Дайджест новин Уряду 27.11.2018

Дата: 28.11.2018 08:30
Кількість переглядів: 515

ГлавФото без описуа Уряду про роботу пенсійної системи: Все працює стабільно, готуємося до автоматичного перерахунку виплат

Пенсійна система України працює стабільно, і зараз, після ухвалення Державного бюджету на 2019 рік, фахівці готують технічні умови для першого в історії автоматичного перерахунку пенсій: для військових пенсіонерів – з 1 січня 2019 року та інших категорій громадян – з 1 березня 2019 року. Про це йшлося під час наради Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою та Головою Пенсійного фонду Євгеном Капінусом.

Як відзначили учасники наради, вся робота ведеться з випередженням графіка – без збоїв і за чітким планом. Ситуація повністю контрольована, в плановому порядку вирішуються більшість питань.

Глава Уряду наголосив, що вся система має бути підготовлена. «У нас є три етапи: з 1 грудня – підняття мінімальної пенсії, 1 січня – перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, з 1 березня – автоматичний перерахунок пенсій іншим категоріям громадян. Система має бути готова, - сказав Володимир Гройсман. – Прошу забезпечувати і далі ритмічну роботу всієї пенсійної системи і роботу всіх регіональних управлінь Пенсійного фонду – аби і в регіонах все було стабільно».

 

Німеччина й надалі підтримуватиме реформу енергоефективності в Україні, - Геннадій Зубко

В умовах відкритої військової агресії з боку РФ Україна продовжує впроваджувати реформи. І в цьому нам потрібна підтримка європейських країн та міжнародної спільноти. Реформа енергоефективності, прогрес якої презентовано сьогодні на конгресі Німецького енергетичного агентства (DENA) – це успіх України і спільна робота України та Уряду Німеччини. Ми послідовно імплементуємо Директиви ЄС з енергоефективності, насамперед 27-му та 31-шу, і досягли в цьому гарних результатів. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Маємо чіткий сигнал для основних гравців енергетичного ринку Німеччини: Україна - надійний партнер, який послідовно виконує вимоги Угоди про асоціацію з ЄС і рухається до енергонезалежності. Німеччина і надалі підтримуватиме нашу реформу енергоефективності, роботу Фонду енергоефективності та реалізацію спільних проектів – ключовий меседж від німецьких партнерів на конгресі. Дякую за підтримку!» - підкреслив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, 27-29 листопада Геннадій Зубко перебуває з робочим візитом у Німеччині. У рамках поїздки запланована участь у конгресі DENA, III Українсько-німецькому економічному форумі, засіданні Українсько-німецької групи високого рівня, зустріч з Міністром навколишнього середовища, охорони природи і ядерної безпеки Німеччини пані Свеньєю Шульце, відвідування кампуса EUREF, Центру з енергетики, будівництва, архітектури та охорони навколишнього середовища «ZEBAU GmbH», унікального енергоефективного будинку Плюс з E-мобільністю.

Для роботи в умовах воєнного стану працює в цілодобовому режимі Пункт управління Міноборони

На виконання рішень Верховної Ради України щодо введення воєнного стану рішенням Міністра оборони України Степана Полторака розгорнуто Пункт управління Міністерства оборони України із завданнями щодо підвищення воєнно-політичного та адміністративного керівництва Збройними Силами України, взаємодії із іншими складовими сектору безпеки і оборони та здійснення поточного інформаційного забезпечення вищого державного та військового керівництва.

Пункт управління розгорнуто у складі об’єднаних центрів, які будуть виконувати комплекс завдань щодо:

  • унормування питань, пов’язаних із нормативним та правовим забезпеченням;
  • організації комплексу оборонних заходів;
  • координації дій за напрямами забезпечення потреб Збройних Сил України у озброєнні і техніці, матеріальними засобами, ресурсами.

Крім того, в роботі Пункту управління задіяні оперативні групи від силового блоку (МВС, НГУ, СБУ, ДПСУ, ДСНС, ДСТЗІ, УДО), що дає можливість оперативно обмінюватися інформацією, надавати пропозиції, приймати виважені рішення та інформувати вище керівництво держави.

Пункт управління працює у цілодобовому режимі та у тісній взаємодії із оперативними групами  Генерального штабу ЗС України та іншими органами військового управління.

Воєнний стан: Як і в яких закладах зможуть отримати медичну допомогу захисники України

Міністерство охорони здоров’я України надає роз’яснення, як надаватиметься медична допомога в регіонах країни і куди за потреби можуть евакуювати військових, поліцейських та всіх захисників національної безпеки для отримання спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги.

Доступ цивільного населення до медзакладів та правила отримання медичної допомоги на час введення воєнного стану залишаються незмінними. Крім того, Міністерство охорони здоров’я України разом Міністерством оборони України ухвалили спільний наказ, щоби всі захисники українських кордонів і національної безпеки за потреби могли вчасно отримати необхідну медичну допомогу, зокрема в умовах воєнного стану. Ухвалення цього наказу - необхідний запобіжний крок, який прописує чіткий алгоритм взаємодії обох міністерств і гарантує своєчасне лікування захисників.

У кожній області створено перелік закладів охорони здоров’я, що за потреби готові надати необхідну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу захисникам. Це міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю Національної академії медичних наук. У цих закладах військовослужбовці сил оборони зможуть пройти лікування і реабілітацію, а після отримання медичної допомоги військово-лікарську експертизу.

Перелік медичних закладів у кожній області: /завантажити (doc, 599 Кб)/

 

Зазначені заклади охорони здоров’я, як і раніше, надаватимуть медичну допомогу жителям області. Водночас створено резерв профільних ліжок для прийому військових, запаси лікарських засобів, медичних виробів, донорської крові та її препаратів. Одночасно кожен заклад охорони здоров’я може прийняти щонайменше 10-15 військових.

За потреби заклади охорони здоров’я будуть підсилені фахівцями необхідної кваліфікації, зокрема - з Національної академії медичних наук. Усі медики і фармацевти відповідних відділень закладів охорони здоров’я будуть захищені: відповідно до закону вони підлягають бронюванню.

У регіонах можуть створюватись робочі групи, які допомагатимуть організовувати процес вчасної госпіталізації і виписки військових та правоохоронців.

Роман Ілик: Система 2D-кодування має стати обов’язковою для всіх ліків в Україні

Система 2D-кодування дозволить не лише звільнити ринок лікарських засобів від фальсифікату і контрафакту, але й гарантувати кожному громадянину України лікування препаратами належної якості.

Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик під час круглого столу в Одесі, що пройшов на базі фармкомпанії «Інтерхім», єдиному на сьогоднішній день підприємстві в Україні, яке вже запровадило систему нанесення 2D-кодів на кожну упаковку готового лікарського засобу для подальшого їх відстеження.

«Впровадження 2D-кодування – це дуже потужний інструмент, впровадження якого повністю може змінити наше усвідомлення і реальність існуючого ринку лікарських засобів в Україні. Адже він не лише гарантуватиме, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм, але й захистить відповідальний фармацевтичний бізнес. Обов’язкове кодування буде впроваджуватися паралельно з автоматизованою системою відстеження обігу лікарських засобів, інформаційною базою даних, де міститиметься уся інформація про кожну упаковку препарату – від фактичного виробництва до конкретного пацієнта, що його придбав у аптечному закладі»,- зазначив заступник Міністра.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині кожна 10 упаковка препарату в країнах з низьким та середнім доходом є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і контрафактних лікарських засобів – препаратів, що потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.

“Отже, теоретично, шляхом простого математичного підрахунку - бути якісними можуть у кращому випадку лише 8-9 із 10 препаратів. Безконтрольний обіг рецептурних препаратів в Україні спонукає до збільшення самолікування. Це один із флагманів причин ускладнень та передчасної смертності в Україні. Як ви знаєте, відсоток людей, що займаються самолікуванням, в Україні складає близько 69%”, - зазначив Роман Ілик.

Політика 2D-кодування лікарських засобів не нова. Вона успішно реалізується в багатьох країнах світу. З лютого 2019 року стане обов’язковою нормою для країн Європейського Союзу.

Бачення Міністерства охорони здоров’я полягає у тому, що обов’язкове кодування буде запроваджуватися поступово протягом 3 років:

  • у перший рік – для усіх ліків, що беруть участь у програмі «Доступні ліки»;
  • на другий рік політика торкнеться усіх препаратів, що лікують пріоритетні захворювання, а отже, містяться в державних програмах;
  • на третій рік – для усіх лікарських засобів без виключення, що реалізовуються в Україні.

Натомість одна із пропозицій фармвиробників передбачає іншу поетапність запровадження політики: перший рік – для всіх препаратів іноземного виробництва, на другий – для всіх, що використовуються у госпітальному лікуванні, а на третій рік – для всіх без виключення.

Щодо контролю за обігом препаратів та механізму, як наповнюватиметься загальна інформаційна система, – Міністерство планує працювати з нею за таким алгоритмом:

  • аптечний заклад, склад медзакладу та відповідальні особи медзакладів щодня передаватимуть інформацію щодо отриманих лікарських засобів із зазначенням унікальних кодів упаковок до автоматизованої системи відстеження обігу лікарських засобів;
  • учасники обігу лікарських засобів (дистриб’ютори, аптеки, медзаклади тощо) щодня передаватимуть в автоматизовану систему відстеження обігу лікарських засобів інформацію щодо повернення, терміну придатності, псування, втрату або утилізацію лікарських засобів;
  • орган контролю отримуватиме та аналізуватиме інформацію щодо руху лікарських засобів – від виробника або імпортера до кінцевого пункту реалізації.

Представники фармкомпаній, що брали участь в круглому столі, підтримують ініціативу Міністерства. Є деякі дискусійні питання щодо технологій, методів відстеження та перехідного періоду, які учасники виявили бажання ще детально спільно опрацювати.

Досвід компанії «Інтерхім» свідчить, що завдяки 2D-кодуванню вже протягом трьох років вони збирають реальну інформацію щодо попиту на їхню продукцію в кожному регіоні та планують обсяги виробництва на наступний рік. Окрім цього, купивши препарати їхнього виробництва, можна переконатися в їхній справжності та якості. Необхідно просто відсканувати унікальний код упаковки та ввести комбінацію символів з екрана телефону у відповідне поле на окремій сторінці на сайті компанії.

Найближчі кроки МОЗ України – внесення змін до нормативно-правових актів, що стануть підґрунтям для впровадження політики. Як зазначила Марина Слободніченко, зовнішній правовий експерт МОЗ України з впровадження системи відстеження лікарських засобів, впровадження системи 2D-кодування відповідає окремим директивам Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і тому є реальним втіленням євроінтеграційного вектора нашої держави. Однак для реального впровадження цієї політики необхідно внести деякі зміни в чинне законодавство і нормативно-правові акти.

Завантажити презентації:

Політика 2D-кодування (pdf, 12 Мб) 

 

Правові аспекти 2D-кодування (pdf, 355 Кб) 

 

Світовий конгрес українців відданий справі підтримки України – новий президент СКУ на зустрічі з Главою Уряду

вітовий конгрес українців, як одне з найбільших об’єднань українців всього світу, є відданим справі підтримки України і того курсу реформ, який наразі проводить Уряд України. Про це сказав президент конгресу Павло Грод під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Глава Уряду привітав президента СКУ із призначенням на посаду і подякував його попереднику – Євгену Чолію - за плідні роки співпраці.

«У нас насправді родинні зв’язки, які ми будуємо довгі роки. Хочу запевнити, що ми готові до співробітництва в ім’я розвитку», - сказав Павло Грод.

«Ваша роль важлива, - сказав Володимир Гройсман. - Ми відчуваємо сьогодні партнерство СКУ. І я радий, що у нас є розуміння і готовність вирішувати будь-які питання».

Сторони обговорили поточну ситуацію в Україні – передусім з огляду на ті виклики, які постають. Нова хвиля агресії в бік нашої держави, зазначили представники СКУ, змушує мобілізуватися і донести світу всю інформацію про те, що відбувається і якою має бути відповідь.

Так само сторони торкнулися і питань економіки. Представники СКУ зазначили, що зараз важливо не тільки підтримувати українців за кордоном і допомагати Уряду створювати умови для повернення українців на батьківщину.

«Ми готові переконувати західний світ в тому, що Україна цікава для інвесторів і на неї можна дивитися з великою перспективою на майбутнє, - сказав екс-президент СКУ Євген Чолій.- Україна за останні роки зробила більше, аніж за минулі десятиліття. Хочу запевнити, що ми будемо і в громадах, і на форумах розповідати і пояснювати зміни в Україні. Тут ви можете розраховувати на нас».

Довідково 

Світовий конгрес українців є неприбутковою організацією української діаспори, яка була створена у 1967 році з метою координації діяльності усіх об’єднань українців, які перебувають за межами України. Підтримує зв’язки з українцями з інших країн. Метою організації є надання допомоги українському народові у боротьбі за державну незалежність. Штаб-квартира СКУ розташована в м. Торонто, Канада.

Інформаційні матеріали Кабінету Міністрів України можуть бути використані журналістами, які висвітлюють відповідну тематику, на їх розсуд. При публікації прохання робити посилання на джерело.

 

З повагою

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування