Дайджест новин Уряду 2.11.2018

Дата: 03.11.2018 10:24
Кількість переглядів: 465

Фото без описуЗвернення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 310-ї річниці Батуринської трагедії

Шановні співвітчизники!

310 років тому війська московського царя повністю знищили Батурин, столицю гетьмана Івана Мазепи, за те, що той насмілився виступити проти російського монарха на захист України від знущань та порушення царем своїх зобов’язань. Дізнавшись, що Мазепа уклав союз зі шведським королем Карлом ХІІ, знавіснілий московський цар наказав знищити гетьманську столицю разом з її мешканцями. Московські війська не залишили в живих ні жінок, ні дітей. За підрахунками істориків, було вбито більше десяти тисяч осіб.

Ця трагедія сколихнула не лише Україну, а і всю Європу. Європейські газети в один голос твердили про жахи московського варварства, яке потопило Україну в крові. Батуринська трагедія уже тоді яскраво проілюструвала цивілізаційну прірву між Європою та російським самодержавством. Волелюбність українського народу та демократичні зачатки козацької держави були ненависні для царської влади, яка вбачала у них загрозу своєму режиму тотального безправ’я.

Сьогодні Україна знову бореться з новітнім російським авторитаризмом, захищаючи своє право бути частиною європейського цивілізаційного простору. У нашій боротьбі проти агресії сусідньої держави ми знову переживаємо трагічні моменти. Однак пам’ять про Батурин додає нам наснаги та змушує йти до кінця у боротьбі за власне майбутнє.

Батуринська трагедія назавжди залишиться у наших серцях та нашій національній пам’яті.

З повагою

 

Прем’єр-міністр України                               Володимир ГРОЙСМАН 

 

Системна модернізація інфраструктури дасть нову якість розвитку економіки, - Глава Уряду на святкуванні Дня залізничника

Українські дороги, порти і залізниця є точками економічного зростання. Їх системна модернізація призведе до нової якості економіки і розкриття нашого великого потенціалу. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, звертаючись до працівників ПАТ «Укрзалізниця» з нагоди їх професійного свята – Дня залізничника.

«Системна модернізація інфраструктури має привести до нової якості розвитку національної економіки. І Укрзалізниця відіграє тут надзвичайно важливу роль, адже формує 3% ВВП і допомагає економіці розвиватися, – сказав Володимир Гройсман. –  Сьогодні ми системно підтримуємо залізницю, почали оновлювати рухомий склад. Значні інвестиції вже направлені на відновлення того, що роками стояло занедбаним».

Глава Уряду наголосив, що якісна робота залізниці – одне з найбільш актуальних питань і для держави, і для бізнесу.  Саме тому дуже затребувані нові управлінські, технічні і технологічні рішення в логістиці та використанні наявних основних фондів.

«Можливості України зростають. І від вас залежить, наскільки ми можемо прискорюватися, – сказав Володимир Гройсман. –  Укрзалізниця – це окрема сторінка розвитку нашої держави. Це прекрасне підприємство, які має величезні можливості розвитку. Майбутнє залізниці буде яскравим».

Довідково

На сьогодні ПАТ «Укрзалізниця» – це 6 залізниць, понад 80% всіх вантажних та 36% всіх пасажирських перевезень України. Підприємство посідає 4 місце за обсягами вантажних перевезень на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії. На підприємстві працюють 300 тис. осіб – це майже 2% від загальної кількості працездатного населення України.

 

Володимир Гройсман: Процес надання субсидій громадянам іде, закликаю всіх працівників соцслужб уважно вивчати кожен випадок звернення за допомогою

Програма надання субсидій на оплату комунальних послуг іде за планом, і всі соціальні служби мають відпрацювати цей період максимально відповідально, уважно вивчаючи кожен випадок звернення людей за допомогою. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відвідання Центру соціальних служб у форматі «Прозорий офіс» у Святошинському районі Києва. 

Центр працює з червня 2017 року і надає 97 видів послуг, в тому числі з оформлення пенсій, надання направлень на відпочинок, допомагає у пошуку роботи і наданні субсидій. Щодня тут обслуговують близько 1,5 тис. людей, і наразі кожне четверте звернення – питання надання або продовження субсидій. «Це був непідготовлений візит. Я заїхав у реально працюючий центр, аби отримати зворотний зв’язок і почути, як ідуть справи. Люди підіймають питання надання субсидій. І я розумію: ціни на тепло і гарячу воду є обтяжливими. Тож маємо підтримати кожного, хто потребує підтримки, - сказав Володимир Гройсман. - Центр працює, працюють спеціальні комісії. Я закликаю всіх працівників соціального захисту стояти на боці людини, яка звернулася за допомогою».

Глава Уряду поспілкувався з відвідувачами Центру, відстежив, як саме ведеться процес обробки звернень. «Ми поспілкувалися, процес іде, люди отримують консультації, подають документи, - зазначив Володимир Гройсман. - Всіх захистимо. Жодних проблем у людей не буде».

 

Володимир Кістіон: Наше завдання - зробити Укрзалізницю конкурентоздатнішою, щоб якістю послуг національного перевізника був задоволений як пересічний українець, так і бізнес

Уряд готовий всіляко сприяти поступальному руху української залізниці вперед. Наше спільне завдання зробити Укрзалізницю конкурентоздатнішою, щоб якістю послуг перевізника був задоволений як пересічний українець, так і національний бізнес. Про це на урочистостях, присвячених Дню залізничника, сказав Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон. 

За його словами, протягом останніх двох років спостерігаються  системні зміни в управлінні залізничною галуззю держави. Укрзалізниця видозмінюється як зсередини, так і ззовні. Впроваджується система корпоративного управління, сформована незалежна наглядова рада з кращих світових експертів галузі, модернізуються вагони, закупляються нові локомотиви, електрифікуються станції тощо.

«Викликає повагу здатність команди Української залізниці оперативно реагувати на гострі потреби, що виникають у вітчизняних вугільників, металургів, аграріїв, представників інших виробничих галузей, у транспортуванні залізницею своєї продукції до споживача. Імпонує і вміння ставити амбітні цілі та досягати результату», - відзначив Володимир Кістіон.

Приклад – завершення будівництва Бескидського тунелю - довгобуду, ідея якого виникла ще в 90-х роках, та запуск електрички зі столичного залізничного вокзалу до  міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Віце-прем’єр-міністр також висловив сподівання на продовження тенденції останніх років - відкриття нових маршрутів в Європу для українських громадян. Вже існуючі сполучення користуються неабиякою популярністю, тому й надалі варто працювати над тим, щоб українці могли вільно й доступно подорожувати світом.

«Переконаний, завдяки висококваліфікованим працівникам галузі, а українські залізничники завжди вирізнялися особливим професіоналізмом, Укрзалізниця вже в найближчій перспективі трансформується в потужного залізничного перевізника європейського зразка. Пам’ятаймо, що зміни, які ми робимо в державі, ми робимо заради наших дітей», - резюмував Володимир Кістіон. 

 

Відбулося VII засідання Міжурядової спільної комісії з економічного та науково-технічного співробітництва між Україною та Єгиптом

2 листопада 2018 року відбулося  VII засідання Міжурядової спільної комісії з економічного та науково-технічного співробітництва між Україною та Арабською Республікою Єгипет. Співголовами національних частин Комісії є Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко та Міністр інвестицій та міжнародного співробітництва Єгипту доктор Сахар Наср.

Відкриваючи засідання Комісії, Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко зазначив, що відносини між Україною та Єгиптом мають давню і успішну історію, а проведення спільного засідання Комісії після тривалої перерви стало закономірним продовженням активізації українсько-єгипетського діалогу на високому і найвищому рівнях.

«Переконаний, що результати нашої сьогоднішньої зустрічі нададуть поштовху для подальшого розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва у всіх сферах, які становлять взаємний інтерес», - наголосив він.

«Єгипет є нашим головним торговельним партнером серед країн Африканського регіону. Ми вітаємо встановлення прямих контактів між українськими та єгипетськими компаніями, насамперед, у сфері реалізації програм реконструкції та удосконалення виробничих потужностей у державному секторі Єгипту та зацікавлені розвивати з єгипетськими партнерами взаємовигідну економічну співпрацю, зокрема, у таких галузях як сільське господарство, енергетика, промисловість, транспортна інфраструктура та логістика, будівництво, освіта, космічні технології, інформаційні технології, туризм, фармацевтика тощо», - зауважив Павло Розенко у ході засідання.

Він також зазначив, що країни мають усі можливості значно покращити показники двосторонньої торгівлі, здійснивши необхідні заходи для усунення торговельних бар'єрів.

За результатами Сьомого засідання Міжурядової спільної комісії з економічного та науково-технічного співробітництва між Україною та Арабською Республікою Єгипет був підписаний Протокол. «Ми переконані, що Протокол підписаний за підсумками цього засідання стане дороговказом для сторін щодо подальших дій на найближчу перспективу», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр України.

«Уряд України, державні установи та підприємства готові до продовження конструктивного діалогу з єгипетськими партнерами з метою розвитку і практичної реалізації тих домовленостей, які були досягнуті нашими делегаціями цими днями в Києві», - запевнив він.

Також у рамках засідання відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Адміністрацією морського порту м. Одеса та Адміністрацією морського порту м. Александрія та Меморандуму про взаєморозуміння між Адміністрацією морського порту м. Одеса та Адміністрацією морського порту м. Думьят.

 

Павло Розенко: Закликаємо владу Єгипту закрити свої порти для вантажних суден з Криму

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко у ході двосторонньої зустрічі з Міністром інвестицій та міжнародного співробітництва Єгипту доктором Сахар Наср звернувся до влади Єгипту із закликом закрити свої порти для суден, які виконують незаконне завантаження в Криму.

«Ви знаєте, що Україна зараз переживає непростий час, пов'язаний із агресією, яку розв’язала Росія проти нашої держави. У цій нелегкій боротьбі за незалежність і територіальну цілісність нам дуже важлива і підтримка африканського континенту, і Єгипту зокрема. Від імені української сторони я звертаюся до влади Єгипту із закликом обмежити доступ та утриматися від надання дозволів на заходження в єгипетські порти суден під прапорами третіх держав, які виконують незаконне завантаження в Криму», - сказав він.

«Для нас це дуже чутливе питання, і ми ще раз просимо єгипетську сторону його розглянути. Адже міжнародне право і ми розглядаємо це фактично як ведення контрабандної діяльності», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

У ході зустрічі сторони також обговорили питання активізації двосторонніх контактів та розширення співпраці в усіх сферах. «У нас є всі можливості розширити наше співробітництво - від сільського господарства до відновлення співпраці у військовій сфері, космічній галузі тощо», - зазначив Павло Розенко.

 

Мінекономрозвитку створило Офіс розвитку малого та середнього підприємництва

16 жовтня Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав наказ про створення Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (МСП) при Мінекономрозвитку. Офіс розвитку МСП працюватиме як консультативно-дорадчий орган при Міністерстві, а згодом має стати державним органом, який надає підтримку підприємцям.

«Уряд визначив, що малий та середній бізнес є одним з наріжних каменів, які забезпечують економічне зростання України. Створення Офісу розвитку МСП - один з елементів урядової програми підтримки малого підприємця. Офіс відіграватиме ключову роль у підвищенні внутрішньої та міжнародної конкурентоспроможності українських МСП та фізичних осіб-підприємців. Ми очікуємо на перші відчутні результати роботи Офісу для МСП вже у 2019 році», - зазначив Степан Кубів.

Координувати роботу Офісу буде перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, який відповідає за формування та реалізацію державної політики в сфері розвитку підприємництва - Максим Нефьодов. Фінансову підтримку Офісу здійснює Європейський Союз в рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business.

«Розвиток МСБ є одним з пріоритетних напрямків допомоги ЄС Україні, і ми вітаємо стратегічний курс  українського Уряду на розвиток МСП, що керується принципом «Спочатку думай про мале», - зазначив Хюґ Мінґареллі, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

Завданням Офісу розвитку МСП є розробка програм підтримки малого та середнього бізнесу, зокрема, полегшення доступу до фінансування та розвиток інфраструктури підтримки МСП в регіонах.

Результатом роботи Офісу у 2018-2019 році має стати реалізація низки пілотних проектів:

  • запуск мережі центрів підтримки підприємництва (ЦПП) на регіональному та місцевому рівнях на базі наявних інституцій органів місцевого самоврядування, зокрема центрів надання адміністративних послуг. ЦПП надаватимуть безкоштовні інформаційні та консультаційні послуги, передусім для мікро- та малого бізнесу, а також осіб, які планують започаткувати власну справу;
  • запровадження механізму часткового гарантування кредитів. В рамках цього механізму підприємці, які не мають достатнього забезпечення застави, але можуть підтвердити достатність обігових коштів для погашення кредиту, зможуть розраховувати на часткове гарантування їхніх позичок від Німецько-українського фонду, який виступає партнером пілотного проекту із запровадження механізму;
  • створення Державного інформаційного порталу для малого і середнього бізнесу, який забезпечить доступ до інтегрованої інформації про наявні програми фінансової та навчальної підтримки; інституції, які надають послуги та допомогу бізнесу та іншій інформації, яка має важливе значення для вдалого розвитку бізнесу;
  • створення інформаційного довідника для підприємців-початківців, який міститиме детальні інструкції про започаткування та ведення власної справи, отримання фінансування, створення бізнес-моделі, виконання регуляторних вимоги держави і т. ін.;
  • створення Програми навчальної та фінансової підтримки стартапів у рамках підготовки Національної програми розвитку підприємництва. Регіональні пілотні програми підтримки стартапів поєднуватимуть навчання осіб, які планують започаткували власну справу; надання їм фінансової підтримки та менторської допомоги. Програма охоплюватиме також соціально вразливі групи населення.

В Офісі розвитку МСП сьогодні працюють 9 експертів з різноманітним досвідом та навичками, необхідними для ефективного виконання завдань двох відповідних секторів – «Координації політики та інфраструктури підтримки МСП» та «Популяризація підприємництва та програм підтримки МСП».

 

Ангела Меркель високо оцінила реформу децентралізації

Децентралізація – дуже важлива реформа для України, яка дає повноваження людям і підвищує конкуренцію в місцевому самоврядуванні. Можу відверто сказати, що різниця між Східною і Західною Україною існує, як і існує різниця між сільськими регіонами і містами. Але саме реформа децентралізації дає людям відчути себе господарем своєї області, свого регіону і свого міста. На цьому наголосила у своїй промові у Будинку Децентралізації Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель.

«Реформа децентралізації покращує фінансовий клімат в регіонах і податкову складову. І Німеччина підтримує цю важливу реформу разом з партнерами з Європейського Союзу. Наскільки я можу зараз бачити, у вас є прекрасний дух співпраці і значні результати реформи», — наголосила пані Ангела Меркель.

Канцлер Німеччини подякувала Віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку і українському Уряду за зусилля у реалізації реформи децентралізації. «І я знаю, що Президент України Петро Порошенко гаряче підтримує цю реформу», — підкреслила вона.

Вона зазначила, що програма «U-LEАD з Європою», яка допомагає впроваджувати реформу децентралізації, забезпечує проведення на місцях висококваліфікованих тренінгів та семінарів, які дають людям надію на завтрашній день. В українців з’являється віра в майбутнє.

У свою чергу Геннадій Зубко подякував Федеральному канцлеру Ангелі Меркель за високу оцінку реформи децентралізації та зусиль України по її реалізації. «Дякую всім нашим міжнародним партнерам, а також Cпецпосланнику Георґу Мільбрадту та Мінрегіону за допомогу у її впровадженні», — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Під час зустрічі у центральному офісі ULEAD учасники проговорили подальший законодавчий маршрут реформи, який був напрацьований спільно зі Спеціальним посланником Уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георгом Мільбрадтом.

Довідково

Виступ Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель доступний на FB  - сторінці Геннадія Зубка.

 

Лілія Гриневич: МОН вперше проводить конкурс наукових робіт за новими правилами, завдяки чому вчені зможуть оперативніше отримати кошти, без зайвих бюрократичних процедур

Міністерство освіти і науки оголосило перший конкурс наукових розробок за держзамовленням за новими правилами – зокрема, відтепер для фінансування робіт переможців не потрібно буде проводити тендерні закупівлі. Це спростить та пришвидшить процедуру надання коштів ученим, чиї роботи будуть визнані кращими та отримають фінансування держави.

«У вересні Уряд ухвалив дуже важливу постанову, розроблену МОН. Нею вперше було визначено загальні уніфіковані правила, за якими всі розпорядники бюджетних коштів на науку мають проводити конкурсний відбір наукових розробок. Це потрібно для того, щоб усі учасники мали рівний доступ та умови, а саме проведення конкурсів було прозорішим. Окрім цього, постанова скасувала абсурдну з точки зору світової практики процедуру публічних закупівель, яку мали проводити розпорядники після проведення конкурсів та визначення переможців. І зараз ми вперше оголосили конкурс вже за цими новими правилами. Його переможці отримають кошти на свої проекти значно оперативніше», – пояснила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Фінансування надаватиметься з 2019 року. Планується, що державою для цього буде виділено близько 19,3 млн гривень.

Відбір розробок буде за такими пріоритетами: інформаційні та комунікаційні технології; енергетика та енергоефективність; раціональне природокористування; науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань; нові речовини і матеріали.

У конкурсі можуть брати участь підприємства, установи і організації незалежно від форм власності, що мають у наявності працівників відповідної кваліфікації, обладнання та матеріально-технічну базу в цій сфері.

Дедлайн подачі документів – до 18-ї години 3 грудня 2018 року.

З докладною інформацією про перелік документів, критерії відбору, вимоги до учасників, етапи проведення конкурсу можна ознайомитися за посиланням. Там же розміщені форма заявки та рекомендації щодо її підготовки.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування