Дайджест новин Уряду

Дата: 04.02.2019 12:47
Кількість переглядів: 476

Духовність – фундамент для розвитку країни, – Володимир Гройсман під час зустрічі з Главою УГКЦ Святославом Шевчуком

Держава має завжди підтримувати діалог з церквою, формувати спільне бачення майбутнього. Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман сказав сьогодні на зустрічі з Главою Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом Шевчуком.

«Наше спільне завдання зараз – розвивати державу і духовність. Адже віра – це фундамент, на якому ми можемо побудувати благополуччя і достаток. Глибоко переконаний, що це можна зробити через діалог», - сказав Глава Уряду.

За його словами, зустрічі представників державної влади та духовенства допомагають накреслити спільні кроки для розвитку країни, краще розуміти поточні завдання і подальшу перспективу взаємодії.

Глава УГКЦ в свою чергу наголосив, що для них важливо побудувати партнерські відносини з державними інституціями. А кожен діалог та зустріч – «можливість послужити для спільного блага нашого народу і нашої держави».

Україна готова розпочати масштабну закупівлю високотехнологічної зброї зі США та країн-членів НАТО, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Україна зацікавлена розпочати масштабну закупівлю високотехнологічного оборонного обладнання зі Сполучених Штатів Америки, у тому числі додаткових комплексів летальної зброї, таких як ракети Javelin. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з представником США у Групі стратегічних радників високого рівня Міністерства оборони України генерал-лейтенантом Збройних Сил США Кітом Дейтоном.

«Буквально вчора Президент Петро Порошенко підписав закон про закупівлю зброї за кордоном без посередників, який до того був підтриманий Урядом та Верховною Радою. Вважаю це добрим сигналом для зміцнення обороноздатності нашої держави», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Також вона зазначила, що Україна сподівається стати активним учасником американської програми «Іноземне військове фінансування» (Foreign Military Financing, FMF). «Допомога США продовжує вдосконалювати підготовку бойових частин Збройних Сил України, їхнє обладнання, медичне та матеріально-технічне забезпечення. Маю надію, що з новим законодавством наша співпраця стане ще міцнішою», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала пана Кіта Дейтона з нещодавнім призначенням (Кіт Дейтон увійшов до групи стратегічних радників високого рівня 27.10.2018). «Переконана, ваш унікальний досвід, знання регіону та свіжий погляд на ситуацію в Україні нададуть нового імпульсу та енергії для подальшого реформування сектору безпеки й оборони України», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

«Це місія, яку я взяв на себе. Відтак вся наша команда сфокусована на тому, щоб допомогти Україні впроваджувати якісні реформи оборонного сектору», – наголосив Кіт Дейтон.

«Я добре розумію складність умов у яких опинилася Україна, однак не потрібно шукати причини, що гальмують процес перетворень у країні. При наявних можливостях необхідно наполегливо працювати, не спиняючи процес реформування сектору безпеки й оборони України», – підкреслив стратегічний радник високого рівня від США пан Кіт Дейтон.

Майбутні вчителі та лікарі, що працюватимуть в селах, можуть першочергово вступити на бюджет, – МОН надало роз’яснення

Цьогоріч вступники, які мають бажання працювати в сільській місцевості, вперше зможуть скористатися правом першочергового зарахування на бюджет. Воно поширюється на майбутніх лікарів та вчителів, що оберуть навчання на спеціальностях галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я». Щоб роз’яснити на місцях, як має відбуватися конкурс з відбору вступників, МОН підготувало відповідні методичні рекомендації.

«Право першочергового вступу отримають ті, хто попередньо пройде конкурс та укладе угоду на відпрацювання в селі або селищі міського типу не менше 3 років. Ця вся робота проводиться на регіональному рівні: конкурс організовує облдержадміністрації (ОДА) на основі прогнозу місцевих рад щодо потреби фахівців з вищою медичною чи педагогічною освітою», – пояснив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Він закликав ОДА активніше використовувати цю можливість та інформувати про неї вступників, адже конкурси мають бути оголошені до 1 березня, а до 30 квітня – вже їх результати.

«Якщо проводите конкурси – обов’язково розмістіть інформацію на своїх сайтах, розкажіть через мас-медіа. Щоб якомога більше вступників дізналися про це. Так само я закликаю й вступників виявляти ініціативу, цікавитися можливістю першочергового вступу в представників своєї місцевої влади. Ми зі свого боку надаємо підтримку та вичерпні роз’яснення щодо всіх організаційних процесів», – закликав очільник директорату.

ОДА самі визначають порядок та умови конкурсів. Це, зокрема, стосується вимог до конкурсантів та переліку документів. Водночас МОН радить одним із критеріїв визначити місце проживання учасника. Тоді перевагу зможуть отримати ті, хто живе в тому ж (найближчому) населеному пункті, що й майбутній роботодавець.

«Таким чином підтримка буде надана тим дітям з сіл, які хочуть отримати вищу освіту і повернутися працювати до себе додому», – підкреслив Олег Шаров.

Окремо він наголосив на кількох обов’язкових умовах конкурсу. Так, спеціальність, термін та освітній рівень, які планує обрати конкурсант, мають співпадати з визначеною потребою у фахівцях. Учасники повинні бути попередньо ознайомлені зі своїми обов’язками щодо навчання та відпрацювання. При цьому місцеві ради, що дають замовлення, зобов’язані прийняти рішення про забезпечення майбутніх працівників безоплатним житлом на термін не менш як 3 роки.

Переможці конкурсів отримають право на першочергове зарахування. Їх конкурсний бал множитиметься на першочерговий коефіцієнт (1,05). Для вступників на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного спрямування) в Умовах прийому додатково передбачено спеціальну квоту-4, під яку буде надано частину бюджетних місць.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

Нагадуємо, що раніше були затверджені Умови прийому до вишів на 2019 рік. До 5 лютого заклади вищої освіти мають затвердити власні Правила прийому та оприлюднити їх на офіційному сайті.

 

Євген Нищук: У сучасному суспільстві надзвичайно важливо забезпечити рівні можливості, доступність та повагу до всіх, хто є навколо нас

1 лютого у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, на першому ярусі Великої лаврської дзвіниці презентували спеціальний соціальний проект «Відеостіна» для відвідувачів з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Міністр культури України Євген Нищук наголосив на важливості запровадження інклюзії в закладах культури та загалом підвищення загальної культури спілкування, ставлення суспільства до людей, які потребують особливої уваги.

«Коли ми говоримо про європейську інтеграцію, коли ми говоримо взагалі про людяність і людські цінності, найважливішими темами у сучасному суспільстві є: рівні можливості, доступність та повага до всіх, хто є навколо нас. Дуже важливо, що коли ми говоримо про культурну політику, порушується питання доступності закладів культури для всіх членів суспільства, забезпечення рівного доступу до культурних та історичних надбань, музики, театру, художніх виставок, що дозволить відчувати цей великий спадок, який дарувала нам наша історія та культура», - говорить Євген Нищук.

«Зокрема, сьогодні ми знаходимося в сакральному і святому місці для України - пам’ятці ЮНЕСКО - Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Я дуже радий, що ми сьогодні презентуємо такий проект, який дає можливість побачити дзвіницю та краєвиди навколо, що в наших музеях і заповідниках з’являються 3D мапи та тривимірні моделі пам’яток, які описані шрифтом Брайля. Люди з вадами зору можуть на дотик відчути кожен елемент тої чи іншої будівлі чи святині, а також дізнатися їх історію. Сьогоднішня презентація носить характер діалогу і тут важливо почути зауваження та ідеї для продовження цього процесу, подібна ініціатива має мати місце не лише у столиці, а й у кожному куточку України – у бібліотеках, музеях, громадських просторах» -додав Міністр.

«Відеостіна» – сучасний технічний комплекс із чотирьох 55-дюймових моніторів, розміщених на першому ярусі дзвіниці та чотир

ьох камер з 45-кратним збільшенням, встановлених на її четвертому ярусі. За допомогою пульта управління можна скерувати камери, запрограмувавши напрямок руху у режимі онлайн (схід, захід, південь, північ) та ознайомитися з архітектурним комплексом Заповідника у цілому і його пам’ятками зокрема, помилуватися мальовничими краєвидами Києва.

«Інклюзія це те, що торкається прав людей, освіти, інфраструктури і доступу до культури. Поєднання в цьому старовинному місці древньої історії Київської Русі та ІТ-технології, говорять про те, що ми рухаємось до усвідомлення суспільством та владою цінностей, пов’язаних із забезпеченням прав людини», - зазначив Голова Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич. - «Я вдячній команді Заповідника і мені приємно, що Мінкультури продовжує роботу в цьому напрямку. Те, що сьогодні зроблено, спонукає мене до оптимізму щодо свідомості суспільства по відношенню до прав людей з інвалідністю. Рухаємось до цивілізованої України!».

Захід відбувся у форматі діалогу із людьми з інвалідністю з метою отримання відгуків, порад, побажань для вдосконалення умов відвідування Заповідника представниками різних соціальних груп.

Євросоюз делегував свого представника до Наглядової ради Фонду енергоефективності, маємо повний склад ради, - Геннадій Зубко

Європейський Союз офіційно делегував свого представника до Наглядової ради Фонду енергоефективності. Це Лаура Гарбенцьют, яка має значний досвід роботи в сфері аудиту, зокрема працювала в авторитетній міжнародній компанії «PricewaterhouseCoopers». Наглядова рада Фонду енергоефективності повноцінно сформована.

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності та Мультидонорського трастового фонду спеціально створеного ЄС та Урядом Німеччини для підтримки реформи енергоефективності в Україні.

Нагадаємо, раніше за результатами конкурсу незалежними членами Наглядової ради Фонду енергоефективності вже стали Анджей Райкевич (Польща), який згодом був обраний Головою Наглядової Ради, та Юлія Сабатюк (Україна). Також Уряд призначив двох представників від Кабінету Міністрів України. Це Юрій Гелетій, заступник Міністра фінансів України, який координуватиме роботу з державними коштами і міжнародними фінансовими інституціями, і Наталія Хоцянівська, директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Довідково

Наглядова рада Фонду енергоефективності формується з двох представників Уряду, двох незалежних членів і одного представника міжнародних донорів. Члени Наглядової ради обираються на п’ятирічний термін, а одна й та ж особа може обиратися не більш трьох разів підряд і тільки шляхом конкурсного відбору.

Після монетизації людина матиме живі кошти і самостійно контролюватиме як якість послуг від постачальника, так і розрахунки за неї, – Геннадій Зубко

Впроваджуючи монетизацію субсидій, ми досягаємо двох цілей. Перше, громадяни не повинні бути заручниками постачальників послуг. Раніше рахунки для субсидіантів формувалися поза їх очами і ніхто не міг проконтролювати справжній обсяг наданих послуг і споживання. Після монетизації людина матиме живі кошти і самостійно контролюватиме як якість послуг від постачальника, так і розрахунки за них. Друге, за рахунок віртуального проходження субсидій в українців зникає зацікавленість рухатися в напрямку енергоефективності, і ми маємо зламати цей стереотип.

Про це під час ефіру на телеканалі «112 Україна» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ми не можемо говорити про можливість зменшення вартості газу у 2-4 рази, як це дехто популістично заявляє. Але ми можемо говорити про можливості зменшення удвічі або утричі енергоспоживання. А це означає, що ми можемо зменшити рахунки. І для цього необхідно мати «живі кошти», – зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що сьогодні українці, які отримували субсидії, знову починають вчитися платити за комунальні послуги. Вони можуть чітко заміряти, скільки вони споживають, думати про те, як зменшити споживання, проконтролювати і вирішувати, що можна для цього зробити.

Нагадаємо, у Держбюджеті на 2019 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, з яких 12 млрд грн українці повинні отримати «живими коштами».

МОЗ: «Доступні ліки» - безоплатних препаратів стало більше

МОЗ України затвердило новий перелік препаратів програми «Доступні ліки». Відтепер для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми пацієнти зможуть отримати 64 безоплатних препарати.

До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн.

Завдяки перегляду переліку препаратів програми, виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Найбільше зниження ціни на препарат сягнуло 45%.

На наступні півроку фармвиробники гарантують 39 млн упаковок препаратів для пацієнтів, 16 млн упаковок пацієнти зможуть отримати безоплатно.

Наприкінці 2018 року Уряд ухвалив зміну, що дала можливість усім виробникам, що запропонували ціни на свої препарати не вище за 10% від найнижчої вартості препарату за діючою речовиною, знизити ціни та долучити свої препарати до переліку безоплатних для пацієнта. Ця зміна дозволила розширити перелік препаратів, що відшкодовуються на 100% –  з 23 торгових найменувань до 64. Для порівняння: у минулому у переліку було 59 безоплатних препаратів.

Нагадаємо, 66% українців знають про програму «Доступні ліки», - це результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні минулого року. А результати опитування від Омнібус Київського міжнародного інституту соціології, що проводилось з листопада до грудня 2018 року, показують, що 63% українців задоволені цією програмою.

Програма «Доступні ліки» працює з квітня 2017 року. За цей час пацієнти, що мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет 2 типу, отримали ліки за понад 32 млн рецептами на суму понад 1,6 млрд грн.

Лідерами реалізації програми в 2018 році стали Хмельницька, Полтавська, Рівненська, Львівська та Харківська області.

Найнижчі показники ефективності роботи програми відмічаються у Кіровоградській, Одеській, Сумській, Чернівецькій області та місті Києві.

З 1 квітня 2019 року контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів в рамках програми «Доступні ліки» будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів - Національна служба здоров’я України. Також у квітні, в рамках програми, має почати роботу електронний рецепт.

 

Інформаційні матеріали Кабінету Міністрів України можуть бути використані журналістами, які висвітлюють відповідну тематику, на їх розсуд. При публікації прохання робити посилання на джерело.

                

З повагою

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування