Головна заслуга Порошенка - йому вдалося зберегти Україну

Дата: 06.12.2018 13:46
Кількість переглядів: 566

Фото без описуПетро Порошенко назвав три своїх ключових досягнення на посаді глави держави. Про це він сказав під час офіційного представлення нового голови Хмельницької ОДА Вадима Лозового. За словами Порошенка, головними досягненнями за останні чотири роки є посилення української армії, підписання Угоди про асоціацію з ЄС та безвізовий режим з понад 100 країнами.

Він додав, що нині Україна витрачає 6%  ВВП на власну обороноздатність, в той час коли інші країни — лише по 1%  ВВП.

«Я тільки можу уявити, якби ці 100 млрд. грн зараз спрямувати не на фінансування армії, а на розвиток України. Які б тоді були темпи зростання і покращення життя людей», — сказав глава держави.

 

Стратегія купівлі часу

Втім, оцінка Президента співпала з думкою експертів. На думку директора фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, яка була в складі групи експертів, що досліджували результати діяльності Петра Порошенка останні чотири роки, він вартий високої оцінки за зовнішню політику та взаємодію з урядом і парламентом.

"Якщо говорити конкретно щодо останнього року, то значно поліпшилося питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Це можна пов'язати з ухваленням цього року закону про реінтеграцію Донбасу. А головне досягнення – це, насамперед, запуск безвізу з ЄС (яким за рік скористалося понад 500 тис. українців. – Авт.). Серед інших важливих моментів – посилення обороноздатності, продовження реформи Збройних сил і санкцій проти РФ з боку міжнародної коаліції", – зазначає експерт

 

«Президентство Петра Порошенка — це президентство, яке  чи найбільше з усіх попередніх президентств визначається масштабною зовнішньою кризою на додаток до внутрішніх. Вміння залучити міжнародну підтримку для протистояння агресії Росії стало найбільш затребуваною якістю президента України зразка 2014—2018 років. Загалом, Порошенко з цим завданням справився досить непогано. Максимум, що можна було отримати за цей час від міжнародної спільноти — запровадження, утримання, а місцями й посилення санкцій щодо Росії, виключення і не повернення її до G7, прийняття рішення про надання Україні летальної оборонної зброї з боку США — було досягнуто», - вважає директор Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук

На думку експерта стратегія купівлі часу, яка стала однією з характерних рис президентства Порошенка, у контексті виконання Мінських домовленостей,  якраз спрацювала. За словами Альони Гетьманчук «навіть на четвертому році президентства Порошенко зумів зберегти дружні відносини з таким критично важливим  для України партнером, як канцлер Німеччини Ангела Меркель, тоді як з Ющенком і Януковичем стосунки у лідерки ФРН були зіпсовані вже на першому році їхнього президентства.

 

Міжнародка  “плюс”, а кадри “мінус”

 

Крім міжнародних успіхів, збереження антипутінської коаліції, продовження санкцій, відродження довіри до реформованої армії,   кандидат політичних наук Олеся Яхно-Бєлковська в актив Петра Порошенка також зарахувала виграш України в Стокгольмському арбітражі у «Газпрому» та виграш України (осіб від України) у Третейському суді в Гаазі.

 

Варто відначити подолання негативних тенденцій в економіці, перехід від економічної виживаності (запобігання дефолту і припинення падіння ВВП) — до макроекономічної стабілізації ситуації і (поки) незначного росту. Скорочення вразливостей / залежностей від Росії (політичних, економічних, інформаційних). Переорієнтація України з ринків СНД на інші ринки.

 

Крім того, Олеся Яхно-Бєлковська звертає увагу на реформу децентрализації, результати якої можно побачити у вигляді масштабного будівництва доріг, шкіл та ФАПів. Очікуємо результати від пенсійної, судової та медичної реформ, котрі тільки стартували.

 

Але є й «мінуси».  На думку експертів опитаних Фондом "Демократичні ініціативи" у Петра Порошенка сильно шкутильгає кадрова політика.

 

Боротьба з корупцією. Усі чекають “посадок”

 

Поки що  не вдалося завершити формування антикорупційної структури. Створено НАБУ та НАЗК, чиновники проходять прискіпливе декларування, яке на сьогодні є найжорсткіше у світі. Запроваджено прозорі правила гри на енергоринку, створено найкращу у Європі систему державних закупівель Prozorro.

 

«Безумовно, корупція в Україні ще не подолана і загальновідомі проблеми залишаються поки в частині покарання корупціонерів. Однак за 4 роки український президент і два уряди зробили ряд важливих кроків для усунення передумов для процвітання корупції», - вважає політтехнолог Віктор Уколов.

Якщо ж після створення Антикорупційного суду НАБУ зможе довести до логічних судових вироків майже сотню порушених агентством справ, за якими вже завершене досудове слідство, то ми побачимо нову очищену від корупції зовсім іншу країну.

 

На волосині від хаосу

 

Хто б як не критикував чинного президента, але ключовий його успіх полягає в тому, що Україна сьогодні існує, як суверенна держава. Дійсно, в країні чимало проблем: корупція, міграція, неадекватні еліти. Іншими словами, маса проблем є, але чотири роки тому в цей же час перспективи України здавалися зовсім туманними, якщо не сказати приреченими, тому що була загроза, що ми втратимо південний схід. Так вважає політичний експерт Юрій Романенко.

В результаті південний схід ми не втратили, війна на Донбасі опинилася локалізованою, ситуація була взята під контроль. Дійсно, це квазі-стабільність, але керованість в країні є, економіка якось розвивається»

 

На думку Романенка, могло бути значно гірше, тому що помірна керованість могла змінитися на радикальну і ми могли б опинитися в хаосі внутрішнього конфлікту. За весь цей час було кілька конфліктних ситуацій, як, наприклад, з Коломойським, коли країна могла опинитися в хаосі, але все Порошенко вдавалося «розрулити»

 

Сергій Сидорук

http://np.org.ua/2018/05/25/4-roky-prezydenta-petra-poroshenko/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування