Дайджест новин Уряду 22.01.2019

Дата: 23.01.2019 08:02
Кількість переглядів: 374

Фото без описуМіністерством оборони визначено основні пріоритети фінансування на 2019 рік

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Міністерству оборони передбачено 102,5 млрд грн (2,6% ВВП), а саме: 101,7 млрд грн – Міністерству оборони та 0,8 млрд грн – Державній спеціальній службі транспорту, що входить до системи Міноборони. Ці видатки у порівнянні з 2018 роком збільшено на 10,9 млрд грн, або на 12%. Про це сьогодні, 22 січня, сказав перед початком прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України на брифінгу державний секретар Міністерства оборони України Олександр Дублян.

«Міністерством оборони на поточний рік визначені такі основні пріоритети фінансування: збільшення не менше ніж на 30% розмірів грошового забезпечення військовослужбовців, оснащення військ сучасними зразками озброєння та військової техніки, матеріально-технічне забезпечення військ, у першу чергу – залучених до ООС», – зазначив Олександр Дублян.

Він також нагадав, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Міністерству оборони України передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям у сумі 49,6 млрд грн.

«Порівняно з 2018 роком фонд грошового забезпечення на 2019 рік збільшено на 15,2 млрд грн, або на 41%. Зазначене підвищення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців буде здійснено за рахунок збільшення його додаткових видів, а саме: надбавки за особливості проходження служби та щомісячної премії», – розповів держсекретар Міноборони України.

«Середній розмір грошового забезпечення в 2019 році контрактника Сухопутних військ становитиме – 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,9 тис. грн», – повідомив Олександр Дублян.

 

 

Українці з інфарктом у критичній ситуації отримують безоплатні стенти тепер у 40 медзакладах

 

У 2018 році створено 7 реперфузійних центрів, які працюють в режимі “24/7/365”. Загалом по Україні таких центрів уже 34. Ще 6 відділень приймають пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, але не цілодобово. У кожному із цих медзакладів абсолютно всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегмента ST (коли від оперативного втручання і встановлення стента залежить життя людини) отримують стент безоплатно.

Таких випадків в Україні щороку стається близько 20 тисяч. Минулого року за кошти держбюджету МОЗ України закупило близько 24 тисяч якісних стент-систем американського та європейського виробництва. Повністю потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування, держава покриває вперше за всю історію незалежної України.

Такий прорив став можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародних партнерів, які провели закупівлі напряму з виробниками. Таким чином, Міністерству вдалось закупити якісні стенти-системи за значно нижчою ціною, ніж раніше для реперфузійної терапії інфаркту міокарда. Ціна кожного стента – це 40% вартості системи. І якщо раніше на нього витрачали 280 доларів США, то зараз він коштує близько 130 доларів США. Також є стандартні стенти, які наразі коштують близько 70 доларів США, а раніше вони коштували втричі дорожче. Це кошти, які держава сплачує за стенти; пацієнти ж у невідкладному стані (при гострому інфаркті міокарда із елевацією сегмента ST) отримують стенти абсолютно безоплатно.

Реперфузійний центр – це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення кровотоку по артерії серця) при гострому інфаркті міокарда. Міністерство разом з Урядом працює над тим, аби відкривати нові кардіоцентри із сучасним обладнанням і таким чином розширювати реперфузійну мережу. На це в державному бюджеті на цей рік виділено 150 мільйонів гривень.

У співпраці МОЗ України та європейської громадської ініціативи Stent for life було розроблено та впроваджено цілу низку нормативно-правових актів, які тепер забезпечують системну та скоординовану роботу усіх необхідних для порятунку людини із інфарктом служб – швидкої, медичного персоналу та самих реперфузійних центрів.

Що це означає насправді? Якщо раніше швидка везла хворого із ознаками інфаркту із показаннями для екстренного стентування до найближчого лікувального закладу, то відтепер – одразу до реперфузійного центру. Там, де він гарантовано отримає необхідне екстрене лікування, а фахові спеціалісти матимуть більше можливостей, аби врятувати пацієнта.

У результаті всі ці зміни приносять хороші результати. Так, за даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, у 2017 році у нових українських реперфузійних центрах показник смертності знизився майже втричі, ніж в цілому по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно).

Триває реформування Міністерства оборони та Збройних Сил України, – державний секретар Міноборони

На виконання завдань Стратегічного оборонного бюлетеня України, Плану дій впровадження оборонної реформи у 2016-2020 роках, Концепції оптимізації системи центральних органів виконавчої влади триває реформування Міністерства оборони України та Збройних Сил. Про це сьогодні, 22 січня, повідомив на брифінгу перед початком прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України державний секретар Міністерства оборони України Олександр Дублян.

За його словами, на сьогодні затверджено схему організації апарату Міноборони України з визначенням переліку самостійних структурних підрозділів, відповідальних за формування державної політики, переліку самостійних структурних підрозділів, які виконують виключно функції з реалізації державної політики та секретаріату Міноборони. Окрім цього, створено структурний підрозділ в Департаменті воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони (відділ управління змінами), який здійснює впровадження оборонної реформи у Збройних Силах України.

«Триває набуття спроможностей з підвищення ефективності механізмів координації, контролю та забезпечення діяльності Комітету реформ Міністерства оборони України та Збройних Сил України», – розповів Олександр Дублян.

Він повідомив, що проведено заміну посад військовослужбовців на посади цивільних працівників.

«Всього на апарат Міністерства оборони України – 42 особи. Розпочалося комплектування посад керівного складу Міноборони цивільними особами на конкурсній основі», – розповів державний секретар.

Олександр Дублян зазначив, що велика увага військового керівництва спрямовується на набуття Збройними Силами України необхідних оперативних (бойових, спеціальних) спроможностей.

«З урахуванням принципів і стандартів НАТО затверджено та впроваджено більш ніж 60 нормативних документів, триває розробка ще 110 нормативних документів з підготовки та застосування Збройних Сил», – повідомив він, додавши, що з початку дії Державної програми розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року відпрацьовано 615 стандартів підготовки, з них 390 стандартів колективної підготовки, 225 стандартів індивідуальної загальновійськової та індивідуальної фахової підготовки.

«Протягом 2018 року здійснювався перехід від масової підготовки до індивідуальної – підготовки професіоналів, яка передбачає якісний відбір та ретельну підготовку відповідних фахівців», – підкреслив державний секретар Міністерства оборони.

Арсен Аваков: МВС України планує закупити 13 літаків серії АН для рятувальників та гвардійців

У рамках спільної із Укроборонпромом програми для завдань Державній службі із надзвичайних ситуацій та Нацгвардії планується закупівля літаків серії АН-74, АН-32 (П) та новітні АН-178, які поки що не запущені у серійне виробництво. Про це сьогодні, 22 січня, під час робочого візиту на Харківський авіаційний завод повідомив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 Глава МВС України зазначив, що програма буде реалізована протягом п’яти років.

«Перші контракти на закупівлю двох літаків АН-74 ТК 200 ми плануємо підписати вже за два місяці і почати навесні фінансування цієї програми. Це поки що першочергова інформація, інші деталі та параметри програм я маю доповісти Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, який вважає, що ця програма є однією із ключових у підтримці вітчизняної промисловості. І ми зможемо спланувати завантаженість наших авіаційних підприємств, як у Харкові, так і у Києві», - зазначив Арсен Аваков додавши, що орієнтовна вартість цього контракту 450 мільйонів доларів США.

Він підкреслив, що на сьогодні у Національної гвардії України та Держслужби з надзвичайних ситуацій є суттєвий некомплект авіаційної техніки для виконання пошуково-рятувальних та десантних операцій, а також транспортування особового складу.

«У наших планах придбання 10 літаків новітньої моделі АН-178 і однієї АН-32 (П) для потреб ДСНС України, які ми плануємо отримати вже цього року. Два літаки АН-74 ТК 200 з постачанням у 2020 - 2021 роках для НГУ. Для нас буде зручно та економічно мати літаки одного класу. Ми почнемо працювати над цією програмою вже навесні. Ми хочемо бути цілком впевнені, що заводи Укроборонпрому зможуть виконати замовлення такого обсягу. Нам важливо показати, що наші літаки - якісні та сучасні, тому, побачивши ефективну роботу літаків у наших підрозділах, вони будуть закуповуватися і міжнародними партнерами», - додав Арсен Аваков.

Нагадаємо, у МВС створено Єдину систему авіаційної безпеки та цивільного захисту.

У Мінсоцполітики обговорили проміжні результати проекту „Підтримка українських громад у зв’язку із збільшенням кількості ВПО” з представниками GIZ

21 січня 2019 року у Мінсоцполітики відбулася зустріч заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович з представниками Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в Україні щодо обговорення проміжних результатів та напрямків подальшої співпраці у межах компоненту „Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами” проекту „Підтримка українських громад у зв’язку із збільшенням кількості ВПО”.

Заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович висловила подяку співробітникам Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ за проведену роботу щодо підтримки діяльності українських територіальних громад у сфері надання допомоги вразливим категоріям населення.

Проектом було реалізовано низку заходів технічної підтримки об’єднаних територіальних громад у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб у Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Закуплено обладнання та створено 34 діалогових кімнати, 20 сенсорних кімнат для надання психосоціальної підтримки, проведення консультацій та реабілітації дітей та дорослих з інвалідністю, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, жертв насильства, інших вразливих категорій населення, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Підвищено кваліфікацію понад 3 тисяч працівників комунальних та недержавних організацій, спеціалістів соціального сектору, освіти та охорони здоров'я тощо щодо здійснення психосоціальної підтримки населення громад.

Було розроблено та впроваджено єдину програму підготовки, методики надання психологічної підтримки та розроблено підручники щодо здійснення консультування з профілактики професійного вигорання та вирішення конфліктів.

Продовжено реалізацію заходів, спрямованих на запобігання та боротьбу з насильством у сім'ї та гендерно обумовленим насильством.

Як зазначалося в ході зустрічі, все це дозволить покращити якість надання послуг населенню державними органами та недержавними організаціями у територіальних громадах областей, які приймають внутрішньо переміщених осіб.

„Тепер перед нами стоїть завдання імплементації напрацьованих технологій, методик соціальної роботи в інших регіонах України”, – підкреслила Наталія Федорович.

Сторони наголосили на важливості подальшої взаємодії державних органів та громадських організацій як на національному, так і на регіональному рівнях.

У заході взяли участь представники Управління інтегрованих соціальних послуг, Відділу гендерної рівності Мінсоцполітики; співробітники GIZ – Александр Отто, директор проекту „Психосоціальна підтримка і робота з конфліктами”, Давід Фьотхйохан – менеджер проекту, Оксана Кравець, Катерина Шморгун – координатори проекту.

У Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – РФ

22 січня 2019 р. у Брюсселі відбулися тристоронні переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – РФ, присвячені майбутньому транзиту газу територією України після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром».

Сторони окреслили свої позиції щодо механізмів реалізації транзиту російського газу.

Зокрема, російська сторона запропонувала продовжити дію існуючих контрактів.

Українська сторона повідомила про готовність розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке наразі імплементується в Україні. Контракт, заснований на європейських правилах, зможе захистити інтереси України і не дозволить Росії вдаватися до неринкових та неконкурентних методів, які вона неодноразово використовувала.

Позицію української сторони повністю поділяє і Європейська Комісія, представники якої відзначили значний прогрес України у впровадженні європейського законодавства на ринку газу.

Під час переговорів делегацією України було зазначено, що майбутні угоди з ПАТ «Газпром» мають відповідати прийнятим Стокгольмським арбітражним рішенням і передбачати виконання російською стороною покладених на неї зобов’язань.

Єврокомісія також підтвердила, що рішення попередніх судів повинні виконуватися в повному обсязі і що Україна має повне право подавати нові позови.

Україна розвиватиме співпрацю з Ізраїлем у сфері безпеки та оборони

Сьогодні, 22 січня, в ході офіційного візиту до Держави Ізраїль Міністр оборони України Степан Полторак ознайомився з передовими оборонними технологіями від компанії Elbit Systems, яка є провідною ізраїльською компанією з розробки і модернізації різних видів озброєння.

До складу української делегації увійшли представники Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства оборони України, ДК «Укроборонпом» та керівництво ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

У ході зустрічі Степан Полторак висловив зацікавленість у поглибленні співпраці з ізраїльською компанією.

За результатами зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю між ДК «Укроборонпром» та Elbit Systems Ltd. Документ визначає подальший розвиток спільних проектів за такими напрямами: системи забезпечення зв’язку, спостереження та розвідки для Сухопутних та Повітряних сил, повітряно-рятувальне обладнання, радіолокаційні станції, обладнання для захисту портів, модернізація бронетанкової техніки.

Меморандумом передбачено, що реалізація подальших проектів відбуватиметься з використанням механізмів обміну технологіями та практичним досвідом застосування нових озброєнь.

Під час зустрічі було також зазначено, що Меморандум є справжнім проривом у відносинах між оборонними структурами країн-партнерів. Більше того, підписаний документ у перспективі дозволить покращити боєздатність Збройних Сил України.

Нагадаємо, що Elbit Systems Ltd – це ізраїльська високотехнологічна компанія, яка займається реалізацією оборонних програм у всьому світі, розробкою та постачанням широкого спектра повітрянодесантних, сухопутних і військово-морських систем та продуктів для забезпечення оборони та національної безпеки.

Арсен Аваков: МВС буде дуже жорстко реагувати на будь-які ознаки підкупу на виборах

На сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала 12 кандидатів у президенти, з них лише троє відкрили рахунки виборчих фондів. Про це Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив сьогодні, 22 січня, під час робочої поїздки на Харківщину.

«Із 12 зареєстрованих кандидатів рахунки виборчих фондів відкрили лише троє, а вулиці наших міст заповнила політична реклама, яка може фінансуватися винятково з передвиборчого фонду. Він має наповнюватися коштами прозорого походження. Це значить, що більшість кандидатів вже порушують закон», – наголосив Арсен Аваков.

Міністр зазначив, що правоохоронні органи дотримуються закону і не будуть йти на поступки.

«Наразі ми маємо 125 звернень щодо порушень передвиборної агітації. За низкою звернень вже порушено кримінальні провадження. МВС буде дуже жорстко реагувати навіть на ознаки того, що може бути підкуп на виборах», – підкреслив Арсен Аваков.

Міністр нагадав, що МВС створило систему реагування на звернення громадян. 
«Всі сигнали про порушення поступають до спеціальної робочої групи, яка передає вже підтверджені факти в Нацполіцію, де вони опрацьовуються у Головному слідчому управлінні, Департаменті оперативної підтримки і Департаменті превентивної діяльності», – розповів Міністр внутрішніх справ.

Крім того, в Міністерстві запрацювала робоча група, яка займається забезпеченням виборчого процесу.

Радник Міністра Іван Варченко зазначив, що вибори в Україні повинні стати еталоном демократичності.

«Я хотів звернутися до штабів кандидатів. Зробіть все можливе, щоб ця виборча кампанія стала зразковою. Не вдавайтеся до брудних технологій та механізмів провокацій. Цим самим ви робите нашу країну слабшою», – наголосив Іван Варченко.

Арсен Аваков закликав правоохоронців Харківщини в жодному разі не допустити провокацій на виборах. Кожен кандидат у президенти має право у разі необхідності звернутися до поліції за охороною.

«Ми готові надати кожному кандидату в президенти охорону і супровід з боку Нацполіції, а також забезпечити повну комунікацію з Департаментом оперативної підтримки для безпеки агітаційних заходів та недопущення провокацій», – заявив Міністр.

Крім того, Арсен Аваков домовився з головою Харківської ОДА Юлією Світличною про організацію системи контролю за порушеннями та забезпечення законності виборів та подякував за всебічну підтримку.

 

 

В Україні вивчається можливість запровадження класифікації вулиць щодо їх функціонального призначення

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продовжує оновлення державних будівельних норм (ДБН) щодо вулиць і доріг населених пунктів.

Зокрема, розглядається норма щодо запровадження класифікації вулиць у залежності від їх функціонального призначення: для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту, автомобілів або суміжного руху. Відповідно до цього можуть бути прописані вимоги та рекомендації щодо ширини різних функціональних зон: пішохідної, велосипедної тощо.

“Україні сьогодні не вистачає розумного та якісного підходу до організації пішохідної та транспортної інфраструктури. Як це, наприклад, працює у Європі, де вулиці і дороги, окрім іншого, класифікуються за їх функціональним призначенням. Тобто це вулиці, що розраховані лише для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту або автомобілів чи для суміжного руху. Наприклад, у Барселоні кожна вулиця має своє функціональне призначення. Це дозволяє правильно та ефективно організовувати роботу транспорту, створює безпечні та сприятливі умови для пішоходів. Тому зараз розглядається можливість впровадження такого досвіду і в нас”, – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, це може дозволити мінімізувати затори в містах, зменшити рівень автомобілізації за рахунок пріоритету громадського транспорту та організації багатофункціональних вулиць для гармонійного розвитку населених пунктів.

Проект змін до ДБН наразі розробляється ДП “ДерждорНДІ”.

Довідково

ДБН В.2.3-5:2018 “Вулиці та дороги населених пунктів” вступили в дію з 1 вересня 2018 року. Ними було введено низку принципово якісних змін для безпеки і комфорту людей, зокрема, можливість звуження ширини смуг руху на дорогах, обов’язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту, обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, велодоріжок та велосмуг та інші зміни.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

 

МОЗ: Лише вакцинація може захистити від кору

 

Міністерство охорони здоров’я наголошує: єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація . Специфічного лікування від кору немає. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей  від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області вже у другій половині лютого, заплановано також в інших областях України.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень

 і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо ви контактували із хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря — терапевта чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи треба вам зробити щеплення якнайшвидше.

Станом на 17 січня 2019 р. в Україні наявні 933 352 дози вакцин проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США.

Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці . Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області:  http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Докладно, що робить МОЗ України для подолання кору і що може зробити кожен: 

https://bit.ly/2OFOSG3.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

Більше читайте на сайті МОЗ.

 

 

З 1 січня 2019 року більше 90% радянських ГОСТів втратили чинність в Україні

 

Мінекономрозвитку нагадує, що з 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу - ГОСТів, розроблених до 1992 року, втратили чинність в Україні.

Необхідність припинення дії на території України радянських ГОСТів визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України. Згідно з нею, у 2015 році ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»), яке виконує функції Національного органу стандартизації, були видані відповідні накази про скасування ГОСТів із втратою чинності протягом 2016-2018 років та з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року. Всього мали бути скасовані 12090 радянських ГОСТів.

Водночас з метою зниження ризиків для бізнесу Мінекономрозвитку завчасно запропонувало усім заінтересованим сторонам надати свої пропозиції щодо скасування ГОСТів, які втратили актуальність. Крім того, Національний орган стандартизації постійно надавав роз’яснення та консультації з питань, що виникають у зв’язку зі скасуванням ГОСТів.

Протягом 2016-2018 років до Національного органу стандартизації надходили пропозиції щодо подовження термінів чинності деяких ГОСТів. В результаті консультацій Національний орган стандартизації ухвалив низку наказів, згідно з якими 1173 радянські ГОСТи залишаються чинними станом на 1 січня 2019 року.

Такі ГОСТи діятимуть до 1 січня 2022 року. Зокрема, це стандарти, на заміну яких наразі проводиться або передбачається проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними в наш час.

З переліком радянських стандартів, які наразі залишаються чинними, можна ознайомитися на офіційному сайті ДП «УкрНДНЦ».

Оскільки продовження дії радянських ГОСТів після 2022 року є неможливим, Мінекономрозвитку та Національний орган стандартизації наполегливо рекомендують всім заінтересованим сторонам, які в своїй роботі використовують ГОСТи, скористатися рекомендаціями, розміщеними на сайтах Мінекономрозвитку ( https://bit.ly/2CA9zyT) та ДП «УкрНДНЦ» ( https://bit.ly/2S5uDae), та знайти альтернативу використанню стандартів Радянського Союзу, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України та зобов’язанням України щодо реформування сфери технічної стандартизації, передбаченими Угодою СОТ та Угодою про асоціацію із ЄС.

Водночас за потреби розробки національного стандарту на заміну відповідному радянському ГОСТу будь-яка заінтересована сторона (органи влади, асоціації виробників, підприємства, громадські організації тощо) може виступити замовником розробки такого стандарту відповідно до Закону України «Про стандартизацію».

Довідково

Законом України “Про стандартизацію”, який набув чинності 3 січня 2015 року, в національне законодавство України імплементовані положення Угоди СОТ про технічні бар’єри в торгівлі. Також, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною ЄС та Європейським співтовариством з атомної енергії, Україна поступово впроваджує Європейські стандарти (EN) як національні стандарти, зокрема, гармонізовані європейські стандарти. Одночасно з цим Україна скасовує конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ГОСТи), розроблені до 1992 року.

 

 

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Днем Соборності України

 

Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми святкуємо знаменну дату – 100-річчя з дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було проголошено об’єднання двох українських держав у соборну незалежну державу. «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – сповіщав текст Універсалу Директорії УНР.

Проголошення Акта злуки мало епохальне значення для подальшого становлення української політичної нації. Українці остаточно зрозуміли, що соборна незалежна Україна – можлива, а отже, боротьбу за неї варто продовжувати. З цією ідеєю ми пройшли крізь усе ХХ століття.

Минулого року Україна та українці всього світу відзначили 100-річчя початку Української революції та проголошення незалежності Української Народної Республіки, а сьогодні святкуємо не менш епохальну та величну подію – 100-річчя об’єднання українських земель.

Як і сто років тому, українці знову змушені із зброєю в руках захищати незалежність держави та боротися за повернення всіх територій. У цьому ми єдині, як ніколи. Ми вшановуємо всіх борців за соборність і незалежність України, ставимо їх за приклад молодшому поколінню, зміцнюємо нашу державу: піднімаємо економіку, модернізуємо армію, запроваджуємо реформи. Це наш обов’язок перед усіма поколіннями українців, які наближали цей знаменний день.

З Днем Соборності України!

Слава Україні!                                                              Героям слава!

Прем’єр-міністр України                                 Володимир ГРОЙСМАН 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування