Вчасне виявлення насильства над дитиною може врятувати їй життя

Дата: 12.04.2019 11:04
Кількість переглядів: 536

Багато випадків, коли дитина отримує травми, інвалідність або навіть помирає через насильство проходять поза увагою! Лише тому, що перші, до кого звертаються з травмами – лікарі – не виявляють насильства.

Два роки тому спільно з Міністерство охорони здоров’я України та МЦРЛ Україна ми розпочали проект “Дитинство без насильства”. Наше завдання було показати роль медичного працівника в протидії насильства над дітьми та дати лікарям знання, чому насильство над дитиною – це медична проблема, які його наслідки, які ознаки, як виявляти і що робити, щоб захисти дитину. В межах проекту ми почали навчання лікарів по всій Україні. На момент початку розробки тренінгів в законодавстві не було чітко визначено процедури, як лікар має виявляти насильство, в які терміни, які його дії.

Сьогодні на спільному засіданні Міністерство охорони здоров’я УкраїниФонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine та Благодійний Фонд “Здоров’я жінки і планування сім’ї” був презентований наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства та надання їм медичної допомоги».

Документ чітко визначає ознаки насильства, процедури виявлення та документування таких випадків лікарями.

Що важливо, особлива увага приділена виявленню насильства над дітьми.

Важливо, що документом зазначено особливості надання допомоги дітям, зокрема:

 - не пізніше однієї доби повідомити службу у справах дітей;

 - вжити негайних дій для безпеки дитини та нормалізації її емоційного стану;

 - створити умови для комфортного та конфіденційного спілкування з дитиною;

 - направити дитину для проходження додаткового обстеження за потребою.

У закладів охорони здоров’я з’являється обов’язок щоквартально подавати статистичні данні з виявлених випадків та забезпечити професійну тематичну підготовку медичних працівників.

Минулого року Національна поліція України отримала понад 115 000 заяв про домашнє насильство, з них лише 1418 було подано дітьми. Часто лікар – єдина людина, яка може врятувати дитину від жахів домашнього насильства.

Відповідальне виконання лікарями затверджених процедур дозволить вчасно виявити насильство над дитиною, надати необхідну допомогу та дуже часто навіть зберегти життя дитини!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування