Дайджест новин Уряду 11.10.2018

Дата: 12.10.2018 08:37
Кількість переглядів: 464

Глава Уряду - інвесторам: Ви потрібні Україні і Україна потрібна вам

Обраний Урядом орієнтир зростання економіки в 5 і більше відсотків вимагає залучення серйозного масиву інвестицій, і всі вони можуть бути успішними. Отже, не тільки Україні потрібні інвестори, а й інвесторам потрібна Україна – як майданчик ефективного і результативного підприємництва.

 

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з підприємцями в рамках щорічної зустрічі інвесторів фонду Horizon Capital.  

Глава Уряду наголосив, що більшість урядових реформ - фундаментальні. Вони проводяться в пострадянській країні. Але їх мета – розкрити той потенціал, який Україна має. 

«Наш справжній економічний ріст має бути більше 5%. Для цього потрібно вийти на достатній рівень інвестицій, а отже, побудувати достойний інвестиційний клімат, - сказав Володимир Гройсман. - У нас є потенціал, починаючи від космічних технологій до надр…  Ми зрушили з місця багато сфер життя, і зараз вони напрацьовують свою спроможність».

Серед найбільш затребуваних перетворень Прем’єр-міністр назвав реформу децентралізації, формування антикорупційної інфраструктури, соціальні зміни, передусім у пенсійній системі, дерегуляцію, завдяки якій скасовано вже понад 700 нормативних актів. 

«Мені важливі почуття інвесторів всередині країни. Я завжди стою на стороні легального бізнесу. Ситуація в Україні, переконаний, буде тільки покращуватися. Україна буде демонструвати якісний і стабільний ріст, - сказав Володимир Гройсман. - Ви потрібні Україні і Україна потрібна вам».

 

Степан Кубів доручив передбачити у Держбюджеті на 2019 рік кошти для виплати субсидій у грошовій формі

11 жовтня Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів провів перше засідання Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо монетизації житлових субсидій.

Під час засідання Міжвідомча робоча група ухвалила рішення про механізм надання субсидій у грошовій формі. Монетизація житлових субсидій проходитиме в три етапи. Перший етап має розпочатись 1 січня 2019 року та поширюватиметься на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів. На другому етапі до монетизації мають бути долучені громадяни, яким буде призначена субсидія на неопалювальний період 2019 року. На третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

Наразі проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачає субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 55,1 млрд грн. За результатами засідання робочої групи Міністерство фінансів та Міністерство соціальної політики повинні опрацювати питання щодо розподілу передбаченої в проекті Державного бюджету на 2019 рік субвенції на:

  • програму Міністерства соціальної політики для виплати пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг в грошовій формі;
  • субвенцію Міністерству фінансів для проведення розрахунків з надавачами послуг за надані пільги та субсидії.

Водночас, Мінрегіонбуд та Мінсоцполітики мають розробити механізм забезпечення цільового використання коштів, отриманих споживачами у вигляді субсидій, а саме: перерахування таких коштів на особові рахунки громадян у банківських установах із можливістю використання лише для оплати житлово-комунальних послуг.

Наступним кроком у питанні монетизації житлових субсидій має стати розробка відповідних нормативно-правових актів, необхідних для запровадження першого етапу монетизації з 1 січня 2019 року.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе провела регіональну нараду з питань пріоритетів гендерної політики в Тернополі

Останнє дослідження Національного демократичного інституту в Україні свідчить про те, що низька представленість жінок не є відображенням спроможності або зацікавленості самих жінок. Про це сказала Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час другої регіональної наради з питань пріоритетів гендерної політики за участі заступників профільних міністерств, представників органів місцевої влади, експертів і тренерів із громадських та міжнародних організацій, які адвокатують тему рівності чоловіків і жінок та протидії гендерно зумовленому насильству. Нарада відбулася у Тернополі. У ній взяли участь близько 100 фахівців з Тернопільської, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Віце-прем`єр-міністр зазначила, що 60% опитаних Національним демократичним інститутом не погоджуються з тим, що жінки недостатньо кваліфіковані, аби обіймати посади в органах влади. 61% не погоджуються, що жінки менш схильні бути хорошими управлінцями, ніж чоловіки. 52% не погоджуються, що жінки недостатньо жорсткі, щоб займати урядові посади (порівнюючи з 33% тих, хто погоджується). 50% не погоджуються, що жінки меншою мірою зацікавлені в роботі в Уряді, ніж чоловіки (порівнюючи з 33% тих, хто погоджується).

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу учасників наради на необхідність імплементації на регіональному рівні державних напрацювань у сфері забезпечення гендерної рівності. Зокрема, мають бути затверджені відповідні документи на основі Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей до 2021 року, Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» (оновленого у вересні 2018 року), а також Національного плану дій до 2021 року з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW).

Віце-прем’єр-міністр наголосила на важливій ролі місцевої влади в захисті та піклуванні про кожного громадянина. «Треба орієнтуватися на конкретну людину, конкретну особу. Саме в цьому ідея гендерно збалансованого підходу. В цьому питанні потрібна локалізація, тобто відображення державної гендерної політики в обласних стратегіях, програмах, планах з врахуванням особливостей кожної області. Локалізація надзвичайно важлива в контексті децентралізації і є її невід’ємною частиною. Стратегії та програми гендерної рівності, які базуються на потребах громади, області, забезпечують місцеву участь та відповідальність, а також є інструментом кращої координації та співпраці. Як наслідок, підвищується рівень довіри до органів державної влади та місцевого самоврядування», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Серед питань, які потребують окремої уваги, вона зосередилась на випадках множинної дискримінації (наприклад, щодо жінок з інвалідністю, сільських жінок, жінок з числа внутрішньо переміщених осіб, жінок ромської національності, представниць ЛГБТ-спільноти, жінок хворих на ВІЛ-СНІД), а також відзначила тривожну тенденцію щодо скорочення кількості жінок голів об’єднаних територіальних громад порівняно з минулими роками.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала присутніх з Міжнародним днем дівчаток, який відзначається сьогодні, щоб привернути увагу до дискримінації дівчаток у різних країнах та підвищення обізнаності про нерівність, з якою вони зіштовхуються саме на основі своєї статі.

Віце-прем`єр-міністр розповіла про основні зрушення в питаннях забезпечення гендерної рівності на центральному рівні, окремо зупинившись на прогресі у цій сфері в секторі безпеки і оборони. Лідер тут – Міністерство внутрішніх справ. «І Нацгвардія, і Національна поліція, і прикордонники показують приклад іншим, в тому числі Міністерству оборони», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона високо оцінила урядово-парламентську співпрацю в частині законодавчого забезпечення гендерної політики і подякувала міжнародним донорам, які надають експертну і фінансову підтримку для реалізації різних проектів у цій сфері, зокрема, в регіонах.

Очільниця «ООН Жінки» в Україні Анастасія Дівінська детально розповіла, як представники громад і місцевих органів влади можуть скористатися можливостями, які надає ця структура.

Довідково

Кущові наради з представниками органів влади та громадських організацій, які опікуються питаннями гендерної рівності, поєднані з навчальними семінарами та відбуваються під патронатом Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки «ООН Жінки». Перший такий захід відбувся 18 вересня у м. Дніпро та зібрав близько 300 учасників з Дніпропетровської, Луганської, Харківської, Донецької та Запорізької областей.

 

Геннадій Зубко розповів про можливість стабілізації ціни на пальне в Україні

Сьогодні близько 40% ринку України займають білоруські нафтопродукти. На засіданні Міжурядової українсько-білоруської комісії у Гомелі обговорили питання щодо максимального залучення водного транспорту для імпорту паливно-мастильних матеріалів. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Саме використання водного, а не залізничного, транспорту дозволить знизити тариф на транспортування нафтопродуктів як по території України, так і по території Білорусі. А отже, дасть ефект до зниження цін на пальне в Україні», — наголосив Геннадій Зубко.

 

Геннадій Зубко розповів про домовленості у Білорусі

Напередодні візиту Президента України Петра Порошенка в Білорусь на засіданні Міжурядової українсько-білоруської комісії з питань торгово-економічного співробітництва проговорили виконання попередніх домовленостей та стратегічний план співпраці між двома країнами на 2019-2021 роки. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Одна з головних тем – проведення Першого Форуму регіонів України та Білорусі, який відбудеться 25-26 жовтня у Гомелі. На ньому планує взяти участь 13 областей України і близько 60 підприємств. Ми очікуємо підписання до 20 угод як на місцевому і обласному рівнях, так і міжурядовому. Це важливе питання, адже регіональне співробітництво сьогодні дає можливість залучати інвестиції, збільшувати туристичний потік, обмінюватись досвідом і інформацією та здійснювати кооперацію», - сказав Геннадій Зубко.

За його словами, розвиток кооперації став також одним з ключових питань на засіданні Міжурядової комісії. Сьогодні близько 8 білоруських підприємств вже працює на території України, але для нас важливі і поставки української продукції до Білорусі. Йдеться про поставки продукції АПК, металургії тощо.

Також важливим питанням стало обговорення розвитку транспортних потоків, які дозволять збільшити товарообмін між країнами. «Ми розглянули можливість максимального залучення водного транспорту. Це проект Прип’ять – Київ – ГРЕС і продовження судноплавства по річці Дніпро. Він дасть можливість постачати білоруські нафтопродукти в Україну, а також розвантажить Укрзалізницю і вивільнить велику кількість вантажних вагонів», – розповів Геннадій Зубко.

Питання розвитку міжнародних пунктів пропуску. Українська і білоруська сторони домовились про зміну статусу єдиного у Київській області міжнародного пункту Олександрівка-Вільче з міждержавного на міжнародний. Він сприятиме розвитку транспортного сполучення, а також дозволить залучити кошти ЄС і міжнародних організацій на ремонт дороги М-01.

Важливе рішення Міжурядової українсько-білоруської комісії щодо спільної розробки країнами Програми комплексного екологічного моніторингу діяльності з експлуатації кар’єру піску і крейди родовища «Хотиславське», який має екологічні наслідки для екосистеми Шацьких озер.

Також досягнуті домовленості щодо співпраці в енергетичній, культурній і гуманітарній сферах, спорту і розвитку іномовлення в Білорусі. «Обговорювалось питання щодо запуску на території Білорусі після 1 грудня українського телеканалу UATV. Ми розглядаємо це як економічний інструмент і можливості інформування Республіки Білорусь про політичне і культурне життя України, з точки зору залучення інвестицій, розвитку економіки і туристичного потенціалу», – підкреслив Геннадій Зубко.

 

Артем Біденко: Головною складовою бренда Ukraine NOW є його відкритість і можливість використання будь-ким й будь-де

У рамках #єдиногоголосу відбулося нагородження переможців он-лайн дизайн-батлу 2 Hours Design Battle за дизайн промо-сторінки для бренда Ukraine NOW. Нагороди вручив державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко, який підкреслив, що головною складовою бренда Ukraine NOW є його відкритість і можливість використання будь-ким й будь-де. «Звичайні українці, які працюють у різних сферах, є агентами просування України через бренд Ukraine NOW, активно популяризуючи його, – сказав Артем Біденко. – І це найбільший на сьогодні наш ресурс. Так, прекрасним прикладом став дизайн-батл, змагання з найкращого використання брендингу – в цьому і є сенс ідеї Ukraine NOW».

Креативний директор студії Vintage Ольга Шевченко поділилася своїми цілями: зробити Україну – країною дизайну. Вона повідомила про роботу над сайтом бренду України Ukraine NOW.

Ольга Шевченко наголосила: «Ukraine NOW підтверджує, що в Україні відбуваються зміни. Особливо цінне це для молоді, яка бачить, що Уряд підтримує інновації та ініціативи».

Керівник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Роксолана Стадник нагадала, що бренд України Ukraine Now отримав одну з найбільш престижних премій у сфері дизайну – Red Dot Design Award у категорії Corporate Identity.

Бренд Ukraine NOW створений в рамках роботи Комісії з питань популяризації України в світі при МІП за участі експертів Британського Уряду, розробником виступила українська агенція Вanda.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування