Дайджест новин Уряду

Дата: 21.01.2019 09:59
Кількість переглядів: 431

иторика інвесторів щодо України змінюється, більшість проблем вирішуються в діалозі, – Володимир Гройсман

Риторика інвесторів – внутрішніх та зовнішніх, які працюють в Україні, суттєво змінилася за останні роки. До того ж більшість проблем вирішуються в діалозі бізнесу та влади. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в коментарі журналістам.

«Ми знаходимося у постійному діалозі з бізнесом. У тому числі заради того, аби той, хто інвестує в нашу економіку, відчував себе захищеним. Ми вже пройшли немалий шлях з розбудови сприятливого ділового клімату. І вже риторика підприємців змінилася. Якщо раніше говорили про численні перевірки, зловживання з ПДВ, то сьогодні нарікань значно менше, – сказав Володимир Гройсман. – Бізнес буде розвиватися, люди матимуть роботу і достойну зарплату».

Раніше Глава Уряду наголошував, що з точки зору майбутнього інвестувати в Україну зараз дуже вигідно. Україна буде стратегічно рухатися в Європейський Союз і Північноатлантичний альянс. А Уряд буде завжди на стороні чесного бізнесу – захищати, допомагати, підтримувати і розвивати.

 

Надання статусу УБД членам добровольчих формувань – одна з головних тем засідання Ради ветеранів при Міністерстві

Рада ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів ініціює створення робочої групи, до якої мають увійти члени Ради та представники добровольчих формувань. Спільними зусиллями вони мають вирішити, яким чином можна врегулювати питання надання статусу учасника бойових дій особам, що брали участь в АТО/ООС. Зокрема, мова йде про представників підрозділів медиків, аеророзвідників, тих, що займаються евакуацією загиблих, тощо.

Напередодні представникам цих добровольчих формувань було надіслано зо півтора десятка листів із запрошенням до спільної роботи над законодавчими змінами щодо надання статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань стали на захист цілісності України.

В обговоренні цього та інших питань взяли участь Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз, голова Ради ветеранів Володимир Лагута та члени Ради (представники 20 областей України).

Під час засідання також були розглянуті питання створення робочих груп: з  поліпшення житлово-побутових умов ветеранів та членів їхніх родин, з земельних питань, з розробки «Кодексу ветерана», з питань сім’ї та молоді, психосоціальної адаптації та інші.

 

Для людей з інвалідністю запроваджено онлайн-сервіс придбання залізничних квитків

Крок за кроком Міністерство соціальної політики впроваджує європейські стандарти обслуговування з метою підвищення якості життя населення.

Відсьогодні разом з Укрзалізницею запроваджено сервіс придбання пільгових квитків в онлайн-режимі через Інтернет  для осіб з інвалідністю.

Під час оформлення пільгового проїзду в режимі реального часу через Інтернет перевіряється інформація про посвідчення, яке дає право на пільговий проїзд.

Оскільки сервіс працює в тестовому режимі, для нас дуже важливі Ваші пропозиції щодо вдосконалення його функціонування.  

 

 

Павло Петренко: 6 тис. га землі та 100 тис. квадратних метрів нерухомості повернула власникам антирейдерська комісія Мін’юсту

У 2018 році Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації задовольнила понад 400 скарг, скасувавши незаконну реєстрацію майже 6 тисяч гектарів землі та понад 100 тисяч квадратних метрів нерухомості. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Антирейдерська комісія Мін’юсту вкотре довела, що є ефективним інструментом боротьби з рейдерством. За минулий рік було задоволено понад 400 скарг. Всі незаконні дії було анульовано. Реальні власники змогли повернути собі майже 6 тисяч гектарів землі та понад 100 тисяч квадратних метрів нерухомості», – наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, серед найбільш резонансних кейсів минулого року повернення у власність банку 113 га землі в Києві, завдяки чому вдалося уникнути збитків на суму понад 3,7 млрд грн, скасування незаконної перереєстрації комплексу споруд релігійної громади, повернення нерухомості виробнику дитячого харчування та елеватора фермерському господарству.

«Якби не комісія, домагатися справедливості кожному такому власникові довелося б роками в судах. Як правило, за цей час майно перепродається і повернути його стає набагато складніше», – додав очільник Мін’юсту.

Він нагадав, що від початку своєї діяльності у січні 2016 року комісія задовольнила більше 1 600 скарг, повернувши у власність громадян понад 16 тисяч га земельних ділянок та понад 230 тисяч квадратних метрів нерухомого майна.

«Захист права власності – одне з головних завдань держави, без виконання якого українці не відчуватимуть себе захищеними, а інвестори не вкладатимуть кошти в нашу економіку. Це – очевидні речі. І роботи в цьому напрямку в нас ще багато», – резюмував Павло Петренко.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе виступає за святкування Дня батька у червні

Ініціатива щодо запровадження в Україні Дня батька оформилася у підготовлений Мінсоцполітики відповідний проект Указу Президента. Однак варто переглянути запропоновану Міністерством дату святкування (третю неділю вересня), оскільки більшість країн світу відзначають це свято в червні, а саме третьої неділі червня. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе під час п’ятої регіональної наради щодо пріоритетів гендерної політики.

«На моє глибоке переконання, доречніше відзначати День батька третьої неділі червня, саме тоді, коли його святкують у понад 80 країнах світу. Сподіваюся, найближчим часом ми зважимо всі аргументи, відпрацюємо це питання і прийдемо до єдиного знаменника», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, відзначення Дня батька буде гарним приводом не лише подякувати татусям за турботу, а й нагадати деяким з них про обов`язки батьківства. Водночас воно допоможе суспільству зрозуміти, а отже, і гідно оцінити рішення тих чоловіків, які, наприклад, користуються можливістю відпустки з догляду за дитиною, розділяючи цю відповідальність із жінками.

«Чому нам потрібне таке свято? Це знову ж таки про рівність, про залученість і міцну сім`ю, де обоє батьків беруть однакову участь у житті дітей. Я не знаю країни, де було би більше душевних і вдячних пісень про матір, де би образ матері був так глибоко осмислений у класичній літературі і фольклорі, як в Україні. Це, безперечно, добре. Але на цьому тлі незаслужено недооціненим залишається тато. Це неправильно. Неправильно не лише з міркувань моралі і елементарної вдячності, а й тому, що в суспільній свідомості відповідальність за виховання дітей покладається тільки на жінок, закріплюючи хибні стереотипи», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, вчора у Києві відбулася п’ята регіональна нарада щодо пріоритетів гендерної політики під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе. У ній взяли участь понад 100 фахівців з Київської, Чернігівської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей, а також заступники профільних міністерств та представники органів місцевої влади.

Довідково

Проект Указу Президента щодо відзначення Дня батька в Україні Мінсоцполітики розробило на виконання доручення Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе.

 

Нацслужба здоров’я шукає позаштатних медичних експертів

Національна служба здоров’я України розпочинає відкритий конкурсний відбір позаштатних медичних експертів для забезпечення клінічної експертизи роботи НСЗУ за такими медичними напрямами:

  • педіатрія;
  • терапія;
  • сімейна медицина;
  • кардіологія;
  • ендокринологія;
  • пульмонологія;
  • акушерство та гінекологія;
  • хірургія;
  • ендоскопія;
  • лабораторна діагностика;
  • інструментальна діагностика.

Як стати позаштатним медичним експертом НСЗУ

Взяти участь у конкурсі та стати медичним експертом може будь-який лікар, який має досвід медичної практики за фахом від 3 років та володіє аналітичними здібностями, ініціативністю та рішучістю.

Основні завдання для залучених експертів:

  • формування сприйняття трансформації фінансування системи охорони здоров’я у медичної спільноти;
  • надання рекомендацій щодо впровадження електронних медичних записів та роботи електронної системи охорони здоров’я;
  • збір даних щодо обсягів замовлення медичних послуг та прогнозування потреб населення в медичних послугах та лікарських засобах;
  • участь у розробці стратегічних напрямів розвитку медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій;
  • залучення до проведення медичного аудиту;
  • збір даних та надання рекомендацій щодо існуючих тарифів, коригувальних коефіцієнтів на медичні послуги та лікарські засоби;
  • формування пропозицій до розробки галузевих стандартів охорони здоров’я.

Одним із перших завдань для позаштатних експертів НСЗУ стане участь у розробці стандартів щодо обсягів медичних послуг, що увійдуть до програми «Безкоштовна діагностика».

Інформація про перелік послуг та механізм проведення пілотного проекту за посиланням.

Для більш ефективної участі у заходах рекомендуємо ознайомитися з такими документами:

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Положення про Національну службу здоров’я України.

Якщо ви бажаєте долучитися до команди позаштатних медичних експертів НСЗУ, просимо заповнити реєстраційну форму за посиланням.

 Прийом заявок триватиме до 5 лютого 2019 року.

У лютому 2019 року для відібраних кандидатів відбудеться дводенна навчальна конференція у Києві.

 

В Україні можуть запропонувати проектувати зручні бордюри на зупинках громадського транспорту

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає необхідність внесення нових змін у ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» щодо можливості проектувати увігнуті бордюри на зупинках громадського транспорту, зручні для безперешкодного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп до транспортних засобів.

«Ми зараз вивчаємо доцільність внесення в ДБН норми щодо проектування на зупинках транспорту зручних увігнутих бордюрів, завдяки яким низькопідлоговий автобус чи тролейбус зможе під’їжджати впритул до посадкової платформи, не створюючи зазорів. Це потрібно для підвищення доступності громадського транспорту для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Це європейський рівень транспортної інфраструктури», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Доцільність влаштування таких бордюрів може залежати від ситуації: конкретного маршруту та наявності низькопідлогового громадського транспорту на цьому маршруті.

Ці бордюри в Європі називаються «busbord» і представляють собою бетонні профілі із увігнутою частиною, при наїзді на які колеса транспорту не пошкоджуються. Вперше такі бусборди почали використовуватися у 90-х роках у німецькому місті Кассель, і вже до 2010 року вони отримали поширились у Німеччині, а згодом і Європі.

За словами Лева Парцхаладзе, пропозиція з впровадження в Україні таких засобів сприятиме створенню ефективного безбар’єрного простору на зупинках громадського транспорту і направлена на підвищення якості обслуговування в громадському транспорті та його популяризації на користь розвитку міст.

Проект змін до ДБН наразі розробляється ДП «ДерждорНДІ».

Довідково

ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» вступили в дію з 1 вересня 2018 року. Ними було введено низку принципово якісних змін для безпеки і комфорту людей, зокрема, можливість звуження ширини смуг руху на дорогах, обов’язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту, обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, велодоріжок та велосмуг та інші зміни.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

Рада Європи підтримає Україну у розвитку соціальних прав

16-17 січня у межах Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки (Розділ І. Права людини) у Києві відбулися дводенні консультації заінтересованих сторін стосовно визначення напрямів проектної співпраці з посилення поваги до соціальних прав у контексті Європейської соціальної хартії (переглянутої). Організатором заходу виступила Рада Європи. У консультаціях брали участь представники профільних міністерств, соціальних партнерів, міжнародних та національних неурядових організацій, народні депутати.

У своєму виступі Державний секретар Мінсоцполітики Віктор Іванкевич підкреслив важливість залучення потенціалу Ради Європи для спрямування спільних зусиль на посилення поваги до соціальних прав в Україні як на національному, так і на місцевому рівнях. Реалізація проекту у сфері соціальних прав за підтримки Ради Європи посилить також євроінтеграційні зусилля нашої країни у соціально-трудовій сфері у межах  виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Упродовж двох днів відбулися активні обговорення та дискусії, які торкалися проведення реформ у сферах охорони здоров’я, пенсійного забезпечення, освіти, підтримки осіб з інвалідністю та низки інших питань у контексті Європейської соціальної хартії (переглянутої), яку ще називають європейською соціальною конституцією. Хартія охоплює за своїм змістом 31 соціальне право.

За результатами консультацій буде підготовлено звіт та рекомендації від Ради Європи, які стануть основою для реалізації спільного проекту у сфері соціальних прав в Україні.

У свою чергу пан Крістоф Пуарел, директор Директорату з прав людини Ради Європи, зазначив, що це перший проект Ради Європи, який стосуватиметься саме соціальних прав. Він високо оцінив фаховість дискусій, активність учасників як від урядових структур, так і громадянського суспільства і запевнив учасників консультацій у підтримці Ради Європи розвитку соціальних прав в Україні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування