Глава Уряду: Ми створили механізм бюджетної підтримки інновацій, запускаємо його до кінця року

Дата: 28.09.2018 10:51
Кількість переглядів: 554

Фото без описуПідтримка технологічних інновацій і запровадження стимулів попиту на техніку вітчизняного виробництва – крок до зміцнення позитивних економічних тенденцій і перебудови економіки сировинного типу на економіку доданої вартості. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Національного комітету з промислового розвитку.

 

Учасники засідання відзначали, що сьогодні лише 18% підприємств в Україні вважаються інноваційними і вкладають кошти в розвиток свого продукту. При цьому переважна більшість таких підприємств – це виробники машин та устаткування, яке затребуване в різних галузях промисловості. Мова передусім про агросектор, дорожнє будівництво, які наразі входять до переліку точок економічного зростання України.

«Наше завдання – перебудувати економіку від сировинної на економіку доданої вартості. А це неможливо зробити без підтримки інновацій, – сказав Володимир Гройсман. – Сьогодні тільки п’ята частина підприємств в Україні є інноваційними. Але ми створили реальний механізм бюджетної підтримки створення інноваційних продуктів у різних сферах».

Глава Уряду нагадав, що бюджетний ресурс – забезпечено. І наразі питання – за формуванням спеціальної комісії, яка визначатиме його надання.

«Ми вже до кінця року включимо механізм державної підтримки. Таке завдання я поставив перед Національним комітетом з промислового розвитку. Вибір проектів затверджуватиметься не чиновниками, а підприємцями. Це забезпечить прозорість і якість. І ми також мінімізуємо прояв будь-яких корупційних ризиків при розподілі коштів, - сказав Володимир Гройсман. – І наступного року таку роботу продовжимо».

В’ячеслав Кириленко перевірив, як запроваджується «Нова українська школа» на Черкащині

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко під час робочої поїздки на Черкащину перевірив старт реформи середньої освіти в області, зокрема запровадження концепції «Нова українська школа». Віце-прем’єр-міністр відвідав кілька навчальних закладів Черкащини. Урядовець оглянув  навчально-матеріальну базу інноваційної загальноосвітньої школи в селищі Пальміра Золотоніської районної ради –  сучасні кабінети математики, біології, хімії, фізики, клас LEGO.

Також В’ячеслав Кириленко перевірив освітній простір гімназії ім. С. Д. Скляренка в місті Золотоноша Черкаської області, що  також забезпечений необхідними умовами для навчання.  

 У Черкасах В’ячеслав Кириленко ознайомився з  освітнім простором гімназії №9 ім. О. М. Луценка. Цей навчальний заклад також використовує  інноваційну базу для навчання – інтерактивні та інформаційні технології, набори робототехніки LEGO. В цій гімназії запроваджено роздільне  національно-патріотичне навчання (класи кадетів та паняночок – хлопці й дівчата опановують навчальний матеріал окремо).

Під час робочої поїздки у Черкасах В’ячеслав Кириленко провів нараду з освітянами щодо питань реформування загальної середньої освіти Черкащини. Йшлося про пріоритети Уряду щодо подальшого розвитку освітньої галузі. У нараді взяли участь представники департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації.

Додамо, у 2018 році на реалізацію проекту «Нова українська школа» для Черкаської області надано субвенцію з державного бюджету на загальну суму 43,6 млн грн. Першокласники усіх закладів загальної середньої освіти області забезпечені наборами «LEGO Six bricks» (Шість цеглинок), які безкоштовно розповсюджено у рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та The LEGO Foundation та у межах проекту «Сприяння освіті».

Степан Кубів: Національна програма стажувань має бути продовжена та масштабована

27 вересня відбулася церемонія випуску першого набору Національної програми стажувань у центральних органах виконавчої влади за участі Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та Голови Національного агентства України з питань державної служби Костянтина Ващенка.

Як відомо, з 30 червня по 30 вересня 45 студентів та випускників закладів вищої освіти проходять стажування у 6 Міністерствах, Секретаріаті Кабінету Міністрів України, Національному агентстві з питань державної служби, Офісі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Стажування відбувалися в рамках пілотного проекту «Національна програма стажувань в центральних органах виконавчої влади», який ініціював Степан Кубів.

«Стажування в Уряді - це фантастичний старт для кар’єри молодого фахівця. Ми хочемо надати таку можливість якомога більшій кількості молодих людей. Я вважаю пілотний проект успішним та пропонуватиму Урядові продовжувати реалізацію Національної програми стажувань та масштабувати її на місцеві органи влади», - заявив Степан Кубів.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко наголосив, що державна служба відкрита для молоді: «НАДС готове надавати всебічну підтримку як молодим фахівцям, так і стажерам, які мріють долучитися до формування державної політики в тому чи іншому органі».

Радник Міністра економічного розвитку і торгівлі Роксолана Підласа розповіла, що Національна програма стажувань в ЦОВВ виконала поставлені перед нею завдання: «Це є ефективний інструмент знайомства з системою державної служби та залучення молоді на роботу. Принаймні чверть з наших стажерів вже планують брати участь у конкурсах на заміщення вакантних посад».

До кінця стажування дійшли 40 з 45 стажерів. Координаційний комітет Національної програми підсумує результати реалізації проекту та подасть Кабінетові Міністрів України пропозиції стосовно вдосконалення законодавства з питань стажування громадян України з числа молоді.

 

Мінрегіон посилить контроль над процесом ліцензування будівельних організацій

Мінрегіон посилить контроль над процесом ліцензування будівельних організацій. А також перегляне рішення щодо повернення до функціоналу Міністерства – видачу сертифікатів атестованих виконавців будівельних робіт. Раніше, три роки назад, це повноваження було передано саморегулівним організаціям. Про це під час засідання Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, дуже часто саморегулівні організації зловживають також і при навчанні та видачі сертифікатів спеціалістам за відповідними напрямами, що у подальшому призводить до розроблення неякісної проектної документації та надання експертних звітів щодо проектів будівництва. «Тож ми будемо звертатися до Уряду з пропозицією розробки нормативного акта, який би передбачав механізм позбавлення сертифікатів недобросовісних спеціалістів», — наголосив Геннадій Зубко.

Також урядовець звернувся до Мін’юсту з пропозицією подальшого спрощення процедур будівельної амністії для маленьких будинків у сільській місцевості. «Ми маємо прибрати з цього процесу обласні управління архітектури і викорінити можливі корупційні ризики. На жаль, ми знову почали відчувати блокування процесу надання відповідної дозвільної документації на місцевому рівні», — зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Північноатлантичний альянс допоміг утилізувати вже 2 мільйони протипіхотних мін

Україна продовжує виконувати свої зобов’язання щодо знищення запасів протипіхотних мін у рамках Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачу протипіхотних мін та про їхнє знищення (Оттавська конвенція).

Сьогодні на Державному підприємстві «Науково-виробниче об`єднання «Павлоградський хімічний завод» відбулася урочиста церемонія, присвячена утилізації 2 000 000 протипіхотних мін ПФМ-1 (С). У заході взяли участь представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, Агенції НАТО з підтримки та постачання, Представництва НАТО в Україні та Міністерства оборони України.

Роботи зі знищення протипіхотних мін виконуються в рамках реалізації Трастового фонду НАТО з утилізації боєприпасів, легкої стрілецької зброї та протипіхотних мін.

«Україна продовжує виконувати свої зобов’язання в рамках Оттавської конвенції. Свідченням цього є стале функціонування Трастового фонду НАТО з утилізації боєприпасів, легкої стрілецької зброї та протипіхотних мін. Утилізація двох мільйонів протипіхотних мін в Україні є практичним кроком до мінімізації ризиків, насамперед для цивільного населення», – зазначив заступник начальника управління співробітництва з НАТО, полковник Сергій Вербицький під час церемонії у Павлограді.

Зазначена кількість протипіхотних мін була утилізована протягом семи років із моменту започаткування Трастового фонду у 2011 році.

Провідна країна Трастового фонду - США. Активними учасниками та донорами є ЄС, Бельгія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Норвегія, Туреччина та Швейцарія.

Очікується, що в рамках проекту буде утилізовано 5,7 млн протипіхотних мін.

Вже понад 6 мільйонів українців скористалися програмою “Доступні ліки”

З квітня 2017 року, коли почала працювати програма “Доступні ліки”, українці отримали ліки за понад 26,5 млн рецептів.

За інформацією підрозділів охорони здоров’я в областях, вже понад 6,6 млн українців скористалися програмою “Доступні ліки”. Найбільшою популярністю програма користується у Дніпропетровській області – близько 620 тисяч українців отримали рецепти на “Доступні ліки”, у Харківській – понад 550 тисяч, у Львівській – понад 530 тисяч і у м. Київ – понад 420 тисяч пацієнтів.

Цьогоріч попит на ліки за програмою “Доступні ліки” зріс на 30%. Від початку 2018 року для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми пацієнти отримали ліки за 12,5 млн рецептів на суму понад 600 млн грн.

Також відчутно збільшилася кількість аптек, що беруть участь у програмі. У грудні 2017 року препарати за програмою видавали у 6761 аптечному закладі, зараз їх можна отримати у 8003 аптеках.

Нині за програмою можна отримати 261 препарат, з них 59 – повністю безоплатно. 202 препарати українці можуть отримати в аптеці з незначною доплатою. В середньому ця доплата становить близько 30% від вартості препарату.

“Урядова програма “Доступні ліки” продовжує динамічно набирати оберти. Ми починали програму з 153 препаратів загалом, з яких 23 були безоплатними. За півтора року роботи ми збільшити вибір для пацієнтів майже у два рази. Правила програми привабливі як для пацієнтів, так і для аптек та виробників. Тому якісне та ефективне лікування хворих під постійним наглядом лікаря стає все більш доступним нашим громадянам”, - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

У затвердженому Урядом бюджеті на 2019 рік вже закладено 1 млрд грн на програму “Доступні ліки”. Також у планах Міністерства оновлення механізмів роботи програми. Передусім, щоб пацієнти могли також отримувати рецепти у своїх лікарів, що працюють у приватних закладах або здійснюють свою діяльність як ФОП – у наступному році адміністрування програми буде передано до Національної служби здоров’я. Оновлення програми також передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепта.

Чи потрібно декларувати доходи розлученого подружжя?

Чи не найпоширенішим міфом про субсидії є те, що, мовляв, доходи розлученого подружжя потрібно декларувати.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева це спростовує і каже, що якщо подружжя розлучене і не має неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх «колишніх», які зареєстровані і проживають окремо.

Однак якщо сім’я розлучена, але є неповнолітні діти, то в декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (в залежності від того, з ким проживає дитина).

І звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб доходи того з батьків, що не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включалися до сукупного доходу домогосподарства. Разом із заявою необхідно надати також документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

Відео за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування