Чорнобильські дзвони

Дата: 27.04.2019 09:31
Кількість переглядів: 860

Фото без опису26 квітня  ми  вшановуємо пам’ять  і схиляємо голови перед світлою пам’яттю   тих, хто захистив  світ від страшної біди ціною  свого здоров’я і життя. В пам’яті людства ніколи не втихне біль втрати, пов’язаної  з найбільшою трагічною подією, трагедією світового масштабу.

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – вибух реактора на Чорнобильській атомній станції.   Вибух тільки одного реактора призвів до масового забруднення території України на площі 9 мільйонів гектарів.

Понад трьох десятиліть не вщухає біль суспільства від втрат людських життів, понівечених долей, сплюндрованої природи, знищення матеріальних ресурсів.

В рамках відзначення 33- ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС  на Алеї Слави в м.Яготин біля стели «Дзвони  Чорнобиля» відбулись урочистості. В заході взяли участь керівництво району та міста, представники підприємств, установ та організацій, студенти та учні місцевих закладів освіти, представники громадських організацій та мешканці міста.

Зі словами вдячності та поваги звернувся до учасників зібрання перший заступник голови адміністрації Т.П.Сухенко.

«Висловлюю Вам велику вдячність за Ваш героїзм та самовідданість, адже ціною власного життя та здоров’я, без вагань та роздумів Ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Бажаю всім Вам та Вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з Вами буде людська подяка за Ваші добрі справи, – побажала Тетяна Петрівна.

З нагоди 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи було нагороджено п’ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за мужність і героїзм, самовідданість, високий професіоналізм, активну життєву позицію подяками Яготинської райдержадміністрації.

Загиблих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС присутні вшанували хвилиною мовчання.

На заході прозвучала композиція «Мої лелеки». Про ті дні великої біди для України, подвиг і безсилля про мужність і героїзм ліквідаторів.

Священна пам’ять про всенародний подвиг ніколи не зітреться з історії людської, не згасне у віках. Хвилиною мовчання та сумним дзвоном було вшановано померлих ліквідаторів.

Дзвони Чорнобиля сьогодні розносять світом своє тривожне калатання, оповіщаючи, що горе Чорнобиля, сльози Чорнобиля – це лихо не тільки українського народу. Це стосується кожного, хто живе на Землі. А ще дзвони Чорнобиля попереджають: «Люди! Пам’ятайте! Не дайте спалахнути на землі атомній пожежі. Вона не пощадить нікого».

За днями дні – минув повільно рік,

за днями дні – і 28-й минає.

Нехай же лихо наше проминає,

і в світі не повториться. Ні! Ні!

Хай стане мир міцнішим у стократ,

Хай над землею чисте небо буде.

Чорнобиль – попередження, набат.

Його уроків людство не забуде!

Довідома:

Як відомо, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.
Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.
Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування