Дайджест новин Уряду 21.12.2018

Дата: 22.12.2018 09:04
Кількість переглядів: 425

Фото без описуМОЗ України вдалось вдвічі збільшити фінансування дорослої онкології

МОЗ України прийняло рішення про додаткове фінансування програми державних закупівель ліків за напрямом “Доросла онкологія”. Таким чином, Україна закупить вдвічі більше ліків для дорослих хворих на рак завдяки високій ефективності державних закупівель у 2018 році.

Міністерство охорони здоров'я України оптимізувало підходи до більш точного збору потреби в ліках на місцях і провело аудит поставок та залишків лікарських засобів. Завдяки цим крокам міністерство змогло ефективно розподілити кошти між напрямами бюджетної програми задля максимального забезпечення потреби в ліках.

За рахунок оптимізації розподілу коштів вдалося спрямувати додаткові кошти на напрям “Доросла онкологія”, аби значно підвищити забезпеченість ліками онкохворих. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн, тобто збільшити фінансування більше ніж удвічі. Закупівлі на загальну суму близько 1,6 млрд грн дозволяють забезпечити 80% від потреби в препаратах, що наявні в державних закупівлях. Це означає, що у два рази більше пацієнтів отримають безоплатне лікування від раку. Напрям онкології - один із найбільш недофінансованих, оскільки наразі на обліку пацієнтів з онкозахворюваннями знаходиться майже мільйон українців. За даними Національного канцер-реєстру України, щороку реєструють 136 тисяч нових випадків захворювань.

МОЗ України планує повністю забезпечити потребу за такими напрямами як туберкульоз, антиретровірусна терапія, трансплантація, скринінг, деякі орфанні захворювання та інші. Крім того, міністерство зможе забезпечити 100 % потребу у кардіологічних стентах для пацієнтів з інфарктом міокарда, які потребують негайного стентування, та створити запас ліків для онкохворих дітей.

Поліпшення забезпечення ліками для дорослих онкохворих - це результат спільної роботи МОЗ України, Уряду та міжнародних організацій, що реалізували ефективні закупівлі.

ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” підбило підсумки за 2018 рік

За час своєї роботи система ProZorro.Продажі заробила для держави вже понад 12,2 млрд грн, з них 7,47 млрд грн у 2018 році. Про це заявив в.о. директора ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” Олексій Соболев в ході підсумкової конференції "ProZorro.Продажі: підсумки 2018 року. Банки, мала приватизація, надра, банкрутство і оренда землі".

Олексій Соболев докладно розповів про структуру доходів від продажів в системі. Так, із загальної суми за 2018 рік продаж активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб склав 6,15 млрд грн, продаж майна державних підприємств - 760 млн грн, продаж об'єктів малої приватизації - 550 млн грн та оренда майна приносила організаторам по 10 млн грн на місяць.

“Попри те, що мала приватизація розпочалася лише 4 місяці тому, за цей час системі ProZorro.Продажі вдалося продемонструвати дуже переконливі показники за цим напрямом. Тому я певен, що і наступного року мала приватизація набиратиме популярності як на місцевому, так і на центральному рівні. Однак варто продовжувати тиск на міністерства та міста аби від них з’являлося у системі дедалі більше лотів і відтак вони переходили до приватних власників”, - зазначив Олексій Соболев.

Окрім того, в.о. директора ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” навів іншу актуальну статистику за 2018 рік. Кількість учасників які брали участь в аукціонах склала 6,5 тисяч, при цьому максимальна кількість учасників, що брали участь в одному аукціоні - 35. Середня кількість учасників в аукціонах - 2,21. Кількість успішних аукціонів, проведених у системі ProZorro.Продажі протягом 2018 року - 6,6 тисяч. “Збільшення мінімальної ціни за період 2018 року в середньому складало 21,32%, що є насправді високим показником”, - переконаний Олексій Соболев.

Зі свого боку Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначив, що завдяки роботі команди ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” реформа державних продажів у 2018 році продемонструвала чималий прогрес. “В 2018 році ми запустили чимало нових напрямків роботи, і за багатьма із них ми вже бачимо більш ніж переконливі результати, а по деяким - лише очікуємо перших торгів. Мова йде про малу приватизацію, оренду землі, продаж прав на користування надрами (лоти по нафтогазоносним надрам вже у системі), комерційні торги, продаж майна “Укрборнпрому”, а потім ще й банкрутство, а від учора - вагони від Укрзалізниці”, - підкреслив Максим Нефьодов.

Операційний директор ДП “ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ” Андрій Моловиловець розповів, що успіхи системи ProZorro.Продажі у визначенні ринкової вартості майна стали настільки цікавими й для комерційних компаній, що було прийнято рішення запустити ще й пілотний проект з комерційних торгів, що було успішно зроблено у грудні.

Крім того, цього року ProZorro.Продажі стали справжнім державним підприємством, додав Олексій Соболев. “Ми розширили штат і плануємо й надалі наймати найкращих фахівців. Серед важливих планів - у нас має з’явитися наглядова рада, членів якої обирають для нас найкращі рекрутери зі світовим ім’ям”, - наголосив він.

Серед очікувань на 2019 рік він назвав, передовсім, новий закон про оренду державного майна, в якому будуть прописані прозорі процедури оренди, адже це дасть можливість запустити напрямок оренди на повну потужність і отримати результати, співставні із малою приватизацією. Окрім того, очікується підписання нового Кодексу з питань банкрутства, а також затвердження Кабінетом Міністрів правил проведення електронних аукціонів з продажу майна банкрутів. ProZorro.Продажі вже має чималий досвід у продажі активів банків-банкрутів (продано більш ніж на 10 млрд грн за 2 роки), тому Мінекономрозвитку пропонує реалізовувати майно згідно нового закону саме через ProZorro.Продажі. “Ми очікуємо, що вже восени в системі з'являться перші аукціони з продажу майна банкрутів”, - зазначив Олексій Соболев.

Серед найбільш актуальних короткострокових планів - перший аукціон із продажу активів Концерну "Укроборонпром" та інші аукціони протягом року, повномасштабний старт оренди землі через ProZorro.Продажі (перші 10 земельних ділянок вже виставлені в системі), перший електронний аукціон з продажу дозволів на користування надрами (перші 10 лотів - дозволів на видобування нафти й газу вже заведені в систему).

Повна презентація річного звіту ProZorro.Продажі доступна за посиланням 

http://bit.ly/2EBgoTv.

У Дніпрі відкрито перший в Україні офіс «Центр виконання рішень»

Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко відкрила у Дніпрі перший в Україні офіс «Центр виконання рішень» в рамках експериментального проекту, який поширюється на Дніпропетровську, Луганську, Сумську, Одеську області та місто Київ. Ідея створення таких центрів відповідає основним положенням Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки в частині реформування інституту виконання рішень та затверджена відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

«Сьогодні ми відкриваємо перший в нашій державі офіс європейського зразка, де українці зможуть у комфортних умовах без черг, без годинних очікувань отримати якісну та сервісну допомогу у сфері примусового виконання рішень. Це ще один крок, щоб зробити юстицію ближчою до людей. Щоб наша робота була ефективнішою, викликала лише позитивні емоції, адже наше завдання – розбудовувати сервісну державу, яка відповідає потребам громадян, у тому числі якщо йдеться про реалізацію державної функції з виконання рішень у примусовому порядку», - наголосила Світлана Глущенко.

Вона зауважила, що тут громадяни отримають можливість подавати документи про примусове виконання рішень та інші документи виконавчого провадження за принципом екстериторіальності в межах відповідної області, отримати відомості з автоматизованої системи виконавчого провадження, швидко та правильно оформити документи, отримати інформаційну допомогу та консультацію, оплатити заборгованість чи авансовий внесок через термінал, у тому числі банківською карткою тощо.

«Для нас важливо забезпечити кожному українцю доступ до сучасних та зручних сервісів. І ми активно працюємо в цьому напрямку. Завдяки децентралізації та запровадженню он-лайн послуг наші громадяни вже змогли оцінити нову якість сервісів у сфері реєстрації майна і бізнесу та у сфері реєстрації актів цивільного стану. Наше наступне завдання – забезпечити громадянам зручний сервіс у сфері примусового виконання судових рішень», - підкреслила Світлана Глущенко.

За її словами, офіс «Центр виконання рішень» у Дніпрі та офіси, які відкриються незабаром в інших областях, працюватимуть у форматі «єдиного вікна» та відкритого сучасного європейського простору. Завдяки оптимізації повноважень державних виконавців та спеціалістів державні виконавці матимуть більше часу для вчинення виконавчих дій, а «фронт-офіс» «Центру виконання рішень» забезпечуватиме надання громадянам усіх інших послуг.

«Ми сподіваємось, що такі центри користуватимуться попитом у громадян, які врешті відчують на собі реальну підтримку з боку держави», - зауважила Світлана Глущенко.

За словами директора департаменту державної виконавчої служби Олексія Воробйова, для відкриття «Центру виконання рішень» була проведена колосальна організаційна і нормативна робота, яка кардинально змінює підхід до організації роботи управлінь державної виконавчої служби, на які поширюється експеримент.

«Реалізація експериментального проекту у сфері примусового виконання рішень у чотирьох областях та місті Києві дасть можливість здійснити аналіз результатів його проведення, визначити доцільність внесення подальших змін до законодавства у сфері примусового виконання рішень та доцільність його запровадження по Україні в цілому», - зазначив Олексій Воробйов.

Майже 70 млн грн відшкодувало Держенергоефективності за «теплими кредитами» у грудні, - Сергій Савчук

Держенергоефективності виплачено чергову компенсацію у розмірі 69,2 млн грн за «теплими кредитами» у грудні, зокрема:

більше 67 млн грн – на енергоефективні заходи для ОСББ;

1,5 млн грн – на утеплення індивідуального житла;

240 тис. грн – на твердопаливні котли.

Всього у 2018 р. з держбюджету відшкодовано близько 418 млн гривень.

З початку дії програми у 2014 р. і по сьогодні загальна сума компенсацій склала більше 2,4 млрд гривень.

Окрім Уряду, співфінансування енергоефективних заходів надає місцева влада. Так, у 2018 р. додатково діє 169 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів», запроваджених у співпраці з Держенергоефективності. Місцеві програми профінансовано на суму 155 млн гривень.

У 2018 р. майже 40 тис. позичальників вже отримали компенсації з місцевих бюджетів на суму 116 млн гривень.

Держпродспоживслужба закликає власників тварин об’єднати зусилля щодо подолання захворювання АЧС в Україні

У 2018 році чотири області стали вільними від АЧС

Держпродспоживслужба відзначає позитивну динаміку розповсюдження вірусу африканської чуми свиней (АЧС). Але при цьому з початку 2018 року на території України зафіксовано 142 випадки захворювання на АЧС. Захворювання реєструвалося серед домашніх свиней - 93 випадки, серед диких - 37 випадків. Крім того, було виявлено 12 інфікованих об’єктів.

У минулому році захворювання реєструвалося в усіх областях України, але в поточному році вільними від АЧС є 4 області: Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська та Харківська. Найбільш позитивна динаміка щодо зменшення кількості випадків спостерігається в Полтавській (8 випадків – 2018 р., 21 випадок – 2017 р.), Луганській (4 – 2018 р., 10 – 2017р.) та Вінницькій (2 – 2018 р., 8 – 2017р.) областях.

Порівняно з 2017 роком, у поточному році спостерігається зменшення кількості випадків захворювання в цілому на 13%.

Як невідповідальні власники тварин сприяють поширенню АЧС

Варто відзначити, що на загальному фоні позитивної динаміки щодо зменшення кількості випадків АЧС викликає занепокоєння збільшення кількості інфікованих об’єктів –трупів тварин, виявлених на сміттєзвалищах та в лісосмугах.

У поточному році виявлено 12 випадків виявлення поблизу населених пунктів трупів домашніх тварин, заражених АЧС.

При цьому власників тварин встановлено не було, а вказані дії ставлять під загрозу епізоотичну ситуацію в державі та є порушенням ветеринарного законодавства.

Звертаємо увагу, що 12 грудня поточного року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, відповідно до якої відшкодування майнової шкоди (збитків), завданих фізичним особам за вилучених тварин внаслідок запровадження карантину буде здійснюватися не лише за рахунок коштів резервного фонду районного та обласного бюджету, але й державного. Тому наполегливо рекомендуємо власникам свиней при виявленні їх захворювання чи загибелі інформувати про дані випадки найближчий підрозділ Держпродспоживслужби.

110 населених пунктів стали благополучними по АЧС

Як і в минулому році, найбільше випадків захворювання відзначено впродовж червня-вересня (67 випадків).

У результаті проведених заходів станом на 12.12.2018 в Україні оздоровлено 110 неблагополучних по АЧС пунктів. Карантин продовжує діяти у 32 неблагополучних пунктах по АЧС в Одеській (7), Київській (6), Донецькій (5), Херсонській (4), Миколаївській (3), Закарпатській (2), Чернівецькій (1), Тернопільській (1), Сумській (1), Житомирській (1) та Луганській (1) областях.

В черговий раз зазначаємо, що до АЧС сприйнятливі лише домашні та дикі свині. Ні людина, ні інші тварини на АЧС не хворіють, проте можуть бути фактором передачі збудника цієї хвороби. Необхідно звернути увагу на те, що в світі немає специфічних засобів захисту (вакцини) від цього захворювання. Єдиним способом боротьби з АЧС є недопущення інфекції та знищення збудника.

Крім того, враховуючи, що основним резервуаром вірусу АЧС є дика фауна – актуальним є питанням недопущення браконьєрства та дотримання заходів біобезпеки при полюванні. Наслідком недотримання вказаних вимог найімовірніше буде захворювання.

У зв’язку з цим звертаємося до усіх власників тварин, діяльність яких пов’язана з утриманням свиней, виробництвом та обігом продукції свинарства, з вимогою до безумовного дотримання ветеринарно-санітарних вимог, особливо:

            - «закритого» режиму роботи господарства;

            - карантину тварин, контроль за переміщенням і комплектуванням стада;

            - контролю кормів;

- недопущення згодовування харчових відходів, термічно необробленого зерна, використання підстилкового матеріалу, який навіть лише теоретично міг мати контакт із дикими свинями тощо.

Звертаємо особливу увагу всіх власників тварин на те, що про кожний випадок виявлення підозри на захворювання у тварин (відмова від корму, невластива поведінка, скупчення тварин в одному місці, підвищення температури тіла, поява на тілі крововиливів, тощо), необхідно терміново повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби на місцях.

Здоров’я та благополуччя Ваших тварин залежить від Вас та Ваших дій.

Лише поєднавши спільні зусилля органів виконавчої влади та власників тварин – можна розраховувати на успішне подолання захворювання АЧС в Україні.

Кожен будинок – це маленький конкурентний ринок, – Геннадій Зубко

Українцям необхідно навчитися управляти своєю власністю, обліковувати будь-яку енергію, яка заходить у будинок, контролювати її якість. А ще необхідно створити конкуренцію, бо кожен будинок – це насправді маленький ринок. Про це у прямому ефірі «Радіо НВ» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Будинок – це споживач, який використовує значну частину ресурсів, енергії, тепла, послуг на вивезення побутового сміття, інших комунальних послуг, таких як прибирання, благоустрій. Це величезна кількість коштів, які щодня витрачаються нашими споживачами, котрі, на жаль, ще досі не вміють захищати своє право на послуги. Тож необхідно починати з управління своїм власним будинком. З об’єднання для забезпечення цієї можливості», – наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець розповів, що ОСББ – це одна з форм якісного управління будинком, коли люди збираються і створюють юридичну структуру. Іншою формою є, коли співвласники оголошують конкурс і наймають управителя, який представляє їхні інтереси.

Геннадій Зубко пояснив новий механізм перепланування квартир

В Україні дозволили перепланування квартир, але без втручання в огороджувальні та несучі конструкції, а також інженерні мережі постачання. І це не означає, що не буде контролю за такими роботами. Управитель, управляюча компанія або житлово-експлуатаційні контори мають контролювати дотримання вимог під час перепланування.

Про це у прямому ефірі «Радіо НВ» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Технічний паспорт будинків знаходиться або в ЖЕКу, або в управителя. Люди, у яких викликатимуть занепокоєння такі роботи у сусідів, мають звертатися до вищеперерахованих структур. Нашим Міністерством розроблений типовий договір між мешканцями та управителем, в якому будуть прописані всі питання щодо взаємодії і відповідальності між двома суб’єктами», – зазначив Геннадій Зубко.

Він пояснив, що технічний паспорт визначає не тільки несучі конструкції будівлі, а й інженерні мережі, які обслуговують всі квартири. При вертикальній розводці - це стояки водопостачання і водовідведення, тепло і газозабезпечення.

«До речі, після нещодавнього випадку у Фастові ми підготували зміни до державних будівельних норм, в яких прописана заборона на використання газових котлів в багатоповерхових житлових будинках вище 3 поверхів. Наразі у Фастові триває розслідування, завершуються експертизи, працює комісія з обстеження, яка зробить висновок щодо можливості подальшої експлуатації цього будинку. Але остаточно встановлено, що причиною руйнації став вибух газу», – зазначив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, зміни стосуватимуться в першу чергу нового будівництва. «Сьогодні, коли в експлуатацію здається 9-поверховий будинок, у якому є можливість встановити у кожній квартирі індивідуальний газовий котел, можна порадіти за таких мешканців, які матимуть автономне опалення. Але це також пов’язано з використанням надзвичайно небезпечних газових приладів, які можуть спричинити вибух. Тому ми маємо рухатися до європейських стандартів, де для приготування їжі, підігріву води використовується електрика, а для опалення – домова котельня або централізована мережа. Це надійно, безпечно, більш цивілізовано і дешевше, ніж гріти кожну квартиру 30-кіловатним газовим котлом», – підкреслив Геннадій Зубко.

У європейських країнах вже давно прийняте рішення щодо заборони використання газу в житлових приміщеннях незалежно від поверхів і типів будівель. Там для побутових та господарських послуг газ не використовується.

Степан Полторак: Співпраця оборонних відомств України та Великої Британії є конструктивною та має величезне значення

Перспективи співпраці оборонних відомств України та Великої Британії за різними напрямками є надзвичайно конструктивними та мають величезне значення для України. На цьому, сьогодні, 21 грудня, в Одесі, під час зустрічі Державним секретарем Великої Британії паном Гевіном Вільямсоном, наголосив Міністр оборони України Степан Полторак.

Глава вітчизняного оборонного відомства повідомив, що рішення, які були прийняті під час зустрічі у Лондоні, вже почали імплементуватися в життя.

«Яскравим прикладом цього – є прибуття з дружнім візитом до Одеси 19 грудня корабля Королівських Військово-Морських Сил Великої Британії «ЕCHO». Однак ситуація, в тому числі безпекова, яку ми розглядали в Лондоні, буквально через 10 днів після мого повернення значно помінялася в Україні. І сьогодні, ми розцінюємо безпеку та безпекову ситуацію в Україні як найвищий рівень загрози з боку Російської Федерації», – сказав Міністр оборони України.

Звертаючись до Державного секретаря Великої Британії Степан Полторак підкреслив, що «дуже важливо, що ви, як людина, яка відповідає за безпеку та оборону Великої Британії, у важкий час знаходитесь разом з нами, разом з Україною і допомагаєте нам в нашому прагненні захистити наш державний кордон і нашу територіальну цілісність».

«Ми повинні бути разом з Україною, зробити все можливе, щоб підтримати її», – підкреслив Державний секретар Великої Британії пан Гевін Вільямсон

При цьому він зазначив, що важливо аби кожна країна, не тільки Велика Британія, а й кожна західна країна, а також інші країни світу, повинні стояти пліч-о-пліч з Україною у важкі часи. «Ми повинні зробити абсолютно чітким і зрозумілим для Кремля, що те що вони роблять, є абсолютно неприйнятним, і ці дії не залишаться без відповіді», – наголосив Державний секретар Великої Британії.

Глави оборонних відомств України та Великої Британії зустрілися з родинами полонених військових моряків

Сьогодні, 21 грудня, в Одесі, Міністр оборони України Степан Полторак та Державний секретар з питань оборони Великої Британії пан Гевін Вільямсон зустрілися з родинами українських військовослужбовців, незаконно затриманих Російською Федерацією в Керченській протоці.

«Я хотів би висловити вдячність родинам моряків за мужність та стійкість ваших рідних. Немає сумніву, що ми повернемо моряків додому, але процес відбується дуже складно», – наголосив Степан Полторак.

За словами пана Гевіна Вільямсона, кожна країна розуміє та не залишається байдужою до того, що відбувається.

«У Великій Британії, навіть у моїй родині, ми постійно обговорюємо ситуацію, яка склалася. Важливо, щоб перемогла справедливість. Я тут, щоб ми могли обговорити, що ми можемо зробити разом», – підкреслив Державний секретар з питань оборони Великої Британії та наголосив  на необхідності забезпечення доступу міжнародних організацій до моряків, так як їх захоплення відбулось із порушенням усіх міжнародних норм.

Під час зустрічі керівники оборонних відомств обох держав обговорили з родинами проблемні питання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування