприяння погашення позик, наданих у  2018 році за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на покриття тимчасових касових розривів, Уряд прийняв постанову „Про внесення змін до бюджету Пенсійного фонду України на 2018 рік”.

 

Затверджено склад наукової ради Національного фонду досліджень, який з 2019 року надаватиме гранти українським вченим, – рішення Уряду

Уряд затвердив склад наукової ради Національного фонду досліджень України (НФД) – до неї увійшли 30 українських вчених з наукових установ та вишів.. Відповідне розпорядження було прийнято сьогодні, 27 грудня 2018 року, під час засідання Кабінету Міністрів України.

16 членів ради призначені на 2 роки, а інші 14 – на 4. Вони працюватимуть у трьох секціях: природничих, технічних наук та математики (14 членів); біології, медицини та аграрних наук (9 членів); соціальних та гуманітарних наук (7 членів).

Першочерговим завданням наукової ради буде обрання голови Нацфонду та формування дирекції, зокрема, розробка Порядку обрання, призначення та звільнення виконавчого директора, його заступників, керівників структурних підрозділів дирекції, а також проведення конкурсу щодо обрання виконавчого директора. Потому – після повноцінного старту роботи НФД – рада відповідатиме за формування умов конкурсів, визначення тематичних напрямів, координацію та контроль проведення експертизи й відбору проектів.

«Конкурс з обрання членів наукової ради Фонду провів Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій. 30 листопада, під час засідання Нацради, обраний склад було схвалено, і МОН максимально оперативно підготувало та погодило проект відповідного розпорядження Уряду. Для нас було одним із пріоритетів, щоб склад наукової ради був остаточно затверджений і вона могла почати виконувати свої функції. Зараз рада має важливу місію – дати старт роботі Нацфонду, щоб українські вчені якомога швидше почали отримувати гранти на фінансування власних проектів», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона також наголосила, що паралельно – аби НФД якнайшвидше розпочав працювати та отримав кошти як головний розпорядник – триватиме процес його реєстрації як юридичної особи. До того, як Фонд отримає цей статус, кошти, закладені на його роботу на 2019 рік, перебувають у бюджеті МОН. Це – майже 262,5 млн гривень. Після реєстрації Фонду ці гроші одразу будуть передані йому як головному розпоряднику бюджетних коштів.

Нагадуємо, що Національний фонд досліджень було створено 4 липня цього року. Це – один з ключових кроків з реформування системи фінансування науки в України.

Фонд надаватиме грантову підтримку як на фундаментальні наукові дослідження з природничих, технічних, суспільних та гуманітарних наук, так і на прикладні наукові дослідження та розробки за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки.

Гранти також спрямовуватимуться на розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок, дослідницької інфраструктури, на проекти молодих вчених, наукове стажування, зокрема, за кордоном, популяризацію науки тощо.

Передбачено, що гранти будуть індивідуальні, колективні та інституційні.

Органами управління Фонду є:

наглядова рада (Науковий комітет Національної ради з питань розвитку науки і технологій);

наукова рада;

голова Фонду (його обирає із свого складу наукова рада);

дирекція.

 

Уряд заборонив ввезення в Україну крохмалю та глюкози з РФ

27 грудня Кабінет Міністрів ухвалив ініційовану Мінекономрозвитку постанову «Про внесення змін до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації».

Відтепер заборона на імпорт з Росії також розповсюджується на:

  • крохмаль кукурудзяний;
  • глюкозу та сироп з глюкози, без вмісту фруктози або з вмістом менш як 20% мас.% фруктози у сухому стані;
  • глюкозу та сироп з глюкози, з вмістом у сухому стані не менш як 20% мас.%, але менш як 50 мас.% фруктози, крім інвертного цукру;
  • мальтодекстрин і мальтодекстриновий сироп.

Уряд постійно вживає заходи протидії російській економічній агресії. На даний момент вже запроваджено заборону на імпорт низки товарів з Росії, зокрема:

  • харчової продукції (молочної продукції, чаю, кави, пива, горілчаних виробів);
  • косметичних засобів особистої гігієни (шампунів, гелів для душу, мила);
  • продукції хімічної промисловості для сільського господарства (гербіциди, фунгіциди, інсектициди, родентициди);
  • хлористого калію;
  • також залізничного обладнання (локомотиви, вагони та колійне обладнання) тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування