Як убезпечитися від придбання фальсифікованого насіння

Дата: 26.03.2019 12:42
Кількість переглядів: 603

Фото без описуОстаннім часом фіксується значна кількість випадків щодо фальсифікації оригінального насіннєвого матеріалу польових культур. Щоб уберегтися від масового засилля підробок на ринку насіння можна тільки будучи добре проінформованим,  якщо виникли сумніви щодо оригінальності насіння, зверніть увагу на такі показники:

  • виробник має бути включеним до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва, який формує Міністерство аграрної політики і продовольства України. Реєстр розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства.
  • кожна компанія-оригінатор має своїх дистриб'юторів (перевірити можна на сайті компанії).
  • Купувати краще за безготівковий розрахунок, зберігаючи всі чеки та квитанції. У такому разі ви можете мати беззаперечні докази;
  • вимагайте Сертифікат, який засвідчує сортові якості насіння та Сертифікат, який засвідчує посівні якості насіння. Справжность сертифікату можна перевірити через електронний доступ до "Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал".
  • Занижена ціна є завжди підозрою. Якісне висококласне насіння не може бути дешевим.
  • Перевіряйте всі пакувальні мішки та насіння в них. Неякісне підроблене насіння,фарбують неякісною фарбою,яка осипається.
  • Обов'язково перевіряйте наявність двох етикеток (внутрішньої та зовнішньої). Мінагрополітики затверджено наказ №348 від 10.07.2017р. «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикеток. Залежно від категорії насіння та його призначення,упаковку паркують етикетками встановленої форми,відповідної форми,кольору та змісту.

1. Форма етикетки прямокутна, мінімальний розмір (довжина х ширина) - 110 х 67 мм. Текст друкується чорним кольором

2. На лицьовому боці етикетки лівий край з написом «Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» обкантовано чорною смугою завширшки 30 міліметрів, решта лицьового боку етикетки фарбується таким кольором: 
для добазового насіння - білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки; 
для базового насіння - білим; 
для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління - блакитним; 
для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій - червоним, для суміші насіння - зеленим; 
для неостаточно сертифікованого насіння – сірим

3. По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі літери «UA».

4. У нижній частині етикетки зазначається її індивідуальний номер, визначений державним підприємством «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

 

       Пам’ятайте, що використання не оригінального насіння призводить до значних втрат. Економія незначних коштів при купівлі насіння обертається  потім значними втратами у вигляді недобору рівня врожайності! Навіть економія декількох сотень грн. при купівлі неякісного посівного матеріалу (підробок) абсолютно не окупить Вам усіх величезних ризиків, яким Ви самі себе піддаєте. 

      Також слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.

     Шановні сільгоспвиробники, у разі виникнення будь питань у ході придбання та підготовки насіння сільськогосподарських культур звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

 

Головний спеціаліст

Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області                                                                 Симоненко Т.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування