Дайджест новин Уряду 30.10.2018

Дата: 31.10.2018 08:40
Кількість переглядів: 525

Фото без описуУкраїна підписала Меморандум з французькою компанією RTE з розвитку енергетичних мереж, - Геннадій Зубко

Підписання Меморандуму про співробітництво між НЕК «Укренерго» і французькою компанією RTE щодо розвитку енергетичних мереж є ключовою подією для українського енергоринку. Це дозволить імплементувати інноваційні рішення, які здатні вивести українську електроенергетику на якісно новий рівень розвитку. Про це за результатами VII засідання змішаної Українсько-французької міжурядової комісії з економічного співробітництва заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Минулого року Україна взяла чіткий курс на інтеграцію української енергосистеми до європейської. І співпраця з оператором RTE – великий крок на цьому шляху. Підписаний сьогодні Меморандум дозволить реалізовувати абсолютно інноваційні проекти не лише для України, але і для усієї Європи», - наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, під час зустрічі також було досягнуто домовленості про впровадження кращих IT-технологій в сфері електроенергетики. «Ще один спільний проект - впровадження технологій ремонту високовольтних ліній без відключення напруги. RTE один з визнаних у світі власників цієї технології, і компанії планують використовувати досвід Франції в Україні», - підкреслив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також позитивно оцінив раніше підписаний Меморандум про співробітництво між французькою компанією Alstom і ПАТ «Українська залізниця» щодо початку спільних широкомасштабних індустріальних проектів у залізничній сфері. А також Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством автомобільних доріг України та ТОВ «Буіг Траво Публік».

Україна та Франція планують створити метеокластер для сільського господарства, - Геннадій Зубко

Після 7 років перерви ми відновлюємо роботу міжурядових комісій України і Франції. 110 мільйонів населення, 70 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель, 160 компаній в Україні, 5-те місце по інвестиціях – це спільне, що об’єднує Україну і Францію. Це величезна перспектива для співпраці та залучення інвестицій. Про це за результатами засідання Українсько-французької міжурядової комісії з економічного співробітництва заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на спільному брифінгу з Держсекретарем при Міністрі Європи та закордонних справ Франції Жаном-Батистом Лемуаном .

«Сьогоднішня наша зустріч відкриває новий етап економічної співпраці між нашими країнами. Серед пріоритетних напрямків - посилення двосторонньої торгівлі та інвестиційної співпраці, сільське господарство, інфраструктура та транспорт, галузь енергетики, енергоефективності, залучення компаній до активної співпраці в інжиніринговому секторі та комунальному господарстві», - наголосив Геннадій Зубко.

У рамках  VII засідання змішаної Українсько-французької міжурядової  комісії з економічного співробітництва були обговорені питання щодо розвитку співпраці в IT-галузі та кібербезпеці.

«Дуже цікава домовленість - плануємо створити спільний метеокластер для допомоги фермерам. Мова - про залучення новітніх технологій до обробки метеорологічних даних. Це потрібно для отримання більш точних даних про погоду, збільшення врожаю та його захисту, запровадження системного моніторингу змін клімату та подальшого моделювання», - розповів Геннадій Зубко.

Для України є цікавим досвід залучення французьких компаній до співпраці у сфері АПК. «Особливо це стосується розвитку фермерських господарств, співпраці в напрямку тваринництва і молочного господарства. А також ті питання, які стосуються виробництва та сертифікації насіння, що дозволить збільшити експортні можливості вітчизняної агропромислової продукції», - зазначив Геннадій Зубко.

Також сторони обговорили співпрацю щодо розвитку та захисту географічних зазначень, зокрема через програму технічної допомоги Європейського Союзу «Support to the development of a Geographical Indication System».

Урядовець подякував французькій делегації за конструктивний діалог і налагоджене співробітництво за багатьма напрямками. «Економічна співпраця з Францією є дуже важливою для нас. І ми будемо готуватись до проведення 10 грудня бізнес-форуму, який відбудеться у Франції. На ньому Україна планує представити перспективи і можливості як регіонального розвитку, так і залучення інвестицій в галузевому напрямку», - підкреслив Геннадій Зубко.

Французькі компанії зацікавлені у проектах з енергоефективності та відновлювальної енергетики, – Геннадій Зубко

На сьогодні Франція відіграє одну з ключових ролей у розвитку «зеленої енергетики» в Європі та в усьому світі. Тож для України є важливим залучення французьких компаній, які працюють у цьому напрямку. Наразі інвестиційний потенціал України у галузі відновлювальної енергетики ми оцінюємо в 12 млрд євро.

Про це на спільному брифінгу з Державним секретарем при Міністрі Європи та закордонних справ Франції Жаном-Батистом Лемуаном наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Такі французькі компанії, як ENGIE, Total-Eren та Akuo Energy, вже висловили свою зацікавленість брати участь у широкомасштабних проектах у сфері енергоефективності, розвитку відновлювальної енергетики в Україні. Це дозволить Україні в майбутньому не тільки зменшити енергоспоживання і модернізувати комунальні підприємства, але і відмовитись від класичних енергоносіїв. Для нас важливе залучення французьких технологій також і в напрямку впровадження енергоефективності у житловому секторі», – наголосив Геннадій Зубко.

Під час VII засідання змішаної Українсько-французької міжурядової  комісії з економічного співробітництва сторони позитивно відзначили  інтерес ENGIE до розвитку проекту створення у Чорнобильській зоні відчуження сонячної електростанції – Сhornobyl Solar.

Держпродспоживслужба: Відміняти «Книгу відгуків і пропозицій» без надання споживачам альтернативного інструмента захисту свої прав недоцільно

30 жовтня відбулася зустріч Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками громадської спілки «Спілка українських підприємців» (СУП). 

Представники бізнесу та Держпродспоживслужби підняли питання своєчасності скасування в Україні «Книги відгуків і пропозицій». На думку підприємців, зазначений документ у сучасних умовах є застарілим і обтяжливим для бізнесу, а захист прав споживачів він не гарантує.

Володимир Лапа у свою чергу зауважив, що Держпродспоживслужба має певні зауваження до проекту урядової постанови «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів», яка, власне, пропонує скасувати обов’язкову наявність у куточку споживача «Книги відгуків і пропозицій».

На переконання Держпродспоживслужби, «Книга відгуків і пропозицій» сьогодні залишається одним із механізмів відстоювання споживачами своїх прав та інтересів перед недобросовісними суб’єктами господарювання сфери торговельного обслуговування, а також одним із шляхів врегулювання спірної ситуації між споживачем та суб’єктом господарювання без звернення споживача до органів контролю чи суду.

Запис у «Книзі відгуків і пропозицій» є майже єдиною можливістю для органів захисту споживачів зафіксувати факт відсутності реагування бізнесу на вимоги споживача і, як наслідок, відмову споживачеві з боку суб’єкта господарювання у реалізації його законних прав.

Крім того, як наголосив Володимир Лапа, скасування Книги призведе до обмеження права споживача звернення до суб’єкта господарювання, зокрема споживачів похилого віку, у яких відсутні можливості або навички залишити звернення за допомогою онлайн-ресурсів.

«На нашу думку, такий інструмент, як «Книга відгуків і пропозицій», дійсно морально застарів, однак його скасування без надання адекватної альтернативної форми реагування недоцільне», - заявив Голова Держпродспоживслужби.

Учасники зустрічі також піднімали питання необхідності удосконалення чинного законодавства про захист прав споживачів. У цьому контексті представників СУП було поінформовано про діяльність, яка зараз ведеться у даному напрямку. Зокрема, зазначено, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі України починає працювати над новою редакцією Закону «Про захист прав споживачів», у якій буде врегульовано ряд спірних чи застарілих норм. Так, буде дано визначення ряду процесів та понять, удосконалено механізм надання гарантії на товар, врегульовано діяльність суб’єктів електронної комерції тощо. Представникам СУП також запропоновано взяти участь у напрацюванні законопроекту в рамках відповідної робочої групи при Мінекономрозвитку.

За результатами зустрічі  досягнуто домовленості продовжувати конструктивний діалог між бізнесом, Держпродспоживслужбою та Мінекономрозвитку.

Великобританія надасть Україні доступ до сучасних технологій поводження з радіоактивними відходами

Фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Державної корпорації «УкрДО «Радон» ознайомились з британською системою поводження з радіоактивними відходами (РАВ) під час відвідування спеціалізованих урядових організацій National Nuclear Laboratory, Sellafield Ltd та Nuclear Decommissioning Authority.

«Завдяки досвіду успішної співпраці наших держав за проектом Централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі «Вектор», британська сторона готова до подальшого розвитку міжнародної співпраці й надання Україні сучасних технологій в галузі поводження з радіоактивними відходами. National Nuclear Laboratory разом із Sellafield Ltd на чолі з Nuclear Decommissioning Authority продемонстрували нам свої найсучасніші технології у сфері поводження з РАВ, що свідчить про початок нового етапу співпраці України та Великобританії у цій сфері», - наголосив генеральний директор ДК «УкрДО «Радон» Андрій Бургомістренко.

Він також зазначив, що найбільш актуальними для України у контексті поводження з РАВ є питання пошуку безпечних та економічно ефективних підходів до поводження з високоактивними радіоактивними відходами у тому числі осклованими відходами переробки відпрацьованого ядерного палива, зняття з експлуатації ядерних об'єктів і повної реабілітації забруднених територій.

Наступним кроком стане відпрацювання умов подальшої співпраці на рівні Уряду Великої Британії, а також розробка спільного плану дій на наступні три роки.

За словами керівника відділу міжнародного співробітництва та зв’язків з громадськістю Катерини Павлової, такі результати стали можливими завдяки підтримці Посольства Великобританії і компанії «Crown Agents», ініціативі ДК «УкрДО «Радон» та значній увазі працівників Відділу міжнародної торгівлі Посольства до проблем України у сфері поводження з РАВ.

Довідково

За обсягами радіоактивних відходів - близько 3, 4 млн м3 - Україна займає ІІ місце у Європі та IV місце у світі. 95% цих відходів утворилися внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, тож саме на Державне агентство України з управління зоною відчуження держава покладає функцію довгострокового їх зберігання та захоронення. Для виконання цієї функції створено Державну корпорацію «Українське державне об’єднання «Радон», яка наразі опікується усіма РАВ України.

30 жовтня Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко відвідав з робочою поїздкою Суми

Віце-прем’єр-міністр оглянув кілька закладів вищої освіти Сумщини. Зокрема, В’ячеслав Кириленко ознайомився з науково-освітньою базою Сумського державного університету та взяв участь у засіданні Ради ректорів закладів вищої освіти III-IV рівнів акредитації. Учасники обговорили розвиток вищої освіти в області, проблеми і шляхи їх вирішення. У засіданні Ради ректорів взяли участь голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко, заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, керівники сумських закладів вищої освіти.

У Сумському національному аграрному університеті Віце-прем’єр-міністр разом з ректором університету Володимиром Ладикою урочисто відкрили центр колективного користування науковим обладнанням новітніх агротехнологій «Лабораторію екологічного землеробства та природокористування». У цьому центрі можуть проводити дослідження науковці Сумського національного аграрного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів та природокористування України, Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва. На створення центру з бюджету Міністерства освіти і науки України надано – 3,5 млн грн та з бюджету Сумського національного аграрного університету 2 млн грн.

Також у рамках візиту В’ячеслав Кириленко зустрівся з працівниками централізованої бібліотечної системи міста Суми. У зустрічі, що відбулась в центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка, взяли участь начальник відділу культури Сумської міської ради Наталія Цибульська, директор Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка Людмила Стадниченко, працівники книгозбірень.

Інформаційні матеріали Кабінету Міністрів України можуть бути використані журналістами, які висвітлюють відповідну тематику, на їх розсуд. При публікації прохання робити посилання на джерело.

                

З повагою

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування