Дайджест новин Уряду 25 вересня 2018

Дата: 26.09.2018 09:02
Кількість переглядів: 581

Фото без опису

Олександр Саєнко та Пітер Вагнер обговорили взаємодію України та ЄС в питанні реформи держуправління

Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко та керівник групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер обговорили питання взаємодії України з Європейським Союзом в реформі системи державного управління.

 

Під час зустрічі Олександр Саєнко та Пітер Вагнер також обговорили нещодавній базовий звіт SIGMA, яка оцінювала загальний стан державного управління в Україні.

Міністр Кабінету Міністрів нагадав, що при підготовці звіту використовувалася жорстка система оцінки, яку застосовують для потенційних членів ЄС.

«Це було для нас певним викликом, але по багатьом критеріям ми отримали позитивний результат. І хоча цей звіт оцінює стан системи державного управління, яка нам дісталася з радянських часів - ця оцінка дуже важлива для нас як орієнтир, як і куди рухатись в інституційних змінах», - наголосив він.

Вектором подальших дій, за словами Міністра, буде оновлення стратегії реформи і фокус на «вузьких» місцях, відображених у звіті.

«Для нас дуже важливо провести реформу держуправління за максимально високими стандартами, адже вона – «мати» всіх інших реформ. І я вдячний Пітеру Вагнеру за високу оцінку вже здійснених змін», - підкреслив Олександр Саєнко.

Досвід розвитку місцевого самоврядування європейських країн є ключовим для громад України, - Геннадій Зубко

Обмін досвідом та кращими практиками місцевого самоврядування між громадами України і ЄС є дуже важливим і актуальним для нашої країни. Це дозволяє Україні швидше інтегруватися в європейський простір. На цьому під час свого виступу на п’ятому засіданні Робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ми повинні давати більше і більше інформації на місця, вчити громади визначати пріоритети, складати стратегії розвитку, ефективно використовувати передані на місця кошти. У цих питаннях досвід розвитку місцевого самоврядування європейських країн є ключовим. Європейські принципи – такі як децентралізація, демократія та нова система управління – те, до чого прагне Україна. А ключовий KPI їх впровадження - збільшення добробуту українців», - зазначив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, наразі реалізовується ініціатива «Рівний-рівному», розроблена в рамках Робочої групи Комітету Регіонів ЄС –Україна з питань децентралізації за підтримки програми «U-LEAD з Європою». Вона спрямована на розвиток партнерських відносин між місцевими та регіональними органами влади ЄС та України, а також обмін досвідом. Було обрано п’ять рівнозначних партнерів, що представляють два регіони України та два регіони ЄС, а також три муніципалітети – об'єднані територіальні громади – з України та три муніципалітети з країн-членів ЄС. Напрямки співпраці: стимулювання інвестиційної діяльності, розвиток туристичного потенціалу, енергоефективність, посилення кадрового ресурсу, економіка сільських територій.

Україну мають оцінювати за її реальні досягнення, - Іванна Климпуш-Цинцадзе на засіданні Ukraine Strategic Council в Нью-Йорку

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у сесії Ukraine Strategic Council в рамках програми Eurasia Center Атлантичної ради США, яка відбулася 24 вересня в Нью-Йорку.

На сесії йшлося, насамперед, про процеси реформ в Україні та про необхідність спільних зусиль для подолання стереотипів негативного сприйняття держави.

Іванна Климпуш-Цинцадзе детально пояснила виклики, що супроводжують процес реформування країни. «Реформи в Україні – це питання не суто змін у законодавстві чи державних процедурах, реформи повинні змінити культуру управлінських процесів, яка багато в чому глибоко вкорінена в спадщину радянського минулого», - зазначила Віце-прем’єр-міністр.

На зустрічі також обговорювалося питання боротьби з корупцією в Україні.

Окрім створення низки антикорупційних інституцій, Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу на більш успішні реформи у банківській сфері, на газовому ринку та в державних закупівлях. Вона виокремила і менші за масштабом, але надзвичайно важливі зміни, які вже дають результати. Це, наприклад, закупівля ліків та медобладнання через міжнародні організації, що вже зараз дозволяє зекономити 39% коштів платників податків.

«Я вірю, що ці маленькі, але впевнені рішення матимуть ефект «снігової кулі», яка набиратиме швидкість та силу на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Разом з тим, за її словами, не може не турбувати часте викривлення реального стану справ в Україні окремими політиками та ЗМІ. На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, будь-яка невизначеність та нечіткість позиції Заходу щодо України підриває зусилля українських реформаторів, в той час як проросійські пропагандисти озброюються аргументами проти майбутнього України в Європі.

Віце-прем’єр-міністр підтримала необхідність залучення міжнародних медіа та представників бізнесу, що вже інвестують в Україну, для об'єктивного повноцінного висвітлення реальної ситуації в державі та протистояння активній негативній пропаганді щодо представлення України як «failed state».

Громадяни, які отримують менше за мінімальну зарплатню, мають змогу звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій

Відмова у субсидії тим громадянам, чиї доходи менші мінімальної зарплатні - є неправомірною.

За словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, вони мають змогу звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій.

Якщо ЄСВ сплачується в повному обсязі, Комісія у дохід порахує три або навіть один прожиткових мінімуми, в залежності від соціального стану людини, і розрахує розмір субсидії.

Якщо ЄСВ не сплачується з вини роботодавця, субсидію громадяни мають змогу оформити на загальних умовах, без розгляду справи Комісією. Субсидію у таких випадках розраховують на основі реально отриманих доходів, тобто з урахуванням мінімальної заробітної плати.

Фінансування виплати пенсій за вересень завершено

Пенсійним фондом України 25 вересня згідно з графіком завершено фінансування пенсійних виплат.

У вересні на виплату пенсій спрямовано 29,8 млрд грн.

Фінансування пенсій жовтня розпочнеться 2 числа, а виплата - з 4 жовтня згідно із встановленим графіком.

З часом Україна потребуватиме більше економістів, що працюватимуть у сфері освіти, – Лілія Гриневич

Міністерство освіти і науки працює над новою формулою фінансування вищої освіти, що вимагає залучення висококваліфікованих спеціалістів, які розуміють як фінансові та економічні механізми, так і роботу системи освіти. З часом таких спеціалістів Україна потребуватиме більше. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час розмови з викладачами та студентами ХНЕУ ім. Кузнеця 25 вересня у м. Харків.

«Погляньте, що сьогодні відбувається. Вища освіта перебуває в процесі реформ. Перший прийнятий у сфері освіти закон після Революції гідності – це був Закон «Про вищу освіту». Зараз ми вже працюємо над змінами до цього закону – настільки динамічно все змінюється. Зараз усі університети хочуть більше фінансової автономії, але це неможливо у статусі бюджетної установи. Тому неуникненно відбуватиметься зміна, і університети переходитимуть в інші статуси. Це означає, що в них з’явиться більше фінансових не тільки повноважень, а й обов’язків. А для їх виконання потрібні будуть люди, це нові можливості для вас – економістів. І це ми зараз говоримо тільки про питання щодо вищої освіти. Але щоб бути успішним у цій сфері знань тільки з економіки недостатньо», – повідомила Міністр.

Вона наголосила, що сьогодні загалом відкривається багато можливостей для створення нових профільних магістратур, і виші мають скористатися ними для зацікавлення студентів.

«Я постійно повторюю, що просте життя закінчилося. Сьогодні потрібно постійно шукати нове, щоб розвиватися, утримати студента, зробити університет привабливим для співпраці з роботодавцями і для розвитку науки», – додав Володимир Пономаренко, ректор ХНЕУ ім. Кузнеця.

Міністр також у межах дискусії запросила університет та закликала інші заклади вищої освіти активніше надавати зворотній зв’язок Міністерству.

«Для нас важливим є ваш погляд на новації та документи, що продукуємо ми. Коли є конструктивна критика, легше уникнути помилок і дійти консенсусу», – зазначила Міністр.

Нагадуємо, що Лілія Гриневич закликала виші об‘єднатися в Асоціацію юридичних закладів вищої освіти для незалежної оцінки, погляду та впливу на розвиток правничої освіти в Україні.

 

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування