Дайджест новин Уряду 11 вересня 2018

Дата: 12.09.2018 08:13
Кількість переглядів: 698

Фото без описуПрем’єр-міністр: Бюджет, подальша децентралізація, дерегуляція та інноваційний розвиток – ключові ініціативи на наступну парламентську сесію

Конструктивні дискусії щодо проекту бюджету на 2019 рік, подальші ініціативи по децентралізації та дерегуляції, а також забезпечення інноваційного розвитку економіки – ключові теми нової сесії Парламенту, яка стартувала у вересні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Форуму «Повна мобілізація: спільний план дій». Захід відбувся в рамках низки публічних дискусій з питань реформ і напрацювання плану дій влади й громадськості на наступний рік.

 

Глава Уряду наголосив, що вибори без сумніву матимуть вплив на якість рішень, які будуть пропонуватися в найближчі місяці. І ризик популізму задля дестабілізації ситуації в країні – присутній. Саме тому ключове завдання Уряду, Парламенту і громадськості – в діалозі забезпечити стабільність і подальше економічне зростання.

Першим пунктом такого діалогу є подальша децентралізація як основа змін в державі. «Я занепокоєний рішенням про призупинення виборів. Думаю, це тимчасові труднощі. Не сумніваюся в цьому. Але їх треба буде здолати і розблокувати процес виборів до ОТГ», - сказав Володимир Гройсман.

Далі, на його думку, увагу треба приділити розвитку громад, який враховує питання управління в органах місцевого самоврядування, планування територій, питання адмінустрою, забезпечення субвенцій на розвиток ОТГ.

«Потрібно забезпечити і підтримати подальше зростання. Економіка дає непогані сигнали щодо зростання. Його поки що недостатньо для системних зрушень, але ситуація оптимістична», - зазначив Глава Уряду.

Він сказав, що ріст великою мірою стримують наявні ризики, передусім накопичені за 2005-2013 роки борги. «Зараз нам треба підтримувати граничний дефіцит (бюджету) у допустимих межах, щоб не нарощувати борги, а, навпаки, їх зменшувати, а також утримувати інфляцію», - зазначив Володимир Гройсман.

Одночасно в фокусі роботи Уряду - захист прав бізнесу, в тому числі в рамках подальшого запровадження ініціатив закону «маски-шоу стоп», реформування контролюючих органів в бік посилення їх відповідальності перед суспільством, заохочення інновацій шляхом підтримки стартапів і розбудови індустріальних парків.

«Так само продовжимо дерегуляцію. Ми провели 6 хвиль, відмінили 760 застарілих нормативних актів, які стримували розвиток бізнесу», - сказав Володимир Гройсман. В плані спільної з Парламентом роботи – запровадження єдиного рахунку для сплати податків, використання електронних чеків, опрацювання механізмів концесії, продовження малої приватизації через ProZorro.

«Моя позиція тверда, я базуюсь на реальних кроках, які зроблять Україну сильнішою», - сказав Володимир Гройсман.

Уряд подаватиме проект держбюджету 15 вересня і розраховує на системний бюджетний процес, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України подаватиме проект державного бюджету вчасно, як того вимагає законодавство, – 15 вересня і розраховує, що весь бюджетний процес буде системним, а дискусії – конструктивними. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму «Повна мобілізація: Спільний план дій»

«Розраховуємо, що бюджетний процес буде системним. 15 вересня ми внесемо проект закону (до Верховної Ради). За місяць буде його перше читання, дебати, дискусії. Ми будемо стояти на позиціях реалістичності бюджету і неможливості роздавання видатків, що є принциповим питанням», - сказав Володимир Гройсман.

Довідково

Глава Уряду неодноразово наголошував, що в проекті бюджету будуть збережені пріоритетні програми фінансування – в тому числі ті, що розпочаті цього та минулого року. При цьому фінансування армії дещо перевищить 5% ВВП, а мінімальна зарплата збільшиться до близько 4170 грн.

Співпраця Парламенту та Уряду. Комплексна законодавча робота ( .pdf , 737.90 Кб )

 

Презентовано комплексну оцінку системи держуправління України та її відповідності принципам державного управління ЄС

Європейські експерти спільно з Урядом України обговорили результати оцінки системи державного управління України, проведеної програмою ОЕСР та SIGMA, а також майбутні зміни до Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 роки.

Під час презентації європейські експерти представили результати оцінювання системи державного управління в Україні відповідно до принципів державного управління SIGMA, які визначають, що належне урядування та державне управління означають на практиці, та окреслюють основні вимоги, яких повинні дотримуватися країни в процесі своєї європейської інтеграції.

Механізм регулярної оцінки системи державного управління дає змогу встановлювати цільові орієнтири для країни та періодично аналізувати прогрес у застосуванні принципів, які охоплюють шість ключових напрямів: стратегічні засади реформування державного управління; формування і координація державної політики; державна служба і управління людськими ресурсами; підзвітність; надання послуг; управління державними фінансами, включаючи державні закупівлі та зовнішній аудит.

«У 2017 році Уряд забезпечив виконання більш ніж 75% поставлених річних завдань з реформування державного управління. Ми поступово впроваджуємо найкращі європейські практики публічного адміністрування та рухаємось до відповідності нашої системи європейським принципам. Для простих громадян це означає, що держава, яка надає їм послуги, стає більш ефективною та сервісною, а якість надання послуг буде тільки покращуватись. Реформа державного управління була і залишається пріоритетом нашого Уряду», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко.

«Ця реформа про служіння громадянам. Оцінка показує вражаючий прогрес в багатьох сферах. Але оскільки реформа державного управління - це марафон, є наступні важливі кроки, такі, як прийняття загального Закону «Про адміністративну процедуру», який покращить надання адміністративних послуг, - наголосив Пітер Вагнер, Голова групи підтримки України в ЄС. – Оновлення стратегії, забезпечення сталого фінансування цієї реформи, новий імпульс для реорганізації міністерств - важливі наступні кроки, які допоможуть зменшити корупцію та покращити економіку».

Враховуючи результати презентованої оцінки та відповідно до висловлених експертами Програми SIGMA рекомендацій, Урядом України буде розроблено зміни до Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 роки та додатків.

Довідково

Одним з пріоритетів роботи Уряду є реформування системи державного управління та приведення її у відповідність до європейських принципів. Такі принципи визначені Програмою SIGMA, що є спільною ініціативою ОЕСР та Європейського Союзу. Для країн-кандидатів на вступ до ЄС регулярне оцінювання відповідно до базових показників SIGMA є обов’язковим.

Звіт програми SIGMA можна завантажити /тут/.

 

Оголошено Конкурс з відбору незалежних членів Наглядової ради Фонду енергоефективності, - Геннадій Зубко

Відсьогодні, з 11 вересня, претенденти можуть подавати документи на розгляд конкурсній комісії. Рішення було прийнято на черговому засіданні конкурсної комісії.  Про це повідомив  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

"Текст оголошення про початок проведення конкурсу напрацьований комісією та затверджений моїм наказом", - розповів Геннадій Зубко. 

Комісія прийняла також низку важливих рішень щодо вимог до кандидатів та необхідний перелік документів, які мають подавати претенденти; процедур та етапів проведення конкурсного відбору; критеріїв оцінювання осіб, що виявили бажання взяти участь у конкурсному відборі; графіка засідань конкурсної комісії. Також для забезпечення відкритості конкурсного відбору комісія залучила до роботи міжнародну рекрутингову компанію Hudson.

«Запрошую професіоналів взяти участь у конкурсі. Долучитись до потужного проекту – роботи Фонду енергоефективності та разом із нами і нашими європейськими партнерами впроваджувати в Україні реформу енергоефективності!» – наголосив Геннадій Зубко.

 Оголошення та вся необхідна інформація для кандидатів — на офіційному сайті Мінрегіону.

В’ячеслав Кириленко: Увага Уряду до профтехосвіти буде збільшуватись

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко під час візиту на Тернопільщину взяв участь у відкритті створеного за кошти держбюджету навчально-практичного центру з професій «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» на базі Кременецького професійного ліцею.

«З кожним роком увага Уряду буде збільшуватись саме до профтехосвіти, тому що в нас гігантський дефіцит таких фахівців, і ми з кожним роком збільшуємо кошти і на видатки на розвиток, щоб закуповувати нове обладнання для таких центрів, видатки на збільшення зарплати тим, хто працює в профтехосвіті», - наголосив Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

На створення навчально-практичного центру з професій  «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» на базі ДНЗ «Кременецький професійний ліцей» з держбюджету виділено понад 2 млн гривень.

Крім того, у Тернополі під головуванням Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка відбулась робоча нарада з питань модернізації та розвитку професійної (професійно-технічної) освіти за участю керівників ВНЗ та профтехзакладів Тернопільщини. Обговорили стан функціонування закладів професійної освіти області.

Довідково

 У 2018 році у Державному бюджеті передбачено 100 млн грн для створення 50 сучасних навчально-практичних центрів на базі діючих закладів професійної освіти.

Цьогоріч перелік професій загальнодержавного значення доповнено шістьма професіями: зварник; машиніст дорожньо-будівельних машин; монтажник систем утеплення будівель; слюсар з механоскладальних робіт; слюсар-інструментальник; слюсар-ремонтник (постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. № 95).

В’ячеслав Кириленко відкрив інклюзивно-ресурсний центр на Тернопільщині

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко під час робочого візиту в Тернопільську область взяв участь у відкритті інклюзивно-ресурсного центру в місті Шумськ.

Від імені Уряду він привітав дітей та вчителів. «Цього року ми надали більше півмільярда гривень на цільову субвенцію для місцевих бюджетів на розвиток інклюзивної освіти. Це питання і надалі буде на порядку денному Уряду. У нас є стратегічне завдання, щоб кожна дитина з особливими потребами не відчувала дискомфорт. До того ж є велика ініціатива дружини Президента Марини Порошенко щодо розвитку інклюзивної освіти, що набуває все більших обертів в країні», - сказав Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

У новому центрі з сучасним інтерактивним обладнанням, яке дає можливість розвивати у дітей пізнавальні процеси та підвищувати мотивацію до навчання, розпочали заняття 46 дітей.

Інклюзивно-ресурсний центр Шумської міської ради надаватиме послуги дітям з особливими освітніми потребами, які проживають або навчаються на території Шумської ОТГ. Центр розміщений на базі Шумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 (опорний заклад).

Геннадій Зубко вручив перший в Україні енергосертифікат

Перший офіційний енергосертифікат будівлі з класом «енергоефективності Е» отримало київське ОСББ «Мотор». Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вручив перший в Україні енергосертифікат голові ОСББ Вікторії Погорєлій.

«Сертифікат - необхідний інструмент для роботи ОСББ і Фонду енергоефективності! Проведений фахівцями енергоаудит будівлі ОСББ «Мотор» дозволив оцінити енергоефективність споруди та ефект від впроваджених заходів. Завдяки встановленню ІТП, утепленню під’їздів і даху будинку, вдалося скоротити споживання теплової енергії вдвічі та зменшити рахунки мешканців у 3-4 рази. ОСББ, створене 2012 року - реальний приклад ефективного управління. І такі приклади необхідно наслідувати», - зазначив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, енергосертифікат також містить рекомендації щодо наступних кроків з впровадження енергоефективних заходів, які необхідно виконати ОСББ, де проведена термомодернізація.

Нагадаємо, енергосертифікат розроблений відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель».

 Довідково

Київське ОСББ «Мотор» створене у 2012 році. Типовий проект п’ятиповерхового будинку 1965 року. Має 3 під’їзди та 46 квартир. Площа квартир та нежитлового приміщення - 2110 кв.м. Опалювальна площа – 2605 кв.м.

Відбулось інавгураційне засідання Ради з питань торгівлі та сталого розвитку

10 вересня відбулось інавгураційне засідання Ради з питань торгівлі та сталого розвитку під головуванням Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів Ольги Стефанішиної.

Під час засідання Ради пройшло обговорення проектів основних критеріїв та процедур відбору незалежних представницьких громадських організацій з метою утворення Дорадчої групи з питань сталого розвитку та кандидатів до Групи експертів з питань сталого розвитку.

Оперативне започаткування роботи цих механізмів співпраці дозволить підтримувати постійний діалог з аспектів сталого розвитку між Україною та ЄС.

Питання також набуває особливої ваги з огляду те, що друге засідання Підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку відбудеться вже у середині жовтня 2018 року.

«Діяльність Ради та Підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку мають бути синхронізовані», – підкреслила Ольга Стефанішина.

З цією метою, за результатами 2-го засідання Підкомітету Україна-ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку, Рада планує розробити План заходів своєї діяльності на 2019 рік. 

Довідково

Рада з питань торгівлі та сталого розвитку утворена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2018 року № 478. Рада як консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Міністрів України свою роботу спрямовує на вирішення актуальних питань, пов’язаних з імплементацією Глави 13 «Торгівля та сталий розвиток» Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Забезпечення діяльності Ради здійснюється Мінекономрозвитку. 

Наше завдання - повномасштабний запуск Фонду ЕЕ і розробка стратегії реновації будівель, - Геннадій Зубко

Україна рухається в напрямку енергоефективності, використовуючи досвід передових країн. Ця реформа є однією з найскладніших. У першу чергу з технічної точки зору, але ми крок за кроком, послідовно рухаємось спільно з нашими європейськими партнерами і фіксуємо результати. Про це під час презентації першого в Україні енергосертифікату наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, для впровадження енергоефективності в Україні вже напрацьована і прийнята необхідна законодавча база.

«Наше завдання - повномасштабний запуск Фонду енергоефективності і розробка стратегії реновації будівель. І ми вже робимо кроки у цьому напрямку. Призначено в.о. директора Фонду, розроблено хендбук – посібник для роботи ОСББ з Фондом енергоефективності, забезпечено фінансову основу для його повноцінної роботи шляхом збільшення статутного капіталу до 1,6 млрд грн., оголошено конкурс з відбору незалежних членів до Наглядової ради Фонду», - зазначив Геннадій Зубко.

Щодо фінансування Фонду ЕЕ, за словами урядовця, вже підписана угода між ЄС, Німеччиною та IFC, якою передбачено 50 мільйонів євро від ЄС і 10 мільйонів євро від Німеччини у рамках підтримки Фонду. «Але, крім фінансової, нам важлива і технічна підтримка. Адже, реновація будинків – це дуже не простий шлях. Йдеться про 200 тисяч багатоквартирних будинків, інвестиційна потреба яких складає 40-50 мільярдів євро», — зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що кінцевим бенефіціаром впровадження технічних рішень Фонду ЕЕ має стати українська родина, яка проживає в багатоповерховому будинку. Але, в цю роботу мають включитися всі суб’єкти - керівники ОСББ, енергоаудитори, проектні та енергосервісні організації, органи виконавчої влади.

«Сьогодні ми запускаємо ринок енергоаудиторів. Вже підписано меморандум з 21 ВУЗом щодо створення комісій з атестації енергоаудиторів. Другий, важливий для нас напрямок – запустити спільно з МОН саму спеціальність «енергоаудитор» у вищих учбових закладах. Також вже є домовленість з GIZ щодо проведення додаткових тренінгів для сертифікованих енергоаудиторів не тільки в Україні, а й за її межами. Це чудова можливість вивчити досвід європейських країн», - розповів Геннадій Зубко.

Розраховуємо на якнайшвидше прийняття Закону «Про енергетичну ефективність», - Геннадій Зубко

Ми очікуємо на прийняття Парламентом Закону «Про енергетичну ефективність» вже найближчим часом. Він дасть можливість створити інструменти та регуляцію для більш ефективного споживання енергії не тільки в приватному секторі, а й в промисловості. Про це повідомив під час презентації енергосертифікату Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, закон напрацьовується на виконання 27 Директиви ЄС. А його презентація відбудеться вже у третьому кварталі 2018 року.

«Дія закону буде направлена на зменшення енергоспоживання бізнесом на випуск продукції, що призведе до зниження її собівартості. А це питання конкурентоздатності української продукції як в ЄС, так і інших країнах. Друге – це зменшення енергоспоживання у сферах транспорту та енергетиці», – зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що держава сьогодні стимулює роботу, як по використанню відновлювальних джерел енергії, так і зменшенню витрат. «Україна сьогодні має амбіційні зобов’язання щодо зменшення викидів вуглецю і збільшення частки використання відновлювальних джерел енергії. Вже сьогодні ми збільшуємо частку сонячної енергетики та ведемо роботу на підтримку когенерації відновлювальних джерел енергії. Це стимулює до залучення інвестицій і переходу на альтернативні види палива», - розповів Геннадій Зубко.

У 2019 році чверть мільйона українців пройдуть тест на ВІЛ

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, на початок 2018 року в Україні мешкало 244 тис. людей з ВІЛ, а на обліку у медичних закладах перебувало понад 141 тис. Ще понад 100 тис. ВІЛ-інфікованих українців не знають про свій діагноз. Однією з найголовніших проблем є недостатні обсяги тестування. Цю ситуацію має поліпшити проект HealthLink.

HealthLink – це п’ятирічний проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який працюватиме протягом 2017-2022 років у тих регіонах України, що мають найвищі показники розповсюдження ВІЛ-інфекції – це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ. Проект впроваджують БО «100% Життя» (Мережа ЛЖВ) у партнерстві з Альянсом громадського здоров'я та за підтримки держави.

«Мабуть, вперше ми маємо шанси розбудувати реально працюючий інтегрований підхід боротьби з ВІЛ, - говорить в.о міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун. - Всі останні роки ми разом з партнерами працюємо над подоланням епідемії ВІЛ/СНІД в Україні і сьогодні перед нами амбітне завдання - дати усім українцям, що живуть з ВІЛ, можливість дізнатись свій статус і отримати доступ до повноцінного якісного лікування. Зупинити епідемію в Україні можливо! Ключ до цього - співпраця і постійний діалог з громадськістю та партнерами».

Вже у 2018 році до проекту долучилося 220 медичних закладів та 3500 лікарів. Проект підтримує впровадження системних змін в медичній галузі, розробку нового медичного протоколу з тестування на ВІЛ, а також підвищує експертну кваліфікацію представників регіональних громадських об'єднань, які є головними партнерами держави на місцевому рівні в питанні надання соціальних послуг ЛЖВ. Вже у 2019 році ГО у 12 регіонах будуть готові надавати послуги для ЛЖВ по профілактиці і супроводі ВІЛ-інфікованих, а текстування у рамках проекту зможуть пройти 268 тис. українців.

«Раннє виявлення хвороби та забезпечення можливостей для лікування, як і раніше, є першочерговим кроком у справі зупинення епідемії, - зазначила у своєму вступному слові директор Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан Фрітц. - Це є одним із основних завдань HealthLink – проекту вартістю 22 млн доларів США, розрахованого на наступні п’ять років, про початок діяльності якого ми оголошуємо сьогодні. Цей проект стане доповненням та зробить свій внесок до ширшого спектру заходів Уряду США з надання допомоги країнам світу, мета якої – підвищити частку тих ЛЖВ, які своєчасно отримують послуги з лікування та піклування».

В рамках проекту, тестування на ВІЛ і соціальний супровід є доступними для всіх українців, але особлива увага приділяється статевим партнерам людей, які живуть з ВІЛ, та представникам груп ризику. Активності в проекті направлені на покращення доступу до якісних послуг з профілактики та лікування, а також подолання стигми і дискримінації людей, які живуть з ВІЛ, з боку медичних працівників.

«Філософія проекту HealthLink закладена в його назві – це проект, який пов’язує людей з життям. Винятковість проекту в тому, що він органічно лягає в медичну реформу, запускає нову модель допомоги пацієнтам, змінюючи при цьому роль самих лікарів у боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні. Тепер через сімейних лікарів та лікарів стаціонарів можна буде пройти тестування на ВІЛ за допомогою експрес-тесту. Тобто, людині не лише запропонують пройти тест на ВІЛ, але й «доведуть за руку» до лікування» - зазначив голова правління БО «100% Життя» Дмитро Шерембей.

Головною метою проекту HealthLink є надання якісних медичних послуг та покращення пацієнтам із ВІЛ доступу до лікування, через впровадження чіткого алгоритму надання допомоги з моменту виявлення ВІЛ та до моменту призначення лікування. Зокрема, в проекті беруть участь соціальні працівники громадських організацій, які проводять дотестову та післятестову консультацію, розповідають про алгоритм дій та надають психологічну підтримку кожному пацієнту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування