Дайджест новин уряду 24 вересня 2018

Дата: 25.09.2018 09:49
Кількість переглядів: 578

Фото без описуПідписано Меморандум між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки про отримання безоплатної допомоги

Сьогодні, 24 вересня, в. о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун та Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей підписали Меморандум. Він засвідчив виконання Угоди між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки про надання Міністерству охорони здоров’я України обладнання для оснащення бригад швидкої допомоги.

 

У рамках співробітництва урядів України та Китаю реалізовано Угоду про надання МОЗ України обладнання для оснащення бригад швидкої допомоги. Автомобілі швидкої допомоги з сучасним медичним обладнанням були направлені в усі регіони України з метою покращення забезпечення центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

“Реалізація Угоди дозволить поліпшити рівень медичного обслуговування населення та умови для виконання нормативу прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події”, - сказала доктор Уляна Супрун.

Як змінюється система реабілітації в Україні, МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України розпочало впровадження Міжнародної класифікації функціонування, що забезпечить перехід від апаратної до фізичної терапії, від пасивної до активної реабілітації, а також дозволить оцінювати кожен етап процесу реабілітації пацієнта. Розказуємо про основні напрямки подальшого розвитку системи реабілітації.

Міжнародна класифікація функціонування

приєднує Україну до розвинених країн і повністю змінює підхід до визначення стану людини.

“Ми починаємо розглядати не міру втрати людиною здоров’я, а її можливості жити повноцінно”, - зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун під час круглого столу «Реформування системи реабілітації та визначення групи інвалідності громадян України».

Які кроки для впровадження міжнародних стандартів надання послуг реабілітації вже зроблено:

1. Переклад та затвердження Міжнародної класифікації функціонування

Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я має на меті визначити уніфіковану і стандартизовану мову та схеми опису станів здоров'я та станів, пов'язаних із здоров'ям.

“МКФ можна використовувати дуже широко, як приклад – для інклюзивної освіти. Діагноз ДЦП сам по собі ні про що не говорить. Порушення в однієї дитини можуть бути незначними, а в іншої такими, що учень у школі потребуватиме і супроводу асистента, і пандусів, і спеціального обладнання. МКФ допомагає описати стан повністю: функціонування (обмеження тіла), активність і взаємодію з зовнішнім середовищем”, - говорить доктор Уляна Супрун.

Докладніше про МКФ.

Уже розпочався процес навчання лікарів, зокрема – фахівців з реабілітації, як користуватися Міжнародною класифікацією функціонування.

2. Запровадження системи раннього втручання

МОЗ України започатковує використання в нашій країні найкращих міжнародних тестових систем для діагностики розвитку дитини, бо чим раніше виявляється хвороба чи стан, тим простіше лікувати або корегувати. МКФ використовуватимуть для ранньої діагностики та виявлення порушень.

3. Розробка концепції реформи реабілітації

МОЗ України розробило концепцію, що ґрунтовно описує усі етапи – від отримання захворювання чи стану до моменту визначення статусу по МКФ. Зараз концепцію опрацьовує Міністерство соціальної політики.

4. Командна робота різних міністерств

Разом з іншими міністерствами почали розробляти і приймати нормативно-правові акти для різних потреб: інклюзія, реабілітація, навіть для надання допомоги людям, які пережили насильство. В багатьох напрямках роботи потрібна команда фахівців з різних галузей: лікар, медсестра, психолог, соціальний працівник. Лише спільно лікарі, освітяни, соціальні працівники зможуть допомогти кожній дитині, якій необхідна допомога.

5. Нові професії

Декілька університетів вже почали готувати фахівців за напрямами “лікар фізичної та реабілітаційної медицини”, “ерготерапевт” і “фізичний терапевт”.

6. Положення про паліативно-реабілітаційні центри для дітей

Це частина деінституалізації, реформи інтернатних закладів, у цьому випадку – будинків дитини. Положення уже на затвердженні центральних органів виконавчої влади.

7. Психологічна допомога ветеранам ООС

У госпіталі «Лісова поляна» створюється відділення для психологічної допомоги ветеранам Операції об’єднаних сил, які потребують допомоги з адаптацією до мирного життя.

Кінцева мета децентралізації – повна зміна системи менеджменту на місцях, - Геннадій Зубко

Децентралізація – це не тільки об’єднання громад і підвищення якості сервісу. Наша кінцева мета – повна зміна системи менеджменту на місцях. Це в першу чергу сформовані сильні громади, які виконують всі функції для своїх мешканців, а центральна влада формує політику і підтримує цей процес.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час форуму представників місцевого самоврядування «День діалогу з владою» у Тернополі.

«Реформа децентралізації сьогодні для країни є у найбільшому пріоритеті, і яка дійсно показує високі результати. Тільки один приклад, плюс додаткові 28 млрд грн надходжень до місцевих бюджетів за січень-серпень 2018 року, і люди мають про це знати і розуміти, як вони витрачаються. Українці мають отримувати не просто нову, а високу якість всіх сервісних послуг», - наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, ключовий механізм успішності реформи децентралізації - прозорість як в діяльності сервісних організацій, так і місцевої влади. «Ми вже подали до Мінфіну свої пропозиції щодо реформування ДФС, яка є в першу чергу сервісною організацією. Це дозволить органам місцевого самоврядування побачити, від кого надходять податки, з якого підприємства, скільки сплачується ПДФО тощо. Але необхідно працювати і в зворотному напрямку – публікувати власні бюджети, витрати і звітувати перед своїми громадянами. Громади хочуть прозорості у всьому. І країна рухається у цьому напрямку», - підкреслив Геннадій Зубко.

Геннадій Зубко розповів за рахунок чого можуть збільшитися місцеві бюджети

Незалежно від місця юридичної реєстрації підприємств або його структурних підрозділів, податок з доходів фізичних осіб має сплачуватися за фактичним місцем роботи — в місцеві бюджети громад. Це є наше спільне рішення з Асоціацією міст України, яке ми будемо підтримувати на рівні Уряду. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час форуму представників місцевого самоврядування «День діалогу з владою» у Тернополі.

«Нам необхідно працювати над збільшенням надходжень до місцевих бюджетів. Хочу запевнити, що у проекті Держбюджету-2019, збережені усі надходження, які спрямовувались до місцевих бюджетів. Додатково ми запроваджуємо ряд новацій — 5% ренти за видобуток корисних копалин, надходження ПДФО від доходів за здавання фізичними особами в оренду земельних ділянок або паїв податковим агентом, збереження зарахування 13,44% акцизного податку з пального до місцевих бюджетів», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр виступив і за передачу повноважень по землі на місця. «Це дозволить збільшити надходження і управляти громадами, податками і фінансами. Я за те – щоб передати якнайбільше повноважень, які громади можуть взяти і виконувати, щоб покращити життя людей на місцях!» — підкреслив Геннадій Зубко.

Львів і Тернопіль з’єднані новою дорогою – такі шляхи будуть до всіх обласних центрів, – Володимир Гройсман

Львів і Тернопіль з’єднані новою, побудованою за сучасними стандартами дорогою, яка не тільки єднає два обласні центри, а й входить до міжнародного коридору Go Highway, що єднатиме порти Чорного моря із західним кордоном з Євросоюзом. Такі дороги за 5 років єднатимуть всі обласні центри України – в рамках урядової стратегії розвитку дорожнього господарства. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він відвідав ділянку траси М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська, яка входить до коридору Go Highway.

«Я обіцяв, що ця дорога буде побудована, і вона побудована. Я пам’ятаю, в якому стані була ця дорога. Я сам 15-20 років тому по ній їздив. Мешканці Тернополя доїжджали до Львова за 3,5 години, тепер сполучення – максимум 1,5 години. Ми з’єднали нарешті Львів та Тернопіль, а далі з’єднаємо Львів – Тернопіль з Чорним морем, а Чорне море – із західним кордоном і з ЄС», - сказав Глава Уряду.

Він наголосив, що наступного року всі роботи будуть продовжені.

«Це частина реалізації нашої стратегії – за 5 років з’єднати всі обласні центри України. Наголошую: українці мають право їздити по добрих дорогах і будуть їздити по якісних дорогах», - зазначив Прем’єр-міністр.

Маємо визначитись із терміном добровільного об’єднання громад, - Геннадій Зубко

Сьогодні необхідно визначатись із терміном добровільного об’єднання громад. Для цього маємо провести консультації з усіма громадами, профільними асоціаціями місцевого самоврядування, міжнародними партнерами і всіма учасниками процесу щодо терміну добровільного об’єднання громад. Можливо, дати ще один рік на цей процес. А далі прийматимемо рішення про адміністративне об’єднання громад згідно з затвердженими перспективними планами в обласних радах.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час форуму представників місцевого самоврядування «День діалогу з владою» у Тернополі.

Також урядовець наголосив на пришвидшенні прийняття Парламентом Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

«Якщо райдержадміністрація заважає ініціативним громадам пройти процес об’єднання і стати заможними і самодостатніми, ми будемо точково займатися цим питанням. На сьогодні 122 райони в Україні, де не сформовано жодної ОТГ. Хоча в 65 з них голови райдержадміністрацій працюють на своїх посадах з 2015 року. В мене виникає логічне питання: чому вони досі там працюють, коли Президент України, Прем’єр-міністр України і Парламент взяли курс на децентралізацію і об’єднання ще в 2014 році? Тому прийняття Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який вже підтримав профільний парламентський комітет, дасть можливість, попри відсутність конституційних змін, прибрати подвоєння повноважень персоналу і сформувати устрій з якісним сервісом», - наголосив Геннадій Зубко.

До кінця року орієнтовно 100 тис. дітей отримають «пакунки малюка»

До кінця року орієнтовно 100 тис. українських дітей отримають подарунок від держави – «пакунок малюка», в якому зібрані основні речі для перших місяців життя. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Ініціатива стартувала у вересні в рамках політики Уряду, направленої на збільшення народжуваності.

«Уряд ввів нову традицію – «Пакунок малюка». У пакунках, що вже направляються до малюків, є все найбільш необхідне на перший час. Це наш додатковий внесок у здоров’я маленьких українців. Головне, щоб дітей ставало більше, - сказав Володимир Гройсман. - Ми вийшли на 59% забезпечення від заявок. До кінця року орієнтовно 100 тис. маленьких українців отримають «пакунок малюка». Ми тільки починаємо».

Глава Уряду ініціює проведення фіскальних перевірок забудовників на предмет сплати податків

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наполягає на проведенні фіскальних перевірок будівельних компаній на предмет сплати податків до бюджетів усіх рівнів, а також чіткого виконання законодавства про працю. Про це він сказав під час виступу на форумі представників органів місцевого самоуправління «День діалогу з владою» у Тернополі.

Спілкуючись з міськими головами, Володимир Гройсман наголосив, що сьогодні в будівельній галузі проглядається погана тенденція, коли будуються тисячі квадратних метрів житла, при цьому не будуються об’єкти соціальної інфраструктури – садочки, школи, а також неналежним чином сплачуються податки. Нерідкими є випадки тіньової зайнятості на будівництвах, наголосив Глава Уряду.

«Буде доручення ДФС почати тотальні перевірки забудовників – на предмет сплати податків до бюджетів усіх рівнів», - сказав Володимир Гройсман.

Реформу децентралізації буде продовжено, і переданий на місця ресурс треба конвертувати в нову якість життя, – Володимир Гройсман

Фундаментальна реформа децентралізації – передачі на місця адміністративних повноважень і фінансових можливостей – буде продовжена, але вимога до місцевого самоврядування – конвертувати переданий ресурс у нову якість життя людей. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму представників місцевого самоврядування «День діалогу з владою». Форум відбувся в Тернополі, і Глава Уряду перебуває сьогодні, 24 вересня, в місті з робочою поїздкою.

«Ще кілька років тому, зазвичай, у нас були монологи: центральна влада говорила одне, місця – інше. І вони один одного не чули. Ми побудували нову систему, - сказав Володимир Гройсман. – Перед нами стоїть завдання – побудувати економічно сильну державу. Чи можливо це без сильних громад? Ні. Місцеве самоврядування потрібно стверджувати шляхом зміцнення повноважень, передачі ресурсів і відповідальності. Це три фундаменти, на яких базується місцеве самоврядування».

Глава Уряду наголосив, що сьогодні на центральному рівні запроваджуються фундаментальні зміни – в освіті, медицині, в промисловій політиці, сфері розбудови ділового клімату. І залучення регіонів до цих змін має бути максимальним. Нову якість життя має відчути кожен українець.

«І тут органам місцевого самоврядування треба розуміти, як конвертувати ресурс у необхідну якість, - сказав Володимир Гройсман. - Цього року Уряд вийшов з трьома пріоритетами роботи: економіка та пакет економічних законів, європейська інтеграція і децентралізація. Я пройшов з цією ідеєю непростий і немалий шлях. І я радий, що ця ідея сьогодні має практичне застосування і добрий результат».

Як наголосив Глава Уряду, в 2014 році він прийшов у центральну владу і, по суті, став «мером усієї України».

«Нам треба формувати сильні громади. І вони мають бути включені в економічне зростання. В діалозі зможемо знаходити правильні державницькі рішення», - додав Глава Уряду.

Довідково

У рамках роботи форуму Прем’єр-міністр взяв участь у церемонії передачі земельних ділянок у комунальну власність від Держгеокадастру 15 ОТГ Тернопільської області. Загалом громадам передали майже 7 тис. га.

МОЗ розпочинає інформаційну кампанію до Всесвітнього дня серця

29 вересня - Всесвітній день серця.

Хвороби серця наразі є головною причиною смертності українців. Впроваджені державою зміни у лікуванні серцево-судинних захворювань дали перші результати: кількість смертельних випадків від серцево-судинних захворювань за минулий рік скоротилася на 20%. Водночас дуже важливо, щоб українці дбали про профілактику, вміли розпізнати ознаки загрозливих станів, знали, куди звертатись за допомогою, і які послуги, ліки та медвироби для них уже оплатила держава.

Упродовж тижня у розділі «Громадянам-Здоров’я А-Я

» і у соцмережах публікуватимемо матеріали про головні аспекти, які мають знати українці про серцево-судинні захворювання:

  • чому виникають хвороби серця і як мінімізувати ризики;
  • як розпізнати серцевий напад та інфаркт і коли викликати «103»;
  • як виявити порушення мозкового кровообігу - інсульт;
  • безоплатне стентування, реперфузійні мережі, ангіографи: як змінюється система надання допомоги пацієнтам з хворобами серця;
  • як отримати медичну допомогу при хворобах серця: маршрут пацієнта.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування