Дайджест новин Уряду 21.01.2019

Дата: 23.01.2019 07:52
Кількість переглядів: 436

Фото без описуПавло Розенко взяв участь у відкритті меморіального барельєфа Симону Петлюрі

21 січня у Києві відкрили меморіальний барельєф головному отаману військ і флоту Української Народної Республіки, голові Директорії УНР Симону Петлюрі. Барельєф розміщений за адресою: вулиця Симона Петлюри, 2/4, на розі з бульваром Тараса Шевченка.

Як зазначив на відкритті барельєфа Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, постать Симона Петлюри є для України взірцем служіння українському народу, ідеям української незалежної держави. «Саме тому це ім’я та прізвище так ненавидять в Росії. Саме тому протягом останнього століття навколо цієї постаті було побудовано дуже багато міфів, спекуляцій і відвертої брехні», – сказав він.

«Дуже приємно, що сьогодні ми робимо крок до вшанування Симона Петлюри, і вже в наступному році, я переконаний (і це має бути амбіцією і центральної влади, і київської міської влади), тут, у Києві, буде відкритий пам’ятник Симону Петлюрі. Ми повинні виконати свій обов’язок і належним чином вшанувати пам'ять українських героїв – борців за незалежність України», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Уляна Супрун перевірила, як функціонує медицина в Дніпрі

В.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун під час спілкування з пацієнтами, лікарями і місцевою владою з’ясовувала, які є труднощі в роботі медичної системи у Дніпрі і про що треба подбати першою чергою.

“Візит сюди розпочали зі спілкуванням з водієм нашого таксі Дмитром. Він дав нам коротку довідку щодо багатьох речей, які стосуються медичних послуг в його місті. Дмитро з дружиною вже мають сімейного лікаря, їхні двоє маленьких дітей – свого педіатра. Зокрема, почули про складнощі, з якими стикають пацієнти в разі потреби оперативного втручання та в цілому як функціонує медицина в місті”, – коментує

 доктор Уляна Супрун.

Важливим етапом відрядження був візит без попередження до поліклініки міської клінічної лікарні №9. Це дозволило почути багато коментарів про зміни, що відбуваються. Тут можна переглянути стрім з цього закладу: 

https://goo.gl/VfoyY4.

“В цілому якісно поспілкувалися з пацієнтами та лікарями, побачили, які є проблеми, та через що переймаються працівники медзакладу. Щоби стати частиною змін та краще розпоряджатися своїми ресурсами, заклади мають вимагати автономізації”, – говорить в.о. Міністра.

Доктор Уляна Супрун також зустрілась з місцевою владою. З управлінцями на рівні міста та ОДА обговорили підготовку до запуску програми “Безкоштовна діагностика”

, що стартує вже з липня цього року.

Оскільки у міста немає своїх лікарень (усі належать Дніпропетровській області), то це створює значні ризики для старту програми. Адже якщо заклади, які мають брати участь в цій програмі, не будуть передані у власність міста з області, то мільйон громадян не матимуть можливості відчути нову якість сервісу і отримати гарантовані послуги у програмі “Безкоштовна діагностика”.

Найближчим часом рішення про передачу має проголосувати обласна рада. Потрібна оперативна співпраця облради та місцевої влади, щоби якнайшвидше запустити цей процес.

“Вже в квітні Нацслужба здоров'я оголосить прийом заяв на договори для приєднання до програми. Сподіваємося, що в Дніпрі втілять необхідні рішення, а в липні (коли почне працювати програма) місто не буде білою вороною на фоні решти міст країни”, – підсумовує доктор Уляна Супрун.

Керівництво Мінагрополітики провело серію зустрічей з аграрними міністрами країн Європи, - Зелений тиждень-2019

 

18 січня відбулася низка двосторонніх зустрічей української делегації на чолі з в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Максимом Мартинюком з міністрами у сфері АПК країн Європи – Польщі, Литви, Естонії, Угорщини, Грузії, Латвії. Зустрічі проходили в рамках виставки-ярмарку «Міжнародний зелений тиждень-2019» у м. Берлін, Німеччина.

«Зелений тиждень – це унікальна можливість для міждержавного нетворкінгу, можливість звірити орієнтири та тренди з нашими європейськими партнерами та відповідно визначити напрями розвитку галузі», - підкреслив Максим Мартинюк.

Зокрема, на зустрічі з Міністром сільського господарства та розвитку села Польщі Яном Ардановським було домовлено про проведення п'ятого засідання українсько-польської робочої групи з питань сільського господарства, останнє з яких проходило у 2016 році. Також сторони обговорили співробітництво у сфері ветеринарії, насінництва, органічного виробництва.

Під час зустрічі з Міністром сільського господарства Литовської Республіки Гедрюсом Сурплісом сторони проаналізували прогрес по напрямках співпраці, визначених програмою двостороннього співробітництва Україна-Литва на 2017-2019 роки у сфері агропромислового комплексу.

На зустрічі з Міністром у справах сільського життя Естонської Республіки Тармо Таммом українська сторона висловила подяку за надану підтримку в реформуванні та вдосконаленні системи управління рибним господарством України і готовність до подальшої активної співпраці в цьому напрямі. Також було обговорено спільні дії щодо розвитку молочного сектору.

За результатами зустрічі з Міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надь було домовлено у червні поточного року провести чергове засідання Українсько-угорської робочої групи з питань сільського господарства. Серед напрямів співпраці – торгівля,  тваринництво та ветеринарія, карантин та захист рослин, земельні відносини, насінництво та селекція рослин, садівництво та виноградарство, рибальство, наукові дослідження.

У ході зустрічі з Міністром сільського господарства Грузії Леваном Давіташвілі сторони поділилися досвідом впровадження новітніх технологій у систему реєстрації земель, ведення державного земельного кадастру, проведення електронних аукціонів та надання адміністративних послуг.

За результатами зустрічі з Міністром сільського господарства Латвійської Республіки Янісом Дуклавсом було вирішено, окрім напрямів, за якими вже відбувається співпраця, зосередитися на питаннях розвитку дорадництва.

Довідково

«Міжнародний зелений тиждень» – одна з найбільших і найпрестижніших агропромислових виставок у світі, яка була заснована у Берліні в 1926 році.

У складі української делегації:

Максим Мартинюк – в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України, Ольга Трофімцева – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції, Володимир Лапа – Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, представники Департаменту міжнародного співробітництва Мінагрополітики, Офісу підтримки реформ при Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Держгеокадастру.

Степан Полторак: Ми пам’ятаємо усіх загиблих Героїв, на їхніх прикладах виховуємо нинішніх і майбутніх захисників нашої країни

 

Сьогодні, 20 січня, у Міністерстві оборони України відбувся щоденний ранковий церемоніал вшанування військовослужбовців Збройних Сил України: на знак подяки та шани воїнам, які загинули цього дня у різні роки та внаслідок російської збройної агресії на cході України.

"На жаль, цього дня пішли з життя 50 військовослужбовців Збройних Сил України. При цьому 44 із них – це військовослужбовці, які загинули в Донецькому аеропорту. Мужні «Кіборги» віддали свої життя за мир в Україні, – наголосив Міністр оборони України Степан Полторак. – Ще чотири військовослужбовці загинули на різних ділянках фронту, і один військовий загинув під час виконання миротворчої місії на території іншої країни".

"Ранковий ритуал, який відбувається щодня, – це символ того, що ми пам’ятаємо усіх загиблих Героїв, та на їхніх прикладах виховуємо нинішніх і майбутніх захисників нашої держави", – підкреслив керівник оборонного відомства.

За словами Міністра оборони, дуже важливо усім разом, з батьками, рідними та  друзями, пам’ятати цих хлопців.

"Кожного із тих, хто загинув на війні з Російською Федерацією, ми згадуємо щодня. Ми не міняємо ритуал по часу і змісту. Але сьогодні ми пригадаємо усіх військових, які загинули в Донецькому аеропорту. Разом з батьками і рідними цих Воїнів пригадаємо їх дії, їх героїчні вчинки", – наголосив Міністр оборони.

Степан Полторак акцентував увагу на тому, що цей захід є потужним джерелом підтримки для тих військовослужбовців, які на даний час виконують бойові завдання на фронті.

"Наші військові дуже потребують такого заходу. Тому цей захід дуже важливий і дуже потрібний", – зазначив він. 

Державні підприємства тепер звітуватимуть в електронному вигляді

 

11 січня Мінекономрозвитку разом із Міністерством фінансів ухвалили спільний наказ щодо запуску єдиної бази автоматизованого збору, аналізу та зведення фінансових звітів та інформації про фіскальні ризики державних підприємств в електронному вигляді. Ця ініціатива має на меті спростити для органів управління процедуру збору та аналізу звітності держпідприємств, її узагальнення та подання до Мінекономрозвитку та Мінфіну, а також зробити зручним для громадськості використання агрегованої фінансової інформації державних підприємств.

В Україні на сьогодні зареєстровано 3385 державних підприємств, що перебувають під управлінням центральних органів державної влади. З них 1618 працюючих, управління якими здійснюється 84 органами. Одному органу управління підпорядковується від 1 до 324 підприємств. До уповноваженого органу управління подається: фінансова звітність – квартальна та річна, інформація щодо ефективності управління державною власністю (моніторинг), фінансові плани та звіти про їх виконання, стратегічні плани, інвестиційні плани, окремі звіти на вимогу уповноваженого органу управління. Згідно з чинним законодавством всі плани та звіти держпідприємств надаються у паперовому вигляді.

Сьогодні Мінекономрозвитку та інші органи управління державними підприємствами витрачають невиправдано багато часу і людських ресурсів на просту механічну роботу із переносу даних із паперових звітів до електронних таблиць. Відмова ж від паперового документообігу на користь електронного, а також автоматизований процес збору звітності вже у готовому електронному вигляді надасть можливість органам управління вивільнити додаткові ресурси та зекономити час для якісного аналізу даних звітів та ефективності використання державної власності замість їхньої звичайної механічної обробки.

Згідно з проектом Мінекономрозвитку пропонується застосування єдиних форматів файлів для звітів для уніфікації даних зі звітів, електронного цифрового підпису для посвідчення джерела, а також системи контролю заповнення документів.

Втілення даного проекту надасть можливість оперативніше проводити моніторинг фінансово-господарської діяльності держпідприємств та виявляти фіскальні ризики для більш ефективного управління державним майном.

Публічний портал, на якому будуть відображені агреговані результати діяльності держпідприємств в електронному вигляді, буде запущений в роботу вже у 2019 році.

Ігор Жданов: Наскільки є активними молодіжні громадські організації – настільки є активною молодіжна політика в Україні

21 січня у Мінмолодьспорту відзначили внесок представників інститутів громадянського суспільства та установ, що працюють із молоддю, у розвиток молодіжної політики в Україні.

Розпочинаючи вручення відомчих відзнак,  Міністр молоді та спорту Ігор Жданов привітав присутніх з новорічно-різдвяними святами та подякував громадським активістам за діяльну позицію щодо розбудови молодіжної сфери.

«Я вам вдячний, що ми разом працюємо. Дякую вам за ті ініціативи, які ви пропонуєте. Тому що молодіжна політика в державі формується не лише Міністром та Міністерством, а й молодіжними організаціями. І наскільки ви є активними, настільки є активною молодіжна політика в Україні», – підкреслив урядовець.

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики у молодіжній сфері, високі досягнення та сумлінну працю були нагороджені:

Анна Браткова – заступник начальника управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради;

Тарас Деркач – координатор проекту "Пакт заради молоді – 2020";

Андрій Донець – координатор проектів Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадянського почину "Єднання";

Наталія Клімова – координатор проектів Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадянського почину "Єднання";

Лілія Любомудрова – керівниця програми з питань розвитку молоді ЮНІСЕФ в Україні;

Назар Миколюк – аналітик Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України";

Леся Мукосєєва – завідувачка відділу молодіжної роботи державної установи "Державний інститут сімейної та молодіжної політики";

Ігор Носач – менеджер міжнародних програм МБО "Партнерство "Кожній дитині";

Марія Сакута – головний спеціаліст відділу національно- патріотичного виховання управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської обласної державної адміністрації;

Марина Саприкіна – голова правління Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності";

Марина Хромих – голова громадської організації "Центр розвитку та демократії";

Олена Черних – голова правління ГО "Центр кращого Інтернету".

На Вінниччині побудували сонячну електростанцію

У поточному році Державною архітектурно-будівельною інспекцією у Вінницькій області введено в експлуатацію сонячну електростанцію на території Бохоницької сільської ради, що на Вінниччині.

Потужність новозбудованого об’єкта складає 4900,0 кВт, а розрахунковий річний виробіток електроенергії – 6393,0 мВт.

Загальна площа будівництва адміністративно-побутового корпусу сягає 34,5 м².

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування