Дайджест новин Уряду 31.10.2018

Дата: 01.11.2018 08:57
Кількість переглядів: 456

Фото без описуУряд ухвалив законопроект, який дозволить вести в Україні реальний облік викидів парникових газів

Уряд розглянув та схвалив розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, зазначивши, що до цього часу розрахунок викидів парникових газів в Україні проводився без використання єдиної методики, яка б показувала реальні дані щодо цих викидів.

Йдеться у першу чергу про діяльність великих енергетичних та промислових підприємств, які повинні будуть використовувати єдину методику розрахунку викидів СО2, подавати плани моніторингу та звіти про їх виконання.

«Все більше країн впроваджують інструменти регулювання викидів парникових газів задля досягнення цілей Паризької угоди та недопущення негативних змін клімату. Україна – не виняток. Цей законопроект дозволить запровадити в Україні європейську систему моніторингу викидів парникових газів, а у подальшому будь-який з інструментів скорочення викидів CO2, або Систему торгівлі квотами на викиди, або вуглецевий податок чи інші, які будуть стимулами для підприємств зменшувати обсяги викидів парникових газів», - розповів Остап Семерак, зазначивши, що документ пройшов попереднє обговорення із представниками провідних промислових підприємств, бізнес-асоціацій, на види діяльності яких може потенційно поширюватися дія закону.

Як зазначив Остап Семерак, Мінприроди розробило документ на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за підтримки Світового Банку. Окрім цього, запровадження даної системи передбачено Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

Також законом передбачено запровадження нового інституту верифікаторів, які перевірятимуть правильність наданої підприємствами інформації.

Після схвалення Урядом законопроект буде передано на розгляд Парламенту.

Арсен Аваков: Нам необхідно впровадити сучасні технології в правоохоронну систему нашої країни

Нам необхідно впровадити сучасні технології в правоохоронну систему нашої країни. Про це сьогодні, 31 жовтня, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив під час візиту на Міжнародну виставку технологій внутрішньої національної безпеки і поліцейського обладнання MILIPOL Qatar 2018. У заході також взяв участь голова Національної поліції Сергій Князєв.

«Наша правоохоронна система потребує впровадження новітніх технологій. Наразі ми масштабуємо програму «Безпечне місто» на територію всієї держави. Вона вже працює в Маріуполі, Києві та Дніпрі. Основа її діяльності ? застосування сучасної інформаційно-комп’ютерної системи, яка надає можливість цілодобового моніторингу оперативної обстановки. Наші камери можуть тривалий час працювати без електрики, у нічний час та будь-які погодні умови», ? сказав Арсен Аваков.

Голова Національної поліції Сергій Князєв зауважив, що Україна – це держава, яка має досвід у військових конфліктах та ситуаціях з підвищеними ризиками.

«Нас не цікавить просто техніка, ми прагнемо впровадити новітні технології в правоохоронну систему нашої країни. А Катар знаходиться серед лідерів, які використовують роботів поліцейських, керовані дрони, які фіксують оперативну обстановку. До таких норм нам треба ще працювати», ? зауважив він.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та глава Нацполіції Сергій Князєв перебувають в Державі Катар з офіційним візитом.

СЕТАМ приєднався до системи державних аукціонів "Прозорро.Продажі"

Державне підприємство “СЕТАМ” Міністерства юстиції України завершило подання документів та тестування для реалізації об’єктів малої приватизації та майна банків-банкрутів у системі державних аукціонів “Прозорро.Продажі”.

Відтепер СЕТАМ матиме всі функції авторизованого майданчика ProZorro.Продажі, а саме: можливість реєструвати учасників (як продавців, так і покупців державного і комунального майна), надавати послуги доступу до відкритих аукціонів, а також отримувати комісію в разі перемоги зареєстрованого в системі продавця.

Учасники прозорих аукціонів зможуть реєструватися на аукціони в ProZorro.Продажі через СЕТАМ вже на цьому тижні. “Це дуже важливий крок, адже система СЕТАМ відома продажем арештованого майна, а тепер зможе ще й працювати з активами державних і комунальних підприємств. Міністерство юстиції і керівництво СЕТАМ зробили величезну роботу задля цього”, - зазначив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

“Ми йшли до цієї співпраці довго, і я дуже радий, що ми тепер офіційно працюємо з СЕТАМ, - додав в.о. директора ДП “Прозорро.Продажі” Олексій Соболев. - Адже цілком логічно, що такий великий державний майданчик має бути залученим до системи ProZorro.Продажі. Певен, що його розгалужена мережа та велика кількість клієнтів дозволить ще збільшити конкуренцію, а значить, і надходження до бюджетів усіх рівнів, а самому майданчику OpenMarket вийти в топ-5 майданчиків”.

“Наш суттєвий досвід і найбільша в Україні база користувачів (більше 55 тисяч) допоможуть більш ефективно заробляти кошти для держави. Ми вже є першими у впровадженні Blockchain і проведенні земельних аукціонів. Тепер подивимося, наскільки буде цікаво нашим користувачам майно банків-банкрутів та об’єкти малої приватизації, - наголосив генеральний директор ДП ”СЕТАМ” Віктор Вишньов. - Також нагадуємо, що на сьогодні будь-який приватний електронний майданчик може долучитися до продажів арештованого майна подавши заявку на підключення.

ProZorro.Продажі - система електронного аукціону, спрямована на викорінення корупції у державних продажах. Система має дворівневу модель, в якій держава контролює базу даних, де відбуваються аукціони, а приватні майданчики, підключені до бази даних, мають рівні права і доступ, а також забезпечують якісний сервіс. Така модель стимулює більшу прозорість, більше доходів, більшу прибутковість тендерів, більшу різноманітність учасників на етапі оголошення та проведення торгів. Ця модель надає громадськості вільний доступ до всієї інформації про розпорядження державним майном. Успіх цього проекту залежить від залучення і співпраці золотого трикутника (Уряду, бізнесу і громадянського суспільства). Сьогодні продаж комунальних і державних активів через ProZorro.Продажі забезпечують понад 30 акредитованих майданчиків.

OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції України) - це простий та ефективний засіб реалізації майна через мережу Інтернет з використанням інноваційної технології Blockchain. Система працює на всій території України з 2014 р. На сьогодні кількість користувачів у системі складає понад 55 тисяч, що є найбільшим показником серед електронних майданчиків. Сума проданих активів складає майже 7 млрд грн.

Незабаром лікарі-ФОП зможуть виписувати рецепти за програмою “Доступні ліки”

Незабаром лікарі-ФОП зможуть виписувати рецепти за програмою “Доступні ліки”. Відповідні зміни Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 31 жовтня 2018 року.

Найближчим часом лікарі-ФОП (фізична особа-підприємець), які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, матимуть право виписувати рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню в рамках програми “Доступні ліки”. Міністерство охорони здоров’я України ініціювало зміни до постанови КМУ №152 “Про забезпечення доступності лікарських засобів” від 17 березня 2017 року, які ухвалив Кабінет Міністрів України.

Перелік безоплатних ліків у програмі «Доступні ліки» може зрости. Адже Уряд також ухвалив зміну, що збільшить вікно для перегляду цін препаратів фармвиробниками – з 5% до 10%. У грудні минулого року Уряд запровадив додатковий механізм для залучення безоплатних препаратів у програму: додаткові 5 днів для перегляду цін усім виробникам, які запропонували ціни на свої препарати не вище за 5% від найнижчої вартості препарату за діючою речовиною. Тоді нововведення дозволило збільшити перелік безоплатних ліків щонайменше на 30 препаратів. Відтепер цю можливість матимуть усі фармвиробники, ціни на медикаменти яких не перевищують 10% від вартості найдешевшого препарату за МНН (міжнародною непатентованою назвою).   

Нагадаємо, що нині за програмою «Доступні ліки» пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом 2 типу можуть отримати 261 препарат, з них 59 - безоплатно. Отримати ліки за рецептом від лікаря наразі можна в кожній третій аптеці в Україні.

Передбачається, що з 1 квітня 2019 року контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів у рамках програми «Доступні ліки» будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів – Національна служба здоров’я України.

На програму «Доступні ліки» у 2019 році передбачено 1 млрд грн. Переведення адміністрування програми до Національної служби здоров’я України не вплине на забезпечення пацієнтів ліками на цей час.

Нагадаємо, 17 жовтня Кабінет Міністрів  дозволив розподіляти вакцини, закуплені за державний кошт, не тільки серед комунальних закладів охорони здоров’я первинної ланки, а й серед приватних закладів і лікарів-ФОП, які уклали договори з Національною службою здоров’я України. Також вакцини проти туберкульозу та гепатиту В, які необхідні в перші дні від народження дитини, направлятимуть до пологових будинків всіх форм власності. Нові правила розподілу вакцин стануть чинними з моменту оприлюднення відповідних змін до постанови КМУ №298. Ці зміни забезпечать наявність доступних та безпечних вакцин безоплатно, вчасно і там, де вони потрібні.

 

 

Арсен Аваков: Катар – перша країна на Близькому Сході, з якою Україна переходить на безвізовий режим і посилює правоохоронну співпрацю

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на зустрічі 31 жовтня у м. Доха з Прем’єр-міністром Катару шейхом Абдуллою бін Нассером бін Халіфа Аль Тані констатував завершення всіх формальностей для початку з 2 листопада цього року повноцінного безвізового режиму.

Також сторони планують підписати рамкову угоду про співпрацю у правоохоронній сфері між главами поліцейських відомств. Йдеться, насамперед, про спільну боротьбу з кіберзлочинністю і наркотрафіком. Також Україна допоможе Катару у підготовці фахівців-правоохоронців, зокрема, поділиться досвідом тренування поліцейських спецпідрозділів.

«Кіберзлочинність зростає із кожним роком, якщо порівнювати із іншими видами злочинів. І це дуже серйозна проблема. Кіберполіція у нас – одна із найбільш розвинутих служб. Сьогодні українські кіберполіцейські серед найсильніших у світі, адже ми весь час знаходимося під ударами та стаємо сильнішими від цього. Новий світ – нові виклики. Ми створимо міцний ланцюг компетентних гравців у сфері кібербезпеки і разом будемо сильнішими. Зараз ми ефективно та поглиблено працюємо із США, Канадою, Німеччиною і, незважаючи на відстань, із Австралією. Окрім цього, міцні контакти із Європолом та Інтерполом. У вашому регіоні хочемо зробити ставку на роботу з вашою країною», - сказав Арсен Аваков.

«Кібербезпека – це перше, що нас цікавить. Друге – організація системи безпеки під час підготовки до чемпіонату світу з футболу у 2022 році у Катарі. І третє – розвиток спецпідрозділів, зокрема, професійна підготовка та навчання правоохоронців», - зазначив Прем’єр-міністр – Міністр внутрішніх справ Катару шейх Абдулла бін Нассер бін Халіфа Аль Тані.

Щодо підготовки та проведення чемпіонату світу з футболу, який відбудеться у 2022 році у Катарі, Арсен Аваков зауважив, що це виклик для країни, аби довести світу спроможність забезпечувати заходи такого рівня.

«Ми проводили чемпіонат Європи у 2012 році і фінал Ліги чемпіонів цього року, тому із задоволенням допоможемо і поділимося досвідом. Ми можемо дати відповіді на багато питань, які пов’язані із тероризмом, а також на ті специфічні питання, на які знають відповіді лише поліцейські. При підготовці спецназу можемо передати вам найкращі практики. Ми готуємо наших фахівців за трьома моделями – США, Канади і нашою на власному досвіді. Рівень спеціальних сил реагування у нас достатньо високий – це тому, що ми знаходимося під постійним тиском. Тут ми можемо зробити обмін групами наших інструкторів», - сказав Арсен Аваков.

Також у ході зустрічі сторони домовилися про взаємний обмін делегаціями для подальшого обміну досвідом.

Періодичність перевірок у будівництві відтепер буде зрозумілою і прозорою, - Геннадій Зубко

Ми продовжуємо дерегуляцію у будівельній галузі. Ми встановили чіткі критерії для періодичності перевірок у будівництві. Відтепер вона буде зрозумілою, прогнозованою і прозорою. Періодичність залежатиме від класу наслідків об’єкта будівництва, а також – і це головне — від того, як забудовник дотримується норм містобудівного законодавства. Так прокоментував прийняття Урядом відповідних постанов Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він повідомив, що запроваджуються дві методики з критеріями перевірок: для об’єктів будівництва; для будівельного бізнесу, який будує об’єкти із значним та середнім класом наслідків (СС2, СС3).

Щодо перевірок об’єктів будівництва, які здійснюються органами ДАБІ, то відтепер їхня періодичність визначатиметься за трьома критеріями: клас наслідків будівель і споруд, дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, структура об’єкта будівництва.

За відсутності порушень за цими новими критеріями термін перевірок для об’єктів з відповідним класом наслідків буде збільшено в півтора раза.

Геннадій Зубко нагадав, що на сьогодні діють такі рамки для перевірок: з високим ступенем ризику (СС3) – не частіше одного разу на два роки; з середнім ступенем (СС2) – не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем (СС1) – не частіше одного разу на п’ять років.

Також запроваджено Методику визначення періодичності перевірок контролюючими органами суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють будівництво об’єктів СС2, СС3. Тут періодичність перевірок визначатиметься за такими критеріями: клас наслідків будівель і споруд, строк провадження діяльності з будівництва об’єктів, наявність порушень ліцензійних умов.

За відсутності порушень – частота таких перевірок буде зменшена, що в свою чергу стимулюватиме бізнес дотримуватись законодавства та споруджувати об’єкти належної якості.

«Такий підхід приведе до зменшення тиску з боку контролюючих органів, визначення пріоритетності перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику та позитивно вплине на якість будівельної продукції», – підкреслив Геннадій Зубко.

Україна у ТОП-30 рейтингу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво», - Геннадій Зубко

Україна підвищила позиції у рейтингу Світового банку Doing Business - 2019, за загальним рейтингом із 190 країн, піднялася з 76-го рядка на 71-й. А за індикатором «Отримання дозволу на будівництво» піднялася із 35-ї позиції на 30-ту!  Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, минулого року в рейтингу були враховані не всі прийняті позитивні зміни. Йде мова про скасування зайвої процедури отримання будівельниками технічних умов від ДСНС з пожежної безпеки на будівництво. Відтепер ці вимоги отримуються разом з архітектурно-будівельними вимогами. Також йдеться про введення обов’язкової вимоги про наявність вищої освіти у розробників проекту будівництва та інженерів технічного нагляду, що підвищує якість контролю. Зараз це вже реально працює.

«Позиція України в ТОП-30 за показником «Отримання дозволів на будівництво», цей результат є в першу чергу головним індикатором для інвесторів і збільшення притоку іноземних інвестицій в країну. Україна реформується, і ми не зупиняємося на досягнутому. Дерегуляція в Україні бізнес-процесів, зокрема у галузі будівництва, буде продовжена. Плануємо і надалі поліпшувати позиції у Doing Business і тримати високу планку», – сказав Геннадій Зубко.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт в загальному рейтингу Doing Вusiness дає можливість країні залучити до $ 600 млн інвестицій.

Нагадаємо, Doing Business – один з найпопулярніших рейтингів Світового банку, який характеризує стан інвестиційного клімату країни. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності в 190 країнах. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

Уряд затвердив Воєнно-медичну доктрину України

Кабінет Міністрів України 31 жовтня своєю постановою затвердив Воєнно-медичну доктрину України.

Воєнно-медична доктрина – це сукупність поглядів, науково обґрунтованих принципів, єдиних організаційних вимог щодо організації медичного забезпечення Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Документ визначає мету, принципи, організаційні основи системи військової охорони здоров’я, повноваження та відповідальність за її реалізацію, фінансове та ресурсне забезпечення, наукове супроводження військової охорони здоров’я, вирішення проблем військової медицини, а головне – відповідальність держави та органів виконавчої влади за розвиток системи військової охорони здоров’я і забезпечення її спроможностей у воєнний час.

Рішення Уряду дозволить об’єднати зусилля військової та цивільної охорони здоров’я на засадах єдиного медичного простору з метою поліпшення стану медичного забезпечення захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет та територіальну цілісність держави.

Доктрина визначає, що для потреб медичних служб і цивільної охорони здоров’я державою забезпечується виробництво та постачання необхідного переліку та кількості вітчизняного медичного обладнання, майна і техніки, лікарських та профілактичних засобів, створення і утримання стратегічного запасу відповідно до затвердженої номенклатури.

З прийняттям Воєнно-медичної доктрини будуть запроваджені єдині підходи до організації надання медичної допомоги військовослужбовцям, їх лікування та реабілітації. Доктрина стане основою для впорядкування відомчих керівних документів щодо медичного забезпечення, сприятиме поліпшенню матеріально-технічного оснащення військово-медичних служб, створить передумови для подальшого розвитку системи військової охорони здоров’я та формування єдиного медичного простору.

Крім того, буде забезпечено впровадження міжнародних стандартів, принципів та політики медичного забезпечення військ НАТО шляхом врахування їхніх вимог у національному законодавстві з питань охорони здоров’я військовослужбовців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування