Дайджест новин Уряду 29 10 2018

Дата: 30.10.2018 08:17
Кількість переглядів: 449

Фото без описуГлава Уряду доручив забезпечити ретельний моніторинг початку опалювального сезону та процесу надання субсидій

«Багато українців думають про те, що це Уряд починає опалювальний сезон. Насправді опалювальний сезон розпочинають органи місцевого самоврядування, - сказав Володимир Гройсман. – Ми як Уряд зробили все, аби забезпечити старт опалювального сезону вчасно і без затримок. Газові сховища заповнені, резерви створені. Газ ми подали всім теплокомуненерго. Від держави тут жодних перепон немає. Важливо, аби всі підприємства і мери тепер спрацювали кваліфіковано. Потрібна буде допомога - ми допоможемо».Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку активно відслідковувати ситуацію із початком опалювального сезону на місцях. Одночасно Міністру соціальної політики України Андрію Реві доручено забезпечити ритмічність процесу надання громадянам субсидій на оплату комунальних послуг. Доручення дані за підсумками оперативної наради.

Глава Уряду звернув увагу Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка на механізм такої допомоги. «Просив би, Геннадію Григоровичу, налагодити моніторинг по кожному регіону. Щоденно збирати інформацію. Там, де є проблеми, просив би, аби фахівці Міністерства (Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ) виїжджали і дивилися, як можна вирішити місцеві локальні проблеми», - додав Глава Уряду.

Говорячи про субсидії, Володимир Гройсман звернув увагу, що, за розрахунками Уряду, біля 7 млн домогосподарств мають право на субсидії. І безпідставні відмови від допомоги – неприпустимі.

«Ми (на рівні Уряду) усунули обмеження, які заважали отримати допомогу. При органах соцзахисту створені окремі комісії, які мають враховувати окремі обставини кожної сім’ї, яка потребуватиме субсидії. Просив би, аби комісії приймали людей, і якщо є реальні життєві обставини, ставати на позиції громадян. Дуже чітко треба дати всім зрозуміти, що інакше і бути не може», - наголосив Володимир Гройсман.

Геннадій Зубко: Громади мають сформувати власні культурні стратегії

Про це на відкритті міжнародної конференції «Коли територія набуває ідентичності» у рамках фестивалю «Жовтень у Жовтні» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.Децентралізація культури – це можливість для громад набути власної ідентичності, розбудувати культурні простори на рівні регіонів – з одного боку, з іншого – отримати від цього максимальний економічний ефект. Ми є європейською нацією зі своєю автентикою, багатою культурною спадщиною, і нам є що показати світу.

«Сьогодні держава і Український культурний фонд фінансують культурні стартапи. Вони можуть працювати набагато глибше на економіку країни, ніж будь-яке підприємство. Це новий простір для розвитку, який покаже нашій молоді – хто ми є, куди рухається країна і чим нам потрібно конкурувати у світі. І це конкуренція не тільки між областями в аспекті відновлення і реконструкції історичних будівель. Це відновлення і створення нових культурних традицій нашої держави», - наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що фестиваль «Жовтень у Жовтні», який відбувається цими днями у Житомирі – це і є перший культурний стартап для України. «Від його проведення ми очікуємо створення стратегії щодо розвитку культури, яка може масштабуватись на всю країну. Він має показати, яким чином розвивати культурну спадщину і історичні набуття, які можна делегувати в перспективу», - підкреслив Геннадій Зубко.

Присутня на заході Перша леді України Марина Порошенко привітала всіх учасників з офіційним відкриттям фестивалю сучасної культури «Жовтень у Жовтні» і зазначила, що цей проект має дуже амбітні плани. «Фестиваль претендує стати основною подією в культурному житті Житомирщини. І я впевнена, що організатори докладуть всіх зусиль для того, щоб реалізувати свій задум», - наголосила Марина Порошенко.

Вона висловила сподівання, що саме з проведенням фестивалю розпочнеться відродження знакової для Житомира споруди - кінотеатру «Жовтень», який завжди був культурним осередком для містян і є перлиною мистецтва в архітектурному ансамблі міста.

У свою чергу Міністр культури України Євген Нищук підкреслив, що проведення таких заходів сприяє не просто збереженню культури, а розвитку і життю майбутніх поколінь. «Будь-яка реформа, модернізація або економічно-соціальний зріз – в основі них має бути культурна складова. Це справді дуже цінне, адже в такій синергії країна отримає потужний результат. Цей фестиваль гуртує креативних і цікавих людей. Більше того, сьогодні і завтра тут буде присутня культурна інтервенція – менеджери зі всієї країни і Європи», - зазначив Міністр.

Віце-прем‘єр-міністр подякував Українському культурному фонду за організацію, проведення і фінансування масштабного фестивалю. «Це проекти майбутнього, які дозволять залучати величезні інвестиції та однодумців – митців, експертів не тільки зі всієї країни, а й з-за кордону. Все залежить від місцевого самоврядування – наскільки вони готові рухатись і розвиватись в цьому напрямку. Сьогодні унікальний час! Завдяки реформі децентралізації «вікно можливостей» відкрито для всіх напрямків!» - розповів урядовець.

 Довідково

Організатори фестивалю «Жовтень у Жовтні»: ГО «Житомир, зроби голосніше» спільно з Житомирською міською радою, Житомирською ОДА та арт-центром Я-Галерея за підтримки Українського культурного фонду, Посольства Нідерландів в Україні, Інституту Адама Міцкевича.

 Фестиваль розпочав свою роботу з 26 жовтня і триватиме до 4 листопада.

Середня зарплата в Україні у вересні перевищила 9 тис. грн, – Держстат

Середня номінальна заробітна плата в Україні у вересні склала 9042 грн, що в 2,4 раза перевищує мінімальний показник і на 12,9% більше показника вересня 2017 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.
Зарплати вищі за середню отримували на підприємствах промисловості, особливо у фармацевтиці (16,4 тис. грн), нафтопереробці (11,4 тис. грн) та металургії (11,2 тис. грн), транспорту, сектору ІТ. Середня зарплата в освіті майже вдвічі перевищила мінімальну і склала 7176 грн. В медицині  5730 грн.
Довідково
За прогнозами Кабінету Міністрів України, показник середньої зарплати, як один з орієнтирів економічного розвитку України, має сягнути позначки в 10 тис. грн. В проекті Державного бюджету на 2019 рік Кабінет Міністрів закладає показник мінімальної зарплати на рівні 4170 грн.

 

Експорт товарів у січні-серпні 2018 зріс на 12,4%

Обсяг експорту товарів у січні-серпні 2018 року збільшився у порівнянні з січнем-серпнем 2017 року на 12,4%, або на $3,4 млрд, і склав $30,9 млрд. Таким чином, експорт товарів росте вже 20 місяців поспіль.

Найбільша питома вага в українському експорті належить:

  • продукції АПК та харчової промисловості (36,8%);
  • продукції металургійного комплексу (26,4%);
  • продукції машинобудування (11,7%);
  • мінеральним продуктам (9,2%).

В географічному розрізі збільшення експорту товарів за вказаний період відбулося до країн:

  • Америки – на 30,4%;
  • Європи – на 18,6%;
  • Азії – на 10,0%;
  • СНД – на 4,4%;
  • Африки – на 2,9%.

ЄС залишається найбільшим торговельним партнером України. Питома вага країн ЄС в експорті товарів з України у січні-серпні 2018 року становила 42,1%. Так, експорт товарів до країн ЄС зріс на 18,3%, або $2,0 млрд, і становив $13,0 млрд.

До найбільших торговельних партнерів України в експорті товарів, крім країн ЄС, також належать Росія, Туреччина, Індія, Китай, Єгипет, Білорусь, США та Молдова.

Ігор Жданов: Біла Церква має величезний потенціал стати спортивною столицею Київщини

Урядовець побував у Київському обласному ліцеї-інтернаті фізичної культури і спорту та ознайомився зі станом спортивного навчального закладу, поспілкувався з його керівництвом та тренерським складом, а вихованцям побажав досягнень на спортивних міжнародних аренах.27 жовтня Міністр молоді та спорту Ігор Жданов з робочою поїздкою відвідав Білу Церку та ознайомився зі спортивними об'єктами міста.

Посприяти здобуткам ліцеїстів має і нове обладнання, яке було закуплене Мінмолодьспорту для закладу. Ігор Жданов передав для тренування учням два нові борцівські килими та комплект гімнастичного спорядження для потреб резервного спорту міста, зокрема секції спортивної гімнастики ДЮСШ №1.

Урядовець відзначив роботу секції настільного тенісу спортшколи №1. «Це прекрасно, коли стільки дітей, як в цьому місті, займаються спортом. Найголовніше - це повний зал хлопців та дівчат, які із задоволенням тренуються. Це прекрасна альтернатива «сидінню вдома» для юного покоління. Дякую тренерам секції за роботу з дітьми, а вихованцям бажаю перемог та успіхів в пізнанні секретів цієї чудової гри».

Також Міністр знайомився зі станом та проблемними питаннями реконструкції дитячо-юнацької спортивної бази «Трудові резерви». Капітальний ремонт стадіону було розпочато у липні 2018 року. Наразі тут завершено роботи з облаштування футбольного поля, встановлено системи автоматичного поливу та дренажу, посіяно траву, яку накрили спеціальним захисним покриттям. На другому етапі робіт планується заміна бігових доріжок, оновлення трибун для глядачів. Є також потреба в капітальному ремонті підтрибунних приміщень.

«Біла Церква має величезний потенціал стати спортивною столицею Київщини. Переконався в цьому особисто, ознайомившись з робою спортивних закладів міста. Спільними зусиллями – міської, районної, обласної влади, Уряду, держави, небайдужих до спорту народних депутатів – ми зробимо значно більше, ніж поодинці», - наголосив Ігор Жданов.

Зокрема, Міністр закликав зробити все можливе, що довести реконструкцію такого важливого для Білої Церкви спортивного інфраструктурного проекту, як стадіон «Трудові резерви».

Вітчизняну систему реагування поліції на виклики потрібно розвивати, – Сергій Князєв

Глава Нацполіції зазначив, що члени української делегації ознайомилися із презентацією сінгапурських колег щодо реагування поліції на виклик про якусь подію, а також з інформацією щодо кількості викликів упродовж року та обслуговування цієї системи.Система реагування на виклики в поліції України майже нічим не відрізняється від закордонних аналогів, проте відрізняється сам алгоритм реагування на ці виклики. Про це Голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив сьогодні, 29 жовтня, під час робочого візиту до Сінгапуру.

«Система доволі однакова, як і в поліції України. Єдина відмінність – наші колеги з Сінгапуру перейшли на нову форму роботи: вони спочатку аналізують відеоконтент з місця події, отриманий з допомогою системи на кшталт нашого «Безпечного міста». Після цього, оцінивши ризики, направляють поліцейський наряд на виклик», – зазначив Сергій Князєв.

Відтак він підкреслив, що в Україні потрібно розвивати систему «Безпечне місто», аби поліція працювала більш ефективно.

Нагадаємо, у Дніпрі розпочав роботу новий Ситуаційний центр Нацполіції.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування