Головне управління ДФС у Київській області інформує

Дата: 20.03.2019 09:00
Кількість переглядів: 377

Фото без описуПДВ залишається флагманом у формуванні доходів бюджету, - Олексій Кавилін

 «За два місяці 2019 року до державного бюджету спрямовано 1,2 мільярда гривень податку на додану вартість. Цей показник наразі є рекордним: на 44% або 379 млн. грн. перевищує минулорічну суму надходжень за аналогічний період», - повідомив начальник ГУ ДФС у Київській області Олексій Кавилін. Він підкреслив, що основними чинниками стало зростання обсягів виробництва та реалізації товарів і послуг, збільшення купівельної спроможності населення через зростання доходів громадян, заробітної плати у тому числі.

«ПДВ – це принципово значущий податок у формуванні дохідної частини бюджету, який за результатами 2018 року обіймає долю у 46 % із загальної суми надходжень. У сукупності з 11,3 мільярдів гривень, що надійшли минулого року у якості податкових платежів, 5,2 мільярда гривень належить податку на додану вартість від вироблених на території Київської області товарів та послуг. Тобто, у 2018 році сума середньомісячних перерахувань до бюджету становила 433 мільйони гривень. Якщо говорити про поточний рік, то за два місяці 2019 року ця сума дорівнює вже 600 мільйонам гривень»,- зазначив Олексій Кавилін.

«Хедлайнером зі сплати цього виду податку за підсумками 2018 року є галузь оптової та роздрiбної торгiвлі, а також ремонту автотранспортних засобів як серед юридичних, так і фізичних осіб із сумою сплаченого ПДВ у 1,2 мільярда гривень та 47 мільйонів гривень відповідно. На другому місці серед юридичних осіб – підприємства зі сфери сільського, лісового та рибного господарств, які минулого року сплатили 1,1 млрд. грн. податку на додану вартість. Серед фізичних осіб на другому місці за обсягами сплати ПДВ – галузь транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності: 24,3 млн. грн. Переробна промисловість замикає трійку лідерів як серед юридичних, так і фізичних осіб:  840 та 22,1 млн. грн. сплати ПДВ відповідно».

Окремо він наголосив, що з-поміж інших чинників зростання надходжень з ПДВ обумовлено також загальною ефективністю роботи служби та значним спрощенням адміністрування  цього виду податку. Так, за результатами двох місяців поточного року майже 100% податкової звітності з ПДВ було подано в електронному вигляді. «Вдосконалення та розширення можливостей електронних сервісів безумовно позитивно впливає на динаміку сплати податків та подання звітності тощо», - наголошує начальник фіскальної служби регіону. «Беззаперечно, важливу роль зіграло запровадження системи моніторингу та критеріїв оцінки ризику податкових накладних, що нарешті дозволило якщо, скажімо, не ліквідувати, то значно мінімізувати тіньовий сектор економіки Київщини. Ця система довела свою ефективність у наповненні бюджету та вагомому зменшенні махінацій та маніпулювань положеннями податкового законодавства».

ГУ ДФС у Київській області

Який термін подачі заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування?

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що згідно з п.п.298.2.2 п.298.2 ст.298 ПКУ, платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше  ніж за 10-ть календарних днів до початку нового календарного кварталу подає до контролюючого органу  заяву. Так, заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування  з 01 квітня 2019 року суб’єкт господарювання має подати по 21 березня 2019 року (включно).

Заява подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 №1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік», у ній, зокрема зазначається  дата відмови від застосування спрощеної системи оподаткування та  причини такої відмови.

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим Кодексом, у таких випадках:

1) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку першої і другої груп та нездійснення такими платниками переходу на застосування іншої ставки - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;

2) у разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п.291.4.3 п. 291.4 статті 291 Податкового Кодексу, платниками єдиного податку першої і другої груп, які використали право на застосування інших ставок, встановлених для третьої групи, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;

3) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;

4) у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у пункті 291.6 статті 291 ПКУ, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків;

5) у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

6) у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення;

7) у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;

8) у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів;

9) у разі здійснення платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у п.п. 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

 ГУ ДФС у Київській області

 

Запрошуємо землекористувачів Київщини на звірку!

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.

Відповідно до п.286.5 ст.286 ПКУ, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Запрошуємо громадян, які є землекористувачами на Київщині, звертатись до Центрів обслуговування платників ГУ ДФС у Київській області для проведення звірки даних, на підставі яких фіскальні органи нараховуватимуть податкові зобов’язання з плати за землю.

ГУ ДФС у Київській області

Якщо ви здавали нерухомість (квартиру) в оренду – задекларуйте отримані доходи

Головне управління ДФС у Київській області звертає увагу, що у разі надання фізичною особою  нерухомого майна в оренду орендарю, який не є суб’єктом господарювання, відповідальним за  нарахування та сплату  податку на доходи фізичних осіб до бюджету є орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у терміни, встановлені для квартального звітного (податкового) кварталу: протягом 40 календарних днів після  останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Суми отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного року податку відображаються у  річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається за результатами звітного року (абз.«а» п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ).

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності(абз.«б» п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ).

Отже,якщо у 2018 році  ви здавали нерухомість (квартиру) в оренду фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання (ФОПами),  вам слід задекларувати отримані доходи, подавши податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня 2019 року до органу фіскальної служби за місцем реєстрації.

ГУ ДФС у Київській області

 

Реєстр платників ПДВ в Електронному кабінеті

Нещодавно ДФС доопрацьовано меню Реєстри Електронного кабінету в частині вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в повному обсязі.

Скористатися он-лайн сервісом користувачі можуть в режимі Дані реєстру платників ПДВ меню Реєстри відкритої частини Електронного кабінету.

Користувачі відкритої частини Електронного кабінету, крім доступу до даних Реєстру платників ПДВ, мають можливість отримати повний перелік платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ шляхом їх вивантаження.

Також розроблено програмний інтерфейс (АРІ) для автоматизованого вивантаження  повного переліку платників ПДВ, доступний за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/ws/api/public/registers/export/pdv

Електронний файл повного переліку платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ містить назви полів відповідно до наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному держаному веб-порталі відкритих даних та містить:

-  найменування або прізвище, ім’я та по батькові; 

-  індивідуальний податковий номер платника ПДВ (ІПН);

-  дату реєстрації платником ПДВ;

- дату реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування;  дату анулювання реєстрації;

-  причину анулювання реєстрації;

-  підставу анулювання реєстрації; перелік кодів видів діяльності сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування;

-  дату виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування; дату, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах.

ГУ ДФС у Київській області

 

"Зобов'язання зі сплати єдиного внеску є пріоритетними", - Ольга Шапошникова

За повідомленням заступника начальника ГУ ДФС у Київській області Ольги Шапошникової, у лютому-березні (станом на 15.03.2019) загальна сума боргу зі сплати єдиного внеску у Київській області зменшилася на 18 мільйонів гривень. Втім, незважаючи на позитивну тенденцію до поступового скорочення недоїмки, станом на 15 березня 2019 року платники Київщини боргують державі 514 мільйонів гривень. Більша частина боргу – 70% – за фізичними особами, решта – юридичні особи відповідно.

За наданою інформацією, найбільші суми боргу з єдиного внеску зосереджені у Києво-Святошинському районі (64,7 млн. грн.), м. Бровари (60,6  млн. грн.) та м. Біла Церква (58,7 млн. грн.).

Станом на 1 березня 2019 року структура заборгованості з єдиного внеску виглядає наступним чином:

- 41,6 млн. грн. або 8% – заборгованість платників, які перебувають у стані  банкрутства;

- 5,5 млн. грн. або 1% –  перебуває в  адміністративному та судовому оскарженні;

- 268,6 млн. грн. або 51% – перебуває на узгодженні у платників;

- 209,6 млн. грн. або 40% –  передано на стягнення до органів ДВС;

«Стабільність фінансового наповнення соціальних фондів напряму залежить від своєчасності та повноти сплати єдиного внеску. Фінансування державних програм соціально-економічного розвитку, видатки бюджету на потреби суспільства – пенсії, оплата лікарняних, отримання допомоги  у зв’язку з тимчасовою втратою роботи тощо – на 70% фінансуються за рахунок таких надходжень. Тому зобов'язання зі сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім виплати заробітної плати», підкреслила заступник начальника фіскальної служби області.

У результаті проведених спільних нарад з органами ДФС, Пенсійним фондом, а також зустрічей з підприємцями-боржниками до Держказначейства за 2 місяці 2019 року надійшло майже 22 мільйони гривень із загальної суми боргу: після виставлення вимог органами ДФС – 18,8 млн. грн. (або 86%), решта – за результатами роботи органів ДВС – 3,1 млн. грн. (або  14%).

Законом України  від 08.07.2010 №2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань із виплати заробітної плати (доходу).

ГУ ДФС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування