Дайджест новин Уряду 14.02.2019

Дата: 15.02.2019 09:45
Кількість переглядів: 558

Прем’єр-міністр у День закоханих: Коли людей об’єднує кохання, вони по-справжньому щасливі

Коли людей об’єднує кохання, вони стають по-справжньому щасливими, здатними створювати і берегти сім'ї, виховувати дітей і онуків. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він взяв участь у весільній церемонії для подружніх пар, які разом прожили понад 50 років. Церемонія відбулася у Києві. Її учасниками стали шість пар, які вирішили відзначити ювілейне весілля.

Глава Уряду вручив ювілярам святкові свідоцтва про шлюб, побажав міцного здоров’я і закликав всіх присутніх брати приклад з них і навчатися так само берегти, поважати і любити один одного.

«Коли ми знаходимо свою половинку, ми по-справжньому стаємо щасливими. Я сьогодні почув історії, які тривають понад 50 років, історії світлого й чистого кохання. Коли людей об’єднує кохання, на світ з’являються діти-янголятка», - сказав Володимир Гройсман.

Він побажав молодим парам, які сьогодні вступають у шлюб, наслідувати і берегти красиві сімейні традиції.

«Одружуйтеся, а про документи подбає Мін’юст», - пожартував Прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Україна прагне поглибити інтеграцію з ЄС у форматі Східне Партнерство Плюс

Українська сторона зацікавлена у тому, щоб поглибити інтеграцію з Європейським Союзом у форматі Східне Партнерство Плюс. Про це під час зустрічі  з представниками Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства заявила Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Напередодні десятої річниці Східного Партнерства, яку відзначаємо у травні цього року, для нас важливо скоординувати з громадянським суспільством спільні цілі і плани подальшої роботи. Ми будемо приділяти особливу увагу тому, щоб розвивати співпрацю у форматі Східне Партнерство Плюс», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

За її словами, посилення двостороннього діалогу між Україною та ЄС сприятиме виходу України на лідерські позиції в межах Східного Партнерства. Зокрема, Київ має всі можливості для того, щоб стати флагманом з-поміж шести країн (Україна, Молдова, Грузія, Азербайджан, Білорусь та Вірменія – ред.), наприклад, у сферах енергетики та цифрової індустрії. «Це повністю збігається з тим, що ми хочемо робити в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС», – зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр нагадала, що Україна та ЄС домовилися поглибити співробітництво у пріоритетних галузях енергетики, юстиції і внутрішніх справ, митниці та цифрової економіки на П'ятому засіданні Ради асоціації Україна – ЄС.

«Саме реалізація цих пріоритетів є нашим першочерговим завданням на 2019 рік», – наголосила представниця Уряду. 

Крім того, поглибленню співпраці сприятиме інтенсивний двосторонній культурний і молодіжний обмін. У зв’язку з цим Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається на позитивні рішення з боку ЄС щодо підтримки відкриття в Україні Європейської школи Східного Партнерства та започаткування Програм Коледжу Європи (заклад післядипломної освіти з європеїстики – ред.). Такі заклади та курси не лише покращать знання української молоді про ЄС, а й підвищать рівень кваліфікації представників місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації.

Довідково

Модель Східне Партнерство Плюс передбачає поглиблену співпрацю з Європейським Союзом для країн, які демонструють найбільший успіх у виконанні Угод про асоціацію з ЄС. Однією зі складових такого формату може стати створення Трастового фонду, який зосередиться на інвестиціях в економіку таких країн-партнерів ЄС.

ОЕСР відзначає прогрес урядової реформи корпоративного управління у секторі держпідприємств

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР/ОЕCD) відзначила прогрес в реформуванні корпоративного управління у секторі підприємств державної форми власності в Україні та надала низку рекомендацій державі - як власнику та акціонеру компаній та безпосередньо одному зі стратегічних державних підприємств НАК «Нафтогаз України».

Своє бачення розвитку ситуації, у тому числі в секторі видобутку та постачання вуглеводнів, ОЕСР виклала у спеціальному звіті, який представила робоча група Організації.

У звіті визначені головні здобутки реформування держсектору. Серед них - схвалення нового законодавства про приватизацію, затвердження Основних засад впровадження політики власності щодо суб’єктів державного сектору, а також розробка і впровадження окремих політик для 15 особливо важливих для економіки держпідприємств. Окремо відзначено оновлення механізму роботи Комітету з призначень і професійний рівень висування кандидатур керівників та членів наглядових рад. В ОЕСР вважають позитивним український досвід формування наглядових рад та будування системи моніторингу 100 найбільших державних підприємств. Амбітними, на думку фахівців, є й програма реформування сектору природного газу та прийнятий план дій щодо корпоративного управління НАК «Нафтогаз України», де працює незалежна наглядова рада.

«Україна підтверджує прихильність принципам ОЕСР та в майбутньому продовжить дотримуватися кращих практик країн-членів цієї організації на шляху реформування підприємств державної форми власності», - запевнив Міністр Кабінету Міністрів України, заступник голови Координаційної ради у зв'язках з  ОЕСР Олександр Саєнко, виступаючи на презентації звіту ОЕСР.

Серед рекомендацій ОЕСР державі як власнику та акціонеру, в тому числі НАК «Нафтогаз України»: оновлення правових та нормативних засад роботи підприємств державної форми власності; створення професійного органу з функцією координації підприємств державної форми власності; ухвалення корпоративної стратегії НАК «Нафтогаз України» із забезпеченням балансу між державними та корпоративними цілями; усунення конфлікту інтересів при виконанні різних функцій організаціями-власниками, що працюють у секторі вуглеводневих речовин; запровадження прозорого та нейтрального для конкуренції механізму компенсації ПСО.

Рекомендації для НАК «Нафтогаз» наступні: перш за все, виконати відокремлення діяльності з транспортування газу, що передбачено в Законі України «Про ринок природного газу»; надати необхідні повноваження наглядовій раді; вдосконалювати якість розкриття фінансової та нефінансової інформації.

«Ми задоволені активним залученням українських урядових установ до проведення цієї оцінки. Маємо надію, що рекомендації ОЕСР будуть слугувати натхненням як для «Нафтогазу України», так й інших державних компаній, які прагнуть впроваджувати корпоративне управління. Я також маю надію, що вони будуть надихати державні органи, які виконують функцію власника в Україні, і прагнуть до розвитку конкуренції на своїх ринках», - додав Уле Т. Хорпестад, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні.

Прикметно, що окрему увагу фахівці звернули на питання обмеження максимального рівня винагород для голів і членів виконавчих органів держкомпаній та членів наглядових рад підприємств державного сектору - в тому числі і НАК «Нафтогаз України».

Довідково

У 2018 році були сформовані незалежні наглядові ради у таких державних компаніях – «Укрзалізниця», «Укренерго», «Укрпошта», «Адміністрація морських портів України» (завершено у лютому). Завершується відбір кандидатів до наглядової ради «Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Лілія Гриневич: Керівники управлінь освіти повинні привернути увагу директорів шкіл та батьків до нових механізмів з протидії цькуванню

Сьогодні ми вже маємо перше рішення суду щодо булінгу: на батьків дитини, що цькувала однолітка, накладено штраф у розмірі 850 гривень. Як ви бачите, механізм вже почав працювати, тому я прошу керівників управлінь освіти ще раз привернути увагу директорів шкіл та батьківської громадськості до нових механізмів протидії булінгу, прослідкувати, щоб у кожному закладі на видному місці були розміщені телефони «гарячих ліній», куди дитина може зателефонувати та розповісти про цькування. На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час симпозіуму з питань професійного розвитку вчителів сьогодні, 14 лютого 2019 року, за участі всіх керівників управлінь освіти та очільників ІППО.

«Я прошу вас усіх привернути увагу батьків та керівників до закону проти цькування. Міністерство надало рекомендації для закладів освіти, будь ласка, прослідкуйте, чи всі їх отримали. Це ніжне питання, яке болить вчителям, батькам та дітям, тому надзвичайно важливо поставитися до цього відповідально», - зазначила Лілія Гриневич.

Вона додала, що цьогоріч вийде онлайн-курс з протидії цькуванню у школах, який розроблено МОН спільно з онлайн-платформою Prometheus.

«Я прошу очільників інститутів післядипломної освіти слідкувати за виходом цього курсу, і щойно він буде розміщений, включити його як частину підвищення кваліфікації вчителів. Адже тільки покаранням ми ніколи не зможемо ефективно протидіяти цькуванню. Наші педагоги мають отримати інструменти та практичні навички з вирішення конфліктів ненасильницьким шляхом, знати, як навчити цьому дітей», - пояснила Міністр.

Наразі ж механізм з протидії цькуванню виглядає наступним чином. Якщо дитина стала свідком булінгу в закладі освіти, передусім вона може розказати про це батькам, вчителю, психологу або безпосередньо директору.

Окрім цього, дитина може звернутись на «гарячу лінію» ГО «Ла Страда - Україна» з протидії насильству в сім’ї або із захисту прав дітей; до соціальної служби з питань сім’ї, дітей та молоді; Національної поліції України; Центру надання безоплатної правової допомоги.

Усі контактні номери мають бути розміщені на інформаційній дошці, а також на сайті закладу освіти.

Якщо педагог або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу, то він має повідомити керівника закладу незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні.

Після отримання звернення дитини відповідна особа або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу.

Керівник закладу розглядає таке звернення та з’ясовує всі обставини цькування. Надалі він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслює подальші дії. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та «булера», керівник закладу та інші заінтересовані особи.

У разі якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України.

Але за будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку.

Такий механізм діє не лише для захисту дітей від цькування, а й для протидії булінгу над усіма учасниками освітнього процесу – також освітянами та батьками.

Нагадуємо, що новоприйнятий закон також передбачає низку штрафів за цькування.

Штрафи за булінг становлять від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 850 до 1700 гривень або від 20 до 40 годин громадських робіт.

Якщо булінг вчинено групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф буде більшим — від 100 до 200 мінімумів (1700 - 3400 гривень) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням до 20 відсотків заробітку.

Степан Полторак взяв участь у п’ятисторонній зустрічі з міністрами оборони США, Канади, Великобританії, Литви та Польщі у форматі QUINT

 

Міністр оборони України Степан Полторак під час робочого візиту до Брюсселя взяв участь у п’ятисторонній зустрічі з міністрами оборони США, Канади, Великої Британії, Литви та Польщі у форматі QUINT.

Під час зустрічі з очільниками оборонних відомств, які найбільш вагомо допомагають Україні, були узгоджені головні зусилля для підтримки п’яти системоутворюючих елементів оборонної реформи: оборонного менеджменту, оборонного планування на засадах спроможностей, оборонних закупівель в Україні на засадах вимог європейських директив та операції на зовнішніх ринках, оптимізації структури сил та спроможностей, інтеграції «м’якої та жорсткої» сили України для захисту національних інтересів України.

«Ми станемо сильнішими у взаємодії з нашими друзями та союзниками на усіх міжнародних майданчиках та через впровадження міжнародних моніторингових інструментів для контролю безпекової ситуації навколо України, особливо у регіонах Чорного та Азовського морів», – наголосив під час заходу Міністр оборони України Степан Полторак.

Сучасне державне управління має бути гнучким та здатним реагувати на будь-які виклики, – Олександр Саєнко

Сучасна влада, система державного управління мають знаходити рішення для своїх громадян швидше, ніж будь-які проблеми стають загрозою, тому вони мають бути гнучкими та здатними реагувати на будь-які виклики, вважає Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

«У питаннях державного управління, реформування державної служби треба завжди бути інноваційним, сучасним. Тому вміння працювати на випередження, новітні підходи, самовдосконалення державних службовців і системи державного управління є першочерговими на шляху реформи державного управління», – сказав він, виступаючи на семінарі «Україна: лідерство у співпраці для адаптації та розвитку» 14 лютого.

Міністр наголосив, що тільки в ефективній, скоординованій співпраці з місцевою владою державна влада може вирішити проблеми, й саме тому Уряд проводить реформи, змінює підходи до державного управління.

«Однією з головних цілей реформи державної служби є створення «гнучкої влади», яка спроможна реагувати на нові виклики. Так, це непросто, але тільки таким чином, змінюючи філософію системи, ми досягнемо кращого результату», – підкреслив Олександр Саєнко.

У свою чергу директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен наголосила, що Світовий банк завжди був відданим партнером Уряду України для діагностування та реагування на наслідки кризи для подальшого сталого розвитку.

«Ми готові продовжувати надавати допомогу вашим зусиллям і роботі, яку ви робите для поліпшення життя та життєдіяльності всіх українців», – запевнила вона.

Олександр Саєнко подякував  Сату Кахконен, колишньому Прем’єр-міністру Греції Джорджу Папандреу та міжнародним партнерам за глобальний досвід й допомогу та підкреслив, що плідна співпраця забезпечить простір для широкого діалогу та довгострокового бачення соціально-економічного зростання України.

Україна розпочне роботу з приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку

 Україна розпочне діалог з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з підготовки дорожньої карти для вступу до цієї організації, про що заявив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко, виступаючи на презентації звіту «Оцінка ОЕСР реформи державних підприємств у секторі вуглеводнів України» 14 лютого.

«Україна має стати членом ОЕСР. Це непростий виклик для нас, однак він стане поштовхом до розвитку рівноправного партнерства з Україною для інших країн ОЕСР», - зауважив Міністр, який також є заступником голови Координаційної ради у зв'язках з ОЕСР.

Олександр Саєнко повідомив, що Уряд наразі розглядає можливість централізації певних функцій корпоративного управління і створення професійного органу з функцією координації державних підприємств.

«Ми маємо створити методологічний центр в Уряді, який зможе допомагати профільним органам управління правильно формувати завдання для менеджменту і наглядових рад підприємств, допомагати з методикою оцінки їх роботи. Ще одним важливим завданням цього органу буде розбудова ефективної зв’язки між органом управління та наглядовою радою з менеджментом підприємства для досягнення балансу між відповідальністю і повноваженнями», - додав Міністр.

Відповідно до кращих практик країн-членів ОЕСР і керівних принципів цієї організації з корпоративного управління на державних підприємствах така інституалізація функції власника сприятиме просуванню реформи управління державною власністю, підвищить рівень експертності Уряду, допоможе вчасно виявляти та вирішувати проблеми, підвищить якість послуг з корпоративного управління на замовлення держави.

Це дозволить Україні швидше подолати етап переходу від директивного радянського типу управління до сучасного управління через постановку завдання і оцінювання.

У свою чергу заступник директора Департаменту з питань фінансів та підприємств ОЕСР Матільда Меснар наголосила, що сьогоднішня дискусія продемонструвала, що реформа корпоративного управління має велике значення.

«Всі присутні мають погодитися, що Україна зробила суттєвий прогрес і має значні досягнення на шляху розвитку корпоративного управління. Ми раді, що ОЕСР зробила свій внесок в цей процес, і із задоволенням будемо підтримувати Україну в подальшому реформуванні», – резюмувала вона.

Довідково 

ОЕСР об'єднує 35 найбільш економічно розвинених країн світу у співпраці в рамках спеціалізованих програм. Країни-члени виробляють дві третини світових матеріальних цінностей та послуг.

ОЕСР у спеціальному звіті «Оцінка ОЕСР реформи державних підприємств у секторі вуглеводнів України» відзначила прогрес в реформуванні корпоративного управління у секторі підприємств державної форми власності в Україні та надала низку рекомендацій державі – як власнику та акціонеру компаній та безпосередньо одному зі стратегічних державних підприємств НАК «Нафтогаз України».

Міністри оборони України та Канади обговорили у Брюсселі основні пріоритети та напрями зосередження зусиль

Перебуваючи з робочим візитом у Брюсселі, у Штаб-квартирі НАТО, Міністр оборони України Степан Полторак зустрівся із Міністром національної оборони Канади Харджитом Сінгхом Сейджжаном.

Під час спілкування Степан Полторак висловив вдячність канадській стороні за постійну підтримку, консультативно-дорадчу допомогу та підготовку українських військовослужбовців канадськими інструкторами.

Сторони обговорили основні пріоритети та напрями зосередження зусиль під час заходів воєнно-політичного діалогу.

Міністр національної оборони Канади Харджит Сінгх Сейджжан запросив Міністра оборони України взяти участь у Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться у Торонто.

«Ми завжди будемо готові розглядати будь-які можливості, щоб допомогти Україні у її відстоюванні незалежності та територіальної цілісності. Наша країна, потужна українська діаспора у Канаді завжди сприймає надзвичайно серйозно усі виклики, які стоять перед Україною, та підтримує народ України», - сказав Харджит Сінгх Сейджжан.

Міністр Андрій Рева та Посол Держави Ізраїль Ліон Джоел обговорили основні соціальні вектори співпраці між двома країнами

Незалежна Україна та Держава Ізраїль установили по-справжньому дружні та  взаємовигідні  зв’язки. Про що наголосили під час зустрічі Міністр соціальної політики України Андрій Рева та Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Ліон Джоел.

Темами зустрічі стали обговорення питання  Угоди  пенсійного забезпечення між нашими країнами; продовження  реалізації трудового  договору між Державою Ізраїль та Україною.  

Щодо Угоди, то, за словами Міністра, вона буде остаточно затверджена після того, як її ратифікує Верховна Рада України. І, можливо, пенсійна Угода буде вписана в рамки пенсійної реформи, що наразі проходить в Україні.

А з ходом виконання трудового договору Андрій Рева запросив пана Ліона ознайомитись особисто, відвідавши разом з ним регіональні  Центри зайнятості, оскільки вони  безпосередньо є учасниками реалізації  згаданого проекту з працевлаштування наших громадян в Ізраїлі.  

Ознайомчу поїздку домовились здійснити навесні. 

Посол Держави Ізраїль Ліон Джоел подякував Міністру  Андрію Реві за підняття важливих тем і детального їх огляду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування