Дайджест новин Уряду 1 жовтня 2018

Дата: 02.10.2018 08:10
Кількість переглядів: 551

Фото без описуМінсоцполітики: Працюючі пенсіонери мають право на субсидію на основі пенсії і заробітної плати

Часто пенсіонерів вводять в оману, кажучи, що субсидію заберуть, якщо вони працевлаштуються. Міністр соціальної політики України Андрій Рева рекомендує не вірити тим, хто поширює таку неправду. Адже єдиним критерієм для розрахунку розміру субсидії є дохід людини.

 

Тому працюючі пенсіонери мають право на субсидію на основі пенсії і заробітної плати. Тим, хто перестав працювати, беруть до уваги розмір місячної пенсії за місяць, що передує зверненню за субсидією.

Якщо пенсіонер перестав працювати чи вийшов на пенсію, йому потрібно протягом місяця з декларацією звернутися в управління соцзахисту, і допомогу перерахують з урахуванням лише одного доходу – пенсії.

Будівельний процес є запорукою розвитку Луганщини, а прозорість системи держархбудконтролю – механізмом проти зловживань

Будівельний процес є запорукою розвитку регіону, і тому чесний та порядний забудовник має в найкоротші терміни отримувати дозвільні документи на будівництво. Про те, як сьогодні забезпечити якісну діяльність системи держарбудконтролю, говорили під час наради із забудовниками Луганської області.

«Луганська обласна державна адміністрація закликає до активної участі у процесі боротьби з корупцією населення регіону, у тому числі ділові кола, неурядові організації та громадськість. Це сприятиме посиленню відомчого контролю за дотриманням принципів прозорості та відкритості діяльності органів державної та місцевої влади», – наголосив заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Іваненко.

Нині на сайті Держархбудінспекції запущено важливий механізм проти зловживань під час оформлення дозвільних документів у будівництві – онлайн-платформу «Прозора ДАБІ». Сервіс дає можливість замовникам будівництва в режимі реального часу відслідковувати кожен етап опрацювання поданої до Держархбудінспекції документації.

Новий сервіс працює таким чином: на наступний день після подачі документів у системі «Прозора ДАБІ» відображатиметься вхідний номер та кінцева дата розгляду поданих документів. Далі у визначені терміни можна буде побачити і результат. У разі відмови у видачі дозволу чи сертифіката в системі з’явиться перелік зауважень та прізвище посадової особи, яка прийняла відповідне рішення.

«Держархбудінспекція робить дозвільну систему максимально відкритою. Так, з 1 листопада сервіс «Прозора ДАБІ» охопить стан розгляду всіх дозвільних документів на будівництво в Україні», - зазначив директор Департаменту ДАБІ в Луганській області Сергій Галіцин.

Крім того, на нараді розглянули питання нового терміну «будівельної амністії», яка почала діяти з 5 вересня 2018 року. Спрощений механізм з легалізації самобудов поширюється на приватні, садові та дачні будинки, господарські будівлі і споруди загальною площею до 300 м², збудовані у період з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року, а також – на будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.

«Будівельна амністія» – це важливий крок назустріч людям, які мають самочинні об’єкти будівництва. Держархбудінспекція зі свого боку готова допомогти їм у найкоротші терміни оформити документи на це нерухоме майно, щоб вони могли ним вільно розпоряджатися: залишити в спадок, продати, подарувати. При цьому термін дії «будівельної амністії» наразі необмежений, що дає громадянам більше можливостей скористатися своїм правом», – підкреслив Сергій Галіцин.

З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати – вступили в дію нові норми, - Лев Парцхаладзе

1 жовтня 2018 року набрала чинності зміна у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 “Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення”), якою скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках при їх новому будівництві або реконструкції. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«З 1 жовтня сміттєпроводи в багатоповерхівках можна не проектувати – набула чинності відповідна очікувана зміна в ДБН. Тепер ця радянська норма вже не є обов’язковою», - зазначив він.

У більшості країн Європи вже давно заборонено проектувати такі сміттєпроводи в багатоповерхівках, адже вони несуть у собі негативні наслідки: антисанітарія в будинках, великий ризик пожеж, неможливість сортування сміття. «Бездумне скидання в сміттєпровід будь-якого сміття – дуже шкідлива звичка. І від неї треба позбавлятися. Тільки тоді в Україні реально запрацює система сортування сміття. Будинки повинні будуватися за більш високими європейськими стандартами, у тому числі, з точки зору екології», - наголосив Лев Парцхаладзе.

Згідно з новою зміною у ДБН, необхідність влаштування сміттєпроводів в будинках визначатиметься з урахуванням прийнятої у кожному населеному пункті системи поводження з відходами. Сміттєпроводи залишаються обов’язковими тільки в спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку.

Крім того, Мінрегіон також унормував можливість проектування систем підземного та вакуумного (пневматичного) збирання сміття, що сприятиме роздільному збору, чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах. Відповідні зміни містяться у нових ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”, які вступили у дію з 1 вересня 2018 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

У 2019 році студенти коледжів та учні закладів профосвіти складатимуть ДПА у формі ЗНО з двох предметів, - МОН

Учням закладів професійної освіти та студентам вишів, які у 2019 році отримуватимуть атестат про повну загальну середню освіту, потрібно буде проходити державну підсумкову атестацію в формі ЗНО з двох предметів. Першим буде тестування з української мови і літератури, а другим - на вибір математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття). Про це йдеться у наказі МОН ВІД 11 вересня 2018 р. № 931, яким врегулювано проведення ЗНО 2019 року.

2019 року ЗНО проходитиме з 20 травня до 12 липня. Кожен зареєстрований учасник зможе скласти тест щонайбільше з 4 навчальних предметів з переліку:

  • українська мова і література;
  • історія України;
  • математика;
  • біологія;
  • географія;
  • фізика;
  • хімія;
  • англійська мова;
  • іспанська мова;
  • німецька мова;
  • французька мова.

Випускникам шкіл результати ЗНО з 3 предметів зараховуватимуться як оцінка за ДПА. Вони мають обов’язково скласти:

  • українську мову і літературу;
  •  математику або історію України (на вибір учасника);
  • один предмет з переліку (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька, французька мова).

Результат тесту з іноземної мови зараховуватиметься як ДПА за виконання випускниками шкіл завдань:

  • академічного рівня, якщо вони вивчали цю мову на рівні стандарту або академічному рівні;
  • академічного та профільного рівнів, якщо вивчали мову на профільному рівні.

Нагадуємо, що кожна з 16 тис. 200 українських шкіл отримає «зіркову абетку», що руками популярних українців розшифровує алфавіт жестовою мовою.

МОЗ України з Національною поліцією домовилися співпрацювати для посилення захисту медиків

Міністерство охорони здоров’я підписало Меморандум про співпрацю з Національною поліцією України, щоб забезпечити захист медичних працівників під час виконання ними службових обов’язків та створити безпечні умови їхньої роботи.

Упродовж 2013–2017 років в Україні зареєстровано 543 злочини, вчинені проти життя і здоров’я медичних працівників під час виконання ними службових обов’язків. Троє медиків померли. Лише за минулий рік зафіксовано 152 випадки, коли жертвами ставали лікарі, медсестри та інші медичні працівники. А насправді ця цифра є значно більшою - дуже часто при легких тілесних ушкодженнях медики не звертаються до правоохоронних органів через брак часу, коштів на отримання належної правової допомоги для захисту своїх прав тощо.

Меморандум - це початок тісної співпраці між МОЗ та Нацполіцією і відпрацювання дієвих способів для захисту медичних працівників.

У співпраці будуть шукати можливості для запровадження:

  • практики супроводу медичного працівника, за його зверненням, представниками Національної поліції України. Тобто за проханням медика поліцейський буде супроводжувати його на потенційно небезпечний виклик, щоби забезпечити безпечні умови надання медичної допомоги пацієнту та усунути загрози для життя та здоров’я медпрацівника;
  • кримінальної відповідальності фізичних осіб за протиправні дії: погрози, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, посягання на життя, захоплення в заручники медичних працівників під час надання медичної допомоги. Вже сьогодні, 1 жовтня, відбудеться перша робоча зустріч фахівців МОЗ, де обговорять практичні кроки щодо втілення намірів у Меморандумі в життя.

Львівщина отримала третю партію «пакунків малюка»

Сьогодні, 1 жовтня, Львівська область отримала третю партію «пакунків малюка» – 238 наборів.

«Пакунок малюка» безкоштовно надають породіллям у рамках дії постанови Кабінету Міністрів від 20 червня 2018 р. № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Набір видається, щоб допомогти українським родинам забезпечити новонароджених найнеобхіднішими і високоякісними речами.

Потреба області на вересень 2018 р. – січень 2019 р. становить більше 8 000 «пакунків малюка».

Зазначимо, жінки, які народили дітей і вже виписалися з пологових будинків із 1 вересня, зможуть отримати свій «пакунок малюка» відповідно до написаних заяв у пологових будинках та органах соціального захисту населення області.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування