Іванна Климпуш-Цинцадзе: Сумно, коли важливі для країни рішення відтягуються, бо не є політичним пріоритетом міністра

Дата: 19.09.2018 14:25
Кількість переглядів: 575

Фото без описуВіце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичноїі інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у Міжнародній конференції «Покращення методології, практики та якості законодавчого процесу та законотворчості в Україні». Виступаючи на вступній панельній дискусії, вона сказала, що Угода про асоціацію з ЄС поставила для держави дуже серйозні завдання зміни регулювання в надзвичайно великій кількості сфер. Це вимагає ефективнішого законотворчого процесу, який наразі має низку проблем.

 

«Дуже часто ми бачимо маніпулятивні проблеми із залученням глибоких бізнесових інтересів. Одночасно це не є єдиною перешкодою нашому ефективному руху на шляху виконання своїх зобов`язань в рамках Угоди, які потрібні нам, а не Брюсселю, – зазначила Віце-прем`єр-міністр. – Іншою проблемою, попри вже зроблену роботу в рамках реформи державного управління, є наша інституційна неспроможність і все ще певна формалізованість підходів до імплементації, наприклад, директив ЄС у нашу практику».

Вона висловила сум і стурбованість через «відтягування під різними аргументами ухвалення важливих рішень, якщо вони не є політичним пріоритетом того чи іншого міністра чи міністерства». Як приклад, Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала сфери транспорту та митного регулювання, в яких Україна найбільше відстає від графіка виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Нам треба думати про якісь рішення, які би збільшували і можливості, і відповідальність інститутів виконавчої влади за реалізацію конкретних секторальних зобов`язань за Угодою, які би змінювали культуру підходів до того, як ми працюємо», – наголосила Віце-прем`єр-міністр.

У цьому контексті, переконана вона, треба працювати, насамперед, над проектами рішень на основі політик, сформованих міністерствами, а не суто над проектами конкретних актів. «Фрагментарні зміни не вирішують проблему – потрібен комплексний підхід, який би і відповідальністю, і бюрократичною культурою, і етикою, і глибиною процесу забезпечував нам якісне виконання наших завдань», - сказала Віце-прем`єр-міністр.

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що на жаль, не сподівається на проривні рішення з точки зору змін законотворчої практики протягом передвиборчого року.

У дискусії також взяли участь заступниця Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, заступниця Державного секретаря Кабінету Міністрів України Тетяна Ковтун і заступниця генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів із розширення Європейської Комісії Катаріна Матернова.

Популізм і агресія – дві надпотужні загрози, що нині розколюють трансатлантичну спільноту, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Популізм розколює трансатлантичну спільноту зсередини, агресія ж роз’їдає і руйнує її ззовні. Такий підігрів розквіту популізму відбувається не без участі Кремля. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, відкриваючи 7-й Євроатлантичний Форум «Порядок денний солідарності у часи трансатлантичної нестабільності».

«Росія продовжуватиме використовувати різноманітні агресивні і провокаційні заходи, щоб підірвати західну демократію та розділити держави і народи. Нині вона створює екзистенційну загрозу не лише для таких країн, як Україна, Молдова чи Грузія, але й для Європейського Союзу, НАТО, Північної Америки та решти Європи. Та, перш за все, Росія становить загрозу цінностям, на яких був побудований демократичний світ. Віра в євроатлантичні цінності є духовною основою нашої боротьби проти виклику Путіна окремим державам, міжнародним союзам, самим правилам і принципам, що зберігають міжнародну безпеку. Девіз Росії – дестабілізація, створення зони хаосу. Наше ж завдання - гідно дати відсіч і зберегти єдність демократичного світу», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Вона зазначила, що Росія веде жорстку війну проти України у всіх напрямах: збройну, диверсійну, інформаційну, кібернетичну, а з країнами Заходу провадить так звану «м'яку війну». Кремль використовує стратегію дестабілізації не лише на території України, а і в глобальному масштабі. Це простежується у фінансуванні виборчих кампаній політиків і цілих партій, підкупі впливових діячів, підготовці воєнізованих груп, підтримці крайніх рухів, політично вмотивованих вбивствах, підготовці державних переворотів, що робить російську владу серйозною загрозою для цивілізованого світу. «Мене непокоїть та тенденція, що багато хто у західному світі намагається закрити очі на «м’яку війну» з боку Росії, однак від ігнорування проблем загрози не зникають. На жаль, цього розуміння недостатньо у багатьох столицях Заходу»,  – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На форумі також виступили Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, народні депутати України Борис Тарасюк та Ганна Гопко, депутат Європарламенту Міхаель Галер, посол, почесний експерт Центру Скоукрофта Атлантичної ради, колишній заступник Генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Усі наші євроатлантичні прагнення повинні бути підкріплені політичною волею наших партнерів з Альянсу і бажанням рухатись далі у напрямку євроатлантичної інтеграції. Та разом з тим логіка, що тільки НАТО нас врятує – хибна. Сильну Україну повинні будувати українці. Це наше спільне завдання та єдиний шлях задля подолання сучасних викликів і загроз», – зазначив Павло Клімкін під час свого виступу.

Своєю чергою Александр Вершбоу наголосив, що попри внутрішні проблеми в Євросоюзі – політичну нестабільність, міграційну кризу, розквіт популістських євроскептичних рухів, варто не забувати про загрози, які чатують ззовні. «У питанні безпеки Україна повинна бути у пріоритеті євроатлантичної стабільності», - додав експерт Атлантичної ради.

Сільгоспвиробництво відновлює позитивну динаміку, – Держстат

Сільськогосподарське виробництво відновлює позитивну динаміку. В січні-серпні поточного року порівняно з січнем-серпнем минулого року зростання індексу сільгосппродукції склало 2%. Як стверджують дані Державної служби статистики, урядові програми підтримки агросектору працюють.

В розрізі категорій господарств, суттєве зростання забезпечили агропідприємства. Так, компанії, що спеціалізуються на рослинництві, наростили обсяг виробленої продукції на 4,8%. Тваринницькі комплекси – на 2,3%.

В регіональному розрізі в п’ятірці кращих – Вінницька, Житомирська, Київська, Полтавська, Черкаська області.

Україна вперше представляє стенд «Чорнобиль - територія змін» на міжнародній виставці у Відні

У Віденському відділенні ООН, у рамках 62-ої генеральної Конференції МАГАТЕ, відбулось урочисте відкриття міжнародної виставки, що проходить 17-21 вересня, на якій Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) вперше презентує власний стенд «Чорнобиль – територія змін».

На експозиції представлені досягнення України в подоланні наслідків Чорнобильської аварії, знятті ЧАЕС з експлуатації та перетворенні об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також презентовано потенціал зони відчуження.

Окрему увагу приділено масштабній програмі відродження зони відчуження, розпочатої за ініціативи Президента України Петра Порошенко.

Захід очікує зустріти понад 5 000 гостей, серед яких міжнародні експерти, співробітники Секретаріату МАГАТЕ та учасники Генеральної конференції.

«Для нашої команди вперше представляти Україну на авторитетному заході з власним стендом чорнобильської тематики - це дуже відповідальна справа і честь. Позаду більше півроку підготовчих робіт із залученням помічників та міжнародної підтримки для повної реалізації нашої творчої ідеї за 1300 кілометрів від України. Сподіваюсь нам вдасться гідно представити досягнення в подоланні наслідків аварії на ЧАЕС та зацікавити експертів і потенційних партнерів задля впровадження нових суспільно важливих проектів на території зони відчуження», – акцентував Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Відкрила виставку в.о. Гендиректора Мері Еліс Хейворд, яка наголосила, що трагедії Чорнобиля і Фукусіми - це те, що об'єднало всю світову спільноту задля ліквідації наслідків аварій на атомних станціях. МАГАТЕ направляє свою діяльність на те, щоб забезпечити безпеку всього світу і недопустити подібних аварій у майбутньому.

Протягом п’яти наступних днів на стенді «Чорнобиль – територія змін» відвідувачі зможуть побачити 3D макет всесвітньо відомої захисної Арки (НБК) над зруйнованим реактором у супроводі комп’ютерної графіки. Не менш цікавим для відвідувачів стане можливість потрапити під Арку за допомогою інтерактивної панелі у форматі 360 градусів та зробити моментальне фото на фоні НБК.

Також всі охочі зможуть здійснити віртуальну подорож найпопулярнішими місцями зони відчуження за допомогою спеціальних окулярів та побачити масштаби зони та її головні об’єкти на великому макеті карти.

Уряд розробляє шляхи вдосконалення процесу підготовки законодавчих актів, – Олександр Саєнко

Кабінет Міністрів України планує вдосконалити механізм підготовки урядових законопроектів і прагне збільшити їх частку в загальному обсязі законопроектів, що виносяться на розгляд до Верховної Ради.

Про це заявив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко на міжнародній конференції «Покращення методології, практики та якості законодавчого процесу та законотворчості в Україні», яка відбулась сьогодні у Києві.

«На нашу думку, для України потрібно знайти найкращу модель, яка дала б можливість забезпечити якість законодавства, що відповідає європейським стандартам та задовольняє потреби суспільства», - сказав Олександр Саєнко.

Він окреслив основні проблеми процесу законотворчості в Україні. Зокрема, це занадто деталізоване законодавство, що призводить до надмірного мікроменеджменту адміністрації та необхідності внесення частих змін. Серед проблем він також назвав слабкість процесу аналізу політики.

«Уряд вимагає від міністерств 12 різних видів оцінок відповідності (фінансова оцінка, гендерна, європейська, антикорупційна та ряд інших). Водночас ця аналітика, як і консультації з громадськістю є часто заформалізованими», - зазначив Міністр.

Ще однією проблемою він назвав «певну «диктатуру» юристів та юридичної дискусії», коли під час обговорення законопроектів на засіданнях урядових комітетів замість обговорення стратегічних питань формування політики в тій чи іншій сфері, відбувається дискусія юристів міністерств щодо нормопроектувальної техніки.

Олександр Саєнко зазначив, що Уряд реалізує низку заходів щодо покращення процесу формування політики. Зокрема, Уряд разом з експертами Європейського союзу розробляє зміни до Регламенту Кабінету Міністрів, що фокусуються на суті політики, аналізі проблем, прогнозі впливів та результатів в процесі підготовки законопроектів та актів Уряду. Також передбачається диференціація вимог до різних типів актів та посилення вимог до обґрунтування суттєвих політичних рішень.

За словами Міністра, заходи які робить Уряд в рамках реформи системи державного управління, зокрема, створення директоратів в міністерствах, позбавлення міністерств невластивих повноважень, дозволяє створити більш чітку відповідальність за сфери політики, приділити більше уваги роботі над її формуванням.

Олександр Саєнко крім іншого повідомив, що в 10 пілотних міністерствах вже відібрано майже 400 фахівців з питань реформ, робота яких буде зосереджена саме на цих питаннях.

Породіллі почали отримувати «Пакунки малюка»

Станом на 17 вересня року від Управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС) щодо забезпечення соціального захисту та відповідального батьківства в Україні сім областей України почали отримувати «Пакунки малюка» для передачі породіллям, а саме: Запорізька, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька та Черкаська області.

Органами соціального захисту населення у тих областях, які отримали «Пакунки малюка», вже розпочато роботу щодо доставки одноразової натуральної допомоги жінкам, які народили дитину та були виписані з пологових будинків у першій половині вересня 2018 року.

До зазначених областей поставлено 2494 «Пакунки малюка», з яких 411 пакунків вже передані породіллям.

Нагадуємо, що з метою реалізації пілотного проекту Уряду із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» Міністерством соціальної політики України видано відповідний наказ.

«Пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою та видаватиметься по одному на кожну дитину. Отримати його зможуть мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини.

Міжнародні інвестори зацікавлені інвестувати в модернізацію українських медичних закладів

У Києві відбулася міжнародна конференція Global PPP Conference. Окрема панель була присвячена державно-приватному партнерству в секторі охорони здоров’я. Плани Міністерства охорони здоров'я України у залученні інвестицій, в рамках трансформації охорони здоров’я, презентував заступник Міністра Роман Ілик.

«Реформа охорони здоров’я – це динамічний поштовх до розвитку державно-приватного партнерства. Зміна моделі фінансування, автономізація медзакладів та нові якісні вимоги до медичної допомоги відкривають двері для фінансового партнерства з бізнесом. У МОЗ створено робочу групу, яка вже розробляє практичні рекомендації для медзакладів, державного сектору та інвесторів. До кінця року плануємо систематизувати потребу, визначити пріоритети і обрати три пілотних проекти в різних сферах медичної допомоги та почати їх реалізувати. Ці проекти матимуть постійну методологічну, експертну і комунікаційну підтримку. Наша мета, щоб ці проекти стали наочним прикладом державно-приватного партнерства в охороні здоров’я», - зазначив Роман Ілик під час свого виступу.

Державно-приватне партнерство у сфері охорони здоров’я нині є дуже актуальним. Українська медицина вже давно потребувала глобального оновлення – у багатьох медзакладах маємо технічно відсталу інфраструктуру та лікувальну базу. Зробити це самостійно медзакладам складно, оскільки фінансові можливості держави вкрай обмежені. Тож державно-приватне партнерство може стати потужним інструментом оновлення медицини, об’єднавши можливості держави з інвестиційними ресурсами приватного сектору.

Трансформація системи охорони здоров’я України відкрила нові можливості для співпраці держави з бізнесом.

«Два головні моменти, які дає нова модель охорони здоров’я, – це можливість державно-приватного партнерства та зміна моделі фінансування. Відтепер держава платитиме за конкретні послуги. Що в цьому випадку цікаво для інвестора? Чіткі списки медичних послуг, які сплачує держава, а які ні. Саме ці зміни дають чіткий посил, де бізнесу буде вигідно співпрацювати з державою», - зазначила менеджер компанії Ernst&Young Ірина Коваленко.

У світі вже давно оцінили користь запровадження державно-приватного партнерства. Навіть країни пострадянського простору вже мають успішно реалізовані проекти та продовжують цю співпрацю.

«У нас є закон про концесії і закон про державно-приватне партнерство. Ми плануємо їх об'єднати. У минулому році до законодавства були додані пункти, завдяки яким проекти змогли залучати більше фінансування. У Казахстані є 700 проектів у сфері охорони здоров’я. Частина з них впроваджені, частина ще тривають, 18 з них - державні. Найбільші проекти в цьому році були підписані», - поділився досвідом Аділь Утембаєв, представник Казахстанського фонду з підготовки проектів.

Закону про державно-приватне партнерство в Грузії немає, закон про концесію – дуже застарілий. Але це не зупинило країну в залученні інвестицій до сфери охорони здоров’я.

«Зараз ми реалізуємо дуже великий проект. Ми взяли під керівництво три найбільші лікарні Тбілісі та плануємо об’єднати їх в одну велику сучасну клініку на понад 4 600 ліжок. Цей проект коштуватиме від 450 до 500 млн грн», - говорить Роман Степаненко, партнер ЄПАП України.

Розвиток взаємодії державного і приватного сектору в українській системі охорони здоров’я дозволить навести лад у питанні бюджетних видатків, підвищити ефективність використання коштів, створити належні умови для поліпшення рівня надання медичних послуг, підняти рівень оплати праці медпрацівникам.

«У світі невпинно зростають потреби населення у медичній допомозі. Особливо це стосується хронічних хворих, яких вже нині 80% від усіх пацієнтів - за даними ВООЗ. Жодна країна, навіть найуспішніша, не може їх забезпечити на 100%. Тому у світі продовжують все більше і більше розвивати державно-приватне партнерство. На сьогодні в провідних країнах понад 60% медичних послуг забезпечуються через такі проекти. Реформа, що нині просувається в Україні, не дасть своїх результатів за одну мить. Але після того, як вона запрацює на другій та третій ланці медичних послуг, українська модель охорони здоров’я стане найпрогресивнішою зі всіх світових моделей», - сказав Роман Шурдук, заступник директора ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна».

Посольство США надає підтримку в інформуванні шкільної молоді Луганщини про мінну небезпеку

На Луганщині під патронатом Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні активно триває реалізація проекту “Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від наземних мін”.

Безпосередня організація занять здійснюється фахівцями громадської організації “Ліга офіцерів” у тісній взаємодії з офіцерами цивільно-військового співробітництва штабу Об’єднаних сил.

Школи, які були обрані для проведення занять, максимально наближені до лінії розмежування сторін, що накладає на тренерів особливу відповідальність за якість їх проведення. Правильність такого рішення одразу знайшла своє підтвердження у Нижньотеплівській загальноосвітній школі  №1 Станично-Луганського району, де більшість присутніх на занятті дітей одразу повідомила, що вони у своєму юному віці неодноразово стикались із вибухонебезпечними предметами.

На жаль, такий стан  речей призводить до звикання підлітків до небезпеки, тому під час проведення занять, дітям спочатку надається інформація про небезпеку, яку несуть міни та інші вибухонебезпечні предмети, а вже потім за допомогою мультимедійного обладнання та друкованих спеціалізованих матеріалів до юних слухачів доводяться корисні поради з питань їх убезпечення від мінної небезпеки. 

«До занять було залучено близько 80 учнів 5-10-х класів, які за своїм віком є найбільш соціально активною категорією школярів. Тому спілкування тренерів з учнями проходило в атмосфері жвавого діалогу, де кожен учасник має повне право не лише висловити свою думку, а й винести на обговорення власні пропозиції, – зазначила директор школи Ірина Власенко.

У свою чергу керівник проекту Андрій Кушнір, підсумовуючи перші результати цієї роботи, особливо акцентував на тому, що інформування дітей про мінну небезпеку є важливою інвестицією у налагодженні мирного життя та подолання наслідків російської агресії на Луганщині.

Нагадаємо, що проект “Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від наземних мін” здійснюється під патронатом фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та охоплює 23 загальноосвітні школи Луганської області, які наближені до лінії зіткнення сторін. Безпосередню реалізацію проекту здійснює громадська організація “Ліга офіцерів” за підтримки Міністерства оборони України та Міністерства освіти України.

Павло Петренко: 3 млрд грн аліментів стягнуто на користь дітей з початку року

Завдяки першому та другому пакетам законів #ЧужихДітейНеБуває з початку року на користь дітей стягнуто 3 млрд грн аліментів. Про це повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

«Другий пакет законів, який вступив в силу 28 серпня і спрямований на захист прав дітей, дає виконавцям ще більше інструментів для впливу на недобросовісних батьків. Зокрема, це накладення штрафів на суму боргу по аліментах. Цей та інші інструменти є дуже дієвими, про що говорять показники стягнутих аліментів», - зазначив Павло Петренко.

Він додав, що новим законодавством скорочено термін заборгованості по аліментах для винесення виконавцями постанов про обмеження боржників у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, користування зброєю та полювання. Якщо раніше під цю санкцію підпадали боржники, в яких сукупний розмір заборгованості перевищував 6 місяців, то зараз цей термін складає 4 місяці. Відповідно на 30 тисяч боржників більше тепер зіштовхнуться з відповідними обмеженнями.

«Більше того, якщо йдеться про заборгованість по аліментах перед дитиною з інвалідністю чи важко хворою дитиною, то такі постанови виносяться виконавцями за заборгованість понад 3 місяці. Станом на сьогодні державними виконавцями винесено 144 постанови про обмеження кожного виду за борги перед їхніми важко хворими дітьми», - зауважив Міністр.

За словами Павла Петренка, до виконавців уже звернулися 877 батьків для надання довідок про наявність заборгованості по аліментах понад 4 місяці для виїзду дітей за кордон без дозволу іншого з батьків.

Крім цього, завдяки нововведенням виконавцями Мін’юсту складено 18545 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого частинами першою, другою і третьою статті 183-1 КУпАП, і судами винесено 1602 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

«У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт, а у разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років», - зазначив Павло Петренко.

Він додав, що всі ці заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість, щоб не допускати накладення на них всього комплексу санкцій.

Зокрема, відносно 43 тисяч дітей уже погашено заборгованість по аліментах у повному обсязі. Крім цього, 35600 сімей досягли згоди щодо сплати аліментів і відкликали виконавчі документи у зв’язку з відсутністю претензій до боржника.

 

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування