Дайджест новин Уряду 15.01.2019

Дата: 16.01.2019 08:00
Кількість переглядів: 477

Фото без описуУкраїнське питання – пріоритет роботи ОБСЄ, – зустріч Глави Уряду з Главою МЗС Словаччини

 Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про це сказав Міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Словаччина розпочала головування в ОБСЄ, і Київ став однією з перших європейських столиць, куди завітав Глава словацького МЗС як діючий Голова ОБСЄ. 

За його словами, безпека України – це вагома складова безпекової архітектури усієї Європи. «Радий бути в Україні. Це важливо і для наших двосторонніх відносин, і в контексті нашого головування в ОБСЄ. Питання України – це пріоритет», – сказав Мирослав Лайчак.

Зі свого боку Володимир Гройсман підкреслив, що ситуацію в Україні сьогодні не можна розглядати як окрему тему. Вона тісно пов’язана з питанням загальноєвропейського рівня. «Потрібно підіймати питання не тільки Донбасу, Криму, а й питання Азовського моря. Все, що там відбувається, має отримати належну міжнародну реакцію. Це повзуча окупація Азовського моря. І вона потребує адекватної відповіді світу», – сказав Володимир Гройсман.

Він звернув увагу на необхідність посилення тиску на країну-агресора і примусу Росії повернути в Україну захоплених в полон українських моряків. «Українські моряки мають повернутися додому. І тут треба також серйозно посилювати тиск (на агресора)», – додав Прем’єр-міністр.

Під час перемовин сторони також торкнулися питань взаємодії в інших сферах. «Ми високо цінуємо рівень діалогу, який маємо. У нас є великі перспективи в економіці. Ми відкриті до співпраці», – зазначив Глава Уряду.

Співрозмовники підкреслили, що за 10 місяців минулого року обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Словаччиною перевищив 1 млрд дол. – з позитивним для України сальдо. Наразі Словаччина входить до топ-20 торговельних партнерів України серед країн Євросоюзу. Великий інтерес для обох країн представляють проекти в енергетиці, адже енергетична безпека була і є стратегічним пріоритетом і для України. Так само актуальною є взаємодія у сфері логістики й транзиту товарів, в розвитку добувної промисловості, енергоефективності, підтримці малого та середнього бізнесу, в розвитку регіонального співробітництва.

 

 

Економічна співпраця між Україною та Норвегією буде посилюватися, – Володимир Гройсман під час зустрічі з норвезьким бізнесом

Потенціал економічної співпраці між Україною та Норвегію потрібно посилювати, і цьому сприяє як політичний діалог між країнами, так і розширення сфер економічної взаємодії, яке спостерігається останнім часом. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками норвезького бізнесу, який працює в Україні. Зустріч відбулася напередодні візиту Глави Уряду до Осло. Цей візит стане першою міжнародною поїздкою Володимира Гройсмана в цьому році.

Наразі в Україні працюють понад 50 норвезьких компаній. Причому спектр інвестування – не тільки торгівля традиційними для обох країн товарами, передусім металами та продовольством, а й передові технології, зокрема, зелена енергетика – сонячна та вітрова. Заплановані обсяги норвезьких інвестицій саме в цю сферу сягнуть сотень мільйонів доларів. Відповідні енергетичні проекти будуть реалізовані на півдні України. Такі домовленості були досягнуті восени 2018 року – під час візиту Міністра закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде до Києва і її зустрічі з Прем’єр-міністром України.

Розмовляючи сьогодні, 15 січня, з норвезькими бізнесменами, Глава Уряду, зокрема, зазначив, що Норвегія – це надійний і послідовний партнер України як в політичній, так і в економічній площині. А норвезькі компанії є одними із найбажаніших інвесторів для України, зважаючи на їх сучасні технології та високі стандарти ведення бізнесу.

«Цього року візит у Норвегію стане моїм першим міжнародним візитом. Ми матимемо важливі переговори із владою, а також проведемо великий діловий форум, який стане вельми представницьким», – сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що Україна сьогодні є однією з найбільш вигідних для інвестування країн, адже демонструє економічне зростання і здатність Уряду впроваджувати фундаментальні реформи в усіх сферах життя – незважаючи на складність усіх зовнішніх викликів.

«Важливо, що і наша урядова команда налаштована на допомогу бізнесу: зростаєте ви, зростає і Україна», – додав Глава Уряду.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан справ норвезького бізнесу в Україні, а також плани щодо реалізації тут важливих інвестиційних проектів. Володимир Гройсман закликав бізнесменів активніше вкладати в українську економіку і придивитися до можливостей приватизації.

Довідково 

Товарообіг між Україною та Норвегією у 2017 році склав майже 290 млн доларів. А за 10 місяців 2018 року цей показник зріс на понад 7%. Найбільш перспективними для двосторонньої співпраці вважаються відновлювальна енергетика, програмне забезпечення та IT, енергозбереження та захист довкілля, видобуток нафти і газу на шельфі Чорного моря, кораблебудування та освіта. Україна та Норвегія мають спільну торговельну палату.

Андрій Рева: Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов

Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов. Про це свідчить практичний досвід функціонування пенсійної системи в Україні, – заявив Міністр соціальної політики  Андрій Рева.

"Солідарна пенсійна система пройшла через усі випробування і довела, що навіть у найтяжчі часи, коли була дуже скрутна економічна ситуація, єдиним джерелом пенсійних виплат була солідарна система. Тому потрібно пам'ятати, що солідарний рівень є страховою системою, яка дасть гарантію виплати пенсій за будь-яких обставин", – заявив Міністр.

Він акцентував також на важливій ролі обов'язкового накопичувального рівня пенсійної системи як додаткового ресурсу для збільшення пенсійних виплат у майбутньому.

"Накопичувальна система є ефективною, коли у людей з'являється додатковий ресурс і можливість використати частину доходів не лише на споживання, а й для відкладення на майбутнє. Якщо ж у людей немає з чого заощаджувати, то вони нічого не накопичать. Тому, коли доходи людей суттєво зростуть, а є впевненість, що це відбудеться найближчим часом, з'явиться і можливість частину ресурсу накопичувати, створивши державні гарантії збереження цих коштів. Тоді люди, через певну кількість років, отримуватимуть додаткову пенсію зі зроблених ними заощаджень", – пояснив Андрій Рева.

Разом із тим, за його словами, головним викликом для обох рівнів пенсійної системи, як для солідарного, так і для накопичувального, залишається тіньовий сектор економіки. Адже внески до обох рівнів пенсійної системи розраховуються від офіційних доходів громадян

НАТО надає Україні ефективну допомогу у реформуванні системи військового управління, – Віктор Муженко

Північноатлантичний альянс надає Україні практичну та ефективну допомогу у підвищенні спроможностей Збройних Сил, зокрема, у вдосконаленні системи військового управління. Про це 15 січня у Брюсселі кореспонденту Укрінформу повідомив начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко за підсумками зустрічі із заступником Генерального Секретаря НАТО Роуз Гетемюллер (Rose Gottemoeller).

Віктор Муженко прибув до Брюсселя для участі у заходах 180-го Військового Комітету НАТО на рівні начальників генеральних штабів, який 15-16 січня 2019 року проходить у брюссельській штаб-квартирі Альянсу.

«Технічним питанням стандартизації з НАТО зараз приділяється велика увага.  З заступником Генерального секретаря Роуз Гетемюллер ми обговорили питання щодо вдосконалення системи управління, виходячи з тих принципів, які є у НАТО.  У нас попереду великий шлях у цьому напрямку. Вже у січні ми плануємо проведення семінару з (стратегічними) радниками щодо адаптації такої системи управління, реалізації нових підходів, змін у законодавчій базі та вирішення інших пов'язаних з цим питань», - зауважив генерал армії України Віктор Муженко.

Крім того, за його словами, у ході зустрічі були обговорені питання, які стосуються системи логістичного та медичного забезпечення Збройних Сил України.

Більше читайте на сайті Міноборони.

Уляна Супрун: Закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією

90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Такі дані звіту “Чотири роки здорових закупівель”

 - детального аналізу 4-річного лікування корупції в сфері закупівель ліків в Україні.

Відповідно до звіту, підготовленого Центром протидії корупції за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, за чотири роки існування системи закупівлі ліків через міжнародні організації вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих.

Кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40% залежно від програми.

“Закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією, який почали переймати інші держави. За останні кілька років на такий формат закупівель ліків перейшли Боснія і Герцеговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан та Узбекистан”, – прокоментувала в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Загалом у порівнянні з цінами 2014 року у 2017 році більшість препаратів для онкохворих пацієнтів було куплено дешевше. Навіть у випадках, коли міжнародна організація в Україні закуповувала одні й ті ж бренди та форми випуску препаратів, що і раніше МОЗ України, ціни значно знизилися в порівнянні з 2014 роком.

“90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами “Бікалутамід” та “Доцетаксел” ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно“, – зазначила керівник медичного напрямку Центру протидії корупції Олена Щербан.

Цього вдалось досягнути перш за все завдяки підвищенню конкуренції, здійсненню закупівель напряму у виробників, формуванню довіри до закупівельників та самої процедури закупівель в іноземних та українських постачальників, виходу на ринок генеричних виробників, а також підписанню довгострокових контрактів з виробниками, позиції яких є монопольними на ринку.

“За результатами проведеної роботи, зокрема, налагодженню графіків поставок, проведенню аудиту та перегляду номенклатур, минулого року Міністерству вдалось збільшити фінансування по дорослій онкології більше ніж удвічі. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн. У 2018 році загальна сума фінансування цього напряму склала близько 1,6 млрд грн, водночас на дитячу онкологію держава виділила 502 млн грн. Ці кошти забезпечать значне поліпшення в забезпеченості пацієнтів ліками”, – пояснила заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Збільшення доступу до безоплатного лікування – значне досягнення, адже для більшості пацієнтів оплата дороговартісного лікування чи купівля необхідних ліків є великим тягарем, а інколи – просто недоступні.

За даними дослідження «Індекс здоров’я. Україна», у 2017 році понад 60% родин в Україні були змушені або позичати кошти, або продавати майно, щоб оплатити лікування чи дороговартісні ліки. Майже 75% всіх госпіталізованих в 2017 році вказали на складнощі в пошуку грошей саме на ліки.

“Допомагаючи вирішити проблему доступу до лікування, ми сприяємо тому, щоб зменшити той величезний фінансовий тягар, з яким стикаються, зокрема, і родини онкохворих пацієнтів”, - зазначила директор програмної ініціативи "Громадське Здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська.

“Збільшення кількості закуплених за держкошт ліків - це перш за все більше пролікованих пацієнтів та врятованих життів. Ключовими факторами для цього є громадський контроль та припинення корупції на закупівлях. Разом із тим, доступ пацієнтів до ліків залежить не лише від централізованих закупівель за допомогою міжнародних організацій, а й від зменшення цін на ліки, які закуповують у регіонах через місцеві бюджети”, — додала Вікторія Тимошевська.

Нагадаємо, наприкінці минулого року можливість залучати міжнародні організації до державних закупівель ліків і медичних виробів продовжено ще на рік. Також у жовтні 2018 року зареєстровано державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке в майбутньому має забезпечити створення центру закупівельної експертизи та буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

МВС не допустить порушень під час виборчого процесу, а також надаватиме кандидатам захист, а не преференції, - Арсен Аваков

Під час президентських виборів в Україну приїдуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. Для ефективної співпраці та забезпечення публічної безпеки, а також законності виборчого процесу в Міністерстві внутрішніх справ створено спеціальну робочу групу. Про це заявив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час наради.

«На нараді за участю членів ЦВК, Громадянської мережі ОПОРА, колегії МВС та керівництва Нацполіції узгодили механізми забезпечення публічної безпеки і законності виборів. Діятимемо скоординовано та рішуче. Всі кандидати отримають захист, а не преференції. Крім того, в МВС створена робоча група для виявлення та кваліфікації фактів порушення законодавства під час виборчого процесу», –  сказав Арсен Аваков.

За словами очільника МВС, до робочої групи входять представники слідчих та оперативних підрозділів Нацполіції, фахівці з громадської безпеки. Така група буде займатися недопущенням порушень та провокацій під час всього виборчого процесу, безпосередньо у день голосування та під час підрахунку голосів. Також ця робоча група буде займатися зверненнями громадян, моніторингом ЗМІ та соцмереж з метою виявлення і недопущення порушення виборчого законодавства і працювати у тісній взаємодії із ЦВК.

Очолив робочу групу МВС радник Міністра внутрішніх справ Іван Стойко.

За його словами, в Україну під час виборів Президента прибудуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. МВС також готове до тісної співпраці та забезпечення безпеки представників ОБСЄ.

«Ми готові надати повноцінне сприяння для роботи спостерігачів ОБСЄ. У нас уже працює координаційний штаб МВС України, в процесі створення обласні штаби, і ми робимо все для того, аби вибори відбулися чесно, прозоро та відповідно до європейських стандартів», – зазначив Іван Стойко.

У свою чергу заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич запевнив, що на сьогодні ніяких ризиків для забезпечення безпеки місії ОБСЄ немає.

«Зараз ми не бачимо якихось ризиків і перешкод для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ по всій Україні. У нас достатньо сил, і це наш прямий обов’язок. Поліцейські докладають максимум зусиль, аби вибори в Україні пройшли у цілковитій безпеці та без жодних перешкод як для спостерігачів ОБСЄ, так і громадян України. Впевнені, що спільно ми зможемо забезпечити безпеку та ті завдання, які покладені на нас», – сказав Олександр Фацевич.

Крім того, МВС України разом із Громадянською мережею ОПОРА розробили законопроект № 8270, який зареєстрований у Верховній Раді. Він значно посилить відповідальність правопорушників за певні види виборчих злочинів і дасть поліції ефективний механізм розслідування шляхом віднесення їх до тяжких та особливо тяжких злочинів.

Варто зазначити, що за результатами місцевих виборів 2015 року та перших виборів в об'єднаних територіальних громадах було направлено до суду 75 справ. За результатами винесено 81 вирок щодо громадян (один з них виправдальний). Щодо 38 громадян накладено штрафні санкції, решта – обмеження або позбавлення волі на різні строки, від 5,5 року ув'язнення до обмеження волі від 1 року до 5. Штрафні санкції накладались у сумі від 510 до 8500 гривень.

Уже більше 5 тисяч українців захворіли на кір з початку року. Захистити від захворювання може лише вакцинація, – МОЗ

 За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 2-й тиждень 2019 року на кір захворіли 2 767 людей – 1 087 дорослих і 1 680 дітей. Щеплення – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

На другому тижні 2019 року від ускладнень кору помер житель Рівненської області. Чоловіку було 49 років, і у нього не було жодного щеплення проти кору. МОЗ України висловлює співчуття рідним.

Це вже другий смертельний випадок від кору цього року. У 2018 році від ускладнень кору померли 16 людей.

З 28 грудня 2018 року по 11 січня 2019 на кір в Україні захворіли вже 5 059 людей – 2 042 дорослих та 3 017 дітей. У загальних цифрах найвищі показники у Львівській (загалом 930 людей: 291 дорослий та 639 дітей), Вінницькій (загалом 524 людини: 236 дорослих та 288 дітей), Рівненській (загалом 513 людей: 141 дорослий та 372 дитини), Чернівецькій (загалом 365 людей: 147 дорослих та 218 дітей) областях та м. Києві (загалом 421 людина: 219 дорослих та 202 дитини).

Найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно. У рамках посиленої імунізації станом на 10 січня частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 56,6 % (найменше – у Черкаській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша – 46,2 % (найменше – у Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях). Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Кір – надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях – до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до тяжких ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку – енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація

. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей

 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області уже у другій половині лютого, плануються також в інших областях України.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей, дотримуючись термінів Календаря щеплень

, і якомога скоріше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику – військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема – залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо ви контактували з хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря – терапевта чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи вам треба зробити щеплення якнайшвидше.

Станом на 10 січня 2019 року в Україні наявні 792 517 доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці

. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: 

http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Докладно, що робить МОЗ України для подолання кору і що може зробити кожен — за посиланням: 

https://bit.ly/2OFOSG3.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору — тут: 

https://bit.ly/2Dok6Qh.

 

 

 

 

 

 

Українське питання – пріоритет роботи ОБСЄ, – зустріч Глави Уряду з Главою МЗС Словаччини

 Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про це сказав Міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Словаччина розпочала головування в ОБСЄ, і Київ став однією з перших європейських столиць, куди завітав Глава словацького МЗС як діючий Голова ОБСЄ. 

За його словами, безпека України – це вагома складова безпекової архітектури усієї Європи. «Радий бути в Україні. Це важливо і для наших двосторонніх відносин, і в контексті нашого головування в ОБСЄ. Питання України – це пріоритет», – сказав Мирослав Лайчак.

Зі свого боку Володимир Гройсман підкреслив, що ситуацію в Україні сьогодні не можна розглядати як окрему тему. Вона тісно пов’язана з питанням загальноєвропейського рівня. «Потрібно підіймати питання не тільки Донбасу, Криму, а й питання Азовського моря. Все, що там відбувається, має отримати належну міжнародну реакцію. Це повзуча окупація Азовського моря. І вона потребує адекватної відповіді світу», – сказав Володимир Гройсман.

Він звернув увагу на необхідність посилення тиску на країну-агресора і примусу Росії повернути в Україну захоплених в полон українських моряків. «Українські моряки мають повернутися додому. І тут треба також серйозно посилювати тиск (на агресора)», – додав Прем’єр-міністр.

Під час перемовин сторони також торкнулися питань взаємодії в інших сферах. «Ми високо цінуємо рівень діалогу, який маємо. У нас є великі перспективи в економіці. Ми відкриті до співпраці», – зазначив Глава Уряду.

Співрозмовники підкреслили, що за 10 місяців минулого року обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Словаччиною перевищив 1 млрд дол. – з позитивним для України сальдо. Наразі Словаччина входить до топ-20 торговельних партнерів України серед країн Євросоюзу. Великий інтерес для обох країн представляють проекти в енергетиці, адже енергетична безпека була і є стратегічним пріоритетом і для України. Так само актуальною є взаємодія у сфері логістики й транзиту товарів, в розвитку добувної промисловості, енергоефективності, підтримці малого та середнього бізнесу, в розвитку регіонального співробітництва.

 

 

Економічна співпраця між Україною та Норвегією буде посилюватися, – Володимир Гройсман під час зустрічі з норвезьким бізнесом

 

Потенціал економічної співпраці між Україною та Норвегію потрібно посилювати, і цьому сприяє як політичний діалог між країнами, так і розширення сфер економічної взаємодії, яке спостерігається останнім часом. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками норвезького бізнесу, який працює в Україні. Зустріч відбулася напередодні візиту Глави Уряду до Осло. Цей візит стане першою міжнародною поїздкою Володимира Гройсмана в цьому році.

Наразі в Україні працюють понад 50 норвезьких компаній. Причому спектр інвестування – не тільки торгівля традиційними для обох країн товарами, передусім металами та продовольством, а й передові технології, зокрема, зелена енергетика – сонячна та вітрова. Заплановані обсяги норвезьких інвестицій саме в цю сферу сягнуть сотень мільйонів доларів. Відповідні енергетичні проекти будуть реалізовані на півдні України. Такі домовленості були досягнуті восени 2018 року – під час візиту Міністра закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде до Києва і її зустрічі з Прем’єр-міністром України.

Розмовляючи сьогодні, 15 січня, з норвезькими бізнесменами, Глава Уряду, зокрема, зазначив, що Норвегія – це надійний і послідовний партнер України як в політичній, так і в економічній площині. А норвезькі компанії є одними із найбажаніших інвесторів для України, зважаючи на їх сучасні технології та високі стандарти ведення бізнесу.

«Цього року візит у Норвегію стане моїм першим міжнародним візитом. Ми матимемо важливі переговори із владою, а також проведемо великий діловий форум, який стане вельми представницьким», – сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що Україна сьогодні є однією з найбільш вигідних для інвестування країн, адже демонструє економічне зростання і здатність Уряду впроваджувати фундаментальні реформи в усіх сферах життя – незважаючи на складність усіх зовнішніх викликів.

«Важливо, що і наша урядова команда налаштована на допомогу бізнесу: зростаєте ви, зростає і Україна», – додав Глава Уряду.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан справ норвезького бізнесу в Україні, а також плани щодо реалізації тут важливих інвестиційних проектів. Володимир Гройсман закликав бізнесменів активніше вкладати в українську економіку і придивитися до можливостей приватизації.

Довідково 

Товарообіг між Україною та Норвегією у 2017 році склав майже 290 млн доларів. А за 10 місяців 2018 року цей показник зріс на понад 7%. Найбільш перспективними для двосторонньої співпраці вважаються відновлювальна енергетика, програмне забезпечення та IT, енергозбереження та захист довкілля, видобуток нафти і газу на шельфі Чорного моря, кораблебудування та освіта. Україна та Норвегія мають спільну торговельну палату.

 

Андрій Рева: Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов

 

 

Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов. Про це свідчить практичний досвід функціонування пенсійної системи в Україні, – заявив Міністр соціальної політики  Андрій Рева.

"Солідарна пенсійна система пройшла через усі випробування і довела, що навіть у найтяжчі часи, коли була дуже скрутна економічна ситуація, єдиним джерелом пенсійних виплат була солідарна система. Тому потрібно пам'ятати, що солідарний рівень є страховою системою, яка дасть гарантію виплати пенсій за будь-яких обставин", – заявив Міністр.

Він акцентував також на важливій ролі обов'язкового накопичувального рівня пенсійної системи як додаткового ресурсу для збільшення пенсійних виплат у майбутньому.

"Накопичувальна система є ефективною, коли у людей з'являється додатковий ресурс і можливість використати частину доходів не лише на споживання, а й для відкладення на майбутнє. Якщо ж у людей немає з чого заощаджувати, то вони нічого не накопичать. Тому, коли доходи людей суттєво зростуть, а є впевненість, що це відбудеться найближчим часом, з'явиться і можливість частину ресурсу накопичувати, створивши державні гарантії збереження цих коштів. Тоді люди, через певну кількість років, отримуватимуть додаткову пенсію зі зроблених ними заощаджень", – пояснив Андрій Рева.

Разом із тим, за його словами, головним викликом для обох рівнів пенсійної системи, як для солідарного, так і для накопичувального, залишається тіньовий сектор економіки. Адже внески до обох рівнів пенсійної системи розраховуються від офіційних доходів громадян

НАТО надає Україні ефективну допомогу у реформуванні системи військового управління, – Віктор Муженко

 

 

Північноатлантичний альянс надає Україні практичну та ефективну допомогу у підвищенні спроможностей Збройних Сил, зокрема, у вдосконаленні системи військового управління. Про це 15 січня у Брюсселі кореспонденту Укрінформу повідомив начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко за підсумками зустрічі із заступником Генерального Секретаря НАТО Роуз Гетемюллер (Rose Gottemoeller).

Віктор Муженко прибув до Брюсселя для участі у заходах 180-го Військового Комітету НАТО на рівні начальників генеральних штабів, який 15-16 січня 2019 року проходить у брюссельській штаб-квартирі Альянсу.

«Технічним питанням стандартизації з НАТО зараз приділяється велика увага.  З заступником Генерального секретаря Роуз Гетемюллер ми обговорили питання щодо вдосконалення системи управління, виходячи з тих принципів, які є у НАТО.  У нас попереду великий шлях у цьому напрямку. Вже у січні ми плануємо проведення семінару з (стратегічними) радниками щодо адаптації такої системи управління, реалізації нових підходів, змін у законодавчій базі та вирішення інших пов'язаних з цим питань», - зауважив генерал армії України Віктор Муженко.

Крім того, за його словами, у ході зустрічі були обговорені питання, які стосуються системи логістичного та медичного забезпечення Збройних Сил України.

Більше читайте на сайті Міноборони.

 

Уляна Супрун: Закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією

 

90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Такі дані звіту “Чотири роки здорових закупівель”

 - детального аналізу 4-річного лікування корупції в сфері закупівель ліків в Україні.

Відповідно до звіту, підготовленого Центром протидії корупції за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, за чотири роки існування системи закупівлі ліків через міжнародні організації вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих.

Кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40% залежно від програми.

“Закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією, який почали переймати інші держави. За останні кілька років на такий формат закупівель ліків перейшли Боснія і Герцеговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан та Узбекистан”, – прокоментувала в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Загалом у порівнянні з цінами 2014 року у 2017 році більшість препаратів для онкохворих пацієнтів було куплено дешевше. Навіть у випадках, коли міжнародна організація в Україні закуповувала одні й ті ж бренди та форми випуску препаратів, що і раніше МОЗ України, ціни значно знизилися в порівнянні з 2014 роком.

“90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами “Бікалутамід” та “Доцетаксел” ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно“, – зазначила керівник медичного напрямку Центру протидії корупції Олена Щербан.

Цього вдалось досягнути перш за все завдяки підвищенню конкуренції, здійсненню закупівель напряму у виробників, формуванню довіри до закупівельників та самої процедури закупівель в іноземних та українських постачальників, виходу на ринок генеричних виробників, а також підписанню довгострокових контрактів з виробниками, позиції яких є монопольними на ринку.

“За результатами проведеної роботи, зокрема, налагодженню графіків поставок, проведенню аудиту та перегляду номенклатур, минулого року Міністерству вдалось збільшити фінансування по дорослій онкології більше ніж удвічі. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн. У 2018 році загальна сума фінансування цього напряму склала близько 1,6 млрд грн, водночас на дитячу онкологію держава виділила 502 млн грн. Ці кошти забезпечать значне поліпшення в забезпеченості пацієнтів ліками”, – пояснила заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Збільшення доступу до безоплатного лікування – значне досягнення, адже для більшості пацієнтів оплата дороговартісного лікування чи купівля необхідних ліків є великим тягарем, а інколи – просто недоступні.

За даними дослідження «Індекс здоров’я. Україна», у 2017 році понад 60% родин в Україні були змушені або позичати кошти, або продавати майно, щоб оплатити лікування чи дороговартісні ліки. Майже 75% всіх госпіталізованих в 2017 році вказали на складнощі в пошуку грошей саме на ліки.

“Допомагаючи вирішити проблему доступу до лікування, ми сприяємо тому, щоб зменшити той величезний фінансовий тягар, з яким стикаються, зокрема, і родини онкохворих пацієнтів”, - зазначила директор програмної ініціативи "Громадське Здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська.

“Збільшення кількості закуплених за держкошт ліків - це перш за все більше пролікованих пацієнтів та врятованих життів. Ключовими факторами для цього є громадський контроль та припинення корупції на закупівлях. Разом із тим, доступ пацієнтів до ліків залежить не лише від централізованих закупівель за допомогою міжнародних організацій, а й від зменшення цін на ліки, які закуповують у регіонах через місцеві бюджети”, — додала Вікторія Тимошевська.

Нагадаємо, наприкінці минулого року можливість залучати міжнародні організації до державних закупівель ліків і медичних виробів продовжено ще на рік. Також у жовтні 2018 року зареєстровано державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке в майбутньому має забезпечити створення центру закупівельної експертизи та буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

МВС не допустить порушень під час виборчого процесу, а також надаватиме кандидатам захист, а не преференції, - Арсен Аваков

Під час президентських виборів в Україну приїдуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. Для ефективної співпраці та забезпечення публічної безпеки, а також законності виборчого процесу в Міністерстві внутрішніх справ створено спеціальну робочу групу. Про це заявив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час наради.

«На нараді за участю членів ЦВК, Громадянської мережі ОПОРА, колегії МВС та керівництва Нацполіції узгодили механізми забезпечення публічної безпеки і законності виборів. Діятимемо скоординовано та рішуче. Всі кандидати отримають захист, а не преференції. Крім того, в МВС створена робоча група для виявлення та кваліфікації фактів порушення законодавства під час виборчого процесу», –  сказав Арсен Аваков.

За словами очільника МВС, до робочої групи входять представники слідчих та оперативних підрозділів Нацполіції, фахівці з громадської безпеки. Така група буде займатися недопущенням порушень та провокацій під час всього виборчого процесу, безпосередньо у день голосування та під час підрахунку голосів. Також ця робоча група буде займатися зверненнями громадян, моніторингом ЗМІ та соцмереж з метою виявлення і недопущення порушення виборчого законодавства і працювати у тісній взаємодії із ЦВК.

Очолив робочу групу МВС радник Міністра внутрішніх справ Іван Стойко.

За його словами, в Україну під час виборів Президента прибудуть близько 850 спостерігачів ОБСЄ. МВС також готове до тісної співпраці та забезпечення безпеки представників ОБСЄ.

«Ми готові надати повноцінне сприяння для роботи спостерігачів ОБСЄ. У нас уже працює координаційний штаб МВС України, в процесі створення обласні штаби, і ми робимо все для того, аби вибори відбулися чесно, прозоро та відповідно до європейських стандартів», – зазначив Іван Стойко.

У свою чергу заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич запевнив, що на сьогодні ніяких ризиків для забезпечення безпеки місії ОБСЄ немає.

«Зараз ми не бачимо якихось ризиків і перешкод для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ по всій Україні. У нас достатньо сил, і це наш прямий обов’язок. Поліцейські докладають максимум зусиль, аби вибори в Україні пройшли у цілковитій безпеці та без жодних перешкод як для спостерігачів ОБСЄ, так і громадян України. Впевнені, що спільно ми зможемо забезпечити безпеку та ті завдання, які покладені на нас», – сказав Олександр Фацевич.

Крім того, МВС України разом із Громадянською мережею ОПОРА розробили законопроект № 8270, який зареєстрований у Верховній Раді. Він значно посилить відповідальність правопорушників за певні види виборчих злочинів і дасть поліції ефективний механізм розслідування шляхом віднесення їх до тяжких та особливо тяжких злочинів.

Варто зазначити, що за результатами місцевих виборів 2015 року та перших виборів в об'єднаних територіальних громадах було направлено до суду 75 справ. За результатами винесено 81 вирок щодо громадян (один з них виправдальний). Щодо 38 громадян накладено штрафні санкції, решта – обмеження або позбавлення волі на різні строки, від 5,5 року ув'язнення до обмеження волі від 1 року до 5. Штрафні санкції накладались у сумі від 510 до 8500 гривень.

Уже більше 5 тисяч українців захворіли на кір з початку року. Захистити від захворювання може лише вакцинація, – МОЗ

 

 

 За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 2-й тиждень 2019 року на кір захворіли 2 767 людей – 1 087 дорослих і 1 680 дітей. Щеплення – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

На другому тижні 2019 року від ускладнень кору помер житель Рівненської області. Чоловіку було 49 років, і у нього не було жодного щеплення проти кору. МОЗ України висловлює співчуття рідним.

Це вже другий смертельний випадок від кору цього року. У 2018 році від ускладнень кору померли 16 людей.

З 28 грудня 2018 року по 11 січня 2019 на кір в Україні захворіли вже 5 059 людей – 2 042 дорослих та 3 017 дітей. У загальних цифрах найвищі показники у Львівській (загалом 930 людей: 291 дорослий та 639 дітей), Вінницькій (загалом 524 людини: 236 дорослих та 288 дітей), Рівненській (загалом 513 людей: 141 дорослий та 372 дитини), Чернівецькій (загалом 365 людей: 147 дорослих та 218 дітей) областях та м. Києві (загалом 421 людина: 219 дорослих та 202 дитини).

Найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно. У рамках посиленої імунізації станом на 10 січня частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 56,6 % (найменше – у Черкаській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша – 46,2 % (найменше – у Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях). Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Кір – надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях – до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до тяжких ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку – енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація

. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей

 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області уже у другій половині лютого, плануються також в інших областях України.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей, дотримуючись термінів Календаря щеплень

, і якомога скоріше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику – військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців – усіх разом і кожного зокрема – залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо ви контактували з хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря – терапевта чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи вам треба зробити щеплення якнайшвидше.

Станом на 10 січня 2019 року в Україні наявні 792 517 доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці

. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: 

http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Докладно, що робить МОЗ України для подолання кору і що може зробити кожен — за посиланням: 

https://bit.ly/2OFOSG3.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору — тут: 

https://bit.ly/2Dok6Qh.

 

 

 

 

 

 

Українське питання – пріоритет роботи ОБСЄ, – зустріч Глави Уряду з Главою МЗС Словаччини

 Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про це сказав Міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Словаччина розпочала головування в ОБСЄ, і Київ став однією з перших європейських столиць, куди завітав Глава словацького МЗС як діючий Голова ОБСЄ. 

За його словами, безпека України – це вагома складова безпекової архітектури усієї Європи. «Радий бути в Україні. Це важливо і для наших двосторонніх відносин, і в контексті нашого головування в ОБСЄ. Питання України – це пріоритет», – сказав Мирослав Лайчак.

Зі свого боку Володимир Гройсман підкреслив, що ситуацію в Україні сьогодні не можна розглядати як окрему тему. Вона тісно пов’язана з питанням загальноєвропейського рівня. «Потрібно підіймати питання не тільки Донбасу, Криму, а й питання Азовського моря. Все, що там відбувається, має отримати належну міжнародну реакцію. Це повзуч


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування