Дайджест новин Уряду 07.12.2018

Дата: 08.12.2018 09:09
Кількість переглядів: 437

Фото без описуВ’ячеслав Кириленко взяв участь у відкритті конференції української федерації учнівського спорту

 

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко взяв участь у відкритті роботи конференції Української федерації учнівського спорту та привітав від імені українського Уряду видатних юних спортсменів та їхніх тренерів з високими досягненнями у 2018 році. В’ячеслав Кириленко відзначив перемогу української збірної на Всесвітній літній Гімназіаді, на якій українські спортсмени вибороли 112 медалей (39 – золотих, 39 – срібних, 34 – бронзових) і посіли перше місце.

В’ячеслав Кириленко наголосив, що український Уряд, профільні міністерства велику увагу зосереджують на розвиткові шкільного спорту. «У 2018 році ми започаткували Всеукраїнську Гімназіаду - це великий крок вперед. У змаганнях взяли участь понад 12 тисяч школярів різного віку, найкращі гідно виступили на міжнародній зимовій і літній Гімназіаді. Міністерство освіти і науки та Міністерство молоді та спорту останнім часом серйозно взялися за справу учнівського спорту, це справа, якою влада та Уряд повинні постійно займатись. Тому що це не тільки перемоги у спортивних змаганнях, а й здоров’я покоління, відтак радість батьків, учителів і всієї країни, а це для нас - головне», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

В’ячеслав Кириленко побажав спортсменам подальших успіхів і досягнень. У заході також взяли участь президент Міжнародної федерації учнівського спорту Лоран Петринка, представник Міжнародної федерації учнівського спорту (ISF) Стиліанос Даскалакіс, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, президент Української федерації учнівського спорту, заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба, президент Спортивної студентської спілки України, віце-президент Української федерації учнівського спорту, ректор Національного університету фізичного виховання та спорту України Євгеній Імас, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, президент Олімпійської академії України Марія Булатова та інші.

Під час конференції відбулось нагородження переможців та призерів загального заліку за результатами змагань командної першості Гімназіади України 2018 року серед територій за групами, вручення подяк Міністерства освіти і науки України переможцям, призерам Всесвітньої літньої Гімназіади та їх тренерам.

Нагадаємо, у 2018 році започатковано проведення Гімназіади України. До програми змагань включено 13 видів спорту: бокс, спортивна гімнастика, художня гімнастика, дзюдо, карате, легка атлетика, петанк, плавання, спортивна аеробіка, стрільба з лука, тхеквондо ВТФ, фехтування та шахи.

 

 

Міністр оборони України та заступник Міністра оборони США визначали пріоритети двостороннього співробітництва на найближчу перспективу

 

Сьогодні, 7 грудня, відбулася зустріч Міністра оборони України Степана Полторака з делегацією США на чолі із заступником Міністра оборони США пані Лорою Купер.

Степан Полторак поінформував іноземну делегацію про ситуацію, яка склалася внаслідок чергового акту відкритої збройної агресії з боку Росії, що відбувся у Керченській протоці.

Глава оборонного відомства окремо зупинився на питаннях стану реалізації Закону України “Про національну безпеку України”, зокрема у контексті впровадження цивільного демократичного контролю в Міністерстві оборони України, реформування системи управління, проведення оборонного огляду та ключових аспектів оборонної реформи.

Також у ході зустрічі були визначені пріоритети щодо посилення двостороннього співробітництва на найближчу перспективу та конкретні заходи, які будуть реалізовуватись з використанням допомоги Сполучених Штатів Америки та інших міжнародних партнерів.

Окрім зазначеного, сторони обговорили перелік першочергових потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України, а також узгодили спільні дії щодо реалізації євроатлантичних прагнень нашої держави.

 

 

Збільшення представництва жінок в органах місцевого самоврядування має стати трендом, - Геннадій Зубко

 

«Не може бути успішним чоловік, який не розуміє ґендерну рівність. Не може бути успішною країна, яка не впроваджує ґендерних принципів у всіх сферах життя. І сьогодні з нагоди дня місцевого самоврядування, ми говоримо про ґендерні тренди найуспішнішої реформи – децентралізації. Про жінок, які взяли на себе повноваження і відповідальність не тільки за майбутнє своєї родини, а цілої громади» - зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, на сьогодні тенденція представництва жінок в органах місцевого самоврядування така: 46% жінок — у селищних та сільських радах; 18% — у міських радах; 15% — у обласних радах; жінки-голови ОТГ – 14%. Найкраща ситуація з представництвом жінок в облраді – Хмельницька область – 21,4%, найгірша — в Одеській облраді – 8,3%.

«Чим вище статус представницького органу – тобто, де більше можливостей, ресурсів, фінансів та впливу – тим у депутатському корпусі представництво жінки є нижчим. Разом з тим, якщо подивитись на виконавчі комітети місцевих рад – там ситуація з точністю навпаки – працює абсолютна більшість жінок, які кожного дня роблять свою роботу і реалізовують проекти. Тож, наша мета – збільшити представництво жінок в органах місцевого самоврядування хоча б на 30%. І це – наша спільна робота з Парламентом», — зазначив Геннадій Зубко.

Другий тренд – ґендерно-орієнтовані проекти та регіональний розвиток нерозривні і крокують разом. «Коли в Мінрегіоні був проведений аналіз усіх проектів регіонального розвитку, вони виявились відверто ґендерно сліпі. І тому, ми почали з себе. В Мінрегіоні вже діє Кодекс рівних можливостей, працює 4 ґендерні радниці. На рівні Уряду наразі запроваджується механізм ґендерно-правового аналізу всіх нормативно-правових актів. Мінрегіон з наступного року змінить Методику розроблення, проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації регіональних Стратегій розвитку. Вже у 2019 році вони будуть розроблятися з обов’язковим урахуванням ґендерної компоненти. Працюємо над запровадженням ґендерно-бюджетного орієнтування на місцевому рівні», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець подякував Міжфракційному депутатському об’єднанню «Рівні можливості», менеджеркам і експерткам за активну роботу і їх включення у процес впровадження ґендерних принципів на регіональному рівні.

 

 

В Україні планують під час проектування трас передбачати технологічні розриви дорожнього огородження для зручного проїзду спецтехніки

 

У розроблених змінах до ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво” пропонується передбачити влаштування технологічних розривів дорожнього огородження на розділювальній смузі через кожні 10 км з метою зручного проїзду спеціальної техніки у разі необхідності.

“Продовжуємо працювати над підвищенням безпеки і комфорту руху на трасах. Сьогодні у діючих ДБН щодо доріг загального користування передбачається встановлення дорожніх огороджень на розділювальній смузі на всій протяжності дороги. Проте необхідно передбачити проектування технологічних розривів такого огородження, які б дозволили у разі необхідності проїхати спецавтомобілям - "швидкій", пожежній допомозі або снігоприбиральній техніці - зручно та швидко за призначенням. Зараз у змінах до ДБН пропонується обов’язково передбачити проектування цих розривів не рідше ніж кожні 10 км. Це стосується як нового будівництва, так і реконструкції та капремонту трас”, - повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

На його думку, облаштування таких технічних засобів також могло би сприяти швидшій ліквідації наслідків дорожньо-транспортних аварій та інших надзвичайних ситуацій на дорогах, що у свою чергу дозволило б забезпечити безперебійний рух транспорту на трасах.

Проект змін до ДБН розробляється ДП «ДерждорНДІ».

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

 

Геннадій Зубко: Амбітне завдання – впровадити в Україні регіональний індекс гендерної нерівності

 

«Наше амбітне завдання на 2019 рік – запровадити в Україні регіональний індекс гендерної нерівності. І ми вже працюємо над методологією, вірніше над адаптацією методології ПРООН, розраховуємо формули», – повідомив  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Другому Українському жіночому конгресі.

За його словами, наразі для моніторингу регіонального розвитку використовуються два індекси (за світовою практикою): індекс конкурентоспроможності регіонів та індекс регіонального людського розвитку (довголіття, рівень освіти, рівень життя).

«Індекс гендерної нерівності (GII) буде окремим коригуючим коефіцієнтом при розрахунку індексу регіонального людського розвитку. Це дуже амбітне завдання, оскільки за цим індексом рейтингуються тільки країни в цілому. Наш індекс буде відображати нерівність у досягненнях між чоловіками і жінками в трьох вимірах: репродуктивному здоров’ї, розширенні прав і можливостей, а також на ринку праці – економічна активність. В результаті ми прагнемо добитись чіткого уявлення про гендерні розриви в основних галузях людського розвитку по кожному регіону», – зазначив Геннадій Зубко.

 

 

Глава Уряду закликав парламентарів спільно реалізувати новий етап реформи децентралізації

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав народних депутатів України об’єднатися і ухвалити необхідні законодавчі зміни, передусім у Конституцію України, які закріпили б успіхи децентралізації, її незворотність і дозволили б провести новий етап реформи. Про це він сказав під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді, вітаючи парламентарів із Днем місцевого самоврядування, який відзначається сьогодні, 7 грудня.

«Те, що ми зробили в реформі децентралізації, заслуговує поваги. Ми вже маємо перші результати. Реформа дала мільйонам громадян нові можливості. Там, де створені об’єднані громади, формуються стратегії розвитку територій. І це тішить, – сказав Володимир Гройсман. – Ми виконали завдання, які стояли перед нами з 2014 року. Тепер новий етап. Він триватиме орієнтовно 600 днів. Давайте закріпимо зміни так, аби ніхто не міг їх зруйнувати. Я розраховую, що ми зможемо за цієї каденції Парламенту зробити реформу успішною і незворотною».

 

 

Прем’єр-міністр про систему перевірок: В основі – фактори ризику

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман виступає за впровадження в Україні ризикоорієнтованого підходу до перевірок підприємств вже з січня наступного року. Про це він сказав під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.

«Для нас неважливо – чи написано на розетці 220, чи ні. Для нас важливо – чи безпечний цей об’єкт для людей, чи ні», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що контрольні перевірки можуть відбуватися – за попереднім планом і спеціальними чек-лістами, де чітко вказані ризики, які треба усунути. При цьому такі чек-лісти мають бути і на підприємстві. «Це не каральна система, а звичайна європейська практика. Систему радянського нагляду ми зруйнували. Перевірки будуть ризикоорієнтованими, а не за формальними ознаками», – сказав Володимир Гройсман.

Одночасно він підкреслив, що будь-який тиск на підприємців – неприпустимий. «Чесний бізнес має отримати повагу. І він її отримає», – додав Глава Уряду.

 

 

Глава Уряду про ситуацію з тарифами на місцях: Газ коштує 8,55 за кубометр, все інше – шахрайство постачальників

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звертається до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з вимогою провести перевірки постачальників енергоресурсів на місцях і виправити ситуацію із встановленням тарифів, вищих за прогнозовані. Про це Глава Уряду сказав під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.

«Я стурбований ситуацією. Звертаюся до громадян: платіть тільки за фактично спожитий газ по ціні 8,55 грн за кубометр. Все інше – шахрайство з боку постачальників, – сказав Володимир Гройсман. – Я підготував доручення, звернуся до Міненерговугілля та НКРЕКП… Треба підтримати НКРЕКП з точки зору контролю і штрафувати облгази… Облгази виходять за межі своїх повноважень, а люди страждають».

Глава Уряду також ініціював створення спеціальної робочої групи з перевірки облгазів. «Зробимо групу і почнемо їх приводити до тями», – зазначив Прем’єр-міністр.

 

 

США готові надалі підтримувати Україну в зміцненні флоту та реформі оборонної промисловості, – заступник Міністра оборони США

 

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе 6 грудня у Києві зустрілася з заступником Міністра оборони США у справах Росії, України та Євразії Лорою Купер. Метою візиту Лори Купер до України є з’ясування обставин агресії Російської Федерації проти Військово-Морських Сил України та обговорення питання першочергових потреб українського флоту і подальших кроків у контексті отримання Україною безпекової допомоги.

«Весь світ бачив черговий відкритий прояв безупинної агресії, вчинений Російською Федерацією проти України. Росія проводить політику, спрямовану на анексію Азовського моря з метою отримати перевагу в Чорноморській акваторії і блокувати українські порти Бердянськ та Маріуполь. Такі дії вже негативно впливають на економічну ситуацію на Сході України», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Вона подякувала американській стороні за своєчасне публічне засудження російської агресії проти України в районі Керченської протоки, яка є грубим порушенням міжнародного права.

Своєю чергою Лора Купер підтвердила, що США готує комплексну відповідь на дії Кремля. «Ми чітко розуміємо, що це був повноцінний акт агресії зі сторони РФ», - наголосила вона. 

Заступник Міністра оборони США відзначила єдність європейських та західних лідерів щодо засудження агресивних дій Росії в Україні. «Ми бачимо єдність у питанні підтримки України міжнародною спільнотою. Лідери країн ЄС і США чітко заявили про те, що РФ має звільнити українських моряків та повернути захоплені українські судна», - зауважила вона.

Під час зустрічі йшлося також про перетворення, які зараз відбуваються в оборонній сфері країни. У цьому контексті Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що, незважаючи на тиск РФ, Україна не збирається уповільнювати темпи реформ у державі, включаючи реформування Збройних Сил. «Україна чітко демонструє бажання здійснювати необхідні трансформації у секторі безпеки та оборони. Зокрема, цьогоріч було ухвалено Закон «Про національну безпеку України», який наближає нас до стандартів та критеріїв НАТО. Тепер необхідно здійснити наступні кроки для його реалізації. Розраховуємо, що США і надалі буде підтримувати Україну в перетвореннях оборонної та безпекової сфери», - сказала Віце-прем’єр-міністр.

Зі свого боку Лора Купер підкреслила, що США готові підтримати Україну в подальшому зміцненні ВМС та реформі оборонної промисловості відповідно до стандартів НАТО.

«Враховуючи останні події, ми високо цінуємо допомогу, яку США надають ЗСУ та українському флоту», - резюмувала Іванна Климпуш- Цинцадзе.

Довідково

У 2018 році Конгрес США схвалив рішення виділити Україні у 2019 році 250 млн доларів допомоги у сфері безпеки

 

Привітання Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з Днем місцевого самоврядування

 

Шановні колеги! Дорогі співвітчизники!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з Днем місцевого самоврядування!

Місцеве самоврядування відіграє у житті громадян значно більшу роль, ніж будь-які центральні чи місцеві органи виконавчої влади, а також є визначальним чинником регіонального розвитку країни та соціально-економічного відродження українських громад. Приємно бачити, що органи місцевого самоврядування щороку діють ефективніше, розв’язують більшість проблем, забезпечуючи комфортне життя наших громадян. І за цими успіхами стоять конкретні люди, які взяли на себе відповідальність.

Децентралізація відкрила перед країною нові можливості. Після десятиліть існування жорсткої централізованої системи, місцеве самоврядування отримало реальні стимули для соціальної, економічної, культурної реалізації громад. Реформа з децентралізації влади принесла зміни, про які ще п’ять років тому ніхто не думав і не уявляв. Це конкретні справи, про які представникам місцевого самоврядування сьогодні не соромно говорити: будівництво нових садків і шкіл, модернізація закладів культури та охорони здоров’я, інфраструктури, автошляхів та мостів.

Важливим етапом у розвитку місцевого самоврядування стало утворення об’єднаних територіальних громад, які мають чимало важелів у здійсненні самоврядування, заробляння та акумулювання коштів, інвестицій у місцеве господарство. Понад 800 об’єднаних територіальних громад уже сповна користуються новим статусом і новими можливостями. Протягом поточного року ми спрямували 1,3 млрд гривень на розвиток об’єднаних територіальних громад. Уряд розпочав процес передачі земель з-поза меж населених пунктів – 479 об’єднаних територіальних громад уже отримали 938 тис. гектарів землі. Ми бачимо успішність цих кроків – доходи об’єднаних громад зростають у рази.

Уряд рішуче налаштований і в подальшому відстоювати реформу  децентралізації. Ми вже попрощалися з абсурдною системою, коли зароблені на місцях кошти відбиралися у громад до “центру” і потім з “центру” адміністративним чином розподілялися між громадами. Люди стають справжніми господарями на своїй землі, мають усі можливості для самостійного господарювання і несуть відповідальність за розвиток своїх громад. Вірю, що децентралізація є однією з найбільш важливих передумов нашого подальшого успіху, економічного розвитку країни. Тому Уряд і я особисто докладемо усіх зусиль для продовження реформи місцевого самоврядування і подальшого поглиблення децентралізації.

Висловлюю подяку всім представникам, працівникам та активістам місцевого самоврядування і бажаю подальших звершень на благо українських громад, нашого суспільства, нашої країни! Наше спільне майбутнє – у наших руках, у руках кожної громади і кожного громадянина! Разом ми змінюємо країну на краще!

З повагою

Прем’єр-міністр України                                                         Володимир ГРОЙСМАН

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування