Триває конкурс проектів на здобуття Відзнаки імені Олександра Капіноса

Дата: 20.09.2018 14:43
Кількість переглядів: 608

Фото без описуВід 1 вересня стартував конкурс освітньо-культурницьких проектів на здобуття Відзнаки імені Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса. Конкурс триватиме до 30 вересня. У рамках цієї відзнаки щороку проводитиметься конкурс проектів, тематика яких відповідатиме напрямкам діяльності Олександра Капіноса.

 

З 1 по 30 вересня 2018 року в межах ініціативи Відзнаки Героїв стартував конкурс освітньо-культурницьких проектів на здобуття Відзнаки імені Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса, метою якого є зацікавлення та залучення дітей і молоді до дослідження, вивчення та збереження культурної спадщини українського народу – живих традицій, звичаїв, обрядів, народних танців, традиційного народного співу, гри на народних інструментах, фольклору, народних ремесел, а також підвищення обізнаності та залучення місцевих громад до цієї сфери.

Сашко відкривав молоді красу наших українських звичаїв, традицій. Досліджував, дізнавався, а потім започаткував у селі проведення вечорниць та “вулиці” для молоді. Ідея “вулиці” в нього виникла, коли побачив у київському музеї Івана Гончара сучасних хлопців і дівчат у вишиванках, троїстих музик, народні танці, ігри, забави. Ми хочемо, щоб пам’ять про Сашка була живою, а його починання продовжувалися у справах інших людей. Тому віримо, що наша ініціатива допоможе комусь втілити у життя гарну справу!”,розповідає Олена Котляр, координаторка Відзнаки імені Олександра Капіноса, член ГО "Родина Героїв Небесної Сотні".

Відзнака покликана підтримувати громадських активістів, передусім із сіл і містечок України, які прагнуть змін у своїй громаді й готові реалізовувати освітні, культурні, соціальні, екологічні ініціативи, формувати спільноти там, де проживають або звідки походять учасники конкурсу.
 

До участі в конкурсі запрошуються громадські активісти, вчителі, студенти із сіл, селищ та містечок України з населенням до 15 тисяч осіб.

Подати заявки  та ознайомитися з умовами конкурсу можна ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Нагородження переможців відбудеться 11 жовтня 2018 року в місті Кременець на малій батьківщині Сашка.

Членами журі стали провідні етнографи, фольклористи, музеєзнавці, культурні діячі України, члени родини Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса та громадської організації “Родина Героїв Небесної Сотні”.

Відзнака імені Олександра Капіноса заснована ГО “Родина Героїв Небесної Сотні” в межах проекту “Відзнаки Героїв” завдяки підтримці платформи “Велика ідея”, 162 доброчинців  України та світу, Міжнародного фонду “Відродження” та партнерів – Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара” та Мистецького об’єднання “Глечик”.

Довідка:

Олександр Капінос мешкав у селі Дунаїв Кременецького району Тернопільської області. Навчався у Львівському лісотехнічному інституті. Голова громадської організації “Патріот Волині”. У 2012 році брав участь в акціях протесту проти “мовного закону”, голодував упродовж 12 днів.

Належав до сотні “Волинська Січ”. За незламний дух мав псевдонім “Кремінь”. Під час протистояння на Майдані в ніч із 18 на 19 лютого його поранили. Був госпіталізований. Помер у лікарні під час операції. Олександру Капіносу було 29 років.

“Коли я впаду, мою кров вип'є рідна земля, щоб виростити з неї траву для коня того, хто стане на моє місце” – такий напис вибрав Сашко для пам'ятника Борцям за Волю і незалежність України, який разом із братом побудували в селі Куликів на Тернопільщині.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування